Székely Gyógynövénynapok – Béke a léleknek

Székely Gyógynövénynapok – Otthon voltam a gyógynövények begyűjtési idején. Éld át az érzést, mintha ott lennél. És íme egy friss gyógynövény recept gyomorfekélyre Erdélyből

Rendhagyó volt ez a mostani látogatás, az egész otthonlét különleges lett. Egyrészt, az időjárás miatt szemet-lelket gyönyörködtető most az erdélyi táj, másrészt most van a gyógynövények begyűjtésének az ideje és gyógynövényben ott nincs hiány.

Székely Gyógynövénynapok – Hagyományok Erdélyből

Az ottani emberek amióta az eszüket tudják gyógynövényeket gyűjtenek, mindennapjaik szerves része, és szinte mindenki tudja, hogy egy-egy gyógynövény mire jó. Mert az édesanyjától hallotta, látta. Ez a fajta, úgynevezett empirikus fitoterápia mélyen gyökeredzik, de örömmel tapasztaltam, hogy a mindezt támogató, kézzelfogható, hatóanyagait ismerő szakemberek egyre többen vannak, fiatal nemzedékek látják benne a lehetőségeket.

A csíkszeredai Sapienta Egyetem keretein belül szerveznek gyógynövény tanfolyamokat, egyre többször tartanak előadást laikusoknak. Fantasztikusnak tartom, ahogy a csíksomlyói gyermekotthon vezetője, Zsóka igyekszik a gyerekeknek a növények iránti szeretetet és szakértelmet átadni, és nem más emberek támogatják őt ebben, mint Böjte Csaba testvér, Macalik Ernő biológus és fitoterapeuta, Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember. Isten ajándékának tekinti Zsóka a gyógynövényeket, az ember tényleg bárhova lép, biztosan egy gyógynövénybe botlik. Ezt csodálatos kihasználni. Első alkalommal meg is valósult az Első Székely Gyógynövénynapok, melyet a Csíksomlyói Gyermekotthon és a Kájoni Herbárium udvarán szerveztek meg.

„A Kájoni János által ránk hagyott népi gyógyászatot szeretnénk továbbvinni, hogy a csodatevő Szűzanya lábánál az egészséges táplálkozással, életerőnket, épségünket visszaadó mozgással népünk számára egy olyan utat mutassunk, mely ép testben ép léleknek ad otthont!”- fogalmaztak a szervezők.

Ami pedig engem személy szerint még boldogabbá tett az az, hogy az illóolajokat is méltónak tartották ezen a rendezvényen. Megtisztelő volt az az érdeklődés, amivel közelítettek standunkhoz az emberek.

Székely Gyógynövénynapok – Megismerni csodálatos embereket és módszereket

Első Székely Gyógynövénynapok

Itt ismerkedtem Dr. Ferenczy Erzsébet-tel, aki a los angeles-i Metafizika Főiskolán diplomázott természetgyógyászatból és ősbölcseletből. Adorjánfürdőn, a csíki fenyvesekben tevékenykedik, ahol egy olyan központot hozott létre, ahol a lélek, a szellem és a test  újra harmóniába kerülhet. Ide akár el is vonulhat az ember, hiszen erre is kínál lehetőséget a komplexum: ásványokkal teli borvíz, mofetta, testre szabott diéta és terápia várja a gyógyulni vágyókat. Lenyűgöző Erzsike néni könyvtára, döbbenten és tátott szájjal pásztáztam végig a polcokat és csodálkoztam rá arra a sok bölcsességre és tudásra ami belőle árad. Emellett érezni lehetett a hely energiáját és rezgését, a Föld feltöltő erejét, a levegő tisztaságát, a növények illatát, a fenyvesek titokzatosságát, és a gyógyító csend hatalmát, ami minden ember létszükséglete. Itt tényleg megtapasztalhatja az ember Istent.

A város másik irányába indulva, Karcfalván lakik Macalik Ernő, akinek a természet és a gyógynövények iránti tisztelete és szeretete minden szavából árad. Már többször hallottam őt beszélni, de nagyon vágytam rá, hogy a Csíkszeredában aromaterápiát tanuló csoportunkkal együtt kiruccanjunk a Tanár Úrhoz, amolyan tanulmány út félére. Meg sem lepődtem, amikor mondta, hogy „ jöjjenek, amikor szeretnének, én itthon vagyok”.

Megérkeztünk, leültünk az udvarra a fűbe, és meghallgattuk Macalik bácsi spontán előadását, miután meginvitált bennünket a kis kertjébe, ahol megtekinthettük a gyógynövényeket, amelyekből a teái is készülnek. Örömmel vettük tudomásul, hogy készül egy oktató, a lelkes utánpótlás számára.

Gyógynövény recept gyomorfekélyre

Sokmindenről beszélgettünk, többek között, hogy mikor fordulhatunk a fitoterápiához, milyen esetekben érhetünk el vele eredményeket, és engedelmével megosztok egy receptet, ami a gyomorfekélyre kínál megoldást:

cickafark 50%

acsalapú gyökér 20 %

körömvirág 10 %

oregánó 5 %

kígyószisz 15%

Maradt még egy hetem, hogy a mezőket végigjárjam. Most még buzgóbban gyűjtögettem, sokkal tudatosabban készülök a télre, és sokkal nagyobb csodálattal és alázattal szedtem le a gyógynövényeket és köszöntem meg létezésüket.

Kovács Katalin, aromaterapeuta

Nézd meg ezt is

Borsikafű a bors finom helyettesítője, ha a bors fogyasztása nem ajánlott

Borsikafű a bors finom helyettesítője, ha a bors fogyasztása nem ajánlott

A borsikafű csípős íze, kellemes aromaanyagai, tápanyagai remek alternatívát biztosítanak. Mire jó, hogyan termesszük házilag és hogyan fogyasszuk?

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!