Szívből dönteni – Így nem téveszt meg a megérzésed

Szívből dönteni vagy elméből? Komoly dilemma, hisz gyakran belefutottunk már mindnyájan olyan helyzetbe, amikor utóbb kiderült, hogy a megérzésünkre kellett volna hallgatni és persze olyanba is, mikor megbántuk, hogy nem az eszünkre hallgattunk.

Az elme is generál érzéseket

Az elme tudatos része csupán 12%, a tudatalatti 88%. Bármelyik szinten is vannak az emlékeink, hitrendszereink, szokásaink, elképzeléseink, elvárásaink az elmében ezek mindegyike érzelmeket vált ki belőlünk. A tudatosan is ismert gondolatainkból fakadó érzésekkel tisztában vagyunk, látjuk közöttük az összefüggést. Azonban a tudatalattiban tárolt információk gyakran először érzések formájában érezzük és utána kezdünk el gondolkodni rajtuk. Emiatt fordulhat elő, hogy úgy hisszük az érzésünk megérzés és ez alapján döntünk, majd csalódunk. Ez történt ebben az esetben is:

Megtörtént eset

Tanítványommal történt, hogy bár voltak párkapcsolatai, de igazán boldogat nem tudott tartósan létesíteni. Ugyanis elképzelése volt a tökéletes társról, ami azonban ütközött a tudatalattija egyik hitrendszerszerével.

Úgy hitte (tudat alatt), hogy az ilyen típusú társ becsapja a másikat. Ez a hit azzal az érzéssel jelentkezett nála, hogy ahányszor csak találkozott az elképzelése szerinti társ jelölttel, automatikusan úgy érezte, hogy az illetővel valami nem stimmel. Mikor olyannal találkozott, aki nem igazán felelt meg az elképzelésének, akkor nem érezte ezt az érzést. Így, hát azt a következtetést vonta le, hogy az megérzés, mikor a “valami nem stimmel-t” érzi és megérzéseire hallgatva egy másik társat választott.

Az ilyen megtévesztődések “ellenszere” a tudatalatti hitrendszerek lefülelése arra alkalmas módszerrel vagy megtapasztalni, hogy milyen szívből dönteni és hogy mennyire természetes, ha megszokod.

Szívből dönteni gondolat korlátok helyett

A szív itt nem a fizikai szívet jelenti. A tudomány még csak most kezdte el felfedezni, hogy a szív jelzései előbb mérhetőek, mint az agyéi (lsd. Élő mátrix c. film a Youtube-on). Ezt te is megtapasztalhatod, ha a figyelmedet a szívedben “tartod” az elméd helyett. Ez nem egy gondolkodási folyamat, hanem inkább annak hiánya.

Ha ugyanis gondolkodás útján szeretnél dönteni, akkor csupán az elméd által már látott, hallott, tapasztalt, észlelt dolgok KORLÁTAI között hozod meg a döntésed. Biztosan emlékszel jó pár esetre, ahol a legjobb dolgok történtek veled, pedig sosem gondoltad volna. Gondolj bele, hány olyan dolog van, amivel még nem találkoztál? Könnyű belátni, hogy sokszor a jó döntés kulcsa is közöttük van… :). Ezért fordul elő, hogy ha a megérzéseinkre hallgatunk, akkor szoktak a legjobban elsülni a dolgaink.

Honnan tudható, hogy szívből jött a döntés vagy a tudatalattink téveszt meg?

Szívből dönteni - Így nem téveszt meg a tudatalatti

Szívből dönteni annyit tesz, hogy nem döntünk, hanem felismerünk. Ha dönteni AKARUNK, ha célunk van, akkor az elme bekapcsol. Ha ehelyett elengedjük a döntés kényszerét és az akarást és csak befelé figyelünk, akkor érdekes tapasztalásaink lesznek Önmagunkról. Miközben a figyelmed a szívedben pihen és az ott található természetes csöndet és békét figyeli egyszercsak magától születik meg a felismerés, hogy mit válasszunk. Ilyenkor mély, megfoghatatlan jó érzés kíséri ezt a felismerést, ami elkísér miközben megcselekszed a döntésed lépéseit. Ez akkor tud megtörténni, ha a figyelmed nem a kétségeiden, a dönteni vágyáson, az eredményen, a célon van és nem is aggódsz amiatt, hogy mennyi ideid tart. Helyette inkább figyelj arra, milyen jól érzed magad a szívedbe figyelve és add meg magadnak ezt az önmagaddal töltött időt. Sokkal többet kapsz vissza belőle :).

A szívből jövő döntések gondolkodás nélküliek és sokszor olyan gyorsak, hogy már meg is cselekedjük őket mielőtt elgondolkodnánk azon mit és miért teszünk. Ilyen pl. egy-egy vészhelyzet is, ami csodálatos példája a szívből jövő döntésnek. Hány és hány vészhelyzet van, ami annak köszönheti a sikeres megoldást, hogy a gondolkodás kikapcsolt és a helyét a szív vette át? Azonos tapasztalás ilyenkor, hogy a cselekvés automatikus és a cselekvő tökéletesen pontosan azt teszi, amit a legjobb, miközben sokszor sem tudása, sem tapasztalata nincs a megoldáshoz.

Vajon, hogy lehetséges, hogy ha a gondolkodási folyamatok lekapcsolnak, akkor a legtökéletesebbek a cselekvéseink? Ezzel fogom folytatni…

Fekete Kata természetgyógyász, ThetaHealing Instruktor

Nézd meg ezt is

Elmén túli megértés a gyakorlatban - Önvaló, videón

Elmén túli megértés a gyakorlatban – Önvaló, videón

Gyakorlati példát mutat neked arról, ahogy felismerődik az a megértés, ami gondolkodástól független, ami nem következtetésen alapszik.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!