Bodza – Virága az egyik legrégebbi gyógytea alapanyag

A bodza leggyakrabban használt magyar nevei: gyepűbodza, bodzabokor, bodzafa. Hazánkban az évszázadok során a bodzáról nagyon sok hiedelem terjedt el. Elődeink például a bodzabokrot előszeretettel ültelék a házak oldalába vagy a kertekbe, mert úgy tartották, hogy megvéd a veszedelmektől. Még az állatokra is kiterjedt a hiedelem, mert a sertések óljában, ha bodzaág volt szét terítve, akkor az megvédte az állatállományt. 
Közép-Európában szinte mindenhol előfordul ez a növény. Gyakran találkozhatunk a bodzával erdők szélén, kertekben, utak mentén, réteken, nitrogénben gazdag akácosokban, valamint kevésbé bolygatott területeken.
A fekete bodza a bodzafélék (Caprifoliaceae) családjába tartozó évelő növény, mely akár a 6 méter magasságot is elérheti. Jellemző a bodzára, hogy míg egyéves ágainak a kérge zöld, addig az idősebb ágak kérge szürke vagy szürkésbarna színű, melyet kiemelkedő paraszemölcsök borítanak.

A bodza hatóanyagai

A gyógyászatban a fekete bodza virágát, levelét és termését alkalmazzák gyógyítás szempontjából. Virága tartalmaz flavonoidokat, azon belül is rutint, kvercetint és sambucint, valamint tartalmaz a virág még szaponinokat (urzolsav), klorogénsavat, ciánglikozidokat (sambunigrin), illóolajat és nyálkát is. Levelében cseranyagok és glikozidok halmozódnak fel.

A termés gazdag szerves savakban (almasav, citromsav, ecetsav), vitaminokban (A és C) és cukrokban. A fekete bodza energiatartalma: 73 kcal, 305 kJ/100 gramm.
A bodzának a virága az egyik legrégebben használt gyógytea alapanyag, melyet júniusban gyűjtenek be, száraz időben.

A virágot alkalmazzák nyugtató, izzasztó és vizelethajtó teakeverékek alkotórészeként is.

Mivel a bodza vizelethajtó, ezért felhasználható a teája magas vérnyomásnál és lábduzzanatok kezelésekor. Napi két-három teáskanálnyi bodzavirágból készült tea alkalmas lázzal és izomfájdalmakkal járó meghűléses betegség kezelésére.

A köptető hatás miatt, fontos, hogy része legyen olyan teakeverékeknek, ami a köhögést gyógyítja. A bodza teája nem csak melegen, de hidegen is igen hatásos.

Bodza - Hatóanyagai és mit gyógyít

A növény virága sütve is fogyasztható.

Termésének fájdalomcsillapító hatása van, melyet, ha más gyógynövényekkel (borsmenta, kakukkfű) alkalmazunk együtt, akkor alkalmas a migrénes fejfájás kezelésére.

Friss terméséből, melyet augusztusban vagy szeptemberben gyűjtenek be, gyógy lekvárt készítenek, melyet meghűléskor erősítőként és izzasztóként alkalmazhatunk. A termés enyhe hashajtó hatással rendelkezik. A népgyógyászatban a bodza kérgét féregűzésre használják. A fekete bodza felhasználása igen széleskörű. A gyógyteán és a gyógy lekváron kívül alkalmazható még szörpként, limonádéként, alkoholos italként, mézként, színezőanyagként, valamint savanyúságként is.

Mire vigyázzunk?

Nem ajánlatos a nyers termésből nagy mennyiséget elfogyasztani, mert a ciánglikozid (sambunigrin) toxikus hatású is lehet. Szörpkészítésnél fontos, hogy csak teljesen érett, magtalan bogyókat használjunk fel, mert magja is gyengén mérgező.

Fontos, hogy a ne tévesszük össze a földi, illetve a fürtös bodzával. A földi változata kellemetlen illatú, a talajszint feletti rész minden évben elpusztul, ezért fás hajtást, szárat egyáltalán nem találhatunk a földi bodzánál. A fürtös bodzát a fekete bodzától a termés szín különbözteti meg, míg a fekete bodza bogyótermése fekete, addig a fürtös bodzáé vörös.

Birtalan Katalin természetgyógyász

Nézd meg ezt is

Hogyan kapcsolódik minden az Univerzumban? - A gyógynövény már a járvány előtt kinő

Hogyan kapcsolódik minden az Univerzumban? – A gyógynövény már a járvány előtt kinő

Az emberre úgy tekintünk, mintha az valahogy a természeten kívül lenne. Ez azonban olyan, mintha a kisujjunkra fókuszálva, minden mást figyelmen kívül hagyva, azt hinnénk, hogy a kisujj különáll a testtől és önálló élettel bír.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.