Vadász ösztön – Ősi, mégis küzdőteret csinál az életünkből

A vadász ösztön nem múlt el az őskorral. Ma is itt él a DNS-ben, itt él a kollektív tudatban. Őseink akkor örülhettek, akkor élhették meg a bőséget, akkor pihenhettek meg, akkor nyugodhattak meg, akkor szórakozhattak, amikor a vadászat sikerrel járt. 

Őseink

Őseink számára nagy küzdelmet, bátorságot, erőpróbát jelentett a vadászat. Nagy tétje volt, nagy izgalommal, nagy lelkesedéssel, energiával. Ez a nagy izgalom, nagy lelkesedés, energiával telítettség ma is vonzó élmény. Nagy örömöt hoz az erőfeszítés és a remény a sikerre. Az eredménye pedig a büszkeség, az emelkedő értékesség, “az elég jó vagyok” érzés, az elismerés dicsősége. Ezek az energiák olyan vonzerővel vonzzák a mai embert, hogy a vonzás törvénye bekapcsolja a legegyszerűbb módot, amit erre megtanultunk, a vadászatot.

Vadász ösztön ma

Ma már nem vadászunk állatokra (általában :)). Helyette párkapcsolatra, jó munkára, akciós dolgokra, különlegességekre, jó munkalehetőségre, pénzforrásra, tudásra, stb. A vadász ösztönünk (tudatalatti szinten) vadászatot csinál a lehetőségekből. A tudatalattink mintái szerint ugyanis ez a megoldás az ön-emelő jó érzések eléréséhez. Ezzel ugyanakkor küzdőtérré változtatja a lehetőségeket. Ahelyett, hogy élvezhetnénk a lehetőség megvalósulásának beáramlását, kibontakozását, könnyedén, egyszerűen, hamar, az ehelyett egy hosszadalmas szerzési folyamattá válik. Kétélű motiváció ez, lelkesítő szerzés vággyal, ámde nehézségeket, küzdelmeket vonzó módon. A szorosan hozzátartozó izgalom érzéssel egyetemben.

 

Amiért nem kell megküzdeni, az biztos nem az igazi?

Ha a jó lehetőség megvalósulása csak úgy ölünkbe hullik, akkor az ősi vadász ösztönhöz tartozó érzelmi minták miatt azt nem tudjuk értékelni. Nem érezzük a siker élményt, az izgalmat, a lelkesedést, a próbatétel energiáját, nem emelkedik az önértékelésünk. Például, amikor találkozunk álmaink társával, nem vesszük észre, hogy ő az. Túl könnyű lenne, akkor az biztos nem lehet álmaink társa, az igazi. Az pedig, aki nehezen elérhető, azért hatalmas küzdelmet vívunk. Aztán mikor “megszereztük” kiderül nem is igazán érdekes a számunkra. A nagy pénzügyi lehetőségnél mindent kockára teszünk, mindent magunkra vállalunk, hogy megszerezzük, megküzdünk érte. Aztán pedig gyakran kiderül, hogy nem is olyan jó ez a lehetőség, mint hittük, vagy épp belebukunk.

Addigra azonban alaposan megküzdöttünk :). A küzdelem azt az illúziót kelti bennünk, hogy valami értékeset teszünk, hisz megdolgozunk az ügyért. A küzdelem hiánya pedig azt hiteti el velünk, hogy az kevésbé értékes. Őseink is azt tartották értékesnek, amit nehéz volt levadászni.

Az izgalom másik pólusa az unalom

Az életünket bonyolítjuk ezzel az ösztönnel. Ráadásul bekapcsolja az unalmat is. Ez az izgalom másik pólusa. Ahol izgalom van, ott előbb vagy utóbb megjelenik a másik oldal, az unalom. Pl. mikor megszereztük álmaink állását, majd 3 hónap után rájövünk, hogy ez a munka nem elég izgalmas nekünk. Ilyenkor valójában a szerzés az, ami az izgalmat okozza. Az izgalom pedig hozza magával a többi jó érzést, mint az öröm, lelkesedés, energia, stb. Ehhez képest a megállapodottság, pl. a tartós párkapcsolat, a tartós munkahely, stb. pedig unalmassá válik. Ez újra felébreszti a vadász ösztönt, hisz kell egy kis izgalom.

A vadász ösztön izgalmat hoz, a vadász ösztön csitulása pedig unalmat. Az izgalom elmúltával elmúlik a belőle fakadó öröm, lelkesedés, energia, stb. is.

Az élet ajándékai

Egész életünket azonban nem tölthetjük vadászattal. Egyszer meg kell pihennünk. Akkor is, ha a vadászataink nem járnak sikerrel :). A vadász ösztön egy tudatalatti program, melynek ha a működése tudatosul benned (észreveszed, amikor épp aktív), akkor fokozatosan elveszti rajtad az irányító hatását. Tudatalattira ható módszerhez is fordulhatsz segítségül, ha szükséged van rá. Vadász ösztön program nélkül el kezdesz másként cselekedni. Például értékelni kezdheted a élet ajándékait, melyek könnyedén áramlanak be az életedbe.

Fekete Kata természetgyógyász, ThetaHealing, ZYO

Nézd meg ezt is

Hogyan kezeljük a passzív-agresszív viselkedést?

A passzív-agresszív viselkedés fárasztó minden érintett számára. Érdemes ébernek lenni a megjelenésére és időben kijelölni a határokat.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!