Nyirokrendszer – Szépség és egészség szolgálata

A nyirokrendszer fontosságát legjobban Dr. Mayr foglalja össze: „Ami első pillantásra hájas hasnak tűnik, arról sokszor kiderül, hogy valójában nem pusztán zsírból van, hanem javarészt pangó nyiroknedvből”. Ha tudjuk mi a szerepe, akkor ezt a folyamatot, akár meg is fordíthatjuk és támogathatja a szépségünket is és persze az egészségünket is.

Mi is a nyirokrendszer?

Ő a testünk szennyvíztisztító mestere. Részt vesz szervezetünk belső egyensúlyának biztosításában. Valahogy úgy lehet elképzelni, mint a lakásunkban a csatorna hálózatot. Ahogy a lakásunkban is van vízvezeték, ami a tiszta vizet szállítja nekünk és van csatorna, ami elviszi tőlünk a szennyet, úgy a szervezetünkben is van érhálózat és van nyirokrendszer. A vért a tiszta folyadékot, oxigént és tápanyagot szállítja a sejtjeinknek. Míg a sejtek, anyagcsere végterméküket, a salakanyagot a nyirokba ürítik. Az ereken át is lépnek a nyirokerekbe olyan anyagok, amik vér “tisztasága” szempontjából fölöslegesek, így biztosítva a vér szervezet számára megfelelő tisztaságát.

Ahogy otthon sem jó, ha elönt minket a szenny vagy az ivóvizünkbe szennyvíz kerül, úgy a testünknek sem ízlik a salakos víz vagy, ha elönti a salakanyag….

A test és a folyadékok

Szennyvíz ömlés
Szennyvíz ömlés

Minden ember olyan, mint egy akvárium az emberi test kb. 70 % a folyadék úgy oszlik meg, hogy:

  • 5 % vér
  • 65 % nyirok -50 % a szövetekben 15% a nyirokerekben.

Normális esetben két liter nyirokfolyadék kering naponta egy felnőtt nyirokrendszerben, ha azonban sok olyan anyag keletkezik a szervezetben, amelyet a nyirokfolyadéknak kell elszállítania, akkor a mennyiség többszöröse is termelődhet.

Hogy kezd uralkodni a szenny a testünk felett?

A szervezetben a vér és minden más áramlást is a szív pumpáló ereje hajtja. Ezért magának a szívnek a működése is befolyásolja a test folyadék áramlását. Emellett a nyirokkeringés zavarait okozhatják műtétek, daganatok, gyulladások, de még mindenféle betegséget megelőzően – egészségesen is – a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás. A nyirokáramlás zavarai a civilizált életmódunk következtében alakulnak ki és szinte észrevétlenül terjednek. Először csak lassulni kezd a sejtek anyagcseréje, azaz az ennek során termelődött méreganyagok eltávolítása lelassul, a méreganyagok, a salak halmozódni kezd, ami további lassulást okoz és lassanként tartóssá válik, a betegségek táptalaja lesz. Mindez még jóval az első panaszok előtt észrevétlenül megtörténik, ilyenkor még egészségesek vagyunk.

Mikor kezdhetünk gyanakodni a nyirokáramlásunkra?

Nyirokrendszer a szépség, egészség szolgálatában
Nyirokrendszer a szépség, egészség szolgálatában
  • a has körfogatának megnövekedése
  • a szemek alatti tartós duzzanat megjelenése
  • a boka körüli duzzanat
  • a székletben megjelenő nyálkák
  • az orrban, melléküregekben fokozott váladék képződés
  • ödémásodás a menstruáció előtti napokban

A nyirokpangás előrehaladott stádiumai a Limpfödéma illetve a Lipödéma (a felszaporodott zsírszövetben pangó folyadék).

És, amikor a nyirokrendszer problémája betegséggé válik

Dr. Vodder találta meg azt az összefüggést, ami a nyirokrendszer és egy látszólag más betegség között lehetséges. Betegének krónikus melléküregi gyulladása (Simsitis) volt, melyhez az orron és a nyakon elterjedt gennyes kiütések társultak. A nyaki nyirokcsomók erősen duzzadtak voltak. Elkezdte finoman masszírozni a nyirokrendszerre és a nyirokcsomókra összpontosítva. A páciens azonnal megkönnyebbült, majd több nyirokmasszázs kezelés segítségével meggyógyult, úgy hogy többé nem esett vissza a betegségébe.

Hízás, fogyókúra, cellulitisz és szép bőr

A táplálkozással elfogyasztott zsírok szállításában is részt vesz a nyirok. Az elfogyasztott zsírok minősége éppen ezért közvetlen hatással van a nyirokfolyadék összetételére. Sőt ez azt is jelenti, hogy amikor a nyirokáramlás lelassul, akkor a zsírszövetekben a zsírok lerakódása fokozódik. A lassuló nyirokáramlás miatt a méreganyagok felhalmozódnak, méghozzá a zsírsejtecskékben, akik tárolják azt. Külsőnk szempontjából ennek a folyamatnak a látható megjelenési formája az egészségtelennek tűnő arcszín, a cellulitiszes bőr és a hízás.

A szépségéért tenni vágyók ilyenkor természetesen fogyókúrázni kezdenek és odafigyelnek ételeik minőségére is, hogy visszanyerjék szépségüket.

Tipikus, hogy ilyenkor kisebb az eredmény a vártnál. Miért?

Mert a nyirokrendszer áramlása le van lassulva. A rendszer el van dugulva. Ezért először a nyirokkeringést kell felszabadítani és csak utána várhatjuk többi ténykedésünk eredményét.

Mi a legkellemesebb megoldás a nyirokrendszer bajaira?

A nyirok kétféleképpen tartható mozgásban: légzéssel valamint az izmok összehúzódásával, vagyis mozgással. Hát igen… A sport, ami mindkettőt egyszerre oldja meg. De nem mindenki tud, akar, van ideje sportolni. Szerencsére van ennél még kellemesebb módszer, a nyirokmasszázs, azon belül is a már bizonyított Dr. Vodder féle kézi nyirokmasszázs.

Táplálékaink közül különösen a tehéntej komplex fehérjéi terhelik meg a nyirokrendszerünket, aminek kapcsán sok kellemes megoldás közül választhatunk. És talán az sem teher, ha gondosan válogatjuk meg a testápolószereinket és nem használunk alumínium sókat tartalmazókat, mert ezek gátolják a sejtképződést.

A nyirokkeringést segítő természetes anyagok: borrágóolaj, édeskömény, rozmaringolaj, ricinusolaj.

A nyirokrendszer csodálatos rendszer és a folyamatait meg lehet fordítani, a leírt megoldásokkal is. Ha pedig azt szeretnénk, hogy tökéletesen működjön, akkor tartsuk karban: táplálkozás, mozgás, masszázs.

Nagy Margit természetgyógyász, nyirokmasszőr

Nézd meg ezt is

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

Ez egy Önvaló meditáció, amely az igazi Énedbe vezet vissza. Figyelj befelé és érezd át. 

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!