Segítség, fáj a hátam – Mi állhat a háttérben? Milyen lehetőségek vannak?

Segítség, fáj a hátam: Háziorvosként tapasztalom, gyakran panaszolják a betegeim, hogy fáj a hátuk. Csaknem mindenki szenvedett már hát- és gerincfájdalom miatt. Igen ám, de a fájdalom csak egy tünet, melynek a hátterében sokféle megbetegedés állhat. 

A hátfájás nagyon sokakat érinthet. Az ülőmunkát végzők éppúgy szenvedhetnek tőle, mint sok időskorú is. Természetesen a fájdalom csillapítható reumás gyulladáscsökkentő, izomlazító gyógyszerekkel, ám ezt csak akkor alkalmazzuk, ha már kivizsgálták a fájdalom eredetét, okát.

A szervezetünk úgy védekezik, hogy izomgörcs segítségével rögzíti a rendellenes helyzetben lévő vagy működésű gerincháti, deréktáji csigolyáit. Gyakran a hátfájásnak nem mozgásszervi, hanem lelki okai vannak.

Ki kell vizsgálni az okot!

Mi okozza a gyakori hátfájást? Főleg a mozgásszegény, ülő életmód, a stressz, a szorongás, a rossz tartás, illetve az egyoldalú terhelés a gépek mellett, számítógép előtt.

Fontos a következő betegségek kizárása:

gerincferdülés, púpos hát (számítógép), tartási rendellenességek, Scheuermann-kór, csontritkulás. Sajnos komoly betegség is fennállhat a háti fájdalom hátterében, például porckorongsérv, daganat, tbc. időskori csigolya-összeroppanás, melyeket a kezelés előtt ki kell vizsgálni. Hátfájást okozhatnak még a tüdő és a mellhártya, a gyomor és a nyelőcső (reflux) betegségei, de például a szívinfarktus, angina pectoris is, háti, mellkasi, nagyon erős fájdalommal jár.

Időnként a hát egyik oldalán hólyagos bőrelváltozással járó, erős háti, mellkasi fájdalom jelentkezhet, amelyet övsömör okozhat.

Segítség, fáj a hátam? – Mi segíthet?

Az izomgörcsöt enyhíthetjük izomlazítókkal, antireumatikumokkal, gyógyszerekkel, krémekkel, bedörzsölőkkel. Sokat segíthet még a szakértelemmel végzett masszázs is. Ne felejtsük el, hogy fontos a jó testtartás, a normális testsúly, a rendszeres mozgás, nyújtás, úszás, lazítás is.

Fekete Kata kiegészítés: Homeopátiás szerek is alkalmazhatóak, ezekről szakértelemmel rendelkező orvossal érdemes konzultálni. A lelki okok felkutatásában és a lelki oldalról történő oldódásban a pszichológia, a ThetaHealing konzultáció, az Access Bars, a kineziológia, sőt akár a ZYO is segít. Hamarosan megtalálod itt a Naturmagazin videói között egy több hete tartó hátfájás ZYO oldásának felvételét.

Dr. Buki Mária belgyógyász, háziorvos, homeopátiás orvos

Nézd meg ezt is

Vezetett fájdalom oldás az Önvalóban videón - Mitől múlik el a fájdalom természetesen?

Vezetett fájdalom oldás az Önvalóban videón – Ez természetes

Hogyan múlik el a fájdalom természetesen? Mi van a fájdalmak fizikai okai, tünetei mögött érzelmi, energetikai oldalról nézve? A fájdalom az Önvaló Énünkként megszűnik, íme gyakorlatban.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!