Rendes párkapcsolat vagy “rendetlen”? Menni vagy maradni?

Egy döntés kapujában állsz? Elhagyd-e a párodat, vagy próbáld inkább elfogadni mindazt, ami neked bosszúságot vagy már szenvedést okoz? Rendes párkapcsolat ez? Mi a “helyes” döntés, létezik-e olyan, hogy “helyes”?

Elbizonytalanodtál, vajon rendes párkapcsolat ez a mostani?

Elhagyd-e a párodat, vagy próbáld inkább elfogadni mindazt, ami neked bosszúságot vagy már szenvedést okoz? Vajon mi a “helyes” döntés, és létezik-e olyan, hogy “helyes”?

Nem olyan a kapcsolatod, mint szeretnéd? Nem olyan, amilyennek álmodtad? Nem olyan, amiben a nevelésedből fakadóan is valóban boldog lehetnél?

Szeretetre, figyelemre vágysz, de úgy érzed: nem kapod meg, vagy olyannyira másképp kapod meg, hogy szinte észre sem veszed? Mennél már új utakra, egy tökéletesebb felé, de a szíved még marasztal a párod mellett, mert – ki tudja miért, – de te még nagyon szereted, sőt: csak őt szereted? Mit tegyél, ha Te rendes kapcsolatra vágysz, de a párod “nem alkalmas rá”?

Mi az, hogy rendes párkapcsolat?

Él a te fejedben egy kép arról, mi az, hogy “rendes kapcsolat”, de vajon a kedvesed fejében ugyanez a kép él erről?
A rendes kapcsolat olyan, amiben kölcsönös a tisztelet, és szeretet van. Csakhogy ezt sem értelmezitek ám egyformán.

 • Nézd csak! 🙂
  Van, aki szerint a “rendes kapcsolat” az, amiben a pár együtt él, és együtt old meg minden helyzetet, ami eléjük kerül.
 • Van, aki szerint a “rendes kapcsolat” az, amiben a férfi lesi a nő minden kívánságát… de van, ahol a nő ezt már fojtónak találná, és nem szeretné, ha a férfi így nyomasztaná.
 • Van, ahol a férfi azt tekinti “rendes” esetnek, hogy a kedvese féltékeny, mert azzal, hogy féltékeny, neki önbizalmat ad, és boldogan lubickolhat a nő rajongásában. Az, hogy közben a nő mit él meg, és mennyire szenved, már nem érdekli.
 • Vannak, akik szerint az a “rendes kapcsolat”, amiben teljesen szabadon mozoghatnak, nincsen beszámoltatás, elvárás, de ezzel együtt együttélés sincs, és talán tökéletes hűség sincs.
  … és itt még vallási és kulturális különbségeket nem is említettem.

Nincs olyan, hogy “rendes” kapcsolat. Nincs olyan, amire minden ember azt mondhatná, hogy: no lám, az egy tökéletesen, rendes kapcsolat.

Álompár

Mert, lehet, hogy épp álompárnak látsz egy párocskát, és könnybe lábad a szemed azon, mennyire összetartoznak, de nem látod a nehéz pillanataikat. Hidd el, nekik is vannak, és a felszín alatt, előled elrejtve iszonyú nagy feszültség, szomorúság és fájdalom feszülnek.

A rendes párkapcsolat képe a Te vetítővásznadon

Először azzal nézz szembe, hogy te magad milyen képet tartasz elfogadhatónak a párkapcsolat működéséről! Vizsgáld meg, hogy a Te vetítővásznadon milyen ismérvei vannak egy “rendes kapcsolatnak”! Ha ezt megteszed, már azonnal látni is fogod, hogy a bosszúságaid jó része ebből a képből ered. Azért bosszankodsz a párod tettein, mert azok nem illenek a képbe, amit a rendes kapcsolatról gondolsz.

Rendes párkapcsolat vagy rendetlen?

 • Nem ér haza a párod este 7-re?
 • Túl sokat dolgozik?
 • Nem pakolja el a holmiját?
 • Nem mondja minden nap, hogy szeret?
 • Nem hív fel napközben?
 • A barátaival találkozik este, pedig veled is lehetne? (Te biztosan inkább őt választanád…)

Lehet, hogy a párod sosem lesz olyan, mint a kép a fejedben, amilyennek szeretnéd! De vajon ilyenkor mihez ragaszkodsz jobban? Mi a fontosabb: a párod iránt érzett szerelmed az erősebb, vagy a vágy egy “rendes kapcsolatra”?
Mert úgy tűnik, hogy a kettő ezúttal (sem) nem találkozik: a rendes kapcsolat ezzel a szerelemmel nem tűnik megvalósíthatónak!

Válassz: a “rendes párkapcsolat” vagy a párod a fontosabb számodra?

Amikor abba a helyzetbe kerülsz, hogy szereted a párodat, de kevésnek találod, amit kapni tudsz tőle, akkor valójában az a dilemmád, hogy a rendesnek megálmodott kapcsolat kereteihez ragaszkodsz és nem ő hozzá!

A legtöbben ilyenkor szomorúan szembesülnek azzal, hogy a kettő nem tud egy és ugyanaz lenni. A megálmodott kapcsolat ezzel a társsal nem valósítható meg, de megvalósítható egy másmilyen kapcsolat: egy olyan, amiben épp vagytok. Ezt a jelent is Ti alakítottátok, és minden bizonnyal ez is egy egyensúly most kettőtök között, csak épp lehet, hogy nem mindig tetszik neked ez az egyensúly.

Ha szereted a párodat, ha mellette érzed jól magad, ha mellette az lehetsz, aki vagy, akkor csak azt fogadd el, hogy ez az alaphelyzet: szerelem van, a kapcsolat kereteit pedig ti alakítjátok.
Lehet beleszólásod, legyen is, de csak “kérni” tudsz. Követelni, vagy őt megváltoztatni nem érdemes, mert hidd el, amint a saját képedre formálod őt, ő azonnal megszűnik az lenni, akibe beleszerettél, és iszonyúan unalmas lesz számodra…

Fogadd el őt olyannak, amilyen és húzd egy kicsit szét a vetítővásznad széleit, amin a “rendes kapcsolat” álomképét futtatod. Lehet, hogy a kapcsolatod tartósabb lesz, mint egy “rendes kapcsolat”, csak épp más, mint amilyennek gyerekként álmodtad.
Az biztos, hogy baj neked, ha nem ágyba hozza reggelit, vagy nem hív fel napközben, vagy kevesebb pénzt keres, vagy épp nem akar együttélést, ha egyébként mind e közben viszont szeretitek egymást?

Ne feledd: a szerelem, szeretet tud működtetni egy kapcsolatot, de a kapcsolat nem tudja működtetni a szerelmet! (Ezt így a “mesterem” fogalmazta meg)

Ezért, azt tanácsolom: a szívedre hallgass!

Ha abban szeretet, szerelem van, akkor nincs más dolgod, mint kiszélesíteni az ideális kapcsolatról alkotott elképzelésed kereteit! Lépj ki a komfortzónádból és élvezd, hogy olyan kapcsolatod van épp, ami más, mint amit megálmodtál, és mégis szerelmes tudsz lenni!

Ha úgy képzelted, vele éled le életed hátralévő részét….

Élhet benned egy elképzelés, hogy most már olyan kapcsolatot szeretnél, ami kitart életed végéig. Ezzel semmi baj nincs, kivéve azt az esetet, ha a kapcsolatod azonban mégsem alkalmas erre a kitartásra. Lásd meg, hogy ezzel ugyanabba a “hibába” eshetsz: az idealizált kapcsolat képéhez akarsz igazodni, mert így biztonságos, mert így nevelte beléd a társadalom.

Ne ragaszkodj ideákhoz, ne akarj görcsösen megfelelni a képnek, amit kialakítottál magadban a világ nyomására arról, mi a jó és mi a helyes! Ha a kapcsolatból kifelé vágysz, mert már HIÁNYZIK a szerelem, a tűz, a kíváncsiság és érdeklődés belőled a párod iránt, akkor nosza: végy búcsút, és indulj tovább! Majd jön egy újabb szerelem, ami talán megad neked újabb néhány boldog évet!

Ne ragaszkodj a kapcsolat kereteihez, inkább a szívedre hallgass, és adj magadnak újra és újra esélyt és lehetőséget, hogy megélhesd a szerelmet akár a meglévő kapcsolatban, akár egy újban! Én a szívedre hallgatnék… 🙂

Drukkolok neked, kívánok egy fantasztikus utazást önmagad megismerése felé, a tudatosodásod útján! Ismerd meg, fedezd fel önmagad és a benned rejlő erőket és csodákat! Élvezd a jelent, a szerelmet, és a kapcsolódásaidat!

Némethi Erika

Nézd meg ezt is

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

A párkapcsolati horoszkóp vagy szinasztria segít önmagunk és a párunk jobb megismerésében, és rálátást ad mit tehetünk a kapcsolatunk jobbá tételéért.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!