Kendermag – Miért szuper élelmiszer?

A kendermag sportolók, fogyókúrázók, vegánok, paleo étrendet tartók, de még a többféle betegséggel küzdők számára is hasznos étel. Tudd meg miért? Hogyan és mi mindenre hat? Mi a titka? Okozhat-e kábítószer problémát?

A kender magjának 30%-a fehérje (edestin és albumin), olaj tartalmának 80%-a esszenciális zsírsav, ráadásul esszenciális aminosav forrás. Az aminosavakat szervezetünk, szöveteink, izmaink építőkövei, sejtjeink működéséhez szükségesek, használjuk a DNS-ünk sérüléseinek javítására is, sőt fontosak a fiatalságunk megőrzésében is.

Az aminosavakat a szervezetünk fehérjéből nyeri, de nem minden fehérje jelent komplex aminosav forrást.

A kendermag sportoláshoz és fogyókúrához is kiváló

Kendermag - Miért szuper élelmiszer?A kendermagról amerikai cikkek állítják, hogy komplex aminosav forrás, mert minden szükséges aminosavat tartalmaz (összesen 20 féle, ebből 9 esszenciális), ám kutatással alátámasztva 2 esszenciális és 1 nem esszenciális aminosavról (metionin, arginin, glutaminsav) találtunk összefüggést, mert azt az edestin fehérje molekuláris/kémiai vizsgálata során állapították meg. A metionin antioxidáns tulajdonságú és közvetve, de fontos szerepe van a zsírbontásban, az arginin pedig befolyásolja a növekedési hormonműködést (is), így sportolók, fogyókúrázók sovány izomtömeg növelésre használják. A glutaminsav a központi idegrendszer működésének folyamatos biztosításához nélkülözhetetlen, bár nem esszenciális, mégis segíthet pszichikai problémák, stressz ellen is. Feltételezik szerepét a tanulásban és a memóriában is.

Vegaként sok fehérjét eszel, még sincs minden rendben?

A kendermag magas fehérje tartalma különösen jelentős a vegetáriánusok számára, mert egészségesebb fehérje forrást jelent számukra, mint a szója. Amerikában a fehérjék királyának tartják, inkább, mint a szóját, mert bár alacsonyabb a fehérje tartalma a szójáénál, nem tartalmaz tripszin gátló anyagot (a szója viszont igen), azaz nem akadályozza a fehérje lebontását. Illetve míg a szója és a hüvelyesek áteresztővé teszik a bélfalat, addig a kendermag nem. Ezért könnyen emészthető és energiát ad a szervezetünknek.

Immunrendszerünk működését támogatja a kendermag a szuper élelmiszer másik csodálatos fehérjéje is, az albumin jelentős szabad gyök fogó működése révén. Emellett szervezetünk szöveteit erősíti, mert folyadék megtartó hatása révén nem engedi kiáramlani azt a vérből a szövetekbe. A májunk maga is termel albumint, erre hasonlít a kendermag albuminja.

Omega-3 és Omega-6 zsírsav arány és a fiatalság megőrzése

A mai olaj (napraforgó, repce, olívaolaj sem tartalmaz arányaiban elegendő Omega-3 zsírsavat), zsír fogyasztásunk és a kevés tengeri hal fogyasztásunk miatt a táplálkozásunk túlságosan gazdag Omega-6 zsírsavakban (1:3-1:5 helyett akár 1:30), ami gyulladásos folyamatok kialakulásához vezethet, hajlamosít a szabad gyök képződésre és ez az, ami miatt gyorsíthatja az öregedésünket is. A szabad gyök képződés ellen fontos tartani az ideális 3:1 – arányú Omega-3 és Omega-6 zsírsav bevitelt. Ennek egyszerű megoldása a kendermag olajának fogyasztása, ami épp ezt arányt teljesíti, sőt magas az esszenciális zsírsav tartalma is, ami azért előnyös, mert a szervezetünk nem tudná előállítani.

Van olyan kutatás, amely szerint az Omega-6 túl nagy fogyasztása szívelégtelenséghez és keringési rendellenességhez vezet.

Emellett az sem jó, ha túl sok Omega-3-at fogyasztunk. Az ajánlott napi Omega-3 mennyisége 1-2 gr, efölött azonban a pozitív hatások negatívba fordulhatnak át, mert ez a mennyiség már gyengíti az immunrendszert, vérzéseket okozhat, sőt a szívbeteg emberek esetében nő a hirtelen szívhalál előfordulásának lehetősége.

Emiatt is fontos tartani a megfelelő arányú Omega-3 és Omega-6 zsírsav bevitelt.

Szív és érrendszer védő és megoldást jelenthet más betegségekben is

Kendermag olaj a szívünk és ereink egészségéért
Kendermag olaj a szívünk és ereink egészségéért

Mindkét zsírsav sejtmembrán összetevő, szerepük van a vérnyomás szabályozásában és a gyulladásos válaszadásban is. Omega-3 tartalmának köszönhető még az érrendszer támogatása, szívproblémák megelőzése. Csökkentik a triglicerideket, a koleszterinszintet, a vérnyomást, a vérsűrűséget, ezáltal a vérrögképződést, és a szívbetegségek, érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. Segítenek az érrendszeri betegségek kezelésében. Az Omega-3-nak az immunsejtek differenciálódásában is szerepe van és pozitívan hathat asztma, hiperaktivitás ellen is, mert ugyanezek a védekezésért felelős sejtek vannak a tüdőben is.

A kendermagolajban lévő GLA (gamma-linolénsav) hasznos a menstruáció előtti panaszok (PMS) enyhítésében is, valamint kedvező neurodermitis, ízületi gyulladások esetén is.

Dr. Dinya Zoltán saját mérési eredményének köszönhetően tudjuk, hogy magas az E és 4 féle B vitamin, valamint kalcium, vas, foszfor, magnézium, kálium, cink, mangán és réz tartalma.

Miért jó fogyókúrázóknak és paleo étrendben?

Laktat, mert szénhidrát tartalma alacsony, rost tartalma viszont magas, így ideális a lassú fogyásra épülő fogyókúrában, szénhidrát szegény diétában, sőt mivel glutén mentes a paleo életmódban is jól alkalmazhat

Kell-e tartani kábítószer hatástól?

A kendermag nem tartalmaz kábító, tudatmódosító tetrahydrocannabinol-t (THC), mert a THC a virágos hajtás levél mirigyében van, nem a magban.

Szerző: Fekete Kata

Lektorálta: Dr. Szabó Katalin természetgyógyász, állatorvos

Felhasznált irodalom: hightimes.com, bobsredmill.com, neurotransporter.org, Német Táplálkozáskutató Társaság – DGE – Omega 3, Antal Vali, Wikipédia,  Food Today 2008/12., British Medical Journal, Dr. Abderhalden Emil-Dr. Reinbold Béla: Gyapotmag edestin mesterséges emésztése hasnyállal, Dr. Dinya Zoltán kendermag tápanyagtartalom mérése Aby Hungary számára

Nézd meg ezt is

Borsikafű a bors finom helyettesítője, ha a bors fogyasztása nem ajánlott

Borsikafű a bors finom helyettesítője, ha a bors fogyasztása nem ajánlott

A borsikafű csípős íze, kellemes aromaanyagai, tápanyagai remek alternatívát biztosítanak. Mire jó, hogyan termesszük házilag és hogyan fogyasszuk?

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!