Önvaló – Tudtad, hogy Te is ez vagy? Mi ez?

Az Önvaló szót Baktay Ervin találta ki az angol Self szó magyar megfelelőjének.  Az “Én” érzete a személyiséghez, a testhez és az agyhoz tapad – mondja Ramana Maharshi. – Amikor az ember először ismeri fel önnön igaz valóját, akkor valami más emelkedik föl lényének mélyéről, és hatalmába ejti. Ez a valami az elme mögött lakozik: végtelen, korlátlan, időtlen, isteni, örök.

A személyiség Én érzete az, akiként ismerni szoktuk meg önmagunkat. Azonban ez csupán árnyékképe annak, akik valójában vagyunk és akit az egyszerűbb kommunikáció érdekében Önvalóként nevezünk meg Baktay Ervin és Ramana Maharshi óta.

Ki is az az ÉN?

Életünket úgy szoktuk meg élni, hogy sosem kérdőjelezzük meg, hogy kit is nevezünk Én-nek. Születéstől fogva azt látjuk, hogy minden valahogyan a testtel van összefüggésben. Érezzük, hogy működik az agy, amikor gondolkodunk, hogy sajog a szívtájék, mikor erős érzelmi hatás alatt állunk, vagy épp görcsbe rándul a gyomrunk a rossz hírek hallatán. A szüleink egy néven szólítanak és a név a testhez kötődik. Úgy kondícionálódunk, hogy a testünkkel azonosak vagyunk. Erre épül rá, hogy piciként már halljuk milyennek tartanak bennünket: nagyon okos, kicsit butácska, szép ez a baba vagy hát egy picit csúnyácska, stb. Ez is kondicionálás. Piciként elhisszük, amit a környezetünk mond rólunk és ez alapján el kezd felépülni a személyiségünk. Még ennél is korábbi, ahogyan édesanyánk érez irántunk, ahogyan a lelkével kapcsolódik hozzánk már magzati korunkban. Ezeket az impulzusokat is beépítjük a személyiségünkbe és annak alapjául szolgálnak.

Nevelkedésünk közepette egyre intenzívebbé válik a gondolkodás szerepe, ami további személyiség elemek beépülését vonja maga után. Kb. 14 éves korunkra teljesedik ki az Én, a személy-egó-elme hármasaként. További fejlődés közben ennek az alapnak a mentén finomodik ez a hármas. Fejlődik az empátiás készségünk, az együttműködő készségünk, a másokkal való egészséges kapcsolódás, stb.

Felnőttként megkérdőjelezés nélkül elfogadjunk, hogy ezek vagyunk. Olyanok, amilyennek hisszük magunkat, amilyennek kondícionált minket piciként a környezetünk és amilyenné finomítottuk magunkat. Spirituális útkeresőknél ez kiegészül azzal a képpel, hogy tudják ők nem csupán a test, hogy nem csupán ez a személyiség és hogy más életekben más személyiségként éltek.

Ez mind mind az Én érzetre rakódik rá.

Honnan tudjuk, hogy nem csupán az vagyunk, aminek most hisszük magunkat?

Ma még kevesen vannak, akik felteszik maguknak a kérdést: Tényleg ez vagyok Én? Ha pedig fel is teszik maguknak a kérdést, sokszor belenyugszanak, hogy igen, mert nem tudnak más választ a kérdésre.

De vajon ki az, aki a nevet viseli?

Ki az, aki váltogathatja a tulajdonságait, szerepeit (munkahely, család, párkapcsolat, stb,) és mégis itt marad változatlanul?

Ki az, aki látja, ahogy a teste változik és ő mégis itt marad változatlanul, hogy ezt lássa?

Hogyan lehetséges az, hogy a test minden egyes sejtje élete során többször is elpusztul és a helyét új sejtek veszik át, miközben Te itt vagy változatlanul?

Ki látja benned az érzelmek, a gondolatok vándorlását, ahogy jönnek és mennek, miközben Te itt maradsz? Mert a test önmagában ezt nem láthajta :).

Mi képezi benned a belső hangodat? És főleg mi hallja azt? Merthogy nem a füled, az biztos :)…

Mi látja benned a belső képeket?

Mi az az Én, ami észlel?

ZYO Önmagában mélyülő Önvaló

A kérdéseket, ha csupán gyorsan átfutod, nem hagyod érvényesülni. Ezek a kérdések rámutatnak arra, ami valójában vagy: az Önvaló. De a válaszok nem gondolkodás útján, nem következtetés, nem értelmezés útján ismerődnek fel, azon túl vannak és túl mutatnak.

Még sok-sok kérdést tudnék neked feltenni, mélyülj el bennünk, hagyd a figyelmed a kérdéseken a “fejed” igénybevétele nélkül, hogy ráérezhess arra, van itt valami, amiről nem szoktunk beszélni, amire nem szoktunk figyelni…. Ez túl van az elmén, hisz meg tudja figyelni az elmét, túl van a testen, hisz meg tudja figyelni a testet…

Az Önvaló névbeni formái és akiket eként ismerünk

Ezt hívjuk Önvalónak, Self-nek, de nevezhetjük valódi lényünknek, Isteni Én-nek, Istennek, Univerzumnak, Vanságnak, Létezésnek, Tiszta Tudatnak, Abszolútnak, Buddha Én-nek, Brahman-nak, stb.

Ramana Maharshi-nak köszönhetően az Önvalóról szóló tudás elérhetővé és érthetővé vált mindenki számára. Innen pedig csupán belső késztetés kérdése, hogy mikor és hogyan fedezed fel önmagadban, mert ez nem lehet csupán egy tudás, ez Önmagad, az esszenciád, a lényeged, a forrásod. Ez az, amiben nem hinni kell, hanem élni, tapasztalni és akkor a hit feleslegessé válik.

Az Önvaló évezredeken át kevesek számára volt elérhető (pedig mindig is azok voltunk és vagyunk): Jézus, Buddha, Papaji, Krisna, Rumi, Niszargadatta Maharaj, stb. néhány ismert ember, akik mind Önvalóként éltek. Ma is élnek: Mooji, Gangaji, Ganga Mira, Adyashanti, Tolle, stb. Ma már Te is ledobhatod magadról az elme-személyiség-egó korlátait és lehetsz aként, aki valójában vagy. Az ajtó mindig minden pillanatban nyitva áll e felfedezés előtt. Bármikor felébredhetsz személyiség álmodból, amire most a figyelmed irányul és ami miatt most talán nem veszed észre, hogy nem ez vagy.

Miért jó az Önvaló?

Az elme mindig akar valamit és mindent valamilyen kimondott vagy rejtett céllal tesz. Ilyenkor is, mikor arról beszélünk, hogy mi lenne, ha megtapasztalnád milyen valódi lényedként, az Önvalóként létezni. Nos ilyenkor is felteszi ezt a kérdést, mire jó ez (mintha az nem lenne elég, hogy önmagad lehetsz 🙂 )? Önvalóként létezni nem haszon, nem eredmény, nem dicsőség, nem cél, nem értelem kérdése. Egyszerűen csak olyan elképesztő tökéletesség, öröm, boldogság, szeretet, harmónia, EGY-ség, ami elme-egó-személyiségként soha meg nem tapasztalható, mert az maga ennek a korlátja, az maga ennek az árnyéka csupán.

Mi az Önvaló?

Az Önvaló csupán egy szó. Jobb híján így fejezzük ki, amik valójában vagyunk. Azonban ez sem tudja meghatározni, leírni. Ez valójában “megnevezhetetlen, szavakkal ki nem fejezhető, mély, belső, szent lényeg, belső esszencia” – Eckhart Tolle szavaival. Ez csupán lenni tudsz és amint felismered, tagadhatatlanná, cáfolhatatlanná válik. Ennek csupán árnyéka, korlátozott képe a személyiség, aminek most hiszed magad. Most is Önvaló vagy, a különbség csupán annyi, hogy még nem ébredtél rá saját tapasztalás útján erre. Tudni, hogy az Önvaló vagy nem elég, így csupán egy információ a sok között. Lenni, létezni tudsz csak eként és saját tapasztalás útján ismerődik fel, hogy ez vagy és milyen is ez valójában. Ez megtörténhet spontán is (ilyenkor fordul elő, hogy valami különös érzetű spirituálisnak tűnő valami történik) és megtörténhet tudatosan is ösztönös belső vágyadtól hajtva, hogy a Lelked végre elérje végső célját. Egyszerűbben fogalmazva, megvilágosodáskor ráébredsz arra, hogy nem a személyiséged vagy és megszűnik a tiszta tudat “beszorulása” a személyiség Én korlátai közzé. Megszűnik a tapasztalatok, hitrendszerek, neveltetés, szokások, mintázatok uralma fölötted és rádöbbensz valódi létezésed mérhetetlen örömére, harmóniájára, szeretetére, békéjére.

Az önkutatás első lépéseihez készítettem egy 3 részes videót, amit itt találsz meg.

Ez pedig egy kicsit “haladóbb” videó, ahol önkutatásod az észlelés-tudat-létezés szentháromságára irányulhat.

Íme egy videó, ahol láthatod, milyen egyszerűen váltja fel Önvalóként a zűrzavart a nyugalom.

Hol és hogyan tudod megtapasztalni? Erről szólnak a ZYO-k.

További videókat itt találsz.

(Köszönet I. Piroskának a Baktay Ervin-es kutatásért).

Fekete Kata természetgyógyász, ThetaHealing tanár, ZYO

Nézd meg ezt is

ZYO A siker és kudarc és az Önvaló Énünk

ZYO A siker és kudarc és az Önvaló Énünk – Júl. 23.

Hogyan válts nézőpontot, ahelyett, hogy feladnád, és ahelyett, hogy az örök remény rabja maradnál? Sem a siker, sem a kudarc nem a vége.

Egy komment

  1. Csak meg szeretném köszönni az ilyen eseményeket, mint pl. a tegnapi. Miután hazamentem azt éreztem, hogy 100%-osan fel vagyok töltve. 🙂
    Olyan sokat segít ez nekem, hogy hihetetlen! Egyre jobban felismerem a mintáimat, egyre jobban engedem az elmémet beleolvadni az Önvalómba (azért még van min dolgoznom), de egyre “jobban” alakulnak a napjaim, sokkal kevesebb erőfeszítéssel élek, és sokkal tudatosabb lettem.
    Ki szerettem volna írni magamból, hogy milyen hálás vagyok ezért Neked, hogy rajtad keresztül ez a folyamat így beindult. 🙂

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.