Elveszett iker szindróma – Még anya sem tud róla

Elveszett iker szindróma 1. –  Mi történik itt? Hogyan blokkolja ez a trauma az életünket? – Kontroll szükséglet, versengés, halálfélelem, önpusztító gondolatok, életérdemlés kérdőjelei, érthetetlen bűntudat, magány érzés, gyerekvállalási problémák – mind a méhen belüli ikervesztésre utalhat. Hogyan oldjuk családállításban?

Elveszett iker szindróma – Miért nem veszik észre az ikreket?

A terhességek nagy részéről nem tudjuk, hogy ikerterhességként indult. Még anya sem tudja.

Az ultrahang megjelenésével derült ki, hogy a vizsgált terhességek 8 -10 %-a ikerterhességnek indul, de csak 1 %-ában születik meg az élő iker. Az ultrahang a megtermékenyülés után három héttel már mutatja az 1-2 mm-es embriókat. Vannak olyan esetek is, amikor úgy ágyazódnak be, hogy csak jóval később lehet őket felfedezni. Illetve lehetne, ha közben az egyik nem halt volna el. Mivel a rutinszerű ultrahang vizsgálatra nálunk általában a az 1. hónap után kerül sor, addigra, ha volt, az egyik iker már eltűnhetett. Ha ennél korábban végzik a vizsgálatot, a terhesség elején elveszett ikrek is látszanak még.

Elveszett iker szindróma 1 - Tudtad-e hogy téged is érinthet - Családállítás

Elveszett iker szindróma – Mit tapasztal a túlélő?

Az is tudjuk, hogy az embrió már azelőtt érzékeli a környezetének hangjait, mielőtt a saját szíve elkezdene verni, így az anya szervezetéből származó hangok mellett érzékeli az ikerpárjától érkező hangokat is:

a vérkeringését, a mozgásai keltette zajokat – tehát az ikrek a kezdetektől tudnak egymásról. Az idősebb magzatokról készült ultrahangos képeken és filmeken pedig látszik, ahogy átölelik egymást, később játszanak, kommunikálnak egymással. Mindez akár már azelőtt, hogy az anyjuk érzékelné a mozgásukat.

Aztán az esetek túlnyomó többségében bekövetkezik a tragédia:

az egyik embrió felől érkező életjelek gyengülnek, ha idősebb magzatról van szó, akkor gyengébb a megszokott szívverés. Lelassul, majd megszűnik a mozgás. Ezt a folyamatot a másik érzi és végigéli. Ha mindez a terhesség második harmadában történik, az életben maradt gyerek gyakran begubózik egy helyre, és a születéséig már alig mozdul meg – feltehetőleg, hogy ne kelljen érintkeznie ikertestvére megkeményedett maradványával. Megváltozik a magzatvíz íze is – és mivel az ízlelőbimbók a terhesség 10. hetében már ott vannak, ezt is érzékelheti.

A 14. betöltött hét után  elhalt magzat maradványát lehet a placentában kitapintani. Ha ez előtt hal el, akkor vagy felszívódik, vagy belenő a megszületett gyerek szervezetébe. Ha a 20. hét után hal el, akkor egy kiszáradt, laposra nyomott magzati maradványt találhatnak az élő gyerek mellett.

 Az elveszett iker szindróma – Mi a következménye a túlélőre?

Az, hogy valakinek közvetlen közelről kellett megtapasztalnia, hogy az ikertestvére meghal mellette és ő tehetetlen, úgy tűnik maradandó nyomokat hagy az érzelmi működésében és kapcsolódási módjában. Ezeket a jellemzőket már a családállítás elterjedése előtt is megfogalmazták a különböző országokban dolgozó pszichoterapeuták.

Amit leírtak, azt a családállításra jelentkező volt ikrekkel végzett munka úgy a külföldi irodalom, mint saját tapasztalatunk szerint is messzemenően alátámasztja. A közös tapasztalatok nyomán rajzolódott ki egy jellemző tünetegyüttes, amely az elveszett iker szindróma nevet kapta. A lista hosszú – és nem mindegyik volt iker mutatja az összes felsorolt jellemzőt. Ám ha néhány közülük markánsan jellemzi az életünket, érdemes utánajárni, hogy nem a volt ikrünkkel szolidaritásban élünk-e sokkal kevésbé jó életet annál, mint amire képességeink és lehetőségeink alapján számíthatnánk.

Az ikerség különös állapota – akár él a másik, akár nem

Itt kell megjegyeznünk, hogy nem csupán a tünetlistán való tételek kipipálása a cél, mivel a felsoroltak hátterében számos más ok is állhat. Az, ha valaki iker volt, egy szavakkal nehezen megfogalmazható különös állapotot eredményez.

Ezt az állapotot megélni, megérezni két esetben tudja az ember:

vagy ha maga is egy ikerpár túlélő tagja – vagy beválasztják egy családállításban túlélő ikernek, és elég nyitott rá, hogy fogadja a képviseletben megélt érzeteket és érzéseket.

A sorozat következő részében sorra vesszük a különböző szerzők listáiból válogatva a jellemző érzéseket:

bűntudat és érzés, hogy vezekelni kell, mindent kontrollálni, különben baj lesz, halálvágy, fokozott gyász érzés, párkapcsolati, gyerekvállalási problémák, magány, önmagunk kizárása a jóból, stb.

A cikksorozat 2. részét itt találod.

Dr. Angster Mária

Nézd meg ezt is

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

A párkapcsolati horoszkóp vagy szinasztria segít önmagunk és a párunk jobb megismerésében, és rálátást ad mit tehetünk a kapcsolatunk jobbá tételéért.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!