Nem a testünk vagyunk? Mi utal erre?

Nem szoktunk gondolkoduni rajta, hogy mi van, ha nem a testünk vagyunk. Csak kutatjuk a világűrt, a mikroszkopikus világot, a történelmünket, a testünket, de nem kérdezzük meg, kik is vagyunk. Úgy hisszük, ez evidens. Vajon tényleg?

Mikor megszületünk senki sem mondja, hogy téged mától fogva úgy hívnak Én. Mégsincs senkinek semmi kétsége arról, hogy ő az Én. Baba korunkban is tudjuk ezt és ösztönösen keressük, hogy ki is az az Én. Fel szeretnénk fedezni milyen is ez az Én.

Nem a testünk vagyunk? Hogy is kezdődött?

Figyeljük a testet, látjuk, hogy mozog és felfedezzük, hogy tudjuk irányítani. Észrevesszük, hogy a test lát, hall, tapint, szagol, ízlel és miközben ezt teszi az olyan, mintha Én tenném. Miközben egyre precízebben irányítjuk a testünket, egyre inkább kialakul, hogy akkor ezek szerint ez a test vagyok. Ezt megerősíti az is, hogy szeretett szüleink óvják-védik a testünket, gondoskodnak a test szükségleteiről és közben azt mondogatják, hogy “vigyázz meg ne üsd magad”, “edd meg szépen ezt a főzeléket, ettől nősz nagyra”. Hát persze! Tényleg a test vagyok, hisz mondják is. Egészen korán létrejön hát a test azonosulás, érthető módon, hisz nem találunk babaként más megfigyelhetőt, amire azt mondhatnánk, hogy ez az, ami vagyok.

Vajon tényleg a test vagyunk-e?

A test nem tudja önmagát mozgatni, nem tudja önmagát irányítani, nem tud önmagán változtatni és nem tudja önmagát megfigyelni. Hiszen ha tudná, akkor melyik szerv lenne az, ami ezt tenné? Az agy? Ha az agy az, akkor az hogyan és pontosan mivel tudná megfigyelni önmagát, ahogyan irányít, mozgat, változtat? S ha az agy erre nem képes, akkor a test többi része még kevésbé esélyes erre… Az Én viszont képes minderre, még arra is, hogy az agy, a test ténykedését megfigyelje. Hozzá “futnak be” az érzékszervekből az agyba küldött információk is. Vagyis nem a testünk vagyunk, ennél valami többnek kell lennünk :).

Nem a testünk vagyunk?

Theseus paradoxon

A 17. században vetette fel Thomas Hobbes a Theseus paradoxont:

Adott egy Theseus nevű öreg hajó, amit el kezdenek felújítani, de felújítás közben kiderül, hogy minden egyes alkotó elemét ki kell cserélni. Az összes régi alkotó elemet eladják, az új elemekből pedig elkészül a Theseus. Közben azonban a régi elemekből is épül egy hajó. Akkor melyik hajó tekinthető valójában a Theseusnak? Melyiküké legyen a Theseus név?

Testünk minden sejtje elpusztul és új születik helyette

Testünk sejtjei sejtenként eltérő ideig élnek, órákig, napokig, melyik meddig. Korábban úgy hitték, hogy a neuronok életünk végéig kitartanak és nem születnek új neuronok. Azonban mára már ezt is megcáfolta a tudomány, annyira, hogy óránként több ezer új sejtet is sikerült megfigyelniük (lsd. interneten sok-sok írás van ezzel kapcsolatban). Vagyis minden sejtünk többször is elpusztul és helyette többször is új sejt születik. Akárcsak a Theseus-nál, felmerül a kérdés, hogy akkor kié a test? Ki az az Én, aki változatlanul itt van miközben a teste teljesen kicserélődik többször is? Egy biztos, nem lehet azonos a testtel, még akkor sem, ha rajta keresztül nyilvánul meg. Ahogy te sem lehetsz azonos az autóddal, akkor sem ha befutnak hozzád az autód jelzései és tudod irányítani.

Egy új nézőpont mindig kimozdít a komfort zónából és ez kiválthat egy nem igazán jó érzést. Ez teljesen természetes és nem azt jelenti, hogy az új nézőpont nem igaz. Csak maradj nyitott a lehetőségre :).

Ha nem a testünk vagyunk akkor kik is vagyunk?

Fekete Kata természetgyógyász, ThetaHealing tanár

Nézd meg ezt is

Shiva Énünk a Tiszta Tudatosság

Shiva Énünk a Tiszta Tudatosság, megvizsgáljuk magunkban – videó

Shiva Énünk a Tiszta Tudatosság, megvizsgáljuk magunkban, hogy ez mit is jelent és hogyan tapasztalható. …

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!