Süssünk-főzzünk tudatosan, segítve ezzel egészségünket is: A fahéj nemcsak finom, de a ráncok, a cukorproblémák is hat, sőt, íme miért fogyasszuk tudatosan? Mire vigyázzunk a fahéjas mézeskaláccsal?
Hogyan hat a cukorháztartásra és cukorbetegségre?
A diabéteszes embereknek érdemes fűszerezniük ételeiket, legalábbis akkor, ha amerikai kutatók laboratóriumi eredményei emberekre is érvényesek. A Georgiai Egyetem kutatói megállapították, hogy laboratóriumi körülmények között a fahéj akadályozza azt az érkárosító folyamatot, melyet a magas vércukorszint okoz. Emellett, íze miatt csökkenti a cukor éhséget.
Emelkedett vércukorszint esetén úgynevezett AGE-vegyületek képződnek, melyek gyulladást és szövetkárosodást okoznak az erekben.
Ez az artériák eltömődéséhez, végső soron szívbetegségekhez vezet. Az AGE a késői glikációs végtermékek elnevezés angol betűszava, főként erősen sült ételekből kerülnek a szervezetbe e vegyületcsoport anyagai.
A fűszerek között az egyik, ami a legeredményesebben gátolja az AGE-vegyületek képződését, a fahéj.
Fahéj az öregedés ellen
Akár százszor több “antioxidáns-erővel” rendelkezik egységnyi tömegét tekintve, mint a szintén jó hatású, nyers bogyós gyümölcsök, James L. Hargrove kutató és csoportja szerint.
Fertőtlenítő hatású
Még a gombás fertőzések ellen is használható. Csepegtessünk fahéj olajat a vízbe, vagy szórjuk bele a por formájában és áztassuk be a bőrgombás felületet.
Figyelem: irritálhatja a bőrt és arra érzékeny személyeknél allergiás tüneteket okozhat, ezért előbb próbáljuk ki egy pici bőrfelületen.
Az Ayurvédában vértisztító hatású szerként is ismerik.
Megfázás ellen Ayurvéda receptje szerint
1 teáskanálnyi fahéjat forraljunk 2 dl vízben addig, míg a víz fele el nem párolog, szűrjük le, és kihűlés után mézzel fogyasszuk, napi kétszer.
Az Ayurvéda tanai szerint köhögés ellen is hatásos. A csípős és melegítő hatás folytán a fahéj oldja a letapadásokat, a túlzott nyálképződés kellemetlen tüneteit.
Hogyan hat a fahéj az izmokra?
Melegítő hatása révén oldja az izmok görcsös tónusát, hatásos a lelki “túlfeszülés”, “rágörcsölés” esetén is.
Mennyi fahéjas élelmiszert fogyasszunk? A kumarin tartalom
Egy svájci illetékes hivatal (Bundesamt für Gesundheit) azt javasolja, hogy gyermekek naponta 75 grammnál többet ne fogyasszanak fahéj tartalmú müzliből, süteményből, mézeskalácsból a kumarin tartalma miatt. Az EU szabályok szerint 2 mg/kg a megengedett kumarin tartalom.
Fekete Kata természetgyógyász, Theta Healing tanár
Felhasznált forrás: MTI