Dopaminerg neuronok csapdája – Logika vagy Érzés?

Érzéseink útmutatóul szolgálnak, de van, hogy becsaphatnak. Hogyan, miért? Hogy használjuk a logikát együtt az érzéseinkkel? Szerelem és vállalkozás. Az agy játékai, a dopaminerg neuronok.

Sok dolog játszhat szerepet abban, amikor az érzelmek becsapnak minket és sok dolog okozhatja a logikai csalódást is. Most 1 okot választottam ki és 1 megoldási lehetőséget a sok közül és hátha pont neked válik a javadra….

Miért csapnak be az érzéseink?

Ezúttal a dopaminerg neuronok 1 hatását vesszük górcső alá.

Agykutatók úgy találták, hogy a dopaminerg neuronok, azaz a dopamint (boldogság hormon) szállító idegsejtek tanulási folyamaton mennek keresztül. Ennek alapján “döntik el”, hogy mikor árasszanak el bennünket, azaz mikor érezzük, hogy boldogok vagyunk.

Ezek a neuronok folyton azt figyelik, hogy hol van a jutalom az életünk eseményeiben. Ha jellegzetes esemény sorozat mintát találnak, ami jutalomhoz vezet, akkor azt megjegyzik és már az esemény sorozat előtt megindul a boldogság hormon löket. A dopaminerg neuronok akkor a legaktívabbak, amikor a várható “jutalom” kiszámíthatatlan, előre meg nem jósolható. Azaz a kiszámító jutalmak unalmasabbak ezen neuronok számára, azaz a megszokott, a régi “unalmasabb” érzetet kelt.

Hogyan hatnak a hétköznapjainkra a dopaminerg neuronok?

A jutalom lehet bármi, amit jutalomnak gondolunk, lehet pénz, lehet egy új szerelem, egy elért sport teljesítmény, egy előléptetés, egy sikerélmény, stb.

Ha ezeket váratlanul kapjuk, ha a meg nem valósulás kockázata nagy volt, ha új dolog a számunkra, akkor a dopaminerg neuronok olyan szinten elárasztják a testünket a boldogság hormonjaival, olyan boldogság érzést generálnak, hogy ha ezt egyszer megtapasztaltuk, akkor utána jó eséllyel folyton újra akarjuk érezni.

Dopaminerg neuronok csapdája - logika vagy érzés?

Az újra érezni vágyásunk félrevezethet bennünket mikor logikus döntést kéne hoznunk. Ilyen, mikor például valaki már együtt él élete szerelmével és egyszer csak késztetést érez egy új szerelemre. Tudatosan tudja, hogy nem kéne, s próbál is logikus döntést hozni, de nem megy.

Miért? Nézzük a szerelem példáján

Mert a dopaminerg neuronok a már ismert jutalmakat (pl. a meglevő élettárs nyújtotta boldogság) esetleg kevésbé “értékelik”, azaz kevesebb dopamint termelnek a hatására. Bezzeg, mikor az új szerelem közelébe kerülnek, azonnal beindul a korábbi szerelem minta szerinti várható hatalmas jutalom érzete és az ebből következő dopamin lökés.

Érzések szintjén szerelmes hősünk azt fogja érezni, hogy otthon valami kevés, valami unalmas, az otthon békés állóvíz, netán idejétmúlt érzése lesz és belső hatóerőt fog érezni, szinte ellenállhatatlanul, hogy vágjon bele az új szerelembe. Miért? Mert a dopaminerg neuronok az új, a kockázatos jutalomra éheznek és ebből várható a nagy boldogság érzés. Ezt hősünk úgy fogja megélni, mintha “nem tudna ellenállni a kísértésnek”.

Nézzük meg a vállalkozói siker esetében

De nézzük meg ugyanezt egy vállalkozó esetében. Vállalkozónknak egyszer sikerül egy váratlan üzlettel nagy jövedelmet elérnie, melyet már jó régóta vágyott. Dopaminerg neuronjai “tüzelni” fognak, óriási boldogságot fog érezni. Majd, amikor az élete megy tovább a maga csendesebb kerékvágásában és el kezd hiányozni az a bizonyos érzés, amit korábban megtapasztalt. Ahogy keresi az üzleti lehetőségeket, úgy fogja érezni a biztosabb üzletek esetében, mintha valami nem lenne elég bennük. Az érzés a nem elég jó érzés. Mikor logikát keres benne, magában az üzleti lehetőségben fog találni valami nem elég jót, ami a saját érzését alátámasztja. A folyamat vége az, hogy öntudatlan mintái szerint, találni fog egy olyan üzletet, ami annyira új és annyira kockázatos, hogy váratlan és emiatt nagy “jutalommal” (dopamin) kecsegtet és belevág, holott tudja, hogy óriási kockázatot vállal.

Kudarc érzelmeink által vezérelve

Ha hőseink belebuknak a nagy kockázatba, az újdonságba, akkor agyuk új mintákat tanul a bukás okozta depresszióról, önvádról, stb., aminek sokszor az az eredménye, hogy még jobban vágyja a dopamin lökés okozta boldogságot és újabb, sokszor logikátlan döntéseket hoz, mert érzelmei hajtják.

Ha hőseink halmozzák a sikereket és jön az újabb boldogság érzés, megtanulják, hogy ez jó és újra és újra meg akarják ismételni. Előbb-utóbb ők is elérhetnek oda, hogy valami balul üt ki.

Jelenti-e ez az egész azt, hogy ne hallgassunk az érzéseinkre?

Nem. Az érzéseink csodálatosan tudnak vezetni bennünket. A boldogság vágya képes a fókuszunkat a depresszió, a szomorúság helyett új irányba terelni és már pusztán a boldogság keresése közben is sokkal jobban tudjuk magunkat érezni.

Hogyan használjuk a logikát, hogy érzelmeink ne tudjanak félre vezetni?

Ha ismered a dopaminerg neuronok csodálatos ámde kissé kockázatos működését, akkor meg fogod tudni kérdőjelezni az érzelmeid helyességét és irányát (ha szükséges). Az adott helyzetben, ha végig gondolod, hogy csak a neuronjaid játéka húz egy irányba vagy másról van szó, akkor tudsz arra is figyelni, hogy csökkentsd a kockázatokat vagy bele se menj a játékba (pl. nem engedsz a kísértésnek).

Hogyan győzzük le félrevezető érzelmeinket?

Ha már döntöttél és logikusnak érzed, hogy pl. ne vágj bele egy új szerelembe, mikor tulajdonképp életed párjával élsz, akkor talán ez még nem elég ahhoz, hogy legyőzd a kísértést. Talán hiány érzeted folyton húzni fog a másik irányba.

Mi a teendő?

Theta Healingben tudjuk, hogy ha valamilyen érzelmet hiányként élünk meg, akkor azt a hiányt ösztönösen “zárni” igyekszünk. Mind a szerelmes, mind a vállalkozó esetében a hajtóerő, ami a téves irányba vitte őket a boldogság érzésének vágya/pillanatnyi hiánya, csökkenése volt.

Ismerjük a gondolat teremtő erejét is, amit legalább két dolog tud blokkolni:

  • a hit, hogy nem megy ez nekem és a
  • tudatalattiban a konkrét eseménnyel összefüggő rosszul rögzült akadályozó minták.

Azaz legalább 2 feladatunk van: 

  • Az Univerzum internetjéről/a Forrásról/Kollektív tudatról (gondold, ahogy jól esik) letöltjük a hiányzó érzelmet, hogy az agyunk úgy tekinthessen rá, mint meglevő érzelemre. Azaz, hőseink számára letöltjük mi a boldogság és milyen azt állandóan élni, anélkül az érzés nélkül, hogy meg kell szerezni. Ezzel a dopaminerg neuronokat lenyugtatjuk, már nem tudnak rossz irányba vinni.
  • Tudatalatti szinten oldjuk fel az akadályozó összefüggéseket, amik megállítanak bennünket a boldogság folyamatos megélésében.

Mindkettő akkor a leghatásosabb, amikor theta agyhullámon tudatalatti szinten oldjuk meg, ilyenkor azonnal működik is (ha minden téves összefüggést megoldottunk). De természetesen lehet ezt theta nélkül is csinálni, csak több és állandó odafigyelést igényel.

Megoldás Theta nélkül

Azaz hőseink koncentráljanak arra, hogy ők már most is boldogok, nem kell további boldogság löket ehhez. Beleélik magukat a boldogság érzésébe és innen kiindulva hozzák meg a döntésüket. Egészen másképp fognak tudni ránézni az új szerelem ígéretére és az új üzlet vagy bármi más ígéretére, ha a boldogságuk már meg van, nem kell megszerezni.

Az agy nem tesz különbséget aközött, hogy a boldogságot valami okán megszereztük vagy csak úgy döntöttünk, hogy most boldogok vagyunk, vagy épp egy boldog ismerősünk boldogsága ragadt ránk (lsd. tükörneuronok). Használjuk ki hát, döntsünk úgy, hogy már meg van a boldogság és ebben az érzés pillanatban mérlegeljük a döntésünket.

Figyelem!

Ha a “boldogságban érzem magam” döntésünkből kihagyjuk a tudatalattit (amihez theta hullámon férünk hozzá), akkor az nem marad tartós érzés. Ezért a logikus döntésünket ezalatt a rövid idő alatt hozzuk meg és utána is tudjunk róla, hogy kétségeinket is a hiányzó érzelmeink mozgathatják, amíg végleg le nem számolunk a hiánnyal.

Fekete Kata természetgyógyász, Theta Healing tanár

Nézd meg ezt is

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

A párkapcsolati horoszkóp vagy szinasztria segít önmagunk és a párunk jobb megismerésében, és rálátást ad mit tehetünk a kapcsolatunk jobbá tételéért.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!