A bazsalikom hatásai és néhány kutatási eredmény

A bazsalikomot legendák és hagyományok övezik. Az elnevezés Arisztotelésztől származik, aki bazilikonnak nevezte el a növényt. A növény jelentése királyi. Az ókori görögök a növények királyának tartották, mert a király felszenteléséhez elengedhetetlen volt a bazsalikom olaj.

Európában, a középkorban a szerelmespárok gyakran szerelmük zálogául bazsalikommal ajándékozták meg egymást. Magyarországon, Csángóföldön és Székelyföldön a mai napig őrzik a bazsalikomhoz kapcsolódó szokásokat. Az ókori Görögországban és Rómában az orvosok az őrültség és ellenségeskedés szimbólumaként tekintettek a bazsalikomra, de a 17. században bélférgek ellen ajánlották.
Indiában, amely a bazsalikom őshazája, úgy gondolják, hogy a bazsalikom egy szent fűszernövény, amely megvédi az embereket a rájuk leselkedő veszélyektől, démonoktól és egészséggel és termékenységgel ajándékoz meg.

A bazsalikom – Ocimum basilicum L.

Népies neve: királyfű, németbors, bazsalokom, bazsalikum, buszujok.

Az ajakosvirágúak (Lamiaceae) családjába tartozik.
A bazsalikom őshazája valószínűleg Északnyugat-India. De termesztik Ázsia déli részén, Afrikában és Közép-Amerika trópusi országaiban is. Hazánkba a múlt század közepén, Németországon át került. Hazánkon kívül Spanyolország, Törökország, Olaszország, Egyiptom, Pakisztán és Bulgária.

Jellemzői

Lágyszárú növény. Gyökere 10-16 cm hosszú, elágazó, szára egyenes, 40-60 cm magas, levelei nyelesek, zöldek, de vannak olyan változatai, amelyek pirosas színűek, fényes felületűek. Virágjai kicsi, fehér vagy világos rózsaszínűek.

Meleg, félárnyékos helyen érzi jól magát. A levágott növényt szárítják, majd morzsolják.
A morzsolást közvetlenül a felhasználás előtt ajánlatos elvégezni és aromavédő csomagolásban tárolni. Sokan cserépben, balkonládában nevelik. Közkedvelt fűszernövény.

Hatóanyagai

A bazsalikom illóolaj-tartalmú fűszernövény. Illóolaja tartalmaz metilkavikolt, linaloolt.

A Svájci Szövetségi Technológiai Intézetben végzett kutatás szerint a bazsalikom (E) -beta-cariophyllén (BCP) található, amely hasznos lehet arthritis és gyulladásos bélbetegségek kezelésében.
A 2013-ban közzétett vizsgálat során a szent bazsalikom (Ocimum sanctum L. , Ocimum tenuiflorum L, avagy Tulsi) hatásait kutatták. Arra a következtetésre jutottak, hogy az általa tartalmazott fitokemikáliáknak, köztük az eugenolnak, a rosmarinsavnak, az apigeninnek, a myretenalnak, a luteolinnak, a p-szitoszterinnak és a karnozinsavnak köszönhetően elősegítheti bizonyos bőr-, máj-, orális- és tüdőrákok megelőzését és a sugárzás okozta DNS károsodás megelőzésében is szerepe lehet.

Úgy tűnik, hogy ezt a megnövekedett antioxidáns aktivitás, a génkifejeződés megváltoztatása, a sejtek halálának kiváltása és a sejtosztódás lassítása teszi lehetővé.

Noha több kutatásra van még szükség, a bazsalikom ígéretes lehetőségnek számít.

Az oxidatív stressz hatásainak csökkentése

A bazsalikom adaptogén hatásait is vizsgálták, azaz arra voltak kíváncsiak, hogy segít-e a szervezetnek a stresszhez való alkalmazkodásban.

Egy vizsgálatban a nyulakat oxidatív stressznek tették ki (a károsító szabad gyökök növekedése). A nyulaknak naponta 2 gramm friss bazsalikomlevelet adtak 30 napig, és a szív- és érrendszeri és légúti alkalmazkodást monitorozták.

A kutatók a vércukorszintek számottevő csökkenését és az antioxidáns aktivitás növekedését mérték.

A Journal of Advanced Pharmacy Education & Research által publikált tanulmány eredményei azt mutatták, hogy etanolkivonata – az Ocimum basilicum – nagyobb antioxidáns hatással rendelkezik, mint a hagyományos antioxidánsok.

Anti-aging (öregedés gátló) tulajdonságok

A Manchesterben megrendezett British Pharmaceutical Congress (BPC) által bemutatott kutatás szerint a bazsalikom olyan tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek elősegíthetik az öregedés káros hatásainak megelőzését.

A szent bazsalikom kivonat hatásos volt a káros molekulák elpusztításában és a májban, az agyban és a szívben lévő egyes szabadgyökök által okozott károk megelőzésében.

A kutatók, Dr. Vaibhav Shinde, a Poona College of Pharmacy, Maharashtra, India kutatója szerint a növényeket antioxidáns és anti-aging tulajdonságokra tanulmányozták.

Dr. Shinde elmondta: “A tanulmány megerősíti a gyógynövény hagyományos használatát fiatalító anyagként az ájurvédikus gyógyászati ​​rendszerben, és segít leírni, hogyan működik a gyógynövény a sejtek szintjén.”

Kivonata csökkentheti a gyulladást és a duzzanatot – a duzzadt térd esete

Egy, a Royal Pharmaceutical Society éves rendezvényén bemutatott egyik tanulmány szerint:

Az O. tenuiflorum (szent bazsalikom) kivonata a duzzadást 73% -kal, a kezelés után 24 órával csökkentette.”

A szerzők a következőket írták még: “Eredményeink támogatták ezen hagyományos kezelések alkalmazását gyulladásos állapotokban, például az ízületi gyulladásban.”

A Journal of Bone Reports és ajánlásokban megjelent tanulmány szerint a béta-kariofillén hasznos lehet bizonyos gyulladásos betegségek kezelésében.

A vizsgálatot arthritis patkányokon végezték. A kutatócsoport következtetése: “A jelen tanulmány azt sugallja, hogy a béta-kariofillén (a bazsalikomban) kiemelkedő arthritisellenes aktivitással rendelkezik, amely gyulladáscsökkentő hatásának tulajdonítható.”

Gyógyhatása a népi gyógyászat szerint

A népi gyógyászatban számos betegség gyógyítására használták pl. puffadás, bélrenyheség.

Manapság köhögéscsillapító, étvágyjavító, vizelet- és szélhajtó, valamint tejelválasztást serkentő hatása ismeretes. Jó idegerősítő. Antibakteriális hatása miatt toroköblögetőként alkalmazzák. Az ajurvédikus gyógyászat a legfontosabb gyógynövényként használja, tisztítja a lelket, harmonizálja a testet.

Fűszer

Levesek, saláták, szószok, pizzafélék ízesítőjeként használják.

Érdekesség

 A népi hagyomány szerint levele elűzi a legyeket.

Forrás:

Birtalan Katalin természetgyógyász

és a Medical News Today

Nézd meg ezt is

Fokhagyma emésztési zavarok esetén

Fokhagyma emésztési zavarok esetén

Van olyan, amikor egészségi problémánk nem olyan, hogy megosszuk mással. Ilyen lehet az például, amikor székrekedésünk van, puffadás vagy szorongás okozta hasmenés gyötör.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!