Aromaterápiás gyógyító növények

Az aromaterápiás gyógyító növények közül ismerkedjünk meg az ősi elemi olajat, a kávé ízét bolondító kardamomot és a vad bergamottot. Mire és hogyan használjuk őket?

Aromaterápiás gyógyító növény az elemi olaj (Elemi-Canarium Luzonicum)

Aromaterápiás gyógyító növény_Elemi olaj_gyanta

Kevésbe ismert ez a balzsamfélék családjába tartozó, Jáva- és Fülöp-szigetekbéli gyanta. Pedig nem egy új találmány, hiszen már az ókori egyiptomiak is használták a balzsamozás során. A szegények tömjénjének is hívták, valószínű, mert hasonló tulajdonságokkal is bír, viszont olcsóbb. És valóban, nem egy drága olaj, kiváló szereplője az aromaterápiának. A fizikai erőnlét érdekében minden sportolóknak készített keverékbe beleteszem, de az immunerősítő vagy köptető keverékben is megállja a helyét. Illata is kellemes, akár önmagában párologtatni vagy jól kombinálható a citrus illatokkal és az eukaliptuszfélékkel. Fertőtleníti a teret. Bátran ajánlom, érzékeny bőrűeknek elővigyázatosan.

Kardamom (Elletaria cardamomum)
Aromaterápiás gyógyító növény_Kardamom

Indítsd a reggelt egy kardamomos kávéval, egy csepp kardomom egy kis mézbe, máris megbolondítottad a kávé ízét.

Az aromaterápiában igen sokoldalúan használható. Nem az enyhébb olajok egyike, akkor alkalmazom, amikor komoly beavatkozásra van szükség. Viszonylag magas oxid-tartalma miatt hatékony köptetőszer, légúti betegségeknél kiváló. Ezen kívül nagyon erős görcsoldó és szélhajtó. Melegítő olaj lévén, szuper választás megfázáskor, átfázáskor, de gyógyír depresszió és stressz ellen is.
Figyelem: van ellenjavallata, kérd egy terapeuta tanácsát alkalmazása előtt.

Vad bergamott (Monarda Fistulosa, Indiáncsalán vagy Méhbalzsam)

Aromaterápiás gyógyító növény_Vad bergamott

Egy igen kellemes illatú, elfogadható árú, viszonylag biztonságos és sok pozitív tulajdonsággal rendelkező illóolajra esett ma a választásom.

A neve sokatmondó: igazi balzsam testnek és léleknek egyaránt. Hangulatjavító, akárcsak a bergamott, oldja a szorongást, a feszültséget és a félelmet. Emellett gyulladáscsökkentő, vírusölő és kutatások eredményei alapján hatékonyan lép fel a szeborrea kezelésében.

Folyamatosan vizsgálják és tesztelik ezt az illóolajat, és nagyon ígéretesnek bizonyul, olyan esetekben is, mint például az Alzheimer kór, ez pedig a karvakrol és a thymol vegyületek jelenlétének köszönhető, hiszen ezek a vegyületek meggátolják az acetil-kolin lebontását. Az acetil-kolin egy neurotranszmitter, amely meghatározó szerepet játszik a felismerésben és a megértésben. Az Alzheimer betegségben szenvedőknél pedig csökkent az acetil-kolin szint, amiről nem tudni, hogy a betegség eredménye vagy okozója. Mindenesetre, a kutatók azon dolgoznak, hogy olyan gyógymódot találjanak, amely  meggátolja az acetil-kolin lebontását, továbbá kolint – ami a vegyület előanyaga  -juttatnak az agyszövetekbe.  Erről és sok másról bővebben a The Green Pharmacy by James A. Duke, Ph.D. könyvben olvashattok.
Egyes kutatók gyulladásos folyamatról is beszélnek az Alzheimer kapcsán, ami még potensebbé teszi a Monarda Fistulosat.

Kovács Katalin aromaterapeuta

Nézd meg ezt is

Azonnali gyógyulás orvosi szemmel – Kvantumi folyamatok

Miért lehetséges az azonnali gyógyulás? Mi lenne, ha megpróbálnánk megérteni? Mi lenne, ha tanulnánk belőlük? Orvosként így látom...

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!