Naturmagazin
Kezdőlap | EGÉSZSÉG | Egészséges táplálkozás | Hidrogén-peroxid hatása – Sejt szintű oxigén hiány ellen
Theta Healing Bemutató

Hidrogén-peroxid hatása – Sejt szintű oxigén hiány ellen

Nemcsak a fogfehérítésben jó, de az immunrendszer problémái, allergia, rák, fertőzések ellenszere is lehet. A hidrogén-peroxid hatása sejt szintű, oxigénnel látja el azt. Hogyan hat? Hol tartanak a kutatások?

Hidrogén-peroxid hatása – 200 éve kutatják

Hazánkban az utóbbi évekig nem, vagy csak igen keveset foglalkoztak a hidrogén-peroxid hatása kutatásával, gyógyító hatásainak szélesebb körű feltárásával. Most mintha megtört volna a jég. Góth László, az Orvosi Hetilap 2006., 147. évfolyamának 19. számában írt a hidrogén-peroxid paradoxonjáról. Írásában felveti, hogy az „…1819 óta, főként toxikus hatásáról ismert hidrogén-peroxid szerepét a humán szervezetben az újabb ismeretek birtokában újra kellene értelmezni”. Ugyancsak a szer szélesebb körű alkalmazása mellett emelt hangot egyik írásában Dr. Tóth József professzor, az Országos Onkológiai Kutatóintézet igazgatója, aki a hidrogén-peroxid mellett behatóan tanulmányozta a zöld alga gyógyító tulajdonságát is.

Magyarországon az egészségügyben elsősorban a fogászok és a sebészek használják a hidrogén-peroxidot, általában vérzéscsillapításhoz, sebek tisztításához és fertőtlenítéséhez, fogfehérítéshez. Kevesen tudják azonban, hogy igen komoly kutatások folynak évtizedek óta több országban e szernek a szervezetben kifejtett egyéb jellegű hatásainak a feltárására.

Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, majd a 20. század elején újra elkezdték e szer használatát, mégpedig elég jó eredménnyel. Mindezek ellenére a hidrogén-peroxid mind a mai napig nem épült be gyógyszerként a köztudatba, egyszerűsége és olcsósága miatt.

Mi is valójában a hidrogén-peroxid a szervezet számára?

A szervezetben enzimek hatására vízre és nascens oxigénre bomlik, és a sejtstruktúrát védi a sérülésektől. Ellenkező esetben a sejt szennyezetté válna, és az apoptózis (az elhalt sejtek, paraziták megsemmisítése) nem történne meg.

Bizonyított tény, hogy a hidrogén-peroxid az anyagcsere minden bioorganikus folyamatában részt vesz: fehérjék, zsírok, szénhidrátok, ásványi sók, valamint a vitaminok képzésében, az összes enzim és a hormonális rendszer munkájában, a szervezet hőtermelésében, hozzásegíti a cukor vérplazmából történő bejutását a sejtekbe inzulin segítsége nélkül.

Hidrogén-peroxid nélkül semmilyen fiziológiai, biokémiai vagy energiafolyamat nem tud lezajlani a szervezetben.

A hidrogén-peroxid hatása

A hidrogén-peroxidnak hatalmas szerepe van a sejtek mikro- és makroelemekkel történő ellátásában. Így részt vesz a kalciumnak az agy sejtjeihez való eljuttatásában és beépítésében, úgyszintén a sejtek salakanyagoktól való megtisztításában, oxidálja a szervezetbe bekerült, valamint magában a szervezetben keletkezett toxikus anyagokat.

Hidrogén-peroxid hatása

Rákos sejtek

Mint tudjuk, a különböző betegségeket előidéző mikroorganizmusok, beleértve a rákos sejteket is, csakis oxigénhiányos közegben tudnak fennmaradni. Ez nemcsak a gyomor- és béltraktusra vonatkozik, hanem a kismedence szerveire, a férfi és női nemi szférára is stb.

Erős oxidáns hatása mellett a nascens oxigén megszünteti a sejtek oxigénhiányát, és ami nem kevésbé fontos, megsemmisít bárminemű patogén mikroorganizmust, legyen az vírus, gomba, baktérium stb., valamint a fölösleges szabad gyököket.

Immunrendszer

A nascens oxigén határozza meg a szervezet összes élet- paraméterét, vagy még pontosabban segíti az immunrendszer működését a szervezetben zajló összes folyamat irányításában, a szervezet megfelelő fiziológiai rendjének létrehozása céljából, ami biztosítja a szervezet egészséges működését. Vagyis, ha a szervezetben elég nascens oxigén van, akkor biztosítva van a szervezetben zajló összes folyamat megfelelő végbemenetele és, az immunrendszer működése is jó.

Ennek a mechanizmusnak a felborulása, vagyis a sejtek hiányos oxigénellátása, kiváltképp a nascens oxigén hiánya következtében jönnek létre a különböző betegségek, amelyek az egész szervezet elhalását is előidézhetik.

Az ilyen oxigénhiányos állapotban – az aktív oxigénegyensúly helyreállítására, valamint az oxidációs folyamatok élénkítésére, amely a szervezet nascens oxigén termelésének serkentésével jár – mentőövként szolgál szervezetünk számára.

A nascens oxigén aktivitása igen erős és elsősorban az adott szervezet számára idegen elemek atomjait oxidálja. Így a patogén zónák fő ellensége, hisz az utóbbiak csak oxigénhiányos közegben tudnak létezni.

Az amerikai William Campbell Douglas „A hidrogén-peroxid: az orvosi csoda” c. könyvében immunhiányos betegségek sorát nevezi meg (reumatoid arthritis, lupus (bőrfarkas), allergiás rendellenességek stb.), amelyek gyakorlatilag mind gyógyíthatók hidrogén-peroxiddal, főképp vénába juttatásával.

Fertőzések

A hidrogén-peroxid oxidáló tulajdonsága igen erős: ha 10-15 ml (3%-os töménységű) H2O2-t 1 liter vízben elegyítünk, a vízben lévő mikrobák száma ezredére csökken. Eközben olyan kórokozó mikrobák pusztulnak el, mint a kolera, a hastífusz hordozói, vagy a szibériai fekély spórái – amelyeknek a külső közegben igen erős az ellenálló képességük. Laboratóriumi kísérletek sora bizonyítja a hidrogén-peroxid sikeres alkalmazását (vénába történő juttatással) baktériumok, gombák, paraziták és vírusok okozta fertőzések esetén, valamint az immunrendszer működésének stimulálására, a daganatok növekedésének megakadályozására.

Gyulladások

A szervezet egyik fő jellegzetessége, hogy fenntartja saját elektrolit egyensúlyát, azaz a homeosztázist vagy a sav-bázis egyensúlyt. Bármilyen eltérés ebben a folyamatban arról tanúskodik, hogy a szervezetben gyulladásos folyamat zajlik, aminek kiváltója a sejtek oxigénhiánya. Ám ismét tisztázzuk, hogy nem arra a molekuláris oxigénre gondolok, amely a levegővel jut a szervezetbe, hanem a hidrogén-peroxid bomlásából nyert nascens oxigénre, amely mint erős antioxidáns, és nemcsak a sejtek funkcióját képes visszaállítani, hanem elvégzi a nem teljes oxidációs folyamat következtében visszamaradt égési termékek teljes lebontását, és eltávolít a sejtből minden nem odavaló, a sejt működését zavaró anyagot.

Leukémia

Egyes orvos-kutatók megállapításai szerint a leukémiában szenvedő betegeknél az egészséges szervezet által termelt hidrogén-peroxidnak kevesebb mint a 70%-a termelődik, és míg a szervezet hidrogén-peroxid szintjét nem állítják helyre, addig gyakorlatilag nem lehet az ilyen beteget meggyógyítani.

Hidrogén-peroxid hatása – Ha ilyen jó, akkor miért nem kap több teret?

Az olvasóban felmerülhet a kérdés: ha ilyen gyógyhatással rendelkezik a H2O2, akkor miért nem kapott nagyobb teret a gyógyításban. Több magyarázat is van erre a jogosan felvetődő kérdésre.

Ebben közrejátszik több tényező is. Annak ellenére, hogy a hidrogén-peroxid gyógyító hatásait legalább 200 éve tanulmányozzák, a kutatások eredményeinek nagy része csak egy kis közösségben terjesztett szaklapokban kerül nyilvánosságra, és csak az egészségügyben dolgozók szűk köréhez jut el. Ez egy olcsó megoldás, ami miatt az a vélekedés is szárnyra kelt, hogy épp ezért ellenérdekek fűződnek hozzá.

Megjegyzés az elővigyázatosság kedvéért

Ahogy a gyógyszereknél is, itt sem mindegy, hogy mennyit és milyen módunk használunk és nekünk személy szerint milyen a kiinduló állapotunk (annak ellenére, hogy hidrogén-peroxidot a szervezetünk is előállítja). A hidrogén-peroxid szabad gyököt képez, ezért ahhoz, hogy biztonsággal lehessen használni, figyelemmel kell lenni az antioxidáns arányra is. A szervezetünkre a hidrogén-peroxid akkor tud egészséges hatással lenni, ha a szabad gyök – antioxidáns arány eléri az egészséges egyensúly szintjét és nem megy át túlzásba. Nagyobb biztonsággal a természetben egyébként is előforduló hidrogén-peroxiddal kezelheted magad, pl. Lourdes-i forrásvíz ivása, vagy más hasonló.

Ha a hidrogén-peroxidot “mesterségesen” viszed be a szervezetedbe (pl. vénásan vagy nagy dózisban fogyasztva), feltétlenül keress meg egy szakembert. Akár természetesen, akár mesterségesen használod a hidrogén-peroxidot folyamatosan ellenőriztesd a hatását a szervezetedben. Ne feledd: sejt szintű beavatkozást végzel! (Megjegyzés: Fekete Kata).

Kovács József természetgyógyász, reflexológus, szakíró

Nézd meg ezt is!

Létezés öröme - Azt hisszük ismerjük és mégsem, pedig mennyivel jobb lenne

Létezés öröme – Amiről úgy hisszük tudjuk és mégsem

Miért tart az öröm rövid ideig? Hogy maradhatna állandó? Hogy működik a létezés öröme valójában? Erőfeszítés nélküli öröm.

Létezés 1 síkja - Ásványok, intelligensek, tudd meg miért és hogyan jó használni őket

Ásványok: Hatásuk titkai és hogy használjuk intelligenciájukat?

Ásvány patika otthonra: Az ásványok mellékhatás mentes javítói lehetnek betegségeinknek, lelkünknek, ha tudjuk hogy használjuk jól őket, hogy működnek

Egy komment

  1. Ez a szer tényleg egy csoda!Egy hónap alatt megszünt a fogam kilazulása.Nagyon jó a fogínyre!Fogat is ezzel mosok(pár csepp a fogkefére) VALAMINT AZ ÜDÍTŐMBE IS CSEPEGTEK TÍZ CSEPPET! SZUPER!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.