Sejt szinten iker, nem is tud róla, csak szenved

10 jel, amivel azonosítható, ki volt sejt szinten iker. Ha tudunk róla, meg is oldható, ha nem tudunk róla, lelki problémákat okoz. Elveszett iker szindróma 3. rész.

Sejt szinten iker lehetett – valószínűsítő fizikai jelek és események

arra, hogy egy vagy több iker elveszett a megszületett gyerek mellől:

Ha az anyát trauma érte

valamilyen ütés érte a hasát, autóbalesetet szenvedett, elesett, valamilyen fertőzés következtében magas láza volt, és görcsösen hánynia kellett. Tudjuk, hogy a pszichés történések a testre is hatnak és fordítva. Az erős negatív érzelmek és pszichés traumák okozta fizikai állapotok is a magzat elhalásához vezethetnek.

Ha görcsök és vérzések léptek fel a terhesség alatt, vagy veszélyeztetett

terhes volt az anya, az is valószínűsíti, hogy ezen alkalmakkor egy iker elveszett. Ha pedig hosszabb időn át tartó erős, görcsökkel és hányással járó rosszulléte és vérnyomáskiugrása (toxémia) volt, az tovább erősíti ezt a gyanút.

Azt tudjuk, hogy a dohányzó anyáknak

a nikotin hatásainak következtében sokszor születik kis súlyú gyereke. Ebből az is következik, hogy a rendelkezésre álló táplálék egy magzat számára is épp, hogy elég. Kettőnek pedig már biztosan nem. Fennáll a lehetősége, hogy sejt szinten iker lehetett a gyermek.

Ha egy terhesség mesterséges megtermékenyítéssel jött létre,

ahol több embriót is beültettek, és nem mindegyikük születik meg, ugyanaz a helyzet áll elő, mint az orvosi segítség nélkül fogant ikreknél.

Ha vannak ikrek a vérvonalban,

akkor nagyobb az esélye az ikerterhességnek.

Sejt szinten iker – Hosszú vajúdás

A hosszú vajúdás is elveszett ikerre utalhat. Amikor eljön a születés ideje, a placenta és a tobozmirigy megkezdi az oxytocin nevű hormon termelését, amely beindítja a babát a méhből kilökő izom összehúzódásokat.

Ha két gyerek születik egyszerre, akkor ennek megfelelően több oxytocin termelődik. Ám ha az egyik magzat elhal, akkor az egy gyerek születéséhez termelődött oxytocin mennyiség nem elég arra, hogy az elhalt magzathoz tartozó placenta maradékot is le tudja lökni a méh faláról. Így a szülés sokkal hosszabb ideig tart.

A baba megkímélése érdekében sokszor császármetszéssel oldják meg ezt a helyzetet.

Sejt szinten iker – az ultrahangos korszak előtt nem lehetett észre venni

Ha az ultrahangos korszak előtt, főleg kórházban született valaki, akkor még nem volt információ a második (vagy harmadik) gyerekről. Másrészt abban az időben még úgy gondolták, hogy amiről az ember nem tud, az nem is okoz a számára nehézségeket. Így a gyerekkel együtt megszületett magzati maradványokat és a második placentát is egyszerűen kidobták.

Sejt szinten iker lehetett, akinek idősebb az anyukája születésekor

Minél idősebb az anya, annál nagyobb az ikerterhesség valószínűsége.

Ciszta szerepe

Ha pedig un. dermoid cisztája vagy cisztái vannak valakinek, amelyben mindenféle embrionális maradvány, bőr, haj, fog és más szövetek vannak, akkor az is az elveszett ikerre utal.

Sejt szinten iker – Elveszett iker szindróma jelei abortusz túlélőknél

Egyre több olyan esettel találkozunk, amikor valaki túlélte a saját abortuszát. Egy magzatot elvettek, de a másodikról nem tudtak, így neki sikerült megmaradnia. A médiában is több szó esett már ezekről az esetekről. A családállítás tapasztalatai alapján nyomatékkal hívjuk fel a figyelmet arra, hogy amennyiben a gyerek elvetetett ikre nevében bünteti és elítéli a szüleit, azzal nagyot árt – saját magának. Egy gyereket elvetetni nehéz döntés, melynek megvan a maga oka, amit csak a szülő ismer, és őt terhelik a következmények is. A megmaradt gyereknek az a dolga, hogy elismerje: szerencsés volt, és sikerült maradnia, míg ikerpárjának nem.

Sejt szinten iker, nem tud róla, csak szenved

Elveszett iker szindróma – A túlélő nem a saját életét éli – Pótolom neked az ikredet

Ahogy a családállításból már tudjuk, gyakran egy másik családtagunk érzelmeit, vagy sorsát vesszük magunkra. Úgy élünk, érzünk és viselkedünk, mintha az a nehéz esemény velünk történt volna meg. Így fordulhat elő, hogy egy gyerek a szülőjének próbálja meg pótolni az elveszett ikrét. A túlélő ikrekre jellemző érzései és viselkedése annak ellenére jellemzők rá, hogy nem ő maga, hanem a szülője vesztett el egy ikret. „Majd én átélem helyetted, drága apu vagy anyu.” – mondja a lelkében, és valóban hozza a listán felsoroltakat. „És vigyázok rád, nehogy elmenj a meghalt ikred után” – mondhatja a szülőnek.

Hogy hogyan?

Azzal, hogy nem mer gyerek lenni, lelkileg nem mer leválni és eltávolodni a szülőtől, marad, és vigyáz.

Sejt szinten iker vagy tudja is, hogy iker túlélő – Megoldási lehetőség – Volt ikrek a családállításon

Ha az illető élettörténete és a fenti lista tételei arra utalnak, hogy volt egy elveszett ikre – még akkor is, ha csak sejt szinten iker -, akkor:

első lépésben azt figyeljük meg, mit élnek át a családállításban közreműködő képviselők és mit él át őket látva a helyén ülő kliens.

A volt ikrek, illetve képviselőik között az esetek nagy részében egyértelmű, szoros és mély kapcsolat alakul ki. Mégpedig másodperceken belül. Ez két, egymást amúgy nem ismerő felnőtt ember között, akik sokszor még azonos neműek is, aligha elképzelhető.

Szorosan átölelve tartják egymást, mélyen egymás szemébe nézve mosolyognak.

Kettejük közül az elhalt iker van „jobban” – párját a találkozás örömét követően sokszor elfogja a bűntudat és a fájdalom, majd a vágy, hogy menjen a halott ikertestvére után. A családállítás elvei szerint ilyenkor elismerjük, és kimondatjuk, „ami van”: „Nagyon hiányzol”. „Mindenkiben téged kereslek”. ” Egész életemben félembernek éreztem magam.”  „Senkivel se elég jó, aki nem te vagy.”  Persze hogy ezek közül mit mondatunk ki, az a kliens témájától és aktuálisan megélt érzelmeitől függ.

Gyász, bűntudat feloldás

Aztán feloldjuk a bűntudatot – illetve megkezdjük a tudattalan bűntudat tudatosulásának és feloldásának a folyamatát. Sokaknál ez hosszabb időt és terápiás segítséget igényel. ”Nem én döntöttem el, hogy én éljek és te ne.” “Én is csak egy olyan pici voltam, nem egy magasabb hatalom.”  Aztán kimondjuk az élmény valószínűsíthető elemeit: „Nem tehettem semmit.” „Nagyon féltem”.

Helyet adunk a gyásznak: „Nagyon fáj, hogy elvesztettelek.”

Majd a sikeresen elvégzett gyászmunka utáni állapotot fogalmazzuk meg, akkor is, ha az pillanatnyilag csak az elérendő cél:

„Elfogadom a sorsodat, hogy nem élhetsz.”  Elfogadom az enyémet is, hogy én lettem a szerencsés.”

”Helyet adok neked a szívemben.”

„Az életemből pedig innentől csinálok valami nagyon jót a te emlékedre is.”

Hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy a volt iker valóban elgyászolja az ikerpárját, merjen és tudjon jól élni, az változó. És ha mindez sikerül is neki, egy iker élete végéig iker marad…

Elveszett iker szindróma – Vigyázzunk!

Az elveszett ikerség témája úgyszólván divatos lett. Igen könnyű egy állításban – ha épp más okot nem találunk – azt mondani, hogy a kliens elakadását az elveszett iker okozza. Egyes állítói műhelyekben annyi is elég „bizonyítékként”, hogy az ember folyamatosan magányosnak érzi magát, vagy hogy oldalára fekve összekuporodva szeret aludni. Máris megvan a „diagnózis”: minden nehézség azért van, mert iker voltál…

A folyamat, miután kiderült elveszett iker lehetett

Mint láttuk, az elveszett iker szindróma összetett jelenség, az ember viselkedésében, érzelmi életében, alaphangulatában, kapcsolódási módjaiban, preferenciáiban is megnyilvánul – és általában megtaláljuk az egyén, ill. a család történetében az ikerséget valószínűsítő biológiai jeleket is. Ha kiderült a volt ikerség, akkor megkezdődik egy hosszabb folyamat. Lehet, hogy simán lezajlik, ám az is lehet, hogy nem. A gejzírként felszínre törő bűntudat, önvád, magány és reménytelenség érzése, ha egy amúgy is rossz pszichés állapotban éri az embert, komoly következményekkel is járhat. Ezért jó, ha jól képzett állításvezetőt választunk, aki azt is tudja, kinek van az ikerállítás után szüksége további pszichoterápiás segítségre.

Dr. Angster Mária

Nézd meg ezt is

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

A párkapcsolati horoszkóp vagy szinasztria segít önmagunk és a párunk jobb megismerésében, és rálátást ad mit tehetünk a kapcsolatunk jobbá tételéért.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!