Tehetetlenség érzés – A megoldás egyszerű

A tehetetlenség érzés akkor lép fel, mikor megoldanánk a problémánkat, de nem tudjuk hogyan. Már mindent megpróbáltunk, de hiába. Hiába gondoljuk végig újra és újra, mindig ugyanoda lyukadunk ki, ahonnan nem látjuk a kiutat. Vajon most már így kell élnem? El kellene fogadnom, hogy ilyen vagyok, így van, nem lehet változtatni?  Hibás vagyok-e? Közben úgy érezzük, nem élhetünk kiút nélkül, mert a helyzet elfogadhatatlan, szenvedés az egész.

Ahogy egyre jobban hibáztatjuk magunkat úgy nő a lelkünkben a lelki mérgezés. Fokozódik a tehetetlenség érzés és egy idő után a lelki mérgezés fizikai tüneteket kezd produkálni. Ilyenek az izom görcsök, a gyomor görcs, a test feszültsége, a vérnyomás problémák, a látás, hallás problémák, keringési, szív problémák, pánik, stb.

A lelkünkben harc dúl, mert úgy érezzük megoldani muszáj, de nem megy. Test és lélek állandó nyomás alá kerül.

A tehetetlenség érzés legalapvetőbb oka

A visszautasítás, amit azért kapunk, mert olyan dolgot akarunk megoldani, ami nem a mi problémánk.

Anya és gyerek (felnőtt is) példája

A legegyszerűbb példája ennek az anya, akinek felnőtt gyerekei vannak. Az anya mindig azon van, hogy a gyerekének a legjobb legyen. DE: a gyereknek is (még a kicsi ! gyereknek is) meg vannak a saját tanulnivalói, életleckéi, téves hitrendszerei, tudatalatti programjai, stb. Ezeket nem az anya feladata megoldani, hanem mindenkinek a saját feladata. Másképp hogyan is teljesíthetné be a saját útját, saját küldetését?

Anya ösztönösen meg akarja menteni gyermekét a szenvedéstől, ezért meg akarja akadályozni, hogy belemenjen abba, ami majd ezt fogja eredményezni és ami az anya által előre látható.

A gyerek (akár felnőtt, akár gyerek még) sokszor visszautasítja, nem hallgatja meg anyját, nem reagál a javaslatokra. Anyja úgy érzi tehetetlen, hiábavaló minden próbálkozása és emészti magát ezen. Úgy érzi ő a kevés, őt nem hallgatják meg, ő nem elég fontos, mellőzött, az eredmény az ő felelőssége. Pedig csak arról van szó, hogy a másik fél a saját életét éli és még akkor is, ha rossz dolgok fognak vele történni, neki kell mindezt megtapasztalni, feloldani, megoldani, tudni úrrá lenni rajta.

Szeretteink

Nemcsak szülő-gyerek viszonylatban szoktunk “túlsegíteni”. Összes szerettünk esetében hajlamosak vagyunk erre. Félünk, hogy bajuk lesz, hogy elveszítjük őket. Itt azt nem vesszük észre, hogy nem az megoldás, ha helyettük gondolkodunk, ha megoldjuk a problémájukat. A megoldás az, ha magunkban oldjuk meg a saját kapcsolódó félelmeinket.

Amikor bizonyítani akarunk, például a munkahelyünkön

A mások feladatainak, problémáinak megoldására hajlamosak vagyunk azokkal kapcsolatban is, akiknek vagy akik által bizonyítani akarunk valamit.

Például, mikor a munkahelyünkön bizonyítani szeretnénk, hogy jól végezzük munkánkat és adott egy kolléga, akinek a gyorsasága alapját adja a miénknek, akkor bizony gyakori, hogy megpróbáljuk nagyobb tempóra sarkallni, hogy a mi eredményünk is jobb lehessen.

Ez is a tehetetlenség érzés oka, épp ugyanaz, ahogy az anya-gyerek viszonyban. Olyan problémát akarunk megoldani, ami nem a miénk. Úgy néz ki, mintha segíteni szeretnénk lassú kollégánknak és így is érezzük. Ő pedig visszautasít minket és el kezd “ellenünk dolgozni”. Miért?

Mert az ő dolga, hogy milyen tempóban dolgozik és mit akar ebből megtapasztalni (akár rosszat is). Igen, nekünk ez nagy csapás, mert úgy érezzük, emiatt inkább helyette kell dolgozzunk, de ennyit nem bírunk el. Haragszunk a kollégára, nem értjük miért nem fogadja meg jóindulatú tanácsainkat a megoldásról, ami mindkettőnknek jó lenne. Visszautasítottnak érezzük magunkat, jön a tehetetlenség érzés és a kiúttalanság. S lehet, hogy emiatt munkahelyet váltunk, majd ott is belefutunk valami hasonlóba… :).

Válasszuk szét a problémákat – Melyik a miénk?

Tehetetlenség érzés - a megoldás egyszerű

Igen, az valóban a mi problémánk, hogy pl. a másik fél lassúsága miatt nekünk kevés időnk marad a saját jó munkavégzésünköz. Míg onnan nézzük a problémát, hogy a másikat nem tudjuk meggyőzni, megváltoztatni, addig valóban tehetetlenek vagyunk. Mikor viszont onnan nézzük és azon kezdünk el gondolkodni, hogy hogyan legyünk úrrá a kevés idő okozta problémán mi magunk, akkor itt már nem leszünk tehetetlenek. Azaz a lassúság a kolléga problémája, a miénk az, hogy nekünk kevés idő áll rendelkezésünkre. Ebben az esetben pl. meg lehet nézni, mi mozgatja a mi tudatalattinkban azt, hogy mindenre kevés az időnk. Fontos érteni, hogy a kolléga szerepe itt csupán az, hogy tükrözi nekünk, van egy kevés idős problémánk.

Mindezeknek nem szoktunk tudatában lenni, ezért mindkét fél levon egy csomó téves következtetést és fölösleges szenvedést okoznak maguknak és egymásnak. Illetve kapcsolatok mennek tönkre miatta.

A megoldás pedig egyszerű

csupán el kell tudni fogadni, hogy a másik éli az életét és igen vele is elő fognak fordulni rossznak látszó dolgok. De így fognak odajutni, ahova ők szeretnének, megtanulni, amit ők szeretnének, megélni, amit ők szeretnének. Ugye mind tudunk olyan példákat, ahol látszólag rossz dolog történt és vége jó lett? Mikor meg akarjuk kímélni gyerekünket, sőt szeretteinket (szüleinket, párunkat, barátunkat is!), akkor valójában lehet, hogy épp ezzel akadályozzuk meg őket valamiben.

A másik, ahogy a másik példában láttuk, csak egy nézőpont váltás. Lássuk onnan, hogy a MI problémánk micsoda, ahelyett, hogy azt néznénk a MÁSIKnak mi a problémája. Amint csupán a saját problémánkra csupaszítjuk a helyzetet, azonnal eltűnik róla a tehetetlenség érzés.

Érzéketlenség-e ez?

Ha sértődés, a másik megítélése nélkül hagyjuk történni, aminek történnie kell, tanácsot adva ugyan, de nem ráerőltetve akkor ez nem érzéketlenség, hanem elfogadás. Ahogy az is, hogy rendelkezésre állunk, mikor az általunk előre látott baj bekövetkezik és szeretettel segítjük túl rajta a másikat (ha hagyja!). Ez harmónia a kapcsolatban, ahol nincs tehetetlenség, nincsenek rossz érzések, viszont van szerető támogatás, ami figyelembe veszi a másik érdekeit és ahol mindenki a saját problémáját oldja meg a segítség szabad akarattal való elfogadásával.

Fekete Kata természetgyógyász, Theta Healing tanár

Nézd meg ezt is

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

A párkapcsolati horoszkóp vagy szinasztria segít önmagunk és a párunk jobb megismerésében, és rálátást ad mit tehetünk a kapcsolatunk jobbá tételéért.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!