Lelki és szervi problémák összefüggései – ősi kínai gyógyászat

Melyik szervünk betegségét milyen lelki problémák okozhatják? Lelki és szervi problémák összefüggései az ősi kínai gyógyászat tapasztalatai szerint.

A hagyományos (ősi) kínai gyógyászat mindig az összefüggést keresi és holisztikusan kezeli a dolgokat, természetes megoldásokkal dolgozva. Magyarán amit érzünk azt kell kimondanunk és megcselekednünk. Ezzel ellentétesen a nyugati (modern) medicinában az idegrendszer működési zavarának tartják azt, ha érzelmi problémánk támad, melyet többnyire pszichoterápiával, vagy farmakoterápiával kezelnek.

Lelki és szervi problémák kapcsolódása

  • düh, agresszió – zavar a vérkeringésben – a test oldalán és nagy ízületekben feszülés
  • öröm, etika – szív, keringés – fájdalom feszülés a nyaki és háti szegmentumban
    stb.

Érzelmek és szervek kapcsolatának tünetei

  • máj (liv) többlet energia: dühöt, kevés energia pedig szorongást eredményez
  • Szív (h) többlet energia: szakadatlan nevetést, kevés energia sírást eredményez
  • Lép (sp) többlet energia: zaklatottság, rögeszme, kevés energia: depresszió, szellemi legyengülés
  • Vese (k) többlet energia: önkényeskedés, különcködés, kevés energia: szorongás, bizonytalanság
  • Tüdő (lu) többlet energia: felindultság, kevés energia: aggódás

A túlzott öröm a qi (energia) szétáradását okozza, a túlzott félelem pedig leszállítja a vese qi-jét. A túlzott töprengés a qi letapadását okozza. A máj harmonizálja az érzelmeket, de még a keserű szájíz is ide tartozik.

A túlzottan nagy öröm (túlzott qi) is elme problémákat okozhat. Az elhatalmasodott depresszió gyomor problémákat is okozhat.

Érzelmek lehetnek pozitívak vagy negatívak. A szív, vese erősítése fontos a negatív érzelmeknél, melyben nagy szerepet kap a mozgásgyakorlat, akupunktúra, melyet gyógynövény terápia egészíti ki.

A főbb lelki és szervi problémák

Májpáciens – düh kezelése

A májhoz a gyors, kirobbanó harag, bosszankodás tartozik (máj, szív, lép területe). Máj tűz jön létre pl. fejfájás formájában (máj túl erős és letarolja a lépet) és ezek lesznek a testi tünetek, melyek emésztési problémát okozhatnak. A máj tűz hűtése a fontos és a lép (föld elem) erősítése. Epe zavar is létrejöhet ilyenkor.

Kolerikus típus (máj ember) és mindig bűntudatot érez és önmagának szemrehányást tesz. Vastagbélgyulladás jön létre, de valójában a májat kell kezelni. Auto-agresszív tendencia jön létre, mert minden harag „lenyelésre”, elfojtására került.

Általában nagy nyomás alatt állnak a máj páciensek. A gyomorfekély (lép funkció problémája) és patkóbél fekély között (máj eredetű, érzelmi alapon jön létre) a keleti medicinában óriási különbség van a nyugati medicinával szemben. Engednünk kell, hogy haragját kiadja. Daru-qigong segít a belső haragot kiadni magunkból, itt a meditáció nem segíthet állítja dr. Rideg Sándor.

Lelki és szervi problémák összefüggése az ősi kínai gyógyászat szerint

Szívpáciens – nyugtalanság

Félelem, öröm, sovány, dekoncentrált, tarkó fájdalom, nyugtalanság, idegesség stb. tünetek tartoznak ide (neuraszténiának felel meg a nyugati medicinában). A vese összefügg a szívvel, ilyenkor a szexualitás problémája is megjelenik. Megoldás: belső csikung, meditáció, autogén tréning

Alvászavar, izzadás, koncentráció hiány.

Lép – depresszió

Hippokratész is melankóliának hívja. Hosszan tartó betegséghez vezethet. A befelé fordult agresszió létrehozza a depresszió, major depressziót. Mindig fázik, magába fordul, lába zsibbad, halkan beszél, folyton bátorítani kell. Lassan alakul ki és sokáig kell kezelni és reggel fogékony arra, hogy a lelkébe behatolhassunk. Gyógynövénykészítmények, akupunktúra jöhet szóba.

Félelem a hidegtől, hasmenés, híg széklet, száraz száj, zsibbadás, gyomorfekély, lumbágó

Tüdő – szomorúság

A szeretet csökkenése, hosszan tartó bánat, gond, mely a tüdő qi-jét tönkreteszi. Akik gyerekkorban pl. szeretetvesztést (veszteségélmény) éltek meg sokszor tbc-sek lettek, de az asztma is ide tartozik. Ez az élmény később is kialakulhat.

Az anyától a gyermekre is kihat (szociális hatások). Alul marad, vesztes és bőrbetegségek is kialakulhatnak. A kikérdezés nehezen működik, mert magukba fordulnak az ilyen emberek. Hideg tüdő yin szindrómáról van szó: erősíteni kell akupunktúrával, gyógynövénnyel, moxával, masszázzsal. A szívet is meg kell támogatni, a tüdő szív kapcsolat miatt (pl. vasagbél 4).

Vese – félelem

Bizonytalanság, önbizalomhiány, stabilitás, félelem, záróizmok zavarát is okozza (leesik az energia a vesében). A szív pácienshez hasonló, de sokkal szórakozottabb, dekoncentrált, sovány, sápadt és örömmel beszél a problémáiról. Yang hiányra utal (legyengült vese). Vese erősítése (akupunktúra vagy akupresszúra) a fontos.

Alapvetően mindenki besorolható valamelyik karaktertípusba a fent felsoroltak közül.

Keresztes Attila természetgyógyász, szakértő

Forrás: dr. Rideg Sándor előadása

Nézd meg ezt is

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

A párkapcsolati horoszkóp vagy szinasztria segít önmagunk és a párunk jobb megismerésében, és rálátást ad mit tehetünk a kapcsolatunk jobbá tételéért.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!