Segítség, fáj a hátam – Mi állhat a háttérben? Milyen lehetőségek vannak?

Segítség, fáj a hátam: Háziorvosként tapasztalom, gyakran panaszolják a betegeim, hogy fáj a hátuk. Csaknem mindenki szenvedett már hát- és gerincfájdalom miatt. Igen ám, de a fájdalom csak egy tünet, melynek a hátterében sokféle megbetegedés állhat. 

A hátfájás nagyon sokakat érinthet. Az ülőmunkát végzők éppúgy szenvedhetnek tőle, mint sok időskorú is. Természetesen a fájdalom csillapítható reumás gyulladáscsökkentő, izomlazító gyógyszerekkel, ám ezt csak akkor alkalmazzuk, ha már kivizsgálták a fájdalom eredetét, okát.

A szervezetünk úgy védekezik, hogy izomgörcs segítségével rögzíti a rendellenes helyzetben lévő vagy működésű gerincháti, deréktáji csigolyáit. Gyakran a hátfájásnak nem mozgásszervi, hanem lelki okai vannak.

Ki kell vizsgálni az okot!

Mi okozza a gyakori hátfájást? Főleg a mozgásszegény, ülő életmód, a stressz, a szorongás, a rossz tartás, illetve az egyoldalú terhelés a gépek mellett, számítógép előtt.

Fontos a következő betegségek kizárása:

gerincferdülés, púpos hát (számítógép), tartási rendellenességek, Scheuermann-kór, csontritkulás. Sajnos komoly betegség is fennállhat a háti fájdalom hátterében, például porckorongsérv, daganat, tbc. időskori csigolya-összeroppanás, melyeket a kezelés előtt ki kell vizsgálni. Hátfájást okozhatnak még a tüdő és a mellhártya, a gyomor és a nyelőcső (reflux) betegségei, de például a szívinfarktus, angina pectoris is, háti, mellkasi, nagyon erős fájdalommal jár.

Időnként a hát egyik oldalán hólyagos bőrelváltozással járó, erős háti, mellkasi fájdalom jelentkezhet, amelyet övsömör okozhat.

Segítség, fáj a hátam? – Mi segíthet?

Az izomgörcsöt enyhíthetjük izomlazítókkal, antireumatikumokkal, gyógyszerekkel, krémekkel, bedörzsölőkkel. Sokat segíthet még a szakértelemmel végzett masszázs is. Ne felejtsük el, hogy fontos a jó testtartás, a normális testsúly, a rendszeres mozgás, nyújtás, úszás, lazítás is.

Fekete Kata kiegészítés: Homeopátiás szerek is alkalmazhatóak, ezekről szakértelemmel rendelkező orvossal érdemes konzultálni. A lelki okok felkutatásában és a lelki oldalról történő oldódásban a pszichológia, a ThetaHealing konzultáció, az Access Bars, a kineziológia, sőt akár a ZYO is segít. Hamarosan megtalálod itt a Naturmagazin videói között egy több hete tartó hátfájás ZYO oldásának felvételét.

Dr. Buki Mária belgyógyász, háziorvos, homeopátiás orvos

Nézd meg ezt is

Figyelemzavar és hiperaktivitás jógával és Ájurvédával

Figyelemzavar és hiperaktivitás jógával és Ájurvédával

Nemcsak gyerekeknek, felnőtteknek is hasznos. Mik a figyelemzavar és hiperaktivitás okai? Hogyan lehet megelőzni? Hogyan lehet kezelni természetes módon?

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!