A káposzta rostokat, B- és C-vitamint, valamint más hasznos anyagot tartalmaz. Csökkenti a rákos megbetegedés valószínűségét, segíti az emésztőrendszerben jelentkező fekélyek gyógyulását, antibakteriális és vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik.
Káposzta az immunrendszer serkentője
Számunkra fontos tudnivaló, hogy a káposztában lévő különböző anyagok serkentik az immunrendszerünket, amellett, hogy a rostjai hozzásegítenek a rendszeres bélürítéshez, és csökkentik az aranyér, de a székrekedéssel kapcsolatos egyéb betegségek kialakulásának kockázatát is. Az, aki gyakran fogyaszt fejeskáposztát, karfiolt, kelkáposztát, ritkábban lesz rákos beteg. A nagy mennyiségű káposztalé fogyasztása (akár 1 l napjában) kigyógyíthat a bélfekélyből.
Az hitted a cukor nem jó? – Káposztával mégis hasznos lehet
Ha a káposzta levét megcukrozzuk, az ilyen keverék antiszeptikus és gyulladásgátló hatásán túl köhögéscsillapító hatással bír. A köhögést első lépésben ezzel kell gyógyítani. Tracheitis (légcsőgyulladás) esetén minél több káposztalevet igyunk. A gyenge ínyek megerősítésére hasznos, ha savanyú káposztát rágunk, napjában legalább egyszer, 1 hónapig. A székrekedés elmúlik, ha minél több friss káposztát eszünk.
A káposztalé mézzel (1:1) növeli a gyomorsav savasságát, köptető és köhögés elleni hatással bír (egy fél pohárral kezdjük, napi 3 alkalommal, melegen, 3-4 hétig).
Cukor nélkül így vércukor csökkentő hatást válthat ki
Tavaszi fáradtság esetén ajánlott reggelenként éhgyomorra meginni egy pohár édes- vagy savanyúkáposzta-levet. Ha 1:1 arányban vízzel oldjuk, és evés előtt 30-40 perccel fogyasztjuk (1/3-1/4 pohárral), vércukorcsökkentő hatást válthat ki.
Fekélyek, köszvény, koleszterin, bélhurut, gyomorsav
Ismert tény, hogy a káposzta nagyszerű vízhajtószer, ezért köszvényeseknek is ajánlott. Gyomorfekély esetén frisskáposzta levét kell fogyasztani. Fogyasszunk sok friss káposztát, mivel csökkenti a szervezet koleszterinszintjét. A friss káposztalevél csökkenti a fájdalmat égésnél, ütésnél, külső gyulladásnál.
Különös gyorsasággal gyógyul a nyombélfekély a káposztalé fogyasztásának eredményeként. (Napi 3-4 alkalommal, összesen 5-6 pohárral, evés előtt 40-50 perccel, enyhén melegítve, de nem mikrohullámú sütőben. A terápia 3-4 hétig tart.) Egyetlen szépséghibája a terápiának a gyakori gázképződés. (Ugyanilyen sikerrel alkalmazhatjuk ebben az esetben a sárgarépát, amely sokkal ízletesebb.)
A friss káposztalét érdemes fogyasztani krónikus bélhurut esetén, főképp alacsony gyomorsav mellett, valamint a máj és a lép betegségeinél. Alkalmazása: 1-2 pohár meleg lé napi 2-3 alkalommal, evés előtt 1 órával.
Testsúly csökkentés és gázképződés
A káposzta leve kitűnő tisztítószer, segíti a testsúlycsökkenést. A gázképződés a belekben azzal magyarázható, hogy a káposztalé kémiai reakciók útján bomlasztja a bélcsatornában felgyülemlett gázokat és a rothadásnak indult termékeket. A gázokat és a gázképződést okozó rothadó termékeket is allövettel eltávolíthatjuk a szervezetből.
Ha a káposztalé fogyasztása után nagy mennyiségű gáz képződik a szervezetünkben, vagy nyugtalanságot okoz, akkor ez a jelenség legtöbbször a bélrendszer nem normálisan (erősen) intoxikált állapotára utal.
Ebben az esetben ajánlott nagy mennyiségű zöldséglé fogyasztása, amely megtisztítja a bélrendszert. Ilyenkor a sárgarépa vagy a sárgarépa és spenót keverékének fogyasztása hozhat jó eredményt, ha 2-3 hétig végezzük, napi tisztító allövetekkel összekötve. Megfigyelhető, hogy ha a bélrendszer képes elfogadni a káposztalevet, akkor az nagyszerű tisztítóként hat, főképp a túlsúlyos emberek esetében.
Ne sózzuk
Az édes káposztát vagy annak levét fogyasztáskor ne sózzuk meg, mert nemcsak megsemmisíti a gyógyhatását, de ártalmas is.
Íny és szájfertőzés
A káposzta és a sárgarépa levének keveréke nagyszerű E-vitamin forrás, és mint tisztítószer alkalmazható, főképp íny- és szájfertőzéseknél.
A káposztalé hatásai gyógyítják a bőrkiütéseket, amelyek többsége székrekedés következménye.
A savanyú káposzta – a természetes potencia növelő
A horváth táplálkozási szakértő Dr. Lejla Kazinic Kreho – a londoni King’s Colledge-nél – egy kutatás során fedezte fel, hogy a savanyú káposzta lehet a legjobb természetes potencia növelő (Austrian Times, 2009). Nyilatkozata szerint: “Nehéz elhinni, hogy a savanyú káposzta az egyik leghatásosabb afrodiziákum, de a brit adatok meggyőzőek.”
A Vecernji List-ben közölt nyilatkozata szerint: “Csak ajánlani tudom a férfiaknak, hogy próbálják ki. Egyenek naponta kétszer savanyú káposztát és figyeljék meg szexuális képességeik fokozódását.”
A káposzta tartósítás káros adalakanyagok nélkül
Bár manapság egész évben kapható boltjainkban friss fejeskáposzta, néha a tartósított savanyú káposztához nyúlunk egy-egy étel elkészítésénél vagy gyógyszerként való alkalmazásnál. Ilyenkor ajánlott az otthon természetes módon (tejsavas erjedéssel) savanyított káposztát használni, hiszen az ilyen nem tartalmaz káros adalékanyagokat (tartósítószereket: Na-benzoátot, K-szorbátot, édesítőket: ciklamát, aszpartám stb.).
Egy háromliteres befőttes üveghez 1,5 kg káposzta szükséges, valamint 4 sárgarépa, 3 alma, 1 ek. kapormag, 3 babérlevél, 1 ek. só, 1 ek. méz vagy cukor. A káposztát legyaluljuk, vagy apróra vágjuk, a sárgarépát lereszeljük, az almát darabokra vágjuk, a babérlevelet összetörjük. Mindezt egy nagy tálba tesszük, jól összekeverjük, és a keverékkel megtöltjük a háromliteres befőttes üveget. A tetejére az üveg nyaka szintjén sót szórunk, és feltöltjük állott, egyszerű vízzel. Az üveget beállítjuk egy mélytányérba és 2-3 napot meleg helyen tartjuk. Időközönként a káposztát megszurkáljuk hosszabb fapálcikával. Ha a lé kifolyik a tányérba, újra visszatöltjük az üvegbe. Harmadik nap az üvegből kiöntjük a vizet, hozzáadunk 1 kanál cukrot (vagy mézet), jól összekeverjük, és visszatöltjük a káposztára. Ezután az üveget a hűtőbe tesszük. 2 óra múlva a káposzta elkészült.
Az ilyenfajta tartósítással készült zöldség sokkal hasznosabb, mint a konzervált, amelyet hővel kezeltek. Minden konzerv holt étel a szervezet számára.
Méregtelenítés
A káposztalé kitűnően kombinálható sárgarépával, céklával, almával. Az ilyen keverék fogyasztása napi 1-1,5 l mennyiségben kivezeti a mérgeket a szervezetből, normalizálja a sav-bázis egyensúlyt. E keverékek alkalmazása közben krízisállapot léphet fel, ami a gyógyító levek erős hatására utal. Ilyen esetben érdemes 24-36 órás böjtöt tartani.
Káposzta a szépségért és még néhány fontos “apróságért”
A friss káposztalé használata észrevehetően visszaállítja az elkopott fogzománcot, javítja az arc színét.
Külső borogatásként a lé hatásos ekcéma, pikkelysömör, fejfájások, égések, zúzódások, kezelésére.
Kovács József természetgyógyász, reflexológus
Felhasznált forrás: https://www.express.co.uk/news/weird/106261/Cabbage-is-best-vegetable-in-bed
Remek cikk! Mindig jobbak a természetes alternatívák, mint a gyógyszerek! 🙂