Terpentines kádfürdők – Gyógyüdülés és szépülés otthon

A szervezetünk kapillárisai kulcsai az egészséges működésnek. A terpentines kádfürdők a rájuk gyakorolt hatásuk révén eredményeznek javulást. 

A kapillárisokra vízzel tudunk hatást gyakorolni, úgy a meleggel, mint a hideggel. A fürdők lehetnek helyi jellegűek, amikor egy testrészt merítünk vízbe és általánosak, amikor egész testtel belemerülünk a fürdővízbe. A fürdő időtartamát és hőfokát könnyű szabályozni, ám a kapilláris hálózatra igen hosszú ideig tartó kezelés szükséges, amelynek idejére állandó hőmérsékletre van szükség. Ezt a nehézséget dr. Zalmanov oldotta meg, aki 8 év kutató munka után megtalálta a terpentines keverékeknek azokat a formáit – a sárga oldatot és a fehér emulziót – amelyeknek az alkalmazása jelentősen lerövidíti a gyógyító kádfürdők időtartamát.

Hogyan hatnak ezek a kezelések?

A meleg hidroterápiás kezelések serkentik a vér- és a nyirokedényekben a keringést, élénkítik a sejten belüli és a sejteken kívüli folyadék áramlatot, felgyorsítják a vérplazma és a gerincvelő folyadék megújulását, megkönnyítik a tápanyagok sejtbejutását, valamint a salakanyagok eltávolítását a sejtekből. A meleg vizes kezelések mesterségesen megemelik a test belső hőmérsékletét és akkumulálják a steril meleget, erősítik a sejtekben és a szövetekben a metabolitok égését (az anyagcsere végtermékeit), megnyitják az elzárt kapillárisokat, növelik a sejtmembránok átjárhatóságát, gyorsítják az anyagcsere folyamatot. A mikrocirkuláció újjá éleszti a kiszáradó, haldokló sejtszigeteket, a sejtek újra kapnak elegendő oxigént és tápanyagot, aminek következtében teljes értékű működésbe kezdenek.

Ezt felismerve fogalmazta meg Zalmanov doktor, hogy „Bármely krónikus betegség a szervezet időelőtti öregedése. Minden valódi gyógyítás megfiatalodással jár együtt. Nekünk 100 évesen kellene meghalnunk és akkor is viszonylagosan fiatal, és aktív emberként.” A kapilláris terápiában elért szenzációs eredményei alapján az emigrációban élő dr. Zalmanovot Franciaország egészségügyi miniszterévé nevezték ki.

Terpentines kádfürdő - Gyógyfürdő és szépség otthon

Detoxikáció és a szervezet megfiatalodása

Dr. Zalmanov elmélete szerint a szervezet detoxikációját sokszorosan felgyorsíthatjuk. Ehhez a legjobb szer – a terpentines kádfürdők.

A terpentines kádfürdők kezeléstől-kezelésig megnyitják a hajszálereket, visszaállítják a szervek és szövetek táplálását, rendezik az oxigén ellátást, a szövetek feltöltését, és a salakok kivezetését. Meg kell jegyeznem, hogy a terpentines kádfürdőkkel hosszabb ideig történő kezelések mellékhatásaként jelentkezik a szervezet teljes megfiatalodása. Ezen belül csökken az endokrin megbetegedések kialakulásának kockázata.

A terpentin

A Zalmanov-féle gyógyfürdő alapanyaga a folyékony terpentin. A terpentint folyékony fenyőgyantából nyerik, sajátos fenyőillatú, színtelen vagy sárgás színű folyadék. A terpentin nem oldódik a vízben, jól oldódik az éterben, az acetonban, etanolban; a terpentin a zsírok, olajok, kátrány, gyanta oldószere. Bőrbe dörzsölve égető érzést, pírt vált ki. Az egészségügyben ezt a szert külsőleg régóta alkalmazzák különböző esetekben, belsőleg – inhaláláshoz stb. A terpentinolajnak ismert a jótékony hatása gennyes sebeknél, szövődményes anaerobikus fertőzések esetén. Megállapították, hogy a terpentin kifejezetten oxidáló, regeneráló és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

A terpentines kádfürdők típusai

Háromféle terpentines kádfürdőt különböztetünk meg: fehéret, sárgát és kevertet, annak függvényében, hogy milyen terpentines keveréket használunk fel.

A fehér emulzió és a sárga oldat nem egyformán hatnak a szervezetre.

A fehér emulzió alkalmazhatósága

A fehér emulzió a kapillárisok ritmikus összehúzódását és kitágulását váltja ki, mintha „gyakorlatoztatná” azokat; serkenti a bőr hajszálereit és minden szervet, egészében hat a szervezetre.

Alkalmazható: hipotónia, deformációval járó poliartritisz, izomsorvadás, impotencia, prosztatagyulladás, szívizomelhalás esetén is. Gyorsítja a törött csontok összenövését, felgyorsítja a kapillárisok pulzálását és a vérkeringést.

A fehér terpentines emulziós kádfürdők hamarabb leadják hőenergiáikat. A gyógykezelés alatt a páciens a bőr felületén általában tűszúrásokra emlékeztető fájdalmat vagy égető érzést tapasztal. A „bekeményedett” inak, ínszalagok, izmok visszanyerik elasztikus állapotukat.

A sárga oldat alkalmazhatósága

A sárga oldat hatásosan segíti az inakban, ínszalagokban, ízületekben, az ízületi tokokban, a főbb véredények és a kapillárisok falain lévő patogén lerakódások oldását, visszaállítja a felborult anyagcserét. A sárga oldat úgyszintén csökkenti a vérnyomást, kedvező feltételeket teremt az idegsejtek felélénkítésére és visszaállítására főképp gerincvelő bántalmaknál, elszenvedett szélütésnél, valamint a központi és periférikus idegrendszer egyéb betegségeinél. A sárga kádfürdőt úgyszintén alkalmazzák diabétesz, glaukóma gyógyítására valamint csonttöréseknél. A kezelés következtében csökken a koleszterin, a vércukor, javul az alapanyagcsere. Ez az állapot 2 évig vagy akár tovább is tartós marad.

A sárga terpentines oldatot alkalmazva a kádfürdőkhöz enyhe égető és tűszúrásokra emlékeztető fájdalmat fogunk érezni. A gyógykezelés alatt a test hőmérséklete mesterségesen megemelkedik, aktív verejtékezés indul el. Ami érdekes, hogy az ilyen kádfürdő nem vált ki heves szívdobogást vagy légzőszervi rendellenességet. A víz felszínét befedő anyagréteg miatt, a hő vesztesége elenyésző; a hőenergia a vízben gyűl össze, ami a vérben és a nyirokfolyadékban lévő salakanyagok gyorsított elégéséhez vezet. A sárga terpentines oldat igen kímélően hat a kapillárisokra, hatása hasonlít az iszapkezelésekéhez.

A fehér és a sárga terpentines kádfürdők jelentős fájdalomcsillapító jelleggel bírnak.

Kevert terpentines kádfürdők

A kevert terpentines kádfürdőt a sárga oldat és a fehér emulzió egyesítéséből állítjuk elő. Az ilyen kádfürdő a sárga és a fehér kádfürdő méltányos tulajdonságaival rendelkezik, lehetőséget adva arra, hogy minden páciens állapotához alkalmazva tudja végezni a kezelést. Azonkívül a kevert kádfürdők kiváltják sokféle aminosav kivezetését a véráramlatba, beleértve a hisztamint, amely hosszantartó fájdalomcsillapítást biztosít. A hisztamin úgyszintén behatol a mellkast és a hasüreget ellátó véredényekbe, a koponyaagyba és a gerincvelőbe, a gerincvelő folyadékba, ami biztosítja a normális vérkeringést, az anyagcsere végtermékeinek oxidálását és kivezetését.

Kinek javasoltak a terpentines kádfürdők?

Előnyük, hogy képesek hatni az összes hajszálerekre, növelve ezáltal az emberi szervezet minden sejtjének életerejét. A terpentines kádfürdők nem okoznak anyagcserezavart, nem károsítják a szervek és a szövetek vegyi összetételét, nem váltanak ki káros mellékhatást – csakis a szervezet védelmi reakcióinak mechanizmusát erősítik.

Meg kell jegyeznem, hogy a terpentines kádfürdők jó eredménnyel alkalmazhatók egy sor betegség kezelésére, melyek közé sorolható a jóindulatú és rosszindulatú daganat, az agyvérzés utóhatásai stb.

A terpentines kádfürdők univerzális hatásúak akut és krónikus betegségek sokaságára. Jótékonyan hatnak a szervezet külső és belső megfiatalodására, az egészség fenntartására, mindenfajta betegség kórmegelőzésére, javítják a bőr, a szem, a hajzat állapotát, meghosszabbítják az életet.

A terpentines kádfürdők javasoltak az olyan endokrin betegségeknél, mint az elzsírosodás, női és férfi klimax, diabétesz, hipotireózis, tireotoxikózis (diffúz toxikus golyva), autoimmun thyeroiditis (pajzsmirigygyulladás), Icenko-Kusing betegség.

A terpentines kádfürdő elsősorban az alábbi idegrendszeri betegségeknél javasolt

féloldali izomtáplálási szklerózis, Sarko Mary-féle neuralgiás amiotrófia, Verdnig-Hoffman-féle háti amiotrófia, Bechterew-féle betegség, vegetatív érrendszeri disztónia (izomtónus rendellenessége), idegdúcgyulladás (ganglionitis), fejfájás, hipotalamusz-szindróma, celebrális gyermek paralízis, Parkinson-kór, agyvérzés, isiász, causalgia (égető jellegű érzéssel járó neuralgia), lumbágó, Maniѐre-szindróma (belső fül eredetű, rohamokban jelentkező szédülés), myasthenia (izomgyengeség), migrén, myelitis (a gerincvelő fehér állományának gyulladásos megbetegedése), myopáthya (izombántalom), paroxizmális myoplegia (rohamokban jelentkező izombénulás), miotónia (izomtónus), háromosztatú idegneuralgia (idegfájdalom) és neuritis (ideggyulladás), neuraszténia (ideggyengeség – az idegrendszer fokozott ingerlékenységével és fáradékonyságával járó állapot), arc- és más idegek gyulladása, polyneuritis (sokideggyulladás), álmatlanság, alkoholizmussal járó idegbántalom, idegi reuma, neuroszifilisz (szifiliszes fertőzés következtében kialakuló idegrendszeri kórkép), koponyaagy-daganat, derék-keresztcsonti ideggyökérgyulladás, szklerózis-multiplex, csigolyagyulladás, a hátgerinc osteochondrosis-a, parézis (részleges vagy enyhe bénulás), különböző eredetű bénulások, különböző eredetű érzékenységi zavar, polyomyelitis.

Bármelyik típusú terpentines kádfürdő alkalmazása teljes mértékben veszélytelen, ha betartjuk a szakemberek hozzárendelt tanácsait.

Megjegyzés: A cikk folytatódik a kádfürdő elkészítési módjaival és további részletekkel a konkrét betegségekkel való összefüggésükről.

Kovács József természetgyógyász, reflexológus, szakíró

Nézd meg ezt is

Fokhagyma - aktív biológiai anyag: Javallatok és ellenjavallatok, kutatási eredményekkel

Fokhagyma – aktív biológiai anyag: Javallatok és ellenjavallatok, kutatási eredményekkel

Sok új dolgot fedeznek fel a fokhagyma kutatói. Jó ismerni a számtalan előny mellett azt is, mikor érdemes visszafogni a fogyasztását.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!