Mennyi sör egészséges? Vessük össze más alkoholokkal

A sör bizonyítottan egészséges, még alkoholos változatban is. Nézzük meg most kifejezetten az alkohol szempontjából és nézzük meg mennyi sör az annyi sör.

A sör – az egyetlen alkoholos ital, mely a komló keserű anyagát tartalmazza, ami a gyomorsav kiválasztódását aktivizálja és elnyomja a sör alkoholjának nemkívánatos hatásait.

Mennyi sört igyunk, hogy ne károsítsa egészségünket?

A sör az egészségünkre gyakorolt jótékony hatását szinte minden tudós megerősíti, aki közvetlenül foglalkozott ezzel a kérdéssel. Természetesen az elfogyasztott sör mennyiségét, mint más terméknél, nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ezt a tényt először Paracelsus – Theophrast Bombast von Hohenheim fogalmazta meg. Ő jegyezte fel, hogy a táplálék hasznos lesz-e vagy méregnek bizonyul, elsősorban annak mennyisége határozza meg. A mai sör hasznos ital, melyet természetes összetevőkből készítenek, és olyan értékes anyagokat tartalmaz, amilyeneket évszázadok óta alkalmaznak a gyógyászatban. Túlzott mennyiségben a sör és más szeszes italok éppúgy ártalmasak, mint minden egyéb.
Egészében az „alkoholfogyasztás – mint az élet meghosszabbítója” – maximált mutatója napi 2-3 korsó sör (1 láda sör egy hétre). Ez az ideális adag egészségünknek, amikor a sör csakis hasznára válhat szervezetünknek. Természetesen a sört lehet nagyobb mennyiségben is fogyasztani, de akkor ne várjunk tőle gyógyító hatást.

Mennyi sör egészséges a tudósok szerint?

Mennyi sör egészséges a dán tudósok szerint?

Dán tudósok megállapították, hogy mindennap el lehet fogyasztani 5 pint sört (1 pint=0,57 l), nem károsítva ezáltal az egészséget. Hosszú ideig folytatott más kutatások szerint a veszélytelen szeszfogyasztást napi 80 grammban maximálták.

Más tudósok pontosítottak – Mennyi sör az annyi?

Nemrégiben a tudósok pontosították a fenti adatot: a veszélytelen szeszfogyasztás maximum 1g – 1kg testsúlyra felnőtt embernél. Tehát egy közel 80 kg testsúlyú ember napi 4 üveg sört ihat (6 ládával 1 hónapban) anélkül, hogy egészségét károsítaná. Akinek testsúlya 90 kg felett van, napi 5 üveg sör nem károsítja, a 100 kg feletti testsúlyú embernél napi 3 liter sör fogyasztása nem fogja károsítani egészségét. A sovány testalkatú diáknak azért nem tanácsos heti több mint egy láda sör elfogyasztása.

Mit mond a WHO a sör és az alkoholizmus kapcsolódásáról?

De mindenesetre, ha Önök azért nyugtalanok, hogy Önök sokat fogyasztanak a kedvenc italukból megismétlem a következőt: az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az alkoholizmus semmiképp se hozható összefüggésbe az adott országban elfogyasztott sör mennyiségével.

Vessük össze a sört más alkoholos italokkal

Az utóbbi 80 évben újra és újra felvetődik a kérdés: hasonló-e a sör a bor vagy a szesz befolyása. Hasonló mennyiségű alkohol fogyasztása mellett a következő válaszhoz jutunk: a sör alkoholja lassabban szívódik fel a vérbe és annak koncentrációja alacsony lesz, a szintje pedig hamarabb csökken. Fizikailag ez azzal a ténnyel magyarázható, hogy a sör alkohol koncentrációja igen alacsony. Igaz, ha a bort vízzel vegyítjük vagy a szeszt gyenge italokkal, a koncentrációjuk hasonló lesz. Ám a sörnek más előnye is van: a szeszt kísérő anyagok szintje magasabb, a fehérje tartalma magasabb, és a sör ásványi anyagai puffer ágensként hatnak. Ez azt jelenti, hogy ugyanannyi alkohol elfogyasztása sör formájában kisebb koordinációvesztést eredményez. Tehát mérsékelt mennyiségben fogyasszák a sört, és váljon egészségükre!

Kovács József természetgyógyász, reflexológus, részletek a Gyógyítás sörrel c. saját könyvemből

Nézd meg ezt is

Túl szép, hogy igaz legyen - Mi van, ha nem tudom elhinni?

Túl szép, hogy igaz legyen – Mi van, ha nem tudom elhinni?

Ugye milyen nehéz a jó dolgokról elhinni, hogy lehetségesek? Hogyan élhetnénk meg, ha nem tudunk és nem is kell hinni benne?

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!