Viszonzás hiánya – Hogy lesz belőle lelki, testi probléma?

Mikor valaki érzelmileg csak ad és ad másoknak, természetes igénye a viszonzás, mert úgy hiszi, ennek révén kerülne ő maga az adok-kapok egyensúlyába. Van, aki úgy ad sokat, hogy nem engedi meg magának a viszonzás örömét. Ők azok, akik úgy vélik, hogy nem azért kell adni, hogy kapjunk és, hogy nem szép dolog azért adni, mert viszonzást várunk.

Ha csak adunk és adunk, akkor energetikai szintünkön egyensúlytalanság lép fel, egyfajta energetikai kiáradás, ami nem maradhat fent tartósan.

A kulcs a tudatalatti szintjén rejlik és paradox módon nem a viszonzás oldja meg. Íme mi történik és hogy lehet megoldani:

A “túl sok” érzelmi adás, avagy a viszonzás hiánya, mint minden egyensúlytalanság meg fog jelenni valamilyen érzet, érzelem formájában, ami arra fog ösztönözni minket, hogy visszatérjünk az egyensúly állapotába, mert az a természetes (és egészséges) állapotunk. Ez egy természetes védekező mechanizmus.

Mi számít túl sok adásnak?

Minden, ami kiváltja a “de jó lenne, ha viszonzást, hálát, köszönömöt, dicséretet kapnék”, stb. érzést. Ami olyan érzést kelt, mintha nem igazán esne jól érzelmileg adni, “de hát meg kell tennem, mégiscsak ő az x.y, ennyit én is megtehetek, példát kell mutatnom, így helyénvaló, stb.”

Lehet sokat, nagyon sokat adni másoknak egyensúlyban, de ilyenkor a társ érzés a természetes, hogy ezt teszem és ez sosem csap át semmilyen negatív érzetbe, gondolatba (pl. Teréz Anya), sem elvárásba.

Fizikai betegségek

Ha figyelsz rá és a jelzés felmerülésekor megoldod az egyensúlytalanságot, akkor ezzel esetleg megelőzheted az egyensúlytalansághoz (is) tartozó fizikai megbetegedéseket, mint pl. a hormonális problémák, köztük különösen a pajzsmirigy és az inzulin problémák. Ezt tovább tetézik az elfojtás okozta fizikai betegségek, lsd. lentebb.

Lelki problémák a viszonzás hiányában

A kevéssé viszonzott adás miatti egyensúlytalanság lelki érzetei, érzései először “a valami nem stimmel, de nem tudom pontosan megfogalmazni, hogy mi érzése” és “a tudom, hogy adni jó, de mégis valami tiltakozik belül az ellen, hogy megint én legyek aki tesz, aki ad”. Később megjelenik a csalódottság: “én mindig csak adok, mindenki tőlem vár mindent, bezzeg mikor nekem van szükségem valamire…”.

Viszonzás hiánya - Milyen testi, lelki problémákat okoz és hogy oldható meg?Aztán megjelenik a világ hálátlan érzése: “az emberek semmit sem tudnak megköszönni, tán annyit sem érdemlek, hogy azt mondják, köszi?” “Nem igaz mennyi mindent tettem értük, mégis mintha észre sem vennék, vagy észre veszik és mondják is, hogy köszi, de csak udvariasságból és a cselekedeteik nem erre utalnak”. Végül jön az elutasítottság, kitaszítottság (“nem engedik, hogy közéjük tartozzam, nem hagyják, hogy segítsek”) és az önutálat, reménytelenség (“úgyis hiába minden, mindenki utál, én is magamat”).

A lelki probléma célja esetünkben

Ezek a lelki problémák jelzik az egyensúlytalanságot és arra ösztönöznek, hogy a lelki probléma feloldásával az energetikai egyensúlyt helyreállítsuk. Az elme tévedése az, hogy ilyenkor úgy próbálja helyreállítani az egyensúlyt, hogy viszonzást vár és még többet ad, hogy hátha akkor majd kap egy kis viszonzást.

Rosszabb a helyzet azoknál, akik viszonzás igénye nélkül adnak sokat

Ezt még azoknál is tapasztaltam, akik úgy gondolják, hogy adni viszonzás nélkül kell, így helyes. A mélyben bennük is benne van – csak rejtetten – az az egyébként természetes igény, hogy viszonzást kapjanak, legalább néha. Ők még nagyobb “veszélyben” vannak, mint azok akik nyíltan várják a viszonzást. Miért?

Mert ugyanazok a folyamatok zajlanak bennük, csak elnyomva, vagyis ellehetetlenítve a megoldást és megtetézve az elnyomás okozta “súlyosbítással”. Fizikai testi tükröződése ennek az, amikor a hormonális probléma mellé társul egy vérnyomás probléma. Így talán könnyebben érthető ez a folyamat. Érzet szintjén gyakran úgy jelenik meg, mintha “fojtogatnák”, mintha gombóc lenne a torkában.

A viszonzás tévedése – nem oldja meg a problémát

Hangsúlyozom, óriási tévedés, hogy az egyensúly helyreáll a viszonzás hatására. Ugyanis az pillanatnyi. Mikor meg van a várt viszonzás, akkor rövid ideig jól érzi magát, aki adni szokott, de utána viszonylag gyorsan visszatér a hiány állapota és kezdődik minden elölről.

Miért?

Mert a valódi probléma továbbra is fennáll. Nem a viszonzás hiánya vagy megléte a lényeg, hanem az, ami miatt ez a belső folyamat kialakult. A viszonzás hiánya a tükrözés törvénye értelmében csupán életesemények formájában tükrözi a mögöttes mélyen gyökerező valódi problémát.

Valójában mi húzódik meg a viszonzás igénye mögött?

A SZERETET VÁGY. A sokat adás energetikai egyensúlytalanságát a szeretet iránti vágy hozza létre mélyen a tudatalatti szintjén. Azért adunk sokat, hogy szeretetre méltónak érezhessük magunkat és azért várjuk a viszonzást, mert azt visszajelzésnek tekintjük arról, hogy szeretve vagyunk. Ezek nem tudatos folyamatok! Mégis mikor tudatosan végig gondolod a saját történeteidet rá fogsz ébredni ennek a mechanizmusnak az igazság tartalmára.

Valódi megoldás, ami független a viszonzástól

A szeretet tudatalatti hitrendszereinek megoldásával az adás-viszonzás egyensúlytalansága megoldódik és igen, ez pozitív hatással van a hormonális problémákra, benne a pajzsmirigy és inzulin problémákra is, mert helyre áll a szervezet energetikai egyensúlya (legalábbis annak ez a része).

A szeretet programok megoldódása azt is eredményezi, hogy nem lesz többé szükséged a viszonzásra. Azaz nem leszel függő attól, hogy viszonozzák-e az érzelmi adásaidat, viszont fogsz tudni örülni a viszonzásnak, mikor mégis van. Az érzelmi adást sem fogod túlzásba vinni, mert többé nem lesz ami erre ösztönözzön.

A lelki problémák kialakulásáról és megoldásukról előadást tartok, ahol Theta Healing-gel kipróbáljuk a tudatalatti szintű megoldásokat is. 

Fekete Kata természetgyógyász, Theta Healing tanár

Nézd meg ezt is

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

A párkapcsolati horoszkóp vagy szinasztria segít önmagunk és a párunk jobb megismerésében, és rálátást ad mit tehetünk a kapcsolatunk jobbá tételéért.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!