Nyirokrendszer – Szépség és egészség szolgálata

A nyirokrendszer fontosságát legjobban Dr. Mayr foglalja össze: „Ami első pillantásra hájas hasnak tűnik, arról sokszor kiderül, hogy valójában nem pusztán zsírból van, hanem javarészt pangó nyiroknedvből”. Ha tudjuk mi a szerepe, akkor ezt a folyamatot, akár meg is fordíthatjuk és támogathatja a szépségünket is és persze az egészségünket is.

Mi is a nyirokrendszer?

Ő a testünk szennyvíztisztító mestere. Részt vesz szervezetünk belső egyensúlyának biztosításában. Valahogy úgy lehet elképzelni, mint a lakásunkban a csatorna hálózatot. Ahogy a lakásunkban is van vízvezeték, ami a tiszta vizet szállítja nekünk és van csatorna, ami elviszi tőlünk a szennyet, úgy a szervezetünkben is van érhálózat és van nyirokrendszer. A vért a tiszta folyadékot, oxigént és tápanyagot szállítja a sejtjeinknek. Míg a sejtek, anyagcsere végterméküket, a salakanyagot a nyirokba ürítik. Az ereken át is lépnek a nyirokerekbe olyan anyagok, amik vér “tisztasága” szempontjából fölöslegesek, így biztosítva a vér szervezet számára megfelelő tisztaságát.

Ahogy otthon sem jó, ha elönt minket a szenny vagy az ivóvizünkbe szennyvíz kerül, úgy a testünknek sem ízlik a salakos víz vagy, ha elönti a salakanyag….

A test és a folyadékok

Szennyvíz ömlés
Szennyvíz ömlés

Minden ember olyan, mint egy akvárium az emberi test kb. 70 % a folyadék úgy oszlik meg, hogy:

  • 5 % vér
  • 65 % nyirok -50 % a szövetekben 15% a nyirokerekben.

Normális esetben két liter nyirokfolyadék kering naponta egy felnőtt nyirokrendszerben, ha azonban sok olyan anyag keletkezik a szervezetben, amelyet a nyirokfolyadéknak kell elszállítania, akkor a mennyiség többszöröse is termelődhet.

Hogy kezd uralkodni a szenny a testünk felett?

A szervezetben a vér és minden más áramlást is a szív pumpáló ereje hajtja. Ezért magának a szívnek a működése is befolyásolja a test folyadék áramlását. Emellett a nyirokkeringés zavarait okozhatják műtétek, daganatok, gyulladások, de még mindenféle betegséget megelőzően – egészségesen is – a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás. A nyirokáramlás zavarai a civilizált életmódunk következtében alakulnak ki és szinte észrevétlenül terjednek. Először csak lassulni kezd a sejtek anyagcseréje, azaz az ennek során termelődött méreganyagok eltávolítása lelassul, a méreganyagok, a salak halmozódni kezd, ami további lassulást okoz és lassanként tartóssá válik, a betegségek táptalaja lesz. Mindez még jóval az első panaszok előtt észrevétlenül megtörténik, ilyenkor még egészségesek vagyunk.

Mikor kezdhetünk gyanakodni a nyirokáramlásunkra?

Nyirokrendszer a szépség, egészség szolgálatában
Nyirokrendszer a szépség, egészség szolgálatában
  • a has körfogatának megnövekedése
  • a szemek alatti tartós duzzanat megjelenése
  • a boka körüli duzzanat
  • a székletben megjelenő nyálkák
  • az orrban, melléküregekben fokozott váladék képződés
  • ödémásodás a menstruáció előtti napokban

A nyirokpangás előrehaladott stádiumai a Limpfödéma illetve a Lipödéma (a felszaporodott zsírszövetben pangó folyadék).

És, amikor a nyirokrendszer problémája betegséggé válik

Dr. Vodder találta meg azt az összefüggést, ami a nyirokrendszer és egy látszólag más betegség között lehetséges. Betegének krónikus melléküregi gyulladása (Simsitis) volt, melyhez az orron és a nyakon elterjedt gennyes kiütések társultak. A nyaki nyirokcsomók erősen duzzadtak voltak. Elkezdte finoman masszírozni a nyirokrendszerre és a nyirokcsomókra összpontosítva. A páciens azonnal megkönnyebbült, majd több nyirokmasszázs kezelés segítségével meggyógyult, úgy hogy többé nem esett vissza a betegségébe.

Hízás, fogyókúra, cellulitisz és szép bőr

A táplálkozással elfogyasztott zsírok szállításában is részt vesz a nyirok. Az elfogyasztott zsírok minősége éppen ezért közvetlen hatással van a nyirokfolyadék összetételére. Sőt ez azt is jelenti, hogy amikor a nyirokáramlás lelassul, akkor a zsírszövetekben a zsírok lerakódása fokozódik. A lassuló nyirokáramlás miatt a méreganyagok felhalmozódnak, méghozzá a zsírsejtecskékben, akik tárolják azt. Külsőnk szempontjából ennek a folyamatnak a látható megjelenési formája az egészségtelennek tűnő arcszín, a cellulitiszes bőr és a hízás.

A szépségéért tenni vágyók ilyenkor természetesen fogyókúrázni kezdenek és odafigyelnek ételeik minőségére is, hogy visszanyerjék szépségüket.

Tipikus, hogy ilyenkor kisebb az eredmény a vártnál. Miért?

Mert a nyirokrendszer áramlása le van lassulva. A rendszer el van dugulva. Ezért először a nyirokkeringést kell felszabadítani és csak utána várhatjuk többi ténykedésünk eredményét.

Mi a legkellemesebb megoldás a nyirokrendszer bajaira?

A nyirok kétféleképpen tartható mozgásban: légzéssel valamint az izmok összehúzódásával, vagyis mozgással. Hát igen… A sport, ami mindkettőt egyszerre oldja meg. De nem mindenki tud, akar, van ideje sportolni. Szerencsére van ennél még kellemesebb módszer, a nyirokmasszázs, azon belül is a már bizonyított Dr. Vodder féle kézi nyirokmasszázs.

Táplálékaink közül különösen a tehéntej komplex fehérjéi terhelik meg a nyirokrendszerünket, aminek kapcsán sok kellemes megoldás közül választhatunk. És talán az sem teher, ha gondosan válogatjuk meg a testápolószereinket és nem használunk alumínium sókat tartalmazókat, mert ezek gátolják a sejtképződést.

A nyirokkeringést segítő természetes anyagok: borrágóolaj, édeskömény, rozmaringolaj, ricinusolaj.

A nyirokrendszer csodálatos rendszer és a folyamatait meg lehet fordítani, a leírt megoldásokkal is. Ha pedig azt szeretnénk, hogy tökéletesen működjön, akkor tartsuk karban: táplálkozás, mozgás, masszázs.

Nagy Margit természetgyógyász, nyirokmasszőr

Nézd meg ezt is

Képzettársítás a betegségek lelki okai között - Ne legyél beteg, ha nem muszáj :)

Képzettársítás a betegségek lelki okai között – Ne legyél beteg, ha nem muszáj :)

El sem tudom képzelni, mennyi ilyen "betegség" lehetséges, azaz mennyi ilyen egészség lehetséges :). Legalább ne képzettársítás miatt legyél beteg :)

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!