Szódabikarbónás arcpakolás receptek – szépítő és fiatalító

Ki ne szeretné, hogy szép legyen az arca? Íme néhány házilag kivitelezhető, természetes, szódabikarbónás arcpakolás recept, ami szépítő és fiatalító hatású. 

Szódabikarbónás  arcpakolás receptek száraz arcbőrre

Maszk tojássárgájából

Egy nyers tojássárgáját keverjünk össze 1 ek mézzel és 1 tk szódabikarbónával. Vigyük fel az arcunkra 15-20 percre, majd mossuk le meleg vízzel.

Túrós maszk

2 ek zsíros túróban dolgozzunk el 2 ek kefirt vagy aludttejet, 1 tk mézet és ½ tk szódabikarbónát. Vigyük fel az arcunkra, hagyjuk rajta, míg a túró nem kezd el száradni. Mossuk le meleg vízzel.

Sárgarépás maszk

Egy közepes méretű sárgarépát finomra reszelünk, elkeverünk benne ½ tk szódabikarbónát. Vigyük fel az arcunkra, 15-20 perc múlva mossuk le meleg vízzel.

Őszibarackos maszk

Zúzzuk szét az őszibarack húsát. Adjunk hozzá 2 szem reszelt mandulát és 1 tk szódabikarbónát, alaposan keverjük össze egységes masszává. Sűrű rétegben 15-20 percre vigyük fel az arcunkra, utána mossuk le langyos (vagy hideg) vízzel.

Túrós tejfölös maszk

1 tk túrót, 2 ek tejfölt, ½ tk sót, ½ tk szódabikarbónát egységes masszává keverünk. Felvisszük az arcunkra, 20-30 perc múlva meleg vízzel lemossuk.

Lenmagos maszk

1 ek lenmagot leforrázunk 1 pohár vízzel és addig főzzük, míg híg, kásaszerű anyaggá válik. Ezután adjunk hozzá 1 tk mézet és 1 tk szódabikarbónát. Vigyük fel az arcunkra, 20-30 perc múlva mossuk le meleg vízzel.

Tápláló maszk

1 ek túrót összekeverünk 1 ek tejszínnel, 1 ek frissen nyert sárgaré­palével, 1 ek olivaolajjal és egy késhegynyi szódabikarbónával. A maszkot felvisszük az arcunkra 20 percre, majd az idő elteltével enyhén hideg vízzel lemossuk.

Tökös maszk

Egy kisebb szelet tököt reszeljünk finomra, keverjünk el benne 1 tojássárgáját és 1 tk szódabikarbónát. Vastag rétegben vigyük fel az arcunkra. 20 perc elteltével meleg vízzel mossuk le.

Keleti maszk

2 db érett fügét dolgozzunk össze 1 ek tejszínnel és 1 ek zsíros túróval. Adjunk hozzá ½ tk szódabikarbónát, 20 percre vigyük fel az arcunkra, majd szobahőmérsékletű vízzel távolítsuk el.

Olajos maszk

1 ek zsíros túrót dolgozzunk össze 1 ek felmelegített olívaolajjal és 1 ek napraforgó olajjal, adjunk hozzá egy késhegynyi szódabikarbónát. Alaposan keverjük össze. Vigyük fel az arcunkra és a nyakunkra vékony rétegben. 20-30 perc múlva mossuk le meleg vízzel.

Szódabikarbónás  arcpakolás receptek zsíros arcbőrre

Uborkás maszk

Egy közepes méretű uborkát reszeljünk finomra, adjunk hozzá 1 ek zsírszegény túrót, ½ tk sót és ½ tk szódabikarbónát, keverjük alaposan össze, hogy egységes masszát kapjunk. Vigyük fel az arcunkra, 20 perc múlva mossuk le szobahőmérsékletű vízzel.

Citromos-fehérje maszk

Egy friss tojás fehérjét alaposan verjünk fel ½ közepes méretű citrom levével és ½ tk szódabikarbónával. Vigyük fel az arcunkra 30 percre, azután mossuk le meleg vízzel.

Zabpelyhes maszk

1 ek zabpelyhet forrázzunk le vízzel, hagyjuk állni, míg kása-jellegű anyaggá nem válik, adjunk hozzá 1 ek zsírszegény kefirt, és 1 késhegynyi szódabikarbónát. Vigyük fel az arcunkra, 15-20 perc múlva távolítsuk el meleg vízzel.

Almás maszk

½ zöldalmát reszeljünk finomra, adjunk hozzá ½ tk szódabikarbónát, majd alaposan keverjük össze. Vigyük fel az arcunkra, 20 perc múlva mossuk le szobahőmérsékletű vízzel.

Uborkás-fehérje maszk

Egy közepes méretű uborkát reszeljünk finomra. Keverjük össze egy friss tojás fehérjével, ½ tk szódabikarbónával, majd alaposan verjük fel. Vigyük fel az arcunkra, 20-30 perc elteltével mossuk le meleg vízzel.

Maszk a pórusok összehúzására

1 ek fehér agyagot keverjünk össze 1 ek meleg vízzel, 1 ek friss sárgarépa lével és ½ tk szódabikarbónával. Vigyük fel a maszkot az arcunkra 15-20 percre, mossuk le meleg vízzel.

Kámforos maszk

1 friss tojás fehérjét verjünk habosra, adjunk hozzá 10 csepp kámforszeszt, 10 csepp citromlét és ½ tk szódabikarbónát. Alaposan keverjük össze, rétegesen vigyük fel az arcunkra egy széles ecsettel. Miután hártya képződik, szedjük le meleg vízzel.

Maszk a hétvégi nyaralóba

2 ek túrót keverjünk el 1 ek tejföllel és néhány szem érett feketeribizlivel, hozzáadva egy késhegynyi szódabikarbónát. Alaposan keverjük össze. Vastag rétegben vigyük fel az arcunkra, majd 20 perc múlva mossuk le meleg vízzel.

Burgonyás maszk

1 db közepes méretű burgonyát reszeljünk finomra, adjunk hozzá ½ tk szódabikarbónát és 1 tk keményítőt, alaposan keverjük össze. Az elkészített masszát kenjük az arcunkra. 20-30 perc múlva meleg vízzel mossuk le.

„Japán doktor” maszk

3 ek rizsfőzethez adjunk hozzá 1 ek citromlevet és 1 tk szódabikarbónát, alaposan keverjük össze. Vigyük fel a maszkot az arcunkra, majd 15-20 perc múlva mossuk le meleg vízzel.

Szódabikarbónás  arcpakolás receptek normál arcbőrre

Szamócás maszk

Néhány nagy szemű szamócát zúzzunk össze 1 tk szódabikarbónával. Vigyük fel az arcunkra, majd 15 perc múlva mossuk le.

Zöldségmaszk

½ kisebb méretű sárgarépát, ½ érett paradicsomot, ½ közepes méretű uborkát alaposan aprózzuk fel (lehet reszelni), mindezt keverjük össze ½ tk szódabikarbónával. Dolgozzuk egységes masszává. Vigyük fel az arcunkra, 20-30 perc múlva mossuk le meleg vízzel.

Kenyeres maszk

1 szelet rozskenyér belsejét forrázzuk le vízzel, a fölösleges vizet öntsük le, adjunk hozzá 1 ek zsírszegény kefirt és egy késhegynyi szódabikarbónát. Alaposan összekeverjük. A kása jellegű masszát vigyük fel az arcunkra, majd 20 perc múlva mossuk le meleg vízzel.

Glicerines maszk

1 friss tojás sárgáját elkeverünk 1 ek glicerinnel és ½ tk szódabikarbónával. A keveréket vigyük fel az arcunkra és a nyakunkra, 20-30 perc múlva mossuk le meleg vízzel.

Savanyútejes maszk

1 ek túrót dolgozzunk össze 1 ek tejföllel, 1 ek kefirrel, ½ tk sóval és ½ tk szódabikarbónával. A keveréket bőségesen vigyük fel az arcunkra. 20-25 perc múlva mossuk le meleg vízzel.

Fehérítő maszk

2 ek túrót, 2 ek mézet, 1 ek citromlét, ½ tk szódabikarbónát összedolgozunk egységes masszává. Vigyük fel az arcunkra és a nyakunkra, 20 perc múlva mossuk le meleg vízzel, az arcunkat öblítsük le szobahőmérsékletű székfű főzettel.

Görög fügefa maszk

Alaposan keverjünk össze 2 ek túrót, 1 ek tejszínt, 1 ek friss sárgarépalét, 1 ek olívaolajat és egy késhegynyi szódabikarbónát. Vigyük fel az arcunkra és a nyakunkra. 20-30 perc múlva mossuk le igen meleg, de a bőrünket nem égető meleg vízzel. Dörzsöljük át az arcunkat egy jégkockával.

Maszk az arcszín javítására

1 ek mézet keverjünk össze 1 ek zabliszttel és 1 ek citromlével, adjunk hozzá ½ tk szódabikarbónát. Vigyük fel az arcunkra, 20 perc múlva mossuk le hideg vízzel.

Málnás maszk

1 marék igen érett málnát keverjünk össze 1 ek tejföllel és ½ tk szódabikarbónával. Vigyük fel az arcunkra vastag rétegben, majd 20 perc múlva mossuk le meleg vízzel.

Kefires maszk

¼ pohár kefirhez adjunk hozzá egy késhegynyi szódabikarbónát, majd adjunk hozzá annyi lisztté őrölt hajdinakását, hogy híg, kásaszerű anyagot kapjunk. Vigyük fel az arcunkra és a nyakunkra, 20 perc múlva mossuk le vízzel.

Fiatalító arcpakolás receptek

Paradicsomos maszk

1 érett paradicsomot lepasszírozunk, majd adjunk hozzá 1 ek keményítőt és 1 tk szódabikarbónát. Egységes masszává keverjük. Vigyük fel az arcunkra, 20-30 perc múlva mossuk le szobahőmérsékletű vízzel.

Almás maszk

½ almát meghámozunk és finomra reszeljük. Az almapépet összekeverjük egy tojássárgájával, 1 ek mézzel, 1 ek almaecettel, ½ tk szódabikarbónával és 1 ek citromlével. A keveréket felvisszük az arcbőrünkre és a nyakra. 30 perc múlva lemossuk.

Az angol királynő maszkja

Egy nagyméretű zöldalmát meghámozunk, finomra reszeljük, majd hozzáadunk 1 ek őrölt zabpelyhet, 1 ek citromlét, egy késhegynyi szódabikarbónát. Alaposan összekeverjük (egységes masszává). Vigyük fel az arcunkra, majd 20 perc elteltével lemossuk meleg vízzel. Ezután az arcunkat egy jégkockával átdörzsöljük.

Élesztős maszk

Oldjunk fel 10 g élesztőt 2 ek meleg tejszínben. Adjunk hozzá egy késhegynyi szódabikarbónát. Vigyük fel a maszkot az arcunkra, 20 perc múlva mossuk le meleg vízzel, utána dörzsöljük át az arcunkat egy jégkockával.

Mustáros maszk

1 tk mustárt oldjunk fel 1 tk meleg vízzel és 1 ek meleg olívaolajjal, adjunk hozzá ½ tk szódabikarbónát. Vigyük fel a maszkot az arcunkra, majd 5 perc múlva mossuk le meleg vízzel.

Tápláló maszk

¼ pohár lisztet oldjunk fel egy kevés felmelegített tejben, vagy tejszínben, adjunk hozzá egy késhegynyi szódabikarbónát is. Az így nyert masszában elkeverünk 1 tojássárgáját, vigyük fel az arcunkra és a nyakunkra. 20 perc múlva mossuk le meleg vízzel.

Szamócás maszk

¼ pohár erdei szamócát zúzzunk össze 2 ek tejföllel, ½ tk sóval, adjunk hozzá egy késhegynyi szódabikarbónát. Vastagon vigyük fel az arcunkra és a nyakunkra, 20-25 perc múlva mossuk le meleg vízzel.

Sárgarépás maszk

Egy kisebb sárgarépát reszeljünk finomra, keverjük össze egy friss tojássárgájával, 1 ek felmelegített olívaolajjal és ½ tk szódabikarbónával. Vigyük fel az arcunkra, majd 15-20 perc múlva mossuk le meleg vízzel.

„Bulgár” maszk

Pépesítsünk egy édes paprikát (húsdarálóval vagy konyhai robotgéppel), keverjünk hozzá 1 ek felmelegített olíva olajat és 1 késhegynyi szódabikarbónát. Vigyük fel a maszkot az arcunkra és a nyakunkra. 15-20 perc múlva mossuk le meleg vízzel.

Citrus maszk

½ narancsot összezúzunk (lehet húsdarálón), adjunk hozzá 1 tk keményítőt, 1 késhegynyi szódabikarbónát és 2 ek citromlevet, majd alaposan keverjük össze. Vigyük fel az arcunkra, 15-20 perc múlva mossuk le szobahőmérsékletű vízzel.

Kovács József természetgyógyász, reflexológus

Forrás: Kovács József: A gyógyító szódabikarbóna c. könyve

Nézd meg ezt is

Fokhagyma - aktív biológiai anyag: Javallatok és ellenjavallatok, kutatási eredményekkel

Fokhagyma – aktív biológiai anyag: Javallatok és ellenjavallatok, kutatási eredményekkel

Sok új dolgot fedeznek fel a fokhagyma kutatói. Jó ismerni a számtalan előny mellett azt is, mikor érdemes visszafogni a fogyasztását.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!