Spenót – Gyógyító erejét tekintve az egyik legértékesebb zöldségünk

A spenót a libatalpfélékhez tartozik. Gyökere kétnyáréltű, szára fölegyenesedő, nyeles levelének lemeze tojásdad-körrajzú, többé-kevésbé dárdás tövű, épszélű vagy gyengéden öblös, vége hegyes. A levél állománya húsos, sőt vastagon húsos (hollandi S.). Virága kétlaki; a levél tövéből fakad; zöld leple és hímre négyes vagy ötös tagú, termése, melyet a lepel körülfogva tart, gömbölyű vagy 3-4 tüskéjű csonthéjas gyümölcs.

Hidegre kényes

A termés tüskés volta a levél dárdás aljával jár együtt, azért különböztetik meg kertészeink a tüskéset mint téli, a simát mint nyári spenótot. Főzelékül mindkettőnek csak az egynyáréltű alakját termesztik. A nép orvosszerül is használja. A spenót Elő-Ázsia polgára, ahonnan a keresztes háborúk táján kerülhetett a barátok kertjébe és spinachium néven böjti asztalukra. Mint déli jövevény a hidegre kényes, azért délre néző lejtőre vetik, sőt a korai dér vagy fagy ellen be is takarják.

A spenót hatóanyagai az egészségért

Gyógyító erejét tekintve az egyik legértékesebb zöldségfélénk. Kiemelkedően gazdag flavonoidokban (apigenin), karotinoidokban, klorofillban és folsavban. Magas az antioxidáns vitamin és a szerves, jól hasznosítható ásványi anyag tartalma. Perzsa fű néven már a VIII.-IX. században ismert volt.

Nyersen vagy főzve?

Rendkívül gazdag hatóanyagtartalma másként érvényesül, ha nyersen (pl. vegyes saláta), vagy főzve fogyasztjuk. A vesekőképződésre hajlamos szervezetben az oxálsav, a főzéskor szervetlenné váló ásványi anyagokkal, főleg a kalciummal kőlerakódást okozhat. Nyersen fogyasztva nem képződik lerakódás a szervezetben, ellenkezőleg az oxálsav meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést. Az oxálsav emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatású.
Főzéskor a rendkívül hőérzékeny folsav megsemmisül.

Folsav és hatása

A folsav nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, az aminosav szintézishez és a magzati fejlődéshez. Csökkenti a mell-, tüdő-, hasnyálmirigy- és bélrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát. Hiánya idegbántalmakat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, gyakori fej- és izomfájdalmakat, korai őszülést okozhat, növeli a fekélyképződési hajlamot.

B-vitamin

A B-vitaminok gyorsítják a szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét. A niacin és a króm építőköve a glükóztolerancia-faktornak. A GTF fokozza a szervezet inzulinérzékenységét, csökkenti a vércukorszintet. Spenótfogyasztással frissen tartható az időskori emlékezet.
A spenót vérnyomásszabályzó hatású, mérsékli a magas vérnyomást, és csökkenti az alacsony vérnyomás okozta fáradságérzetet. Antioxidáns összetevői védenek a szív- és keringési rendellenességekkel szemben.

K-vitamin

Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A K-vitamin-hiány vérzékenységet okozhat. A kúraszerű spenótfogyasztás mérsékli a vérzést, a menstruációs fájdalmakat és pótolja a vasat. A K-vitamin serkenti a vesék működését, ezáltal segíti az ödémák kiürülését, mérsékli a magas vérnyomást.
Bioaktív összetevők
Bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert, ezáltal védenek a daganatok kialakulásával szemben. Antibakteriális és gombaellenes hatásúak. Gátolja a szervezet elsavasodását. A lúgosító élelmiszerek mérséklik a gyulladást és a fájdalmat. A spenót magnézium tartalma segít megelőzni az idegfájdalmakat és az izomgörcsöket.

Szemvédő

A szemvédő lutein és zeaxantin leggazdagabb forrása a spenót. Látásunk élességét a szem hátsó részén található sárgafolt (makula) biztosítja. A lutein a makula fontos alkotórésze, véd az UV sugárzással és a szabad gyökökkel szemben. Hiánya komoly látáskárosodáshoz, végső soron vaksághoz vezethet. Étrendünk döntően befolyásolja a szem egészségét, mert a lutein és a zeaxantin csak a táplálékkal vehető fel. A spenót sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz. Ez az anyag csökkenti az öregedéssel együtt járó sárgafolt-elfajulást (DMLA), amely vakságot okoz.

Nézd meg ezt is

Noni gyümölcs - Érvek és ellenérvek, amiket érdemes ismerned

Noni gyümölcs – Érvek és ellenérvek a hatásairól

Érdemes tudni a Noni gyümölcs fogyasztását támogató érvek mellett az ellenérvekről is, és ennek tudatában megnyugtatóbb választani vagy nem választani azt, bármely formájában.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.