Székely Gyógynövénynapok – Béke a léleknek

Székely Gyógynövénynapok – Otthon voltam a gyógynövények begyűjtési idején. Éld át az érzést, mintha ott lennél. És íme egy friss gyógynövény recept gyomorfekélyre Erdélyből

Rendhagyó volt ez a mostani látogatás, az egész otthonlét különleges lett. Egyrészt, az időjárás miatt szemet-lelket gyönyörködtető most az erdélyi táj, másrészt most van a gyógynövények begyűjtésének az ideje és gyógynövényben ott nincs hiány.

Székely Gyógynövénynapok – Hagyományok Erdélyből

Az ottani emberek amióta az eszüket tudják gyógynövényeket gyűjtenek, mindennapjaik szerves része, és szinte mindenki tudja, hogy egy-egy gyógynövény mire jó. Mert az édesanyjától hallotta, látta. Ez a fajta, úgynevezett empirikus fitoterápia mélyen gyökeredzik, de örömmel tapasztaltam, hogy a mindezt támogató, kézzelfogható, hatóanyagait ismerő szakemberek egyre többen vannak, fiatal nemzedékek látják benne a lehetőségeket.

A csíkszeredai Sapienta Egyetem keretein belül szerveznek gyógynövény tanfolyamokat, egyre többször tartanak előadást laikusoknak. Fantasztikusnak tartom, ahogy a csíksomlyói gyermekotthon vezetője, Zsóka igyekszik a gyerekeknek a növények iránti szeretetet és szakértelmet átadni, és nem más emberek támogatják őt ebben, mint Böjte Csaba testvér, Macalik Ernő biológus és fitoterapeuta, Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember. Isten ajándékának tekinti Zsóka a gyógynövényeket, az ember tényleg bárhova lép, biztosan egy gyógynövénybe botlik. Ezt csodálatos kihasználni. Első alkalommal meg is valósult az Első Székely Gyógynövénynapok, melyet a Csíksomlyói Gyermekotthon és a Kájoni Herbárium udvarán szerveztek meg.

„A Kájoni János által ránk hagyott népi gyógyászatot szeretnénk továbbvinni, hogy a csodatevő Szűzanya lábánál az egészséges táplálkozással, életerőnket, épségünket visszaadó mozgással népünk számára egy olyan utat mutassunk, mely ép testben ép léleknek ad otthont!”- fogalmaztak a szervezők.

Ami pedig engem személy szerint még boldogabbá tett az az, hogy az illóolajokat is méltónak tartották ezen a rendezvényen. Megtisztelő volt az az érdeklődés, amivel közelítettek standunkhoz az emberek.

Székely Gyógynövénynapok – Megismerni csodálatos embereket és módszereket

Első Székely Gyógynövénynapok

Itt ismerkedtem Dr. Ferenczy Erzsébet-tel, aki a los angeles-i Metafizika Főiskolán diplomázott természetgyógyászatból és ősbölcseletből. Adorjánfürdőn, a csíki fenyvesekben tevékenykedik, ahol egy olyan központot hozott létre, ahol a lélek, a szellem és a test  újra harmóniába kerülhet. Ide akár el is vonulhat az ember, hiszen erre is kínál lehetőséget a komplexum: ásványokkal teli borvíz, mofetta, testre szabott diéta és terápia várja a gyógyulni vágyókat. Lenyűgöző Erzsike néni könyvtára, döbbenten és tátott szájjal pásztáztam végig a polcokat és csodálkoztam rá arra a sok bölcsességre és tudásra ami belőle árad. Emellett érezni lehetett a hely energiáját és rezgését, a Föld feltöltő erejét, a levegő tisztaságát, a növények illatát, a fenyvesek titokzatosságát, és a gyógyító csend hatalmát, ami minden ember létszükséglete. Itt tényleg megtapasztalhatja az ember Istent.

A város másik irányába indulva, Karcfalván lakik Macalik Ernő, akinek a természet és a gyógynövények iránti tisztelete és szeretete minden szavából árad. Már többször hallottam őt beszélni, de nagyon vágytam rá, hogy a Csíkszeredában aromaterápiát tanuló csoportunkkal együtt kiruccanjunk a Tanár Úrhoz, amolyan tanulmány út félére. Meg sem lepődtem, amikor mondta, hogy „ jöjjenek, amikor szeretnének, én itthon vagyok”.

Megérkeztünk, leültünk az udvarra a fűbe, és meghallgattuk Macalik bácsi spontán előadását, miután meginvitált bennünket a kis kertjébe, ahol megtekinthettük a gyógynövényeket, amelyekből a teái is készülnek. Örömmel vettük tudomásul, hogy készül egy oktató, a lelkes utánpótlás számára.

Gyógynövény recept gyomorfekélyre

Sokmindenről beszélgettünk, többek között, hogy mikor fordulhatunk a fitoterápiához, milyen esetekben érhetünk el vele eredményeket, és engedelmével megosztok egy receptet, ami a gyomorfekélyre kínál megoldást:

cickafark 50%

acsalapú gyökér 20 %

körömvirág 10 %

oregánó 5 %

kígyószisz 15%

Maradt még egy hetem, hogy a mezőket végigjárjam. Most még buzgóbban gyűjtögettem, sokkal tudatosabban készülök a télre, és sokkal nagyobb csodálattal és alázattal szedtem le a gyógynövényeket és köszöntem meg létezésüket.

Kovács Katalin, aromaterapeuta

Nézd meg ezt is

Noni gyümölcs - Érvek és ellenérvek, amiket érdemes ismerned

Noni gyümölcs – Érvek és ellenérvek a hatásairól

Érdemes tudni a Noni gyümölcs fogyasztását támogató érvek mellett az ellenérvekről is, és ennek tudatában megnyugtatóbb választani vagy nem választani azt, bármely formájában.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.