Családállítás – Információs mező a megoldásban

Családállítás – Érthetetlen történések, aránytalan reakciók, kudarc sorozat a munkában, elromló kapcsolatok, depresszió, teherbe esési képtelenség, daganatos betegség kiváltó ok nélkül. Hogy oldjuk meg mégis? 1. rész

Van, hogy jóval nagyobb energiával reagál az ember valamire, mint amekkora arányban lenne a kiváltó eseménnyel. Van, hogy sorra kudarcot vall a munkájában, pedig okos, tehetséges, szorgalmas.  Vagy egymás után romlanak el a kapcsolatai, holott minden adottsága meglenne hozzá, hogy boldog legyen. Depressziós, és nem érteni, miért. Vagy évek óta nem sikerül teherbe esnie, pedig ennek semmilyen fizikai oka nincs. Daganatos betegséget kap, pedig élete és lénye maga a harmónia. Akárhogy is nézzük az élettörténeteket, nem találjuk a kiváltó okokat.  Mintha nem is a saját életüket élnék…

A gyógyító szakmákban pedig ismert jelenség, hogy bármit is teszünk, egyeseknél makacsul tartja magát a testi vagy a lelki tünet illetve betegség.  Elkezd ugyan javulni a beteg, ám amikor már majdnem jól van, hirtelen ismét rosszabbul lesz, még rosszabbul, mint volt. Miért?

A családállítás megfigyelései

Arról, hogy testi-lelki bajaink kialakulását nem lehet csak a saját életünk eseményei alapján megérteni, már a Bibliában is olvashatunk. Elváshat a fiú foga akkor is, ha az apja ette azt az egrest. Azaz az ember sorsa összefonódik annak az embercsoportnak a sorsával, akinek az életét köszönheti: a családjáéval. Mintha lenne egy közös energiamező – nevezhetjük ezt ízlésünk szerint „családi léleknek” vagy „mindentudó mezőnek”-, amiben mindenkinek ott van a lenyomata, aki csak a kiterjesztett családhoz, az ún. klánhoz tartozik, függetlenül attól, hogy tudunk-e az illető létezéséről, vagy nem. Ez a mező, a tagokból összeállt új egész több mint részeinek összege. Mint minden rendszernek, ennek is megvannak a maga működési mechanizmusai. Ebbe a nagy egészbe ágyazódik bele az egyes ember élete, és sokszor oly módon irányítja azt, hogy az illető arról nem is tud – csak nem él jól, vagy beteg, és se maga, se a környezete nem érti, miért.

Családállítás

A családállítás forrásai

Bert Hellinger a nyolcvanas években kezdte el kidolgozni a módszerét. Több forrásból merített. A családállításban felfedezhetjük a pszichoanalízis, a hipnoterápia, a családterápia, a tranzakció analízis, és a primér terápia elemeit. Mindahhoz, amit másoktól átvett, hozzáadta originális meglátásait és megfigyeléseit, és ezekből egy új módszert létrehozva rövid időn belül látványos sikereket ért el.

A kilencvenes években Németországban, 2000-től pedig világszerte futótűzként terjed a szisztemikus-fenomenologikus rendszerterápia, közismertebb nevén a családállítás. A szó maga a közös családi lélek „megkérdezésének” technikáját jelenti.

Közös családi lélek – Hogy van, az bizonyított

Szinte egy időben azzal, ahogy gyűltek Hellinger és munkacsoportjának megfigyelései, az angol biológus és filozófus Rupert Sheldrake az összetartozó lények közötti láthatatlan összeköttetést kutatta. Kísérleteinek eredményei szerint ilyen összeköttetés van az állatcsoportok tagjai, az állat és a gazdája, ill. az összetartozó, és egymással kötődésben élő emberek között. Talán nem éljük meg folyamatosan ezt az összeköttetést, de „megérezzük”, ha valami baj történik eredeti vagy új családunk tagjaival. Mintha a távolból is „tudnánk” egymásról. A kutyánk egészen biztosan reagál rá, ha bajunk esett, a macska is eltűnik, ha a gazda fejében megfordul, hogy el kellene vinni az állatorvoshoz. Sheldrake morfogenetikus mezőknek nevezi az összetartozó élőlények között lévő láthatatlan hálót. Hellinger és Sheldrake egymás munkájának ismeretében egyetért azzal, hogy egyazon jelenséggel dolgoznak. Hogy ez az összeköttetés létezik, az tehát bizonyított. Ám hogy pontosan mi is ez az energiaháló, ki vagy mi irányítja, arra Sheldrake sem tud válaszolni. Nehéz elfogadnunk, hogy működik valami, mégpedig a tapasztalatok szerint megbízhatóan, és mi nem értjük, nem tudjuk, mi az. És ha nem értjük, nem tudjuk, akkor a kontroll sem a mi kezünkben van. Nehéz tudás ez. Nem marad más hátra, mint elfogadni, hogy működik itt valami, amit egyelőre még nem tudunk magyarázni, viszont a javunkra válik, ha kiaknázzuk az általa adott lehetőségeket.

A kizökkent rend

Lehet, hogy könnyebben élnénk, ha ismernénk, és amennyire csak lehet, betartanánk azokat a törvényeket, melyeket Hellinger figyelt és fogalmazott meg a családtagokat összekötő energiaháló (nevezik családi léleknek, vagy mezőnek) működésével kapcsolatban. Ha ez mégsem sikerül, annak akár generációkon keresztül is negatív hatása lehet a család tagjaira. Folytatjuk Hellinger megfigyelt törvényeivel…

Dr. Angster Mária

Nézd meg ezt is

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

A párkapcsolati horoszkóp vagy szinasztria segít önmagunk és a párunk jobb megismerésében, és rálátást ad mit tehetünk a kapcsolatunk jobbá tételéért.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!