Naturmagazin
Kezdőlap | EGÉSZSÉG | Egészséges táplálkozás | Hidrogén-peroxid hatása – Sejt szintű oxigén hiány ellen
Theta Healing Bemutató

Hidrogén-peroxid hatása – Sejt szintű oxigén hiány ellen

Nemcsak a fogfehérítésben jó, de az immunrendszer problémái, allergia, rák, fertőzések ellenszere is lehet. A hidrogén-peroxid hatása sejt szintű, oxigénnel látja el azt. Hogyan hat? Hol tartanak a kutatások?

Hidrogén-peroxid hatása – 200 éve kutatják

Hazánkban az utóbbi évekig nem, vagy csak igen keveset foglalkoztak a hidrogén-peroxid hatása kutatásával, gyógyító hatásainak szélesebb körű feltárásával. Most mintha megtört volna a jég. Góth László, az Orvosi Hetilap 2006., 147. évfolyamának 19. számában írt a hidrogén-peroxid paradoxonjáról. Írásában felveti, hogy az „…1819 óta, főként toxikus hatásáról ismert hidrogén-peroxid szerepét a humán szervezetben az újabb ismeretek birtokában újra kellene értelmezni”. Ugyancsak a szer szélesebb körű alkalmazása mellett emelt hangot egyik írásában Dr. Tóth József professzor, az Országos Onkológiai Kutatóintézet igazgatója, aki a hidrogén-peroxid mellett behatóan tanulmányozta a zöld alga gyógyító tulajdonságát is.

Magyarországon az egészségügyben elsősorban a fogászok és a sebészek használják a hidrogén-peroxidot, általában vérzéscsillapításhoz, sebek tisztításához és fertőtlenítéséhez, fogfehérítéshez. Kevesen tudják azonban, hogy igen komoly kutatások folynak évtizedek óta több országban e szernek a szervezetben kifejtett egyéb jellegű hatásainak a feltárására.

Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, majd a 20. század elején újra elkezdték e szer használatát, mégpedig elég jó eredménnyel. Mindezek ellenére a hidrogén-peroxid mind a mai napig nem épült be gyógyszerként a köztudatba, egyszerűsége és olcsósága miatt.

Mi is valójában a hidrogén-peroxid a szervezet számára?

A szervezetben enzimek hatására vízre és nascens oxigénre bomlik, és a sejtstruktúrát védi a sérülésektől. Ellenkező esetben a sejt szennyezetté válna, és az apoptózis (az elhalt sejtek, paraziták megsemmisítése) nem történne meg.

Bizonyított tény, hogy a hidrogén-peroxid az anyagcsere minden bioorganikus folyamatában részt vesz: fehérjék, zsírok, szénhidrátok, ásványi sók, valamint a vitaminok képzésében, az összes enzim és a hormonális rendszer munkájában, a szervezet hőtermelésében, hozzásegíti a cukor vérplazmából történő bejutását a sejtekbe inzulin segítsége nélkül.

Hidrogén-peroxid nélkül semmilyen fiziológiai, biokémiai vagy energiafolyamat nem tud lezajlani a szervezetben.

A hidrogén-peroxid hatása

A hidrogén-peroxidnak hatalmas szerepe van a sejtek mikro- és makroelemekkel történő ellátásában. Így részt vesz a kalciumnak az agy sejtjeihez való eljuttatásában és beépítésében, úgyszintén a sejtek salakanyagoktól való megtisztításában, oxidálja a szervezetbe bekerült, valamint magában a szervezetben keletkezett toxikus anyagokat.

Hidrogén-peroxid hatása

Rákos sejtek

Mint tudjuk, a különböző betegségeket előidéző mikroorganizmusok, beleértve a rákos sejteket is, csakis oxigénhiányos közegben tudnak fennmaradni. Ez nemcsak a gyomor- és béltraktusra vonatkozik, hanem a kismedence szerveire, a férfi és női nemi szférára is stb.

Erős oxidáns hatása mellett a nascens oxigén megszünteti a sejtek oxigénhiányát, és ami nem kevésbé fontos, megsemmisít bárminemű patogén mikroorganizmust, legyen az vírus, gomba, baktérium stb., valamint a fölösleges szabad gyököket.

Immunrendszer

A nascens oxigén határozza meg a szervezet összes élet- paraméterét, vagy még pontosabban segíti az immunrendszer működését a szervezetben zajló összes folyamat irányításában, a szervezet megfelelő fiziológiai rendjének létrehozása céljából, ami biztosítja a szervezet egészséges működését. Vagyis, ha a szervezetben elég nascens oxigén van, akkor biztosítva van a szervezetben zajló összes folyamat megfelelő végbemenetele és, az immunrendszer működése is jó.

Ennek a mechanizmusnak a felborulása, vagyis a sejtek hiányos oxigénellátása, kiváltképp a nascens oxigén hiánya következtében jönnek létre a különböző betegségek, amelyek az egész szervezet elhalását is előidézhetik.

Az ilyen oxigénhiányos állapotban – az aktív oxigénegyensúly helyreállítására, valamint az oxidációs folyamatok élénkítésére, amely a szervezet nascens oxigén termelésének serkentésével jár – mentőövként szolgál szervezetünk számára.

A nascens oxigén aktivitása igen erős és elsősorban az adott szervezet számára idegen elemek atomjait oxidálja. Így a patogén zónák fő ellensége, hisz az utóbbiak csak oxigénhiányos közegben tudnak létezni.

Az amerikai William Campbell Douglas „A hidrogén-peroxid: az orvosi csoda” c. könyvében immunhiányos betegségek sorát nevezi meg (reumatoid arthritis, lupus (bőrfarkas), allergiás rendellenességek stb.), amelyek gyakorlatilag mind gyógyíthatók hidrogén-peroxiddal, főképp vénába juttatásával.

Fertőzések

A hidrogén-peroxid oxidáló tulajdonsága igen erős: ha 10-15 ml (3%-os töménységű) H2O2-t 1 liter vízben elegyítünk, a vízben lévő mikrobák száma ezredére csökken. Eközben olyan kórokozó mikrobák pusztulnak el, mint a kolera, a hastífusz hordozói, vagy a szibériai fekély spórái – amelyeknek a külső közegben igen erős az ellenálló képességük. Laboratóriumi kísérletek sora bizonyítja a hidrogén-peroxid sikeres alkalmazását (vénába történő juttatással) baktériumok, gombák, paraziták és vírusok okozta fertőzések esetén, valamint az immunrendszer működésének stimulálására, a daganatok növekedésének megakadályozására.

Gyulladások

A szervezet egyik fő jellegzetessége, hogy fenntartja saját elektrolit egyensúlyát, azaz a homeosztázist vagy a sav-bázis egyensúlyt. Bármilyen eltérés ebben a folyamatban arról tanúskodik, hogy a szervezetben gyulladásos folyamat zajlik, aminek kiváltója a sejtek oxigénhiánya. Ám ismét tisztázzuk, hogy nem arra a molekuláris oxigénre gondolok, amely a levegővel jut a szervezetbe, hanem a hidrogén-peroxid bomlásából nyert nascens oxigénre, amely mint erős antioxidáns, és nemcsak a sejtek funkcióját képes visszaállítani, hanem elvégzi a nem teljes oxidációs folyamat következtében visszamaradt égési termékek teljes lebontását, és eltávolít a sejtből minden nem odavaló, a sejt működését zavaró anyagot.

Leukémia

Egyes orvos-kutatók megállapításai szerint a leukémiában szenvedő betegeknél az egészséges szervezet által termelt hidrogén-peroxidnak kevesebb mint a 70%-a termelődik, és míg a szervezet hidrogén-peroxid szintjét nem állítják helyre, addig gyakorlatilag nem lehet az ilyen beteget meggyógyítani.

Hidrogén-peroxid hatása – Ha ilyen jó, akkor miért nem kap több teret?

Az olvasóban felmerülhet a kérdés: ha ilyen gyógyhatással rendelkezik a H2O2, akkor miért nem kapott nagyobb teret a gyógyításban. Több magyarázat is van erre a jogosan felvetődő kérdésre.

Ebben közrejátszik több tényező is. Annak ellenére, hogy a hidrogén-peroxid gyógyító hatásait legalább 200 éve tanulmányozzák, a kutatások eredményeinek nagy része csak egy kis közösségben terjesztett szaklapokban kerül nyilvánosságra, és csak az egészségügyben dolgozók szűk köréhez jut el. Ez egy olcsó megoldás, ami miatt az a vélekedés is szárnyra kelt, hogy épp ezért ellenérdekek fűződnek hozzá.

Megjegyzés az elővigyázatosság kedvéért

Ahogy a gyógyszereknél is, itt sem mindegy, hogy mennyit és milyen módunk használunk és nekünk személy szerint milyen a kiinduló állapotunk (annak ellenére, hogy hidrogén-peroxidot a szervezetünk is előállítja). A hidrogén-peroxid szabad gyököt képez, ezért ahhoz, hogy biztonsággal lehessen használni, figyelemmel kell lenni az antioxidáns arányra is. A szervezetünkre a hidrogén-peroxid akkor tud egészséges hatással lenni, ha a szabad gyök – antioxidáns arány eléri az egészséges egyensúly szintjét és nem megy át túlzásba. Nagyobb biztonsággal a természetben egyébként is előforduló hidrogén-peroxiddal kezelheted magad, pl. Lourdes-i forrásvíz ivása, vagy más hasonló.

Ha a hidrogén-peroxidot “mesterségesen” viszed be a szervezetedbe (pl. vénásan vagy nagy dózisban fogyasztva), feltétlenül keress meg egy szakembert. Akár természetesen, akár mesterségesen használod a hidrogén-peroxidot folyamatosan ellenőriztesd a hatását a szervezetedben. Ne feledd: sejt szintű beavatkozást végzel! (Megjegyzés: Fekete Kata).

Kovács József természetgyógyász, reflexológus, szakíró

Nézd meg ezt is!

Káposzta - nemcsak betegségekre, ő a természetes Viagra?

Káposzta – Nemcsak betegségre jó, a természet Viagrája

Milyen betegségekre lehet jó és hogyan? Amit nem tudtál a cukor és a káposzta együtthatásáról. Szépségért és párkapcsolatért. Útmutató gázképződésre :)

Glikémiás index nemcsak cukorbetegeknek

Glikémiás index – Miért vegyük figyelembe?

Nemcsak diéta, fogyókúra, betegség esetén hasznos ismerni. A szénhidrát emésztés titkai. A hús meglepő hatásai. Glikémiás index és szervezet összefüggései.

3 hozzászólás

  1. 10 éve pikkelysömör alakult ki a bal könyökömön,majd a jobbon is,később az ülepemen ,oldalamon.soha nem volt bőr problémám,még tini koromban sem.Rendkívül zavart,nem jártam strandra,uszodába,pedig előtte 40 évig úszást oktattam.A dokik csak hümmögtek,mindent kipróbáltam,semmi eredménnyel.egyszer kentem be hidrogén peroxiddal és szinte majdnem mind eltünt!!!kíváncsi leszek vissza jön -e?

  2. Ez a szer tényleg egy csoda!Egy hónap alatt megszünt a fogam kilazulása.Nagyon jó a fogínyre!Fogat is ezzel mosok(pár csepp a fogkefére) VALAMINT AZ ÜDÍTŐMBE IS CSEPEGTEK TÍZ CSEPPET! SZUPER!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.