Tükörneuron – Miért érezzük mások érzéseit?

Miért érezzük magunkat rosszul negatív emberek tömegében? Hogy maradjunk pozitívak közöttük is? Élet az empátia negatív hatásai nélkül, tükörneuron a javunkra.

Mi az a tükörneuron?

A tükörneuronokat olasz kutatócsoport majom kísérletek során fedezte fel és az 1980-1990-es évek óta kutatják őket. A tükörneuronok a neuronok kb. 10%-át alkotják (még nincs pontos szám) és a majmok után az emberi agyban is felfedezték őket.

Leegyszerűsítve megfigyelték, hogy a tükörneuron számára ugyanazt jelenti megfigyelni valamit, mint megcsinálni valamit. Azaz a tükörneuronnak köszönhetjük, hogy az agyunk számára mindegy, hogy velünk történt-e valami vagy mással és mi csak láttuk. Mindkettőből tud tanulni, mintha mindkettő a saját tapasztalásunk lenne. Ez magát az empátiát is megmagyarázza az agykutatók szerint.

Empátia

Mások érzéseinek megértése és a bennük való osztozás. A tükörneuronoknak köszönhetően érezzük úgy mások érzéseit, mintha a sajátunk lenne, hisz az agyunknak mindegy, hogy mi érezzük az érzést, vagy mi csak megfigyeljük, látjuk. Marco Iacoboni agykutató szerint: “A másik ember azért tudja, mit érzek, mert szó szerint ő is ugyanazt érzi, amit én.”

Miért érezzük rosszul magunkat tömegben?

Tükörneuron - Érezni mások érzéseit, Empátia

Minél magasabb szintű az empátiás képességünk, annál fogékonyabbak vagyunk mások érzéseire. Theta Healing-et végzett tanítványaimnál és magamnál is látom, hogy mindnyájuk empátiás képességei magasabb szintre lépnek a tanfolyam után és médiumoknál, látóknál, spirituális embereknél is tapasztalható a magas szintű empátiás képesség/készség. Emellett ez együtt jár a tömeg “iszonnyal” is, hiszen minél nagyobb a tömeg körülöttünk annál több ember érzéseit érezzük a sajátunkként. Ez feszültséget, stresszt, idegességet, frusztrációt, akár depressziót is kiválthat, ha tartós állapotot jelent és nem tudjuk kezelni. Emellett lehet, hogy pl. ingerültek, szomorúak, megbántottak, stb. lehetünk csak mert a tömeg többségének ilyen érzelmei vannak.

Hogyan fordítsuk a javunkra a tükörneuron hatást?

Ugyanakkor a javunkra is fordíthatjuk a tükörneuron hatást, ha pl. felemelő zenei koncerten a tömeg lelkesedését és emelkedett hangulatát tesszük magunkévá. A tükörneuronok miatt van jó hatással ránk a tömeges meditáció is és ezért van az, hogy még aki nem tud meditálni, nem hisz a meditáció erejében, az is jól érzi magát meditáción és tömegben ő is automatikusan meditatív állapotba tud kerülni (erős ellen szándék kivétel).

Hogyan kezeljük a magas empátia szintünket negatív emberek közt?

Sokszor már az is elég, hogy tudjuk, hogy a tömeg “iszonyunk” és menekülhetnékünk az empátiás képességünk következménye, ha tudjuk, hogy tükörneuronjaink tréfálnak meg bennünket. Ilyenkor, ha rosszul érezzük magunkat, akkor fordítsuk figyelmünket önmagunkba és tudatosítsuk, hogy melyik érzés valójában a sajátunk és képzeljük el, ahogy a mások érzéseiről “lecsatlakozunk”.

Az is jó lehet, ha a figyelmünket valamilyen erős pozitív érzésre összpontosítjuk a tömegben, pl. családunk szeretete, hála, stb.

Theta Healing technikával programozható a különbséget tenni tudás.

Fekete Kata természetgyógyász, Theta Healing tanár

Nézd meg ezt is

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

A párkapcsolati horoszkóp vagy szinasztria segít önmagunk és a párunk jobb megismerésében, és rálátást ad mit tehetünk a kapcsolatunk jobbá tételéért.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!