Aromaterápiás gyógyító növények

Az aromaterápiás gyógyító növények közül ismerkedjünk meg az ősi elemi olajat, a kávé ízét bolondító kardamomot és a vad bergamottot. Mire és hogyan használjuk őket?

Aromaterápiás gyógyító növény az elemi olaj (Elemi-Canarium Luzonicum)

Aromaterápiás gyógyító növény_Elemi olaj_gyanta

Kevésbe ismert ez a balzsamfélék családjába tartozó, Jáva- és Fülöp-szigetekbéli gyanta. Pedig nem egy új találmány, hiszen már az ókori egyiptomiak is használták a balzsamozás során. A szegények tömjénjének is hívták, valószínű, mert hasonló tulajdonságokkal is bír, viszont olcsóbb. És valóban, nem egy drága olaj, kiváló szereplője az aromaterápiának. A fizikai erőnlét érdekében minden sportolóknak készített keverékbe beleteszem, de az immunerősítő vagy köptető keverékben is megállja a helyét. Illata is kellemes, akár önmagában párologtatni vagy jól kombinálható a citrus illatokkal és az eukaliptuszfélékkel. Fertőtleníti a teret. Bátran ajánlom, érzékeny bőrűeknek elővigyázatosan.

Kardamom (Elletaria cardamomum)
Aromaterápiás gyógyító növény_Kardamom

Indítsd a reggelt egy kardamomos kávéval, egy csepp kardomom egy kis mézbe, máris megbolondítottad a kávé ízét.

Az aromaterápiában igen sokoldalúan használható. Nem az enyhébb olajok egyike, akkor alkalmazom, amikor komoly beavatkozásra van szükség. Viszonylag magas oxid-tartalma miatt hatékony köptetőszer, légúti betegségeknél kiváló. Ezen kívül nagyon erős görcsoldó és szélhajtó. Melegítő olaj lévén, szuper választás megfázáskor, átfázáskor, de gyógyír depresszió és stressz ellen is.
Figyelem: van ellenjavallata, kérd egy terapeuta tanácsát alkalmazása előtt.

Vad bergamott (Monarda Fistulosa, Indiáncsalán vagy Méhbalzsam)

Aromaterápiás gyógyító növény_Vad bergamott

Egy igen kellemes illatú, elfogadható árú, viszonylag biztonságos és sok pozitív tulajdonsággal rendelkező illóolajra esett ma a választásom.

A neve sokatmondó: igazi balzsam testnek és léleknek egyaránt. Hangulatjavító, akárcsak a bergamott, oldja a szorongást, a feszültséget és a félelmet. Emellett gyulladáscsökkentő, vírusölő és kutatások eredményei alapján hatékonyan lép fel a szeborrea kezelésében.

Folyamatosan vizsgálják és tesztelik ezt az illóolajat, és nagyon ígéretesnek bizonyul, olyan esetekben is, mint például az Alzheimer kór, ez pedig a karvakrol és a thymol vegyületek jelenlétének köszönhető, hiszen ezek a vegyületek meggátolják az acetil-kolin lebontását. Az acetil-kolin egy neurotranszmitter, amely meghatározó szerepet játszik a felismerésben és a megértésben. Az Alzheimer betegségben szenvedőknél pedig csökkent az acetil-kolin szint, amiről nem tudni, hogy a betegség eredménye vagy okozója. Mindenesetre, a kutatók azon dolgoznak, hogy olyan gyógymódot találjanak, amely  meggátolja az acetil-kolin lebontását, továbbá kolint – ami a vegyület előanyaga  -juttatnak az agyszövetekbe.  Erről és sok másról bővebben a The Green Pharmacy by James A. Duke, Ph.D. könyvben olvashattok.
Egyes kutatók gyulladásos folyamatról is beszélnek az Alzheimer kapcsán, ami még potensebbé teszi a Monarda Fistulosat.

Kovács Katalin aromaterapeuta

Nézd meg ezt is!

Azonnali gyógyulás orvosi szemmel – Kvantumi folyamatok

Miért lehetséges az azonnali gyógyulás? Mi lenne, ha megpróbálnánk megérteni? Mi lenne, ha tanulnánk belőlük? Orvosként így látom...

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.