Mi a különbség a gyógymasszázs, thai masszázs, svédmasszázs között?

Fontos, hogy pontosan tudjuk mi a különbség a gyógymasszázs és a többi különféle masszázsok terén, hogy eligazodhassunk közöttük. Erről lesz szó ebben a rövid cikkben.

A svédmasszázsról pár gondolat 

A svédmasszázs egészséges embereknek megelőzés, kényeztetés kapcsán nyújt segítséget és a nyugati medicinához tartozik. Pár naptól, pár hónapig tart az oktatás és a simítás, dörzsölés, gyúrás, ütögetés, vibrálás elemeit használja fel. Nagyon jó prevencióra is.

Mi a különbség a gyógymasszázs és a svédmasszázs között: íme pár gondolat 

A gyógymasszőr, akár évekig is tanul, hiszen mégiscsak hozzávetőlegesen 206 csontunk (keresztcsont összecsontosodásától függ) és 350 izmunk van. A leendő gyógymasszőr gyakorlati és elméleti szakvizsgát tesz vizsgabizottság előtt. A gyógymasszázs során többnyire a svédmasszázs elemeit használjuk, de hangsúlyosabban és emellett konkrét betegségeket gyógyítunk vele, orvos által adott beutalóval, anamnézissel.

Létezik másfajta gyógymasszázs eljárás is, például a kötőszöveti, illetve szegment masszázs, mely indikációja lehet a az angina pectoris, tüdőgyulladás stb., lásd orvosi masszázs. A gyógymasszőr mindig orvosi beutalóval érhető el. Nyugaton a gyógymasszázs, illetve sportmasszázs adja a legmagasabb végzettséget a masszázs terén.

A thai masszázs is bemutatkozik 

Többnyire 1-2 hétig oktatják, de itt is nagy hangsúly van a gyakorláson. A thai masszázs több ezer éves kultúsirára tekint vissza és a keleti medicinához tartozik. Jóformán a jóga passzív (a thai masszőr által kivitelezett) “jóga” is beletartozik, függetlenül attól, hogy az indiai és nem thai gyökerekre tekint vissza.

Mi a különbség a gyógymasszázs, thai masszázs, svédmasszázs között?

Nagyon hatékony masszázs ez is, de a tradicionális thai masszázs ruhában alkalmazandó. Létezik már olajos változat, itt érdemes azért előtte a ruhánkat levenni.:) Magába foglalja a kimozgatásokat (egyfajta manuálterápiát) és nyújtásokat is, amik a sportmasszázsban is visszaköszönnek a nyugati medicinában. Célja az energiarendszerünk kiegyensúlyozása hasonlóan a shiatsu vagy akupresszúrás (lásd kínai medicina) masszázshoz.

Ajánlom magamat:)

Bármelyik megoldást is választjuk, olyan szakembert keressünk, aki rendelkezik megfelelő, igazolható tudással és nem azonnal nekünk esik, mert vannak kontraindikációk is, mikor tilos masszázst alkalmazni.

Keresztes Attila, akupresszőr-természetgyógyász, gyógymasszőr, sportmasszőr 

Nézd meg ezt is

Azida San - Testünk szellemi elengedő póza

Azida San – Testünk szellemi elengedő póza

Sadhguru szerint ez egy különleges póz. Ő is használja, miközben az emberek a tanácsait kérik. A póz lényege az Azida San.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!