Fahéj egészségesen – Mire vigyázzunk?

Süssünk-főzzünk tudatosan, segítve ezzel egészségünket is: A fahéj nemcsak finom, de a ráncok, a cukorproblémák is hat, sőt, íme miért fogyasszuk tudatosan? Mire vigyázzunk a fahéjas mézeskaláccsal?

Hogyan hat a cukorháztartásra és cukorbetegségre?

A diabéteszes embereknek érdemes fűszerezniük ételeiket, legalábbis akkor, ha amerikai kutatók laboratóriumi eredményei emberekre is érvényesek. A Georgiai Egyetem kutatói megállapították, hogy laboratóriumi körülmények között a fahéj akadályozza azt az érkárosító folyamatot, melyet a magas vércukorszint okoz. Emellett, íze miatt csökkenti a cukor éhséget.

Emelkedett vércukorszint esetén úgynevezett AGE-vegyületek képződnek, melyek gyulladást és szövetkárosodást okoznak az erekben.
Ez az artériák eltömődéséhez, végső soron szívbetegségekhez vezet. Az AGE a késői glikációs végtermékek elnevezés angol betűszava, főként erősen sült ételekből kerülnek a szervezetbe e vegyületcsoport anyagai.

A fűszerek között az egyik, ami a legeredményesebben gátolja az AGE-vegyületek képződését, a fahéj.Fahéj egészségesen - Mire vigyázzunk?

Fahéj az öregedés ellen

Akár százszor több “antioxidáns-erővel” rendelkezik egységnyi tömegét tekintve, mint a szintén jó hatású, nyers bogyós gyümölcsök, James L. Hargrove kutató és csoportja szerint.

Fertőtlenítő hatású

Még a gombás fertőzések ellen is használható. Csepegtessünk fahéj olajat a vízbe, vagy szórjuk bele a por formájában és áztassuk be a bőrgombás felületet.

Figyelem: irritálhatja a bőrt és arra érzékeny személyeknél allergiás tüneteket okozhat, ezért előbb próbáljuk ki egy pici bőrfelületen.

Az Ayurvédában vértisztító hatású szerként is ismerik.

Megfázás ellen Ayurvéda receptje szerint

1 teáskanálnyi fahéjat forraljunk 2 dl vízben addig, míg a víz fele el nem párolog, szűrjük le, és kihűlés után mézzel fogyasszuk, napi kétszer.

Az Ayurvéda tanai szerint köhögés ellen is hatásos. A csípős és melegítő hatás folytán a fahéj oldja a letapadásokat, a túlzott nyálképződés kellemetlen tüneteit.

Hogyan hat a fahéj az izmokra?

Melegítő hatása révén oldja az izmok görcsös tónusát, hatásos a lelki “túlfeszülés”, “rágörcsölés” esetén is.

Mennyi fahéjas élelmiszert fogyasszunk? A kumarin tartalom

Egy svájci illetékes hivatal (Bundesamt für Gesundheit) azt javasolja, hogy gyermekek naponta 75 grammnál többet ne fogyasszanak fahéj tartalmú müzliből, süteményből, mézeskalácsból a kumarin tartalma miatt. Az EU szabályok szerint 2 mg/kg a megengedett kumarin tartalom.

Fekete Kata természetgyógyász, Theta Healing tanár

Felhasznált forrás: MTI

Nézd meg ezt is

Fokhagyma emésztési zavarok esetén

Fokhagyma emésztési zavarok esetén

Van olyan, amikor egészségi problémánk nem olyan, hogy megosszuk mással. Ilyen lehet az például, amikor székrekedésünk van, puffadás vagy szorongás okozta hasmenés gyötör.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!