Elveszett iker szindróma – Még anya sem tud róla

Elveszett iker szindróma 1. –  Mi történik itt? Hogyan blokkolja ez a trauma az életünket? – Kontroll szükséglet, versengés, halálfélelem, önpusztító gondolatok, életérdemlés kérdőjelei, érthetetlen bűntudat, magány érzés, gyerekvállalási problémák – mind a méhen belüli ikervesztésre utalhat. Hogyan oldjuk családállításban?

Elveszett iker szindróma – Miért nem veszik észre az ikreket?

A terhességek nagy részéről nem tudjuk, hogy ikerterhességként indult. Még anya sem tudja.

Az ultrahang megjelenésével derült ki, hogy a vizsgált terhességek 8 -10 %-a ikerterhességnek indul, de csak 1 %-ában születik meg az élő iker. Az ultrahang a megtermékenyülés után három héttel már mutatja az 1-2 mm-es embriókat. Vannak olyan esetek is, amikor úgy ágyazódnak be, hogy csak jóval később lehet őket felfedezni. Illetve lehetne, ha közben az egyik nem halt volna el. Mivel a rutinszerű ultrahang vizsgálatra nálunk általában a az 1. hónap után kerül sor, addigra, ha volt, az egyik iker már eltűnhetett. Ha ennél korábban végzik a vizsgálatot, a terhesség elején elveszett ikrek is látszanak még.

Elveszett iker szindróma 1 - Tudtad-e hogy téged is érinthet - Családállítás

Elveszett iker szindróma – Mit tapasztal a túlélő?

Az is tudjuk, hogy az embrió már azelőtt érzékeli a környezetének hangjait, mielőtt a saját szíve elkezdene verni, így az anya szervezetéből származó hangok mellett érzékeli az ikerpárjától érkező hangokat is:

a vérkeringését, a mozgásai keltette zajokat – tehát az ikrek a kezdetektől tudnak egymásról. Az idősebb magzatokról készült ultrahangos képeken és filmeken pedig látszik, ahogy átölelik egymást, később játszanak, kommunikálnak egymással. Mindez akár már azelőtt, hogy az anyjuk érzékelné a mozgásukat.

Aztán az esetek túlnyomó többségében bekövetkezik a tragédia:

az egyik embrió felől érkező életjelek gyengülnek, ha idősebb magzatról van szó, akkor gyengébb a megszokott szívverés. Lelassul, majd megszűnik a mozgás. Ezt a folyamatot a másik érzi és végigéli. Ha mindez a terhesség második harmadában történik, az életben maradt gyerek gyakran begubózik egy helyre, és a születéséig már alig mozdul meg – feltehetőleg, hogy ne kelljen érintkeznie ikertestvére megkeményedett maradványával. Megváltozik a magzatvíz íze is – és mivel az ízlelőbimbók a terhesség 10. hetében már ott vannak, ezt is érzékelheti.

A 14. betöltött hét után  elhalt magzat maradványát lehet a placentában kitapintani. Ha ez előtt hal el, akkor vagy felszívódik, vagy belenő a megszületett gyerek szervezetébe. Ha a 20. hét után hal el, akkor egy kiszáradt, laposra nyomott magzati maradványt találhatnak az élő gyerek mellett.

 Az elveszett iker szindróma – Mi a következménye a túlélőre?

Az, hogy valakinek közvetlen közelről kellett megtapasztalnia, hogy az ikertestvére meghal mellette és ő tehetetlen, úgy tűnik maradandó nyomokat hagy az érzelmi működésében és kapcsolódási módjában. Ezeket a jellemzőket már a családállítás elterjedése előtt is megfogalmazták a különböző országokban dolgozó pszichoterapeuták.

Amit leírtak, azt a családállításra jelentkező volt ikrekkel végzett munka úgy a külföldi irodalom, mint saját tapasztalatunk szerint is messzemenően alátámasztja. A közös tapasztalatok nyomán rajzolódott ki egy jellemző tünetegyüttes, amely az elveszett iker szindróma nevet kapta. A lista hosszú – és nem mindegyik volt iker mutatja az összes felsorolt jellemzőt. Ám ha néhány közülük markánsan jellemzi az életünket, érdemes utánajárni, hogy nem a volt ikrünkkel szolidaritásban élünk-e sokkal kevésbé jó életet annál, mint amire képességeink és lehetőségeink alapján számíthatnánk.

Az ikerség különös állapota – akár él a másik, akár nem

Itt kell megjegyeznünk, hogy nem csupán a tünetlistán való tételek kipipálása a cél, mivel a felsoroltak hátterében számos más ok is állhat. Az, ha valaki iker volt, egy szavakkal nehezen megfogalmazható különös állapotot eredményez.

Ezt az állapotot megélni, megérezni két esetben tudja az ember:

vagy ha maga is egy ikerpár túlélő tagja – vagy beválasztják egy családállításban túlélő ikernek, és elég nyitott rá, hogy fogadja a képviseletben megélt érzeteket és érzéseket.

A sorozat következő részében sorra vesszük a különböző szerzők listáiból válogatva a jellemző érzéseket:

bűntudat és érzés, hogy vezekelni kell, mindent kontrollálni, különben baj lesz, halálvágy, fokozott gyász érzés, párkapcsolati, gyerekvállalási problémák, magány, önmagunk kizárása a jóból, stb.

A cikksorozat 2. részét itt találod.

Dr. Angster Mária

Nézd meg ezt is

ZYO Kimutatott Énünk és az igazi Énünk - Ki lakik odabenn?

ZYO Kimutatott Énünk és az igazi Énünk – Ki lakik odabenn? – Feb. 26.

Észrevetted már milyen feszültséget okoz, mikor úgy érzed, hogy másnak kell mutatnod magad, mint akinek belül érzed magad? Ugye milyen nehéz lenne ilyenkor inkább úgy dönteni, hogy igenis kimutatom? Azért olyan nehéz ez, mert azt hisszük ez valamiféle negatív dolgot fog eredményezni, pl. konfliktust, haragot, a másik megbántódását, stb.?

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!