Növényi kalcium források – több kalciummal, mint a tejben

Sokan nem fogyaszthatnak vagy nem szeretnének fogyasztani tejet. Ennek alternatívájául szolgálhat sok-sok növény és azok kombinációi, melyekkel ugyanúgy vagy még jobban is biztosítani tudjuk szervezetünk megfelelő kalcium ellátását. Íme a növényi kalcium források, a teljesség igénye nélkül:

Erre érdemes figyelni a megfelelő kalcium fogyasztás és felszívódás érdekében

  • Együnk lehetőleg olyan kalciumban gazdag ételeket, amelyek egyúttal alacsony oxalát tartalmúak, különösen, ha vese problémáink vannak.
  • Élvezzük a kalciumban gazdag friss zöldségeket frissen. Ha már több mint 2-3 napig vannak a hűtőben, a kalciumtartalom drasztikusan csökken.
  • Figyeljünk a megfelelő mennyiségű D vitamin szervezetbe juttatására, mert ez a vitamin segíti elő a kalcium felszívódását a bélből.
  • A K vitamin támogatja a kalcium csontokba és fogakba történő eljutását, ahelyett, hogy az erekben rakódna le.
  • Ha a magvakat fogyasztás előtt 8-12 órára beáztatjuk, akkor elősegítjük a felszívódást.
  • A magas oxalát tartalmú növények oxalát tartalma csökkenthető főzéssel (bár erről megoszlanak a vélemények).
  • Kerüljük a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást :).
  • Mérsékelt testmozgást végezzünk, rendszeresen.
  • Betegségek, gyógyszer fogyasztás esetén fontos kikérni az orvos véleményét!

A legjelentősebb növényi kalcium források a tej kalcium tartalmához képest az alábbiak:

A mák kalcium tartalma kb. tízszerese a tejének, míg a szezámmagé nem egészen a hétszerese, a lenmagé pedig kb. annyi mint a tejé. 1 evőkanál Chia mag 177 mg kalciumot tartalmaz, így kb. napi 3 evőkanál már több kalciumhoz juttat, mint 1 pohár tej. A mogyoró és a mandula is több, mint 2-szer annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej, azonban a mandulánál jó ügyelni az oxalát tartalomra is.

A magvakat hozzákeverhetjük salátákhoz, fogyaszthatjuk pirítóssal vagy keverhetjük akár smothie-ba is. Ráadásul a magvak gazdagok Omega-3 zsírsavakban is és más ásványi anyagokban is. Magas esszenciális zsírsav tartalmuk is segíti a szervezet megfelelő kalcium szintjét. Vigyázat, mert egyes magvak befolyásolhatják a gyógyszerek felszívódását!

Zöld leveles növényi kalcium források

Minél sötétebb a levél, annál magasabb a kalcium tartalom. Spenót, sóska, brokkoli és a főtt fejes káposzta is szóba jöhet. Vigyázat az oxalát tartalommal a spenótnál és a sóskánál.

Bab, csicseriborsó

A babok közül a vese babnak van magasabb kalcium tartalma. A csicseriborsóé kb. 2-szer annyi, mint a tejé.

Quinoa

Kiváló alternatívája a rizsnek, miközben hasonló a kalcium tartalma, mint a tejé. Magas a kálium és cink tartalma is, ráadásul teljes értékű fehérje forrás, magas esszenciális aminosav tartalma miatt. A quinoa gluténmentes, így sokféle diétában kiválóan alkalmazható. Hosszantartó teltség érzetet okozva akár fogyókúrában is kiváló.

További növényi kalcium források még a narancs és a rebarbara is. A rebarbaránál viszont legyünk figyelemmel az oxalát tartalomra is. A rebarbara magas kalcium tartalma nehezen emészthető formában van jelen, kb. a 25%-a szívódik fel, viszont az még így is majdnem a tejével megegyező.

Fekete Kata természetgyógyász, ThetaHealing tanár, ZYO

Forrás: http://www.bel1.semmelweis.hu/upload/seaok1bel/document/elelmiszerek_kalciumtartalma.htm

Nézd meg ezt is

Noni gyümölcs - Érvek és ellenérvek, amiket érdemes ismerned

Noni gyümölcs – Érvek és ellenérvek a hatásairól

Érdemes tudni a Noni gyümölcs fogyasztását támogató érvek mellett az ellenérvekről is, és ennek tudatában megnyugtatóbb választani vagy nem választani azt, bármely formájában.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.