A bazsalikom hatásai és néhány kutatási eredmény

A bazsalikomot legendák és hagyományok övezik. Az elnevezés Arisztotelésztől származik, aki bazilikonnak nevezte el a növényt. A növény jelentése királyi. Az ókori görögök a növények királyának tartották, mert a király felszenteléséhez elengedhetetlen volt a bazsalikom olaj.

Európában, a középkorban a szerelmespárok gyakran szerelmük zálogául bazsalikommal ajándékozták meg egymást. Magyarországon, Csángóföldön és Székelyföldön a mai napig őrzik a bazsalikomhoz kapcsolódó szokásokat. Az ókori Görögországban és Rómában az orvosok az őrültség és ellenségeskedés szimbólumaként tekintettek a bazsalikomra, de a 17. században bélférgek ellen ajánlották.
Indiában, amely a bazsalikom őshazája, úgy gondolják, hogy a bazsalikom egy szent fűszernövény, amely megvédi az embereket a rájuk leselkedő veszélyektől, démonoktól és egészséggel és termékenységgel ajándékoz meg.

A bazsalikom – Ocimum basilicum L.

Népies neve: királyfű, németbors, bazsalokom, bazsalikum, buszujok.

Az ajakosvirágúak (Lamiaceae) családjába tartozik.
A bazsalikom őshazája valószínűleg Északnyugat-India. De termesztik Ázsia déli részén, Afrikában és Közép-Amerika trópusi országaiban is. Hazánkba a múlt század közepén, Németországon át került. Hazánkon kívül Spanyolország, Törökország, Olaszország, Egyiptom, Pakisztán és Bulgária.

Jellemzői

Lágyszárú növény. Gyökere 10-16 cm hosszú, elágazó, szára egyenes, 40-60 cm magas, levelei nyelesek, zöldek, de vannak olyan változatai, amelyek pirosas színűek, fényes felületűek. Virágjai kicsi, fehér vagy világos rózsaszínűek.

Meleg, félárnyékos helyen érzi jól magát. A levágott növényt szárítják, majd morzsolják.
A morzsolást közvetlenül a felhasználás előtt ajánlatos elvégezni és aromavédő csomagolásban tárolni. Sokan cserépben, balkonládában nevelik. Közkedvelt fűszernövény.

Hatóanyagai

A bazsalikom illóolaj-tartalmú fűszernövény. Illóolaja tartalmaz metilkavikolt, linaloolt.

A Svájci Szövetségi Technológiai Intézetben végzett kutatás szerint a bazsalikom (E) -beta-cariophyllén (BCP) található, amely hasznos lehet arthritis és gyulladásos bélbetegségek kezelésében.
A 2013-ban közzétett vizsgálat során a szent bazsalikom (Ocimum sanctum L. , Ocimum tenuiflorum L, avagy Tulsi) hatásait kutatták. Arra a következtetésre jutottak, hogy az általa tartalmazott fitokemikáliáknak, köztük az eugenolnak, a rosmarinsavnak, az apigeninnek, a myretenalnak, a luteolinnak, a p-szitoszterinnak és a karnozinsavnak köszönhetően elősegítheti bizonyos bőr-, máj-, orális- és tüdőrákok megelőzését és a sugárzás okozta DNS károsodás megelőzésében is szerepe lehet.

Úgy tűnik, hogy ezt a megnövekedett antioxidáns aktivitás, a génkifejeződés megváltoztatása, a sejtek halálának kiváltása és a sejtosztódás lassítása teszi lehetővé.

Noha több kutatásra van még szükség, a bazsalikom ígéretes lehetőségnek számít.

Az oxidatív stressz hatásainak csökkentése

A bazsalikom adaptogén hatásait is vizsgálták, azaz arra voltak kíváncsiak, hogy segít-e a szervezetnek a stresszhez való alkalmazkodásban.

Egy vizsgálatban a nyulakat oxidatív stressznek tették ki (a károsító szabad gyökök növekedése). A nyulaknak naponta 2 gramm friss bazsalikomlevelet adtak 30 napig, és a szív- és érrendszeri és légúti alkalmazkodást monitorozták.

A kutatók a vércukorszintek számottevő csökkenését és az antioxidáns aktivitás növekedését mérték.

A Journal of Advanced Pharmacy Education & Research által publikált tanulmány eredményei azt mutatták, hogy etanolkivonata – az Ocimum basilicum – nagyobb antioxidáns hatással rendelkezik, mint a hagyományos antioxidánsok.

Anti-aging (öregedés gátló) tulajdonságok

A Manchesterben megrendezett British Pharmaceutical Congress (BPC) által bemutatott kutatás szerint a bazsalikom olyan tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek elősegíthetik az öregedés káros hatásainak megelőzését.

A szent bazsalikom kivonat hatásos volt a káros molekulák elpusztításában és a májban, az agyban és a szívben lévő egyes szabadgyökök által okozott károk megelőzésében.

A kutatók, Dr. Vaibhav Shinde, a Poona College of Pharmacy, Maharashtra, India kutatója szerint a növényeket antioxidáns és anti-aging tulajdonságokra tanulmányozták.

Dr. Shinde elmondta: “A tanulmány megerősíti a gyógynövény hagyományos használatát fiatalító anyagként az ájurvédikus gyógyászati ​​rendszerben, és segít leírni, hogyan működik a gyógynövény a sejtek szintjén.”

Kivonata csökkentheti a gyulladást és a duzzanatot – a duzzadt térd esete

Egy, a Royal Pharmaceutical Society éves rendezvényén bemutatott egyik tanulmány szerint:

Az O. tenuiflorum (szent bazsalikom) kivonata a duzzadást 73% -kal, a kezelés után 24 órával csökkentette.”

A szerzők a következőket írták még: “Eredményeink támogatták ezen hagyományos kezelések alkalmazását gyulladásos állapotokban, például az ízületi gyulladásban.”

A Journal of Bone Reports és ajánlásokban megjelent tanulmány szerint a béta-kariofillén hasznos lehet bizonyos gyulladásos betegségek kezelésében.

A vizsgálatot arthritis patkányokon végezték. A kutatócsoport következtetése: “A jelen tanulmány azt sugallja, hogy a béta-kariofillén (a bazsalikomban) kiemelkedő arthritisellenes aktivitással rendelkezik, amely gyulladáscsökkentő hatásának tulajdonítható.”

Gyógyhatása a népi gyógyászat szerint

A népi gyógyászatban számos betegség gyógyítására használták pl. puffadás, bélrenyheség.

Manapság köhögéscsillapító, étvágyjavító, vizelet- és szélhajtó, valamint tejelválasztást serkentő hatása ismeretes. Jó idegerősítő. Antibakteriális hatása miatt toroköblögetőként alkalmazzák. Az ajurvédikus gyógyászat a legfontosabb gyógynövényként használja, tisztítja a lelket, harmonizálja a testet.

Fűszer

Levesek, saláták, szószok, pizzafélék ízesítőjeként használják.

Érdekesség

 A népi hagyomány szerint levele elűzi a legyeket.

Forrás:

Birtalan Katalin természetgyógyász

és a Medical News Today

Nézd meg ezt is

Népi fokhagyma gyógy receptek emésztési zavarokra

Népi fokhagyma gyógy receptek emésztési zavarokra

A népi fokhagyma gyógy receptek házi megoldást kínálnak az emésztési problémákra.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!