Önmagadért szeretnek? Szeretnéd, ha így lenne?

Önmagadért szeretnek? Ezt várod? Belegondoltál valaha ebbe a természetesnek tűnő igénybe? Egy elvárás, ami nem oda vezet, ahova szeretnéd…

Te tudod-e ki vagy?

Persze, hogy tudom, mondod. Én vagyok az ilyen olyan magas, ilyen hajú, szemű, alakú, ilyen családdal, barátokkal, munkával, társsal (vagy nélküle) bíró, ilyen olyan tulajdonságokkal, érzésekkel, gondolatokkal. Igen, ez a személyiség és annak jegyei és az ezzel való azonosulás. Vajon tényleg ez vagy? Ennyi vagy?

Nézd meg a változásokat

Nézd meg, ahogy a tested folyton változik, pl. öregszik, gyarapszik vagy fogy a súlya, erősebb, gyengébb, egészségesebb, betegebb, stb. A családod is változik, a szülők elválnak, új társuk lesz, stb. Te is voltál egyedül, társsal, stb. A barátaid változnak, jönnek-mennek. A munkád változik, hol ezt csinálod, hol meg azt. A társad is változik, hol ez, hol az. Gyereked is volt mikor nem volt, s lesz vagy van, mikor már van. Semmi sem állandó a személyiség életében. Pláne nem a tulajdonságai, hisz bár azt mondja, hogy pl. megtesz mindent a jó ügy érdekében, de elmegy a koldus mellett, aki ételre kér pénzt. Vagy azt mondja nem képes valamit megtanulni, aztán egyszercsak mégis. Ma szenved a melegtől, holnap meg élvezi a Balatonon. Ma ilyen hangulata van, holnap olyan. Szóval ebből a mindig változó Énből, melyik volna az, amire azt mondhatod, hogy Önmagadért szeretnek?

Szorozzuk meg 2-vel és még többel:)

Gondolj bele, hogy a párod is ugyanezt szeretné és ő is ugyanilyen változékony. Hogyan várhatjátok el egymástól, hogy önmagadért szeressenek? És a rokonok? Barátok? Velük is ez a helyzet …. Lepődtél már meg egy rég nem látott ismerősőn? Te még mindig ott tartasz vele kapcsolatban, ahol régen, ő meg megjelenik és mintha nem is ő lenne… Legfeljebb a külső kinézete emlékeztet rá, hogy ez ő :).
Önmagadért szeretnek? Szeretnéd, ha így lenne?

Ki az az Önmagad? Ki az, akit Önmagadért szeretnek?

A sok változóban melyiket szeressék? Melyiket tudod megtartani? Melyik az az Önmagad, aminek az elmúlása nem jár a kapcsolat elvesztésével emiatt? Ha a párod a jó alakodat szerette és pl. pajzsmirigy beteg leszel és az alakodat nem tudod fenntartani, akkor melyik Önmagadat szeresse a párod? Ha régen nem voltál sikeres és szeretettek, most meg sikeres vagy és nem szeretnek, akkor ugye tudod, hogy teljesült, hogy Önmagadért szeretnek? Csak épp azt a régi önmagadat szerették, ami nem jelentett konkurenciát. Ha eddig volt önbizalmad, s most elvesztetted, akkor vajon csoda-e, hogy azok is vele vesznek, akik épp az önbizalmadat csodálták? Ha eddig mindenkinek segítettél önfeláldozó módon, de ráébredsz, hogy nem kell önfeláldoznod magad, akkor lesznek olyanok, akik azt mondják, már nem vagy a régi, “önző” lettél, már nem szeretsz minket. Ők is önmagadért szeretnek. Azért az önmagadért, aki önfeláldozta magát. Érted már mekkora csapda ez az elvárás?
Most nyilván úgy érzed, hogy az lenne a legjobb, ha a változásaiddal együtt szeretnének. Igen ám, de ki az, akit szeretni kell valójában? Nézd csak, ösztönösen érzed, hogy valahol mélyen állandónak kell lenned, másként nem tudnád a változásokat magad sem észlelni.

Vajon milyen az állandó Én?

Ha minden változik benned is és rajtad kívül is, akkor kell legyen egy állandó, ami folytonosan észleli mindezen változásokat. Lehet-e az más mint te? Biztosan nem :). Ez az Önvaló, amivel nem szoktunk foglalkozni, mert leköti a figyelmünket a sok változás. Így hát ez az, amit lényegében “nem is ismerünk”, pedig ez a valódi lényünk, a személyiségünk forrása, a személyiségünk tanúja, észlelője. Ez a valódi Önmagunk.
Ezt bizony úgy tűnik nem ismerjük, mert amikor megpróbálod most megfogalmazni, hogy akkor milyen is az az állandó Én, akit másoknak szeretnie kéne, akkor is meghatározásokat, tulajdonságokat, minőségeket, jellemzőket sorolsz fel. Utóbbiak pedig nem állandók.
Addig is míg ráébredsz ki is vagy valójában, le tudod egyszerűsíteni a dolgodat és meg tudsz könnyebbülni ez alól a lehetetlen elvárás alól, aminek bizonyosan csalódás és önbántás a vége.

Hogyan szabaduljak meg ettől a lehetetlen elvárástól?

Feltétel nélküli szeretettel. A feltétel nélküli szeretetnek nincs olyan feltétele, hogy mindenki, mások, bárki szeret téged és te majd csak ekkor érzed a szeretetet vagy csak ennek teljesülése esetén szereted magadat vagy másokat. Nincs olyan feltétele sem, hogy kell legyen valami oka a szeretetnek. Ha van oka, akkor az bizony kockázat, hisz mi van, ha elmúlik az ok? A feltétel nélküli szeretet van. Nem jön és nem megy, mert az már feltétel lenne, amitől jönne és menne. Cseréld le a fejedben a ragaszkodást ahhoz a gondolathoz, hogy Önmagamért szeretnek, szeressenek arra, hogy a szeretet feltétel nélküli, azaz akárki is vagyok ez már meg van. Hagyd, hogy történjen a saját tempódban ennek a felismerése. SZERETET VAN CSAK VAN, NEM VAGY KIZÁRVA BELŐLE ÉS NINCS FELTÉTELE.

Megoldja ez a párkapcsolatodat vagy kapcsolataidat?

Nem, a párkapcsolat és más kapcsolat sem csupán ezen múlik. De legalább nem teszi tönkre :). Ráadásul megkönnyebbülést, békét, nyugalmat, szeretettel befelé fordulást ad neked, ha nem folyton azon dolgozol, hogy önmagadért szeressenek. Egyszerűen csak szeresd önmagad bármiként, bárkiként feltétel nélkül. Nehéz? Biztos nem nehezebb, mint mások szeretete után szaladgálni :).

Nézd meg ezt is

ZYO A belső életenergia felfedezése - Önvaló Tudatosság, mini elvonulás

ZYO A belső életenergia felfedezése – Önvaló Tudatosság, mini elvonulás dec. 1-3.

A belső életenergiát nemcsak érzékelni, figyelni, tudatosítani fogjuk, hanem ki is fejezzük, és megnézzük, hogy válik fizikaivá. 

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!