Prosztata vizsgálat – 2 csepp vér váltja ki a tortúrát

Végre az uraknak is van jobb, mint a szokásos kellemetlen prosztata vizsgálat! Mi a PSA? Hogyan lehet egy rákszűrés kellemes? 

A végbélvizsgálat felér egy kínzással – de végre van ennél jobb

Na, azt már nem! – háborognak az urak, ha párjuk megpróbálja őket rávenni, hogy menjenek el prosztata szűrésre. De miért ez a nagy ellenállás? – kérdezhetné a laikus, aki még nem tudja mi a prosztata vizsgálat.

A kellemetlen urológiai végbélvizsgálat miatt nem mennek a férfiak ellenőriztetni magukat. Pedig nem csupán egy elcsépelt szlogen, hanem tény, hogy a korán felismert elváltozások nagyobb eséllyel helyrehozhatók.  Tudom, hogy fontos lenne megvizsgáltatnom magam, érdekel is az egészségem, de van olyan lehetőség, ahol nem csinálnak ilyen kellemetlen vizsgálatot? – teszi fel magának a kérdést a felelősséggel gondolkodó családapa, férj, egészségtudatos férfi.

Prosztata vizsgálat vérből a fehérjék segítségével

Prosztata vizsgálat mindössze 2 csepp vérből, és semmi más. Ez az úgynevezett PSA mérés. A PSA (Prosztata Specifikus Antigén) a szervezetben normálisan jelenlévő fehérje, melyet kizárólag a prosztata termel. Vérből kimutatható, értéke mérhető, és szérumszintje a prosztataszövet térfogatával arányos. A prosztata szövetállomány pedig az életkorral nő. A PSA vérben található szintjét a normál értékhez viszonyítják, ebből derül ki van-e jele valamilyen kórós folyamatnak. A normál érték az életkorral nő, mivel a szövetállomány térfogata is nő és ez természetes folyamatnak számít.

A PSA értéket emelheti a szervezetben zajló egyéb gyulladás, egyes gyógyszerek, és közvetve a medencét ért feszültségek, mint például a sport, a szex, orvosi beavatkozások. Ezért a vizsgálat előtti napon ajánlott tartózkodni ezektől, illetve a mérés végzésekor tájékoztatni a mérést végzőt. A PSA szintet a gyulladások is megemelik, mint pl. az ízületi gyulladás, foggyulladás, stb.

A PSA méréssel az elváltozások már a prosztata rák tüneteinek jelentkezése előtt kimutathatók.

Prosztata vizsgálat - 2 csepp vér váltja ki a tortúrát

De hogy történik a vérvétel? – jön az aggódó gondolat. 

Pontosan ugyanúgy, mint amikor valaki vércukrot mér otthon magának. Ujjbegyből történik a vérvétel, egyszer használatos, automata, steril tűvel. Ezt követően már 15 perc múlva van eredmény. Egy évben egyszer elég elvégeztetni, de ha bármilyen, a szabad vizeletürítést korlátozó vagy egyéb tünet jelentkezik, akkor korábban.

Prosztata vizsgálat – További vizsgálatok a PSA szűrő vizsgálat mellett

A PSA  szűrés megbízható eredményt ad, de mellette javasolt az ultrahangos vizsgálat elvégeztetése is, az esetleges lágyrész elváltozások kiszűrésére. Emelkedett PSA érték esetén ajánlott az urológus szakorvos felkeresése. Ha daganat gyanúja merül fel, biopsziás vizsgálatot végeznek annak eldöntésére, hogy jó vagy rosszindulatú-e az elváltozás.

Kinek és mikor ajánlott?

Negyven év feletti férfiaknak az esetleges elváltozások korai felismerésére, vizelési problémák hátterének feltárására, gyakori éjszakai vizeletürítéskor, gyenge vizeletsugár esetén, ha nehezen, esetleg fájdalmasan indul a vizelet, prosztata műtét utáni ellenőrzésre, aki szeretné tudni, hogy a tünetmentes állapot mögött nem bújik meg semmilyen elváltozás, és minden férfinak, aki szeretne egészséges, hosszú életet élni.

Dr. Bártfai Katalin gyógyszerész-természetgyógyász

Nézd meg ezt is

Túl szép, hogy igaz legyen - Mi van, ha nem tudom elhinni?

Túl szép, hogy igaz legyen – Mi van, ha nem tudom elhinni?

Ugye milyen nehéz a jó dolgokról elhinni, hogy lehetségesek? Hogyan élhetnénk meg, ha nem tudunk és nem is kell hinni benne?

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!