Szeretet vágy – sóvárgás helyett szeretet

Megoldások azoknak, akik szeretet vágy helyett szeretetben szeretnének élni. Aki főz, mos, takarít, dolgozik, gyereket nevel, programot szervez, lelket önt a barátnőibe, gondoskodik a párjáról és mindenről, mindenkiről, azt szeretné hogy mindenki elégedett legyen. Szíve tele van szeretettel, miért érzi mégis úgy, hiányzik valami? Mit tegyen, ha érezni szeretné, hogy szeretik, hogy örülnek neki, hogy értékelik, amit tesz? 

A nők szerepe évezredek óta a család, a baráti kapcsolatok, a szépség, az egészségről való gondoskodás, a házi – háztáji munka területére korlátozódott. A kollektív tudatba beleivódtak a női szerep jellemzői és a melléjük évezredeken át rendelt címkék, mint például a “feleségnek csak a jó háziasszony való”, “nézd meg az anyját, vedd el a lányát”. A XX. század új helyzetet teremtett, ahol a nők helytállnak a munkában is, sikeres karriert építenek, ahol a férfiak is részt vállalnak a házimunkában, gyereknevelésben. Az új női és férfi szerepek összekuszálták az elvárásokat és nem írták felül a tudatalatti hitrendszereit, amelyben még mindig ott bújnak meg az évezredes elvárások.

Zsuzsa két gyermekes minta anya, a munkájában is sikeres nő. Mégis boldogtalan, úgy érzi, hogy legjobb igyekezete ellenére sem elégedett vele a környezete, hiányzik a várt hála, szeretet megnyilvánulás vagy legalább csak egy köszönöm.  Élete egyensúlyozás a munka és a család között, gyakran érzi úgy, hogy bármit és bárhogyan tesz, akkor is csak néha sikerül megfelelni e kettős követelmény rendszernek. Tudatalattijában ottmaradt a “nőnek otthon a helye” hitrendszer, ami rosszabb napokon lelkiismeret furdalást és rosszkedvet okoz, számára megmagyarázhatatlanul, jobb napokon pedig hiányérzetet jelent.

Judit a karrierjének él és úgy érzi csak akkor tud jól teljesíteni a munkahelyén, ha sokat dolgozik. Így önmagára is alig marad ideje, nemhogy egy családra, nem is talál olyan párt, aki mellett esélye lenne ezen elgondolkodni. Feláldozza a magánéletét a munkahelyi sikerei érdekében. Tudatalattija női szerepről alkotott képe miatt azt hiszi nem fog tudni megfelelő párt találni, hisz “minden férfi jó háziasszonyt keres feleségnek”.

Mária igazi háziasszony, három csodásan nevelt gyerekkel és boldog családdal és bár imádja a családját mégis tele kétségekkel arról, hogy vajon ez az élete értelme. Vajon ő mire hivatott valójában? Megfelel tudatalattija nőiségről alkotott képének, de közben azt látja maga körül, hogy a világ máshogy működik és a nők megvalósítják saját egyéni álmaikat, elmegy mellette a világ.

Egy közös van mindhármukban: a megfelelés. Ez hajtja őket, hogy tegyék mindennap a dolgukat, de hiányzik valami a teljességükhöz, a szeretet. A szeretet vágy miatt hajtják magukat és még jobban meg akarnak felelni. A tudatalattijukban tárolt mintáknak szeretnének megfelelni abban a hitben, hogy akkor érik el a szeretetet, ha ez sikerül. Elhiszik, hogy életük így van rendjén, hisz nincs komoly baj. Csak néha szólal meg egy hang legbelül, hogy nem lehetne valahogy másképp?

Mi történik a női lélek mélyén?

A kulcs a tudatalatti valaha hasznos, a női tökéletességről alkotott képében keresendő, amely mára már idejét múlta, ezért nem tudja azt a belső békét, megelégedettséget nyújtani, amit régen.

A férfi évezredeken át anyagi, érzelmi biztonságot adott, míg a nő megfelelni igyekezett a férfi elvárásainak. Azaz a nő számára  a megfelelés sikeressége a biztonságot, a szeretetet jelentette. A megfelelési vágy még ma is dominál a tudatalattiban, miközben már nem érhető el vele a biztonság, de sokszor a szeretet sem, hiszen a munkahelyi megfelelés vége a munkahely elvesztése, kiégés, stb. lehet, a családi megfelelés vége pedig a magunkra szánt idő, a saját kis dolgaink feláldozása lehet, sőt nem egyszer válás, stb.  

Hogyan lépjünk ki a mókuskerékből? Szeretet vágy helyett szeretet

Szeretet vágy helyett szeretet - megoldásA szeretet vágy által generált megfelelési vágy áldozattá tesz bennünket, mert számunkra fontos dolgokról mondunk le a megfelelés érdekében. Fölöslegesen, hisz valójában az igazi célunk a szeretet megszerzése.

Ha megkérdezed az embereket, hogy szeretik-e magukat és szeretnének-e másoktól több szeretetet

azt a választ kapod, hogy természetesen szeretik magukat, nincs ezzel gondjuk, viszont az jó lenne, ha másoktól több szeretetet kaphatnának.

Ha megkérdezed ugyanezen emberek tudatalattiját ugyanerről, azt a választ kapod, hogy a legtöbben nem tudják, hogyan is kéne önmagukat szeretni és még azok is szeretnék, ha mások szeretnék őket, akik azt mondják elég szeretetet kapnak másoktól. (Tudatalattinak kérdést feltenni kineziológiai izomteszttel, SVT módszerben ingával, agykontrollal, Theta Healing technikával és egyéb mentális technikákkal lehet. Tudományosan elfogadott tapasztalat nincs erről, csak gyakorlati tapasztalat van.)

A szeretet önmagunk szereteténél kezdődik

Hogyan várhatjuk másoktól, hogy szeressenek, ha mi magunk sem tudjuk, hogyan kéne önmagunkat szeretnünk? Netán észre sem vesszük, hogy hiányt szenvedünk önmagunk szeretetében. A saját életünkben mindennek mi magunk vagyunk a kiindulópontja (Vianna Stibal).

A lenti megoldások mindenki számára csak jót hozhatnak azoknak is, akik szeretik önmagukat és azoknak is, akik úgy érzik nem eléggé.

Mit jelent a feltétel nélküli szeretet?

Világunk arra épül, hogy a szeretetet ki kell érdemelni, meg kell szolgálni, be kell bizonyítani, jónak kell lenni hozzá, elvárásoknak kell megfelelni hozzá és persze meg kell várni, amíg marad idő rá, amikor minden más feladat kész. Sőt azt is hisszük, hogy mások szeretetéért meg kell dolgozni, sőt még azt is, hogy önmagunkat szeretni önzőség.

A feltétel nélküli szeretet alapja, hogy egyszerűen csak van. Független mindentől, ártalmatlan és lehetséges mindenki számára és önmagunk számára is. Ha valaki szeretni tudja önmagát, akkor attól a szeretetet sem lehet megvonni.

A szeretet vágy megoldásának első lépése

A figyelmünket arra irányítjuk, hogyan szerethetnénk magunkat feltétel nélkül? Vajon milyen úgy élni, hogy minden pillanatban szeretjük magunkat és ehhez képest mindenki más szeretete csupán plusz ajándék, ahelyett, hogy ettől függenénk. Kipróbáljuk milyen észrevenni a szeretet legapróbb morzsáját is a környezetünkben. Vedd észre, hogy mindenki más módon fejezi ki a szeretetét irántad. Lehet, hogy eddig észre sem vetted, hogy amit természetesnek tekintettél az valójában szeretet kifejezés volt. Talán csak mások másképp mutatják ki a szeretetüket mint te.

A szeretet vágy megoldásának második lépése

Találj egy számodra kedves módszert arra, hogy megtapasztald milyen érzés, amikor feltétel nélkül szereted magad és hogy el hidd ez számodra is lehetséges és természetes.

Ilyen módszerek pl:

  • Mantra: naponta többször mondogatva: “Szeretem és elfogadom magam, annak, aki vagyok, mindig és mindenkor” “Megengedem magamnak önmagam szeretetét és megérdemlem ezt magamtól.” “Képes vagyok úgy szeretni magam, hogy ez mások számára is jó példa legyen” Tudom, milyen érzés a feltétel nélküli szeretet és önszeretet és ezt naponta tapasztalom”
  • Hallgathatsz ilyen témájú meditációkat, dalokat
  • Agykontroll: Alfában az előző mantra ereje megsokszorozódik. És alfában már meg tudod keresni a tudatalattidban a saját blokkoló hitrendszereidet is, amiket pozitívakra cserélve eredményesebb lehetsz, mint mantrázálással.
  • Theta Healing: Théta agyhullámon gyors az egyéni blokkok megtalálása és feloldása a tudatalattiban, ha megtaláltad az önszeretet problémáinak gyökerét és feloldottad, akkor onnantól automatikusan tudsz bármiféle mindennapos rákoncentrálás nélkül önszeretetben létezni.
  • Meditációs, mentális technikák: bármelyikük alkalmas arra, hogy kérd meg a mindenséget, hogy megtapasztalhasd magát az érzést – aztán figyeld meg milyen formában érkezik hozzád a megtapasztalás (mástól? egy dalt hallgatva? egyszer csak átjár egy különös érzés?)
  • Szakemberek segítségével (pszichológus, mentális szakember, STV szakember, Theta Healing konzulens, stb.)

A szeretet vágy megoldásának harmadik lépése

Éld a mindennapjaidat úgy, hogy tudod, szereted magad. Koncentráld arra a figyelmed, hogy észrevedd és korrigáld, ha kiestél önmagad szeretetéből. Még fontosabb, ha azt figyeled milyen jeleit látod a környezetedben a változásnak? Te magad, hogyan tudnál szeretettel hozzáállni minél több emberhez? Minél többet és több módon figyelsz a szeretetre, annál jobban körbe fog venni és annál több szeretetteljes esemény valósul meg az életedben.

A szeretet vágy megoldásának negyedik lépése

Amikor szeretjük önmagunkat, a szeretet árad belőlünk. Ha szeretjük önmagunkat, másokkal is könnyebben tudunk szeretettel bánni, mert van szeretet tartalékunk. A belőlünk áradó szeretet viszont-szeretetet vonz, amitől még jobban szeretjük magunkat és másokat is. Szelíd módja ez, hogy elérjük az érzést, amire úgy vágytunk.

Fekete Kata természetgyógyász

Nézd meg ezt is

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

A párkapcsolati horoszkóp vagy szinasztria segít önmagunk és a párunk jobb megismerésében, és rálátást ad mit tehetünk a kapcsolatunk jobbá tételéért.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!