Mézes egészség megoldások – Frissítő és általános közérzetjavító receptek

Mikor, hogyan, milyen mértékben fogyasszuk a mézet úgy, hogy általános támogatója lehessen a szervezetünknek. Egyszerű, könnyű mézes egészség megoldások, egészségünkre!

A méz – mint gyógyszer

Az emberek ősidők óta ismerik a méz gyógyító tulaj­donságait: erről Hipokratész és Avicenna is írnak műve­ikben, de az őskor más híres orvosai is említést tesznek róla. Széleskörűen alkalmazzák a mézet a népi gyógy­ászatban: segítségével régóta gyógyítják az égési sebe­ket, a máj és a vese megbetegedéseit, a szív- és gyo­morbántalmakat, a bőr sérüléseit, idegi rendellenessége­ket. Más természetes gyógymódokkal különösképpen hatékony a méz alkalmazása.

Frissítő, közérzetjavító mézes egészség megoldások

  • Keverjünk össze 10 gramm összezúzott sárgarépa magot 500 gramm mézzel. Egy evőkanál mennyiségben fogyasszuk a keveréket, napi 2-3 alkalommal, evés előtt 30 perccel vagy evés után egy órával, majd meleg vízzel igyuk le.
  • Alaposan keverjünk össze 250 gramm májusi mézet, 3-5 éves aloé leveléből préselt, 150 gramm lével (a levelek levágását megelőzően 3-5 napig ne locsoljuk a növényt, levágás után pedig a leveleket egy hétig tartsuk sötét, hűvös helyen), 350 gramm édes vörösborral, 7 napig tartsuk hűtőben, időnként rázzuk fel. Napi 3 alkalommal fogyasszuk, 1 evőkanáljával, evés előtt fél órával.

Mézes egészség megoldások - frissítő és közérzetjavító receptek

  • Vízfürdőben főzzük a mézet 30 percig, folyamatosan leszedve a rajta képződő habot, majd friss vadrózsa virágot szórunk hozzá, 1:1 arányban, és még egy kicsit tovább főzzük, állandó keverés mellett, fakanállal. Sötét hűvös helyen tároljuk. 1 evőkanáljával fogyasszuk napi 3-4 alkalommal, evés előtt 30 perccel.
  • Két kávéscsészényi őrölt csipkebogyó, 1 kávéscsésze porított orbáncfűvirág, ugyanannyi cickafark, 300 g vaj, 600 g méz. A vajat és a mézet előzetesen gőzfürdő felett felolvasztjuk, majd beletöltjük a porokat és fakanállal alaposan összekeverjük. Óránként egy-két teáskanáljával fogyasszuk.
  • 20 darab felaprított vérvörös geránium levél, 20 darab szétzúzott édesmandula, 4 darab húsdarálón ledarált citrom (mag nélkül), 1 evőkanál gyömbérpor, 15 gramm valeriána szeszes kivonata (1:5), ugyanannyi galagonya kivonat, 0,5 kg méz. Az egészet alaposan összekeverjük. Reggelente fél órával evés előtt egy evő­ka­nál­já­val fogyasszuk.

A méz egészség oldalról történő megközelítése további cikkekben folytatódik.

Kovács József természetgyógyász, reflexológus

Nézd meg ezt is

Fokhagyma emésztési zavarok esetén

Fokhagyma emésztési zavarok esetén

Van olyan, amikor egészségi problémánk nem olyan, hogy megosszuk mással. Ilyen lehet az például, amikor székrekedésünk van, puffadás vagy szorongás okozta hasmenés gyötör.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!