Mézes egészség megoldások – Frissítő és általános közérzetjavító receptek

Mikor, hogyan, milyen mértékben fogyasszuk a mézet úgy, hogy általános támogatója lehessen a szervezetünknek. Egyszerű, könnyű mézes egészség megoldások, egészségünkre!

A méz – mint gyógyszer

Az emberek ősidők óta ismerik a méz gyógyító tulaj­donságait: erről Hipokratész és Avicenna is írnak műve­ikben, de az őskor más híres orvosai is említést tesznek róla. Széleskörűen alkalmazzák a mézet a népi gyógy­ászatban: segítségével régóta gyógyítják az égési sebe­ket, a máj és a vese megbetegedéseit, a szív- és gyo­morbántalmakat, a bőr sérüléseit, idegi rendellenessége­ket. Más természetes gyógymódokkal különösképpen hatékony a méz alkalmazása.

Frissítő, közérzetjavító mézes egészség megoldások

  • Keverjünk össze 10 gramm összezúzott sárgarépa magot 500 gramm mézzel. Egy evőkanál mennyiségben fogyasszuk a keveréket, napi 2-3 alkalommal, evés előtt 30 perccel vagy evés után egy órával, majd meleg vízzel igyuk le.
  • Alaposan keverjünk össze 250 gramm májusi mézet, 3-5 éves aloé leveléből préselt, 150 gramm lével (a levelek levágását megelőzően 3-5 napig ne locsoljuk a növényt, levágás után pedig a leveleket egy hétig tartsuk sötét, hűvös helyen), 350 gramm édes vörösborral, 7 napig tartsuk hűtőben, időnként rázzuk fel. Napi 3 alkalommal fogyasszuk, 1 evőkanáljával, evés előtt fél órával.

Mézes egészség megoldások - frissítő és közérzetjavító receptek

  • Vízfürdőben főzzük a mézet 30 percig, folyamatosan leszedve a rajta képződő habot, majd friss vadrózsa virágot szórunk hozzá, 1:1 arányban, és még egy kicsit tovább főzzük, állandó keverés mellett, fakanállal. Sötét hűvös helyen tároljuk. 1 evőkanáljával fogyasszuk napi 3-4 alkalommal, evés előtt 30 perccel.
  • Két kávéscsészényi őrölt csipkebogyó, 1 kávéscsésze porított orbáncfűvirág, ugyanannyi cickafark, 300 g vaj, 600 g méz. A vajat és a mézet előzetesen gőzfürdő felett felolvasztjuk, majd beletöltjük a porokat és fakanállal alaposan összekeverjük. Óránként egy-két teáskanáljával fogyasszuk.
  • 20 darab felaprított vérvörös geránium levél, 20 darab szétzúzott édesmandula, 4 darab húsdarálón ledarált citrom (mag nélkül), 1 evőkanál gyömbérpor, 15 gramm valeriána szeszes kivonata (1:5), ugyanannyi galagonya kivonat, 0,5 kg méz. Az egészet alaposan összekeverjük. Reggelente fél órával evés előtt egy evő­ka­nál­já­val fogyasszuk.

A méz egészség oldalról történő megközelítése további cikkekben folytatódik.

Kovács József természetgyógyász, reflexológus

Nézd meg ezt is

Fokhagyma - aktív biológiai anyag: Javallatok és ellenjavallatok, kutatási eredményekkel

Fokhagyma – aktív biológiai anyag: Javallatok és ellenjavallatok, kutatási eredményekkel

Sok új dolgot fedeznek fel a fokhagyma kutatói. Jó ismerni a számtalan előny mellett azt is, mikor érdemes visszafogni a fogyasztását.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!