Tudatalatti és tudat – Más történik, mint amit szeretnénk

Tudatalatti és tudat – Miért nem érjük el a céljainkat? Miért nem gyógyulunk meg? Miért dolgozunk magunkon eredmény nélkül? Ez a sors, a karma vagy ezt mi tesszük magunkkal? Hogyan tegyük támogatónkká a tudatalattinkat? Hogy működik együtt a vonzás törvényével és a tudattal?

Tudatalatti és tudat – Ki az úr a háznál?

A tudomány által mára már bizonyított a tudatalatti létezése a tudat mellett. Először Freud vetette fel, már az 1800-as évek végén a tudatalatti létezését és egy jéghegyhez hasonlította a kettő kapcsolatát. A tudósok úgy gondolják, hogy viselkedésünket, cselekedeteinket, gondolatainkat, sőt érzéseinket is kb. 88% – 95%-ban a tudatalatti határozza meg, azaz csupán kb. 5-12%-ban vagyunk tudatosak. Ez hihetetlenül kicsi számnak tűnik, mert gondolataink mennyisége megtéveszt bennünket. Azt hisszük, hogy tudatosak vagyok, mert sok-sok gondolat zakatol szüntelen a fejünkben és művészet benne csendet teremteni. Igyekszünk átgondolni a döntéseinket mielőtt cselekszünk. Ez is a tudatosságunkat támasztja alá.

A valóság azonban az, hogy a jéghegynek a csúcsát látjuk és ez a tudatunk. A felszín alatt pedig ott van az a hatalmas terület, ami valójában meghatározza az életünket, a tudatalatti.

Testünket a tudatalatti irányítja

A testünk működésére nem kell figyelmet fordítanunk, mégis működik. Tudunk emészteni, lélegezni, dobog a szívünk, kering a vérünk, védekezik az immunrendszerünk stb. Mindezt anélkül, hogy figyelnénk rá. Érzéseinket pedig előbb érezzük, mint ahogy tudatosulnának. Sokszor időbe telik, míg megértjük, hogy pontosan mit is érzünk. Dr. Domján László úgy is határozta meg a tudatalattit, hogy az ő nyelve az érzelem. Hiszen sokszor így értesíti a tudatunkat arról, hogy valami történt pl. a testünkben. Ilyen, amikor hirtelen megfájdul valamink.

A tudatalattink által működtetett testünk üzenetet küld arról, hogy eddig még csak-csak elműködött, pedig már baja volt, de már segítségre van szüksége. Ilyen üzenet az is, amikor pl. megmagyarázhatatlan általános rossz érzésünk van. Amikor értelmetlennek tűnik minden.  Csak hosszas elemzés után derül ki, hogy pl. félünk, pl. valamiféle veszteségtől.

Ha megfigyeljük gondolatainkat, akkor rájövünk, hogy csupán a töredékük tudatosul, mert olyan mennyiségben van belőlük a fejünkben és úgy megszoktuk őket, hogy “válogatunk” belőlük.

Tudatalatti és tudat – Hol van a tudatalatti?

A tudatunk információról tudjuk, hogy az agyunk a központja, tudjuk, hogy gondolkodáskor agyunk különböző területei aktiválódnak. Ami viszont nem egyértelmű az, hogy hol tárolódik a tudatalatti információja?

A testünk összes sejtje információt tárol, nemcsak az agy. Vianna Stibal szerint úgy születünk, hogy 3 molekulában hozzunk magunkkal az összes életünkből származó információkat, melyek három mestersejtben találhatóak meg a testünk három pontján. Amikor életünk valamelyik területén probléma jelentkezik, mint pl. a félelem a párkapcsolattól, akkor ez a probléma – ha ez hosszan tart – megjelenik fizikai diszkomfort vagy fájdalom érzésben. Személyes tapasztalatom is, hogy ilyenkor ez azért van, mert az adott testrész sejtjei tárolják a kapcsolódó információkat. A hagyományos kínai orvoslás is tanítja, hogy az a testi problémák mögött milyen lelki, érzelmi problémákat célszerű keresni. Pl. a félelem a vese területén okoz betegséget.  Az itteni sejtcsoportok tárolják a félelemmel kapcsolatos érzéseket. Test leolvasása során (pl. Theta Healing-el, médiumok, látók is látják) egy párkapcsolattól való félelemnél a vese mellett a nemi szervek, a nemi csakra és a szív is érintett szokott lenni.

Tudatalatti és tudat – Szabotál vagy véd a tudatalatti?

Tudatalatti és tudat - Ha nem az történik, amit szeretnénk

A tudat és tudatalatti szorosan összekapcsolódik és a tudatba a tudatalatti információi egy “szűrőn” keresztül érkeznek be, ami a tudat döntési, tapasztalati mintái alkottak meg ahhoz, hogy ne zúduljon rá túl sok információ minden pillanatban. Maga ez a szűrő is egy védelmi rendszert alkot és a tudatalattink szerepe is a védelem. Emiatt minden információt elraktároz anélkül, hogy döntene róluk vagy szelektálna. A tudatalatti rögzíti az érzelmi mintázatokat is, pl. ha gyerekkorodban belenyúltál a tűzbe, akkor rögzítette, hogy az fáj, ezért automatikusan elkerülöd az ilyen helyzeteket. Mivel a tudatalatti nem hoz döntést, ezért ez azt is jelentheti, hogy pl., ha az előző párkapcsolatodban erősen megélted, hogy szeretni fáj, akkor a tudatalattid szabotálni fogja az új párkapcsolataid kialakulását, megszilárdulását, mert rögzítve van, hogy szeretni fáj.

Tudatalatti és tudat – A tudatalatti információi alapján működik a vonzás törvénye is.

Ha az a rögzült hitrendszered, hogy szeretni fáj, akkor folyton olyan helyzetekbe fogsz keveredni, ahol ezt fogod újra és újra érezni vagy el sem jutsz odáig, hogy párkapcsolatod legyen (nehogy fájjon).

Tudatalatti és tudat – Sors, karma vagy csak tudatalatti

Az állandóan ismétlődő életmintákat sorsnak, karmának hisszük, sőt balszerencsének. Azt hisszük valami magasabb dolog áldozatává váltunk. Pedig csak a tudatalattink véd minket az újabb lelki sérüléstől. Ha azt tárolta el, hogy fáj a szeretet, akkor addig nem fog hagyni minket szeretni, amíg ezt a hitrendszert át nem alakítjuk támogatóvá. Pl. “már tudom, hogyan éljek úgy, hogy szerethessek akár fájdalom nélkül is”. Tudom, hogy oldjam meg úgy a párkapcsolataim, hogy azok a kölcsönös szereteten alapuljanak fájdalom nélkül”.

Tudatalatti és tudat – A szabotált célok és vágyak

Ha az a vágyad, hogy vehess egy kis faházat a Balatonon, vagy az a vágyad, hogy vezető beosztásba kerülhess és így többet kereshess, akkor ezek ugyanolyan célok, vágyak a tudatalatti szempontjából, mint az, hogy végre élhető életet szeretnél a betegséged nélkül vagy egy boldog párkapcsolatot vagy bármi mást.

Mindnek, mindnek a blokkjai ott rejtőznek a tudatalattinkban, ami csupán védeni szeretne bennünket, a csalódástól, bánattól, veszteségtől, stb. Olyan hitrendszereket szoktunk találni céljaink blokkjaiként, mint pl. vezetővé válásnál az, hogy “egyedül jobb, mint másokkal, mert ők biztos el fogják rontani és bajom lesz belőle”, ezért hiába minden próbálkozás, a tudatalatti a maga 88-95%-os uralmával meg fogja akadályozni a vezetővé válást, hogy egyedül dolgozva sose legyen baj a csoport munkával. A balatoni faház jellegű vágyaknál pedig gyakran tapasztaltam, hogy az már egyfajta “gazdagság tudattal” kapcsolódik össze, ezért érvényesek rá a bőséggel, gazdagsággal kapcsolatos tudatalatti hitek, mint pl. a gazdagokat mindenki utálja hitrendszer, ami szintén biztosítani tudja, hogy sose érd el álmodat, nehogy téged is utáljanak érte….

Tudatalatti és tudat – Hogyan oldjuk meg, hogy az történjen, amit szeretnénk?

A tudatalatti és a tudat együttműködik, a tudatunk képes eldönteni, hogy mi a jó nekünk és mi az, amire nincs szükségünk. A tudatalatti a védelmünket látja el, azaz meg kell nyugtassuk, hogy “védve vagyunk” úgyis, ha azt éljük, amit szeretnénk. Azaz pl. éljük a párkapcsolatunkat, méghozzá fájdalom nélkül. Ezzel megtanítjuk a tudatalattinak azt az új mintát, hogy fájdalom nélkül is lehet párkapcsolatban élni. Szétválasztjuk a tudatalattiban ezt a téves összekapcsolódást, miszerint a szeretet fáj.

Sok százezer ember gyakorlati tapasztalata mutatja mind hipnózisban, mint Theta Healing technikák (és több más hasonló mentális módszer) használatakor, hogy a theta agyhullám az, amelyik révén tudatosan hozzáférünk a tudatalattinkhoz és meg tudjuk találni a téves összekapcsolódásokat (mint a szeretet fáj) és át tudjuk írni őket támogatóira (pl. szeretni lehet fájdalom nélkül is). Béta agyhullám (amin általában élünk) ritkán tudja tudatosítani (és hosszú munkával), hogy mi a valódi probléma (pl. miért nem jön össze a párkapcsolat), alfa agyhullámon (amin meditálunk) már gyakrabban sikerül, mert ezen a hullámon már megközelítjük a tudatalatti felszínét és időnként meditációban alfából át is billenünk thetába.

Ha tudatosan használjuk a theta agyhullámot

(pl. Theta Healing-ben), akkor könnyedén és gyorsan vagyunk képesek megtalálni a téves összekapcsolódásokat, téves hitrendszereket, probléma gyökereket és nemcsak megtalálni tudjuk, hanem azonnal felülírni és azonnal aktiválni az új mintát. Az új minta azonnal működni kezd és automatikusan mindig működik ettől kezdve, anélkül, hogy figyelnünk kéne rá, hogy működjön vagy hogy minden nap mondogatnunk kéne az új mintát, vagy újra erre kellene meditálnunk. A theta agyhullámon való meditáció is meditáció csak egy céltudatos, összpontosított meditáció arra, hogy rendbe tehessük vele az életünket. Egyúttal remek továbblépés azoknak is, akik már megtanulták az alfa agyhullámot is használni és azoknak is, akiknek vannak már tapasztalatai a dolgok életünkbe teremtésével kapcsolatosan.

Fekete Kata természetgyógyász, Theta Healing tanár

Nézd meg ezt is

Anyagi kérdéseink az Önvaló Tudatosságunk teréből

Anyagi kérdéseink az Önvaló Tudatosságunk teréből

Az anyagiak szegény-gazdag játszmája Önvalóként (a valódi Énünk) energia mezővé szelidül, amit tudatosan meghaladunk. Az anyagi kérdések ily módon többé nem okoznak szenvedést, bánatot, vagy aggodalmat, problémát. 

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!