Akupunktúra – 5000 év mellékhatások nélkül

Akupunktúra – Hogyan működik? Gyógyítja a migrént, lumbágót, nyaki merevséget, ujjzsibbadást, túlsúlyt, miómákat, hőhullámot, klimax panaszt, stb. Mikor nem jó? Fáj-e? Fülakupunktúra.

Az akupunktúra az emberiség egyik legősibb gyógymódja, amelyet a kínai orvosok tapasztalataik és megfigyeléseik révén több mint 5000 év óta fejlesztenek. Napjainkban Európa-szerte az egyik legelterjedtebb és igen közkedvelt gyógymód.

Kezdettől fogva egy filozófiai rendszert kapcsolnak hozzá, amelynek fő elemeit olyan fogalmak képezik, mint a jin és a jang , valamint a csí és az öt alapelem. Ezek jelentik még napjainkban is a diagnosztika és a terápia alapjait.

Ellentétes erők kölcsönhatásában

A jin és a jang poláris erők, minden embernél fellelhetőek. Az egészséges szervezetben egyensúlyban vannak, és nem egymás ellen hatnak, hanem – miként jelképük is kifejezi – egységet alkotnak. Az egyensúlyhiány olyan tünetekben nyilvánul meg, mint a hideg végtagok vagy a fázékonyság, a forróság vagy a hőhullámok, az izzadékonyság vagy a nyirkos bőr, az alvászavar, az aggódás-szorongás vagy a teljes érdektelenség, az öröm vagy túlzott lehangoltság, sőt ide tartozik az alkohol utáni vágy és az evési kényszer is. Az egyensúly hiánya mindenkinél másként fejeződik ki: egyesek megfáznak, mások hátfájásra panaszkodnak, esetenként memóriazavar jelentkezik, mások rászoknak az alkoholfogyasztásra vagy a dohányzásra. Az akupunktúra arra hivatott, hogy helyreállítsa a kisiklott harmóniát, és ezzel oldja a tüneteket.

Az öt elem tana

Az öt elemről szóló tanítás a tradicionális kínai gyógyításban kulcs az emberi szervezet működésének megfejtéséhez. Az öt elem – a Fa, a Tűz, a Föld, a Fém és a Víz – szoros kapcsolatban van egymással: a Fa táplálja a Tüzet, a Tűz a Földet, a Földből Fém lesz, a Fém besűrűsíti a Vizet, a Víz táplálja a Fát. Így az egyes elemekkel kapcsolatos szervek és azok funkciója is támogatja a másikat.

Az akupunktúra hatása

A nagy gondossággal kiválasztott akupunktúrás pontokba beszúrt, vékony tűk révén felszabadulnak a test energiapályáinak blokkolt energiái. Az ellazulásnak, a fájdalom megszűnésének vagy bárminemű javulásnak köszönhetően az anyagcsere-funkciók is helyreállnak. Az akupunktúra olyan szabályozást kiegyensúlyozó kezelési módszer, amellyel sok funkcionális, vegetatív, idegi és fájdalommal kapcsolatos zavar kezelhető.

Íme néhány, a mindennapi életben gyakorta előforduló probléma:

Fejfájás és migrén

Akupunktúra - Mit gyógyít és mit nem

Az akut és krónikus fejfájás (beleértve a migrént is!) remekül orvosolható akupunktúrával. A fej egyes pontjai olyan távolabbi pontokkal vannak összeköttetésben, melyek például a kezeken és a lábakon található pontokon keresztül jól stimulálhatók. Az akupunktúrában a fejfájás kezelése a lokalizáció függvénye: a meridiánkezelés során (így hívják a kínai medicinában az energiarendszert) a fájdalom a zavart vagy blokkolt zóna helyén (pl. a gyomor- vagy epepontoknál) megszüntethető. A legtöbb fejfájás – pl. a nyaki merevség következtében, agyrázkódás hatására létrejövő, vagy gyomor- és epepanaszokhoz társuló, esetleg a ciklushoz csatlakozó fejfájás stb. – könnyen kiküszöbölhető akupunktúrával.

Migrén

Az akupunktúrás beavatkozás rövid idő alatt és észrevehetően csökkenti a fájdalom gyakoriságát és erősségét. 10-15 alkalom után a páciensek több mint 70%-ánál figyelhető meg javulás. 6-8 hét szünet elteltével a kezelést meg kell ismételni.

Lumbágó, isiász és nyaki merevség

Az akupunktúrás eljárással a krónikus derékfájdalom és a nyakcsigolyák krónikus fájdalomszindrómái is enyhíthetőek. Az isiászos derékfájás legtöbbször a keresztcsontot és a csípőlapátot összekötő ízület blokkjának eredménye. A fájdalom olyan intenzív, mint porckorongsérvnél, noha a röntgenorvos ezt nem észleli. Ilyen esetekben az akupunktúra és a kiropraktika gyors megoldást jelenthet a blokkok feloldásában. A nyakcsigolyák területén létrejött feszülés, karba sugárzó fájdalom ugyancsak hamar kiküszöbölhető manuális terápiával és akupunktúrával. Az akupresszúrás masszázs támogatja a gyógyulási folyamatot.

Teniszkönyök

A teniszkönyök, vagy az ellentéte, a golfkönyök is kezelhető, sőt akár meg is gyógyítható akupunktúrával. Ilyenkor érdemes az akupunktúrás tűket ingerárammal együtt alkalmazni. Makacs esetekben a neurálterápiával (speciális pontokra kevés fájdalomcsillapítót fecskendeznek) és homeopátiás szerekkel történő kiegészítő kezelés is javallott.

Idegzsába és fantomfájdalom

Az idegzsábát és a fantomfájdalmat is jótékonyan befolyásolja az akupunktúra. Ajánlatos kipróbálni egy kezelést. Különösen az orvosilag kismértékben enyhíthető “friss” fájdalmaknál biztatóak a kilátások.

Ujjzsibbadás

Az akupunktúra megoldást jelenthet erre a rendellenességre is, hiszen kiváltója leggyakrabban nem a kézízület problémája, hanem a nyakcsigolyáé. Az akupunktúra és az enyhe kiropraktika kombinációja úgyszólván csodát tehet, s ha ehhez még gyógytorna is társul, akkor a hatás garantáltan gyors és tartós lesz.

Túlsúly

A fogyókúrák kiegészítéseként az akupunktúra értékes segítséget nyújthat, mivel csökkenti az éhségérzetet, és fokozza az anyagcserét. Különösen javasolt azoknak, akik evési kényszerrel vagy csillapíthatatlan édességéhséggel küzdenek.

Menstruációs problémák

A rendszertelen vagy erős fájdalommal, görcsökkel vagy kellemetlen premenstruációs tünetekkel küszködő nők számára gyakran szinte megváltást jelent az akupunktúra. Már 5-6 kezelés után enyhülnek a tünetek, vagy rendszeresebbé válik az addig kiszámíthatatlan ciklus. Ha a kezelés intenzitását fokozni szeretnénk, érdemes moxázással és köpölyözéssel is kiegészíteni.

Miómák, ciszták

A hormonális fogamzásgátlók rendszeres és/vagy szünet nélküli szedése sokkal gyakoribbá tette a miómák (jóindulatú simaizom-daganat a méhben) és petefészek/mellciszták kialakulását. Vannak, akiknél tabletták nélkül is kialakulnak ezek az elváltozások, mert valamilyen (többnyire stressz miatti) okok miatt felborul a normál hormonális tevékenység, és eltolódik az ösztrogének és progeszteronok aránya. Ebben az esetben is segítséget nyújthat az akupunktúra.

Hőhullámok, klimax panaszok

Sok nő életében szinte drámai változást hoz a klimaktérium: alig alszanak, mert annyira izzadnak, feszültté, indokolatlanul ingerlékennyé válnak, hőhullámok kínozzák őket. Számukra is komoly segítséget jelent a kínai medicina. A tűszúrásos technikát ilyenkor is jó kiegészíteni moxarudak égetésével a tű felett, vagy köpölyözéssel és akupresszúrás masszázzsal.

Milyen az akupunktúra kezelés?

A klasszikus akupunktúra eszközei a hajszálvékony tűk. A kezelést végző orvos maximum 12-15 tűt szúr be kezelésenként. Bizonyos esetekben a tűket felmelegítik (moxa), olykor pedig forgatni, mozgatni is kell őket. Egyes betegeknél az akupunktúrás tűt ingerárammal is stimulálják (elektroakupunktúra).

Fájdalmas-e az akupunktúra?

Amennyiben a szúrás technikája biztos, és a tűk kellőképpen vékonyak, a páciens alig érzi a beszúrást. Közvetlenül a tűk behelyezése után legtöbbször kellemesen meleg és ellazító érzés alakul ki. Ez jót jelent!

Feltétlenül szükség van-e tűkre?

Néhány éve lézerfénnyel ingerlik az akupunktúrás pontokat, s ezzel helyettesíthetik a tűszúrást. Elsősorban gyermekeknél, akik félnek a tűktől, de érzékenyebb felnőtteknél is jól bevált a lézerakupunktúra alkalmazása.

Vannak-e mellékhatások?

Szakszerű használat esetén gyakorlatilag nincs mellékhatás. Előfordulhat, hogy a beszúrás helyén kis vérömleny keletkezik. Ez a hely két-három napig érzékeny marad. A szúrás helyén ritkán alakul ki gyulladás.

Mik az akupunktúra ellenjavallatai?

Azokon a pontokon nem szabad szúrásos technikát alkalmazni, melyek épp gyulladtak, vagy a bőr felettük sérült, fertőzött. Más komolyabb ellenjavallat nincs. Ám azt feltétlen tudni kell, hogy az akupunktúra komolyabb szervi sérülések esetén miért nem tud segíteni, hiszen a szabályzó mechanizmusok és a funkciók összehangolása a feladata, s ha ez már a durva károsodás miatt nem lehetséges, az akupunktúra hatástalan marad.

Mire jó a fülakupunktúra?

A fülakupunktúra a klasszikus akupunktúra kiegészítője – főként akut problémák orvoslásánál érdemes kipróbálni. De alkalmas a “rejtett” szervek működésének befolyásolására is. (Gondoljunk például a prosztatára, a méhre vagy a zsigerekre.) Ahol a problémás terület közvetlenül nem közelíthető meg, ott a fülakupunktúrás módszer sikeres lehet. Hasonlóan eredményes a dohányzásleszoktató és fogyókúra-kiegészítő eljárás is. (NADA pontok)

Megjegyzés: akupunktúra kezelést csak képzett orvos végezhet Magyarországon.

Dr. Wang Yu Cai akupunktúra szakorvos

Nézd meg ezt is

Trigger pontok - Gyógyító pontok a kínai gyógyászatban

Trigger pontok – Gyógyító pontok a kínai gyógyászatban

Mik a trigger pontok? Mik a kiválasztásuk szabályai? Mi az a Head zóna? Mire jók …

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!