Mit akarsz bizonyítani valójában?

Mit akarsz bizonyítani valójában? Sok-sok ember él úgy, hogy nem is veszi észre, de állandó bizonyításban éli az életét. Jó anya vagyok, jó társ, jó főnök, jó beosztott, jó páciens, jó beteg, jó orvos, jobb vagyok, mint a versenytársam, stb.

De mikor mondhatom, hogy jó vagyok? Hát, majd amikor ezt bebizonyítottam. Hogyan bizonyítsam be? Lesem ki mit akar és igyekszem teljesíteni. Ha sikerül, úgy érzem bebizonyítottam jó vagyok a szerepemben, ha nem, akkor úgy érzem baj van velem, kudarcot vallok, alkalmatlan vagyok, nem érdemlek meg valami jót. Látod, ha így részleteiben nézed a bizonyítást, máris kirajzolódik egy játszma.

Miről szól ez valójában? Miért akarok bármit is bebizonyítani? Miért kell úgy éreznem, hogy kiérdemeltem a jót (a szeretetet, a segítséget, a figyelmet, stb.) és csakis ezután lehet az “enyém”? És miért fontos ezt megértenem magamról?

Mert, amíg így érzem, addig állandó küzdelemben, teljesítésben, megfelelésben vagyok, kiszolgáltatva a siker-kudarc-veszteség érzés-csalódás drámájának.

Mit akarsz bizonyítani valójában ilyenkor?

Mit akarsz bizonyítani valójában? - Önbizalom

A bizonyítás vágya sosem önmagában létező. Mindig meg lehet találni mögötte azt a rejtett célt, ami valójában az egész játszma-dráma folyamatot mozgatja a tudatalatti szintjéről. Ha tudatosított a rejtett mozgató rugó, akkor fel is lehet alóla szabadulni. Amíg nincs meg ennek a tudatosulása, addig érzések és gondolatok formájában jelentkezik a folyamat és ezekre reagálva történik a cselekvés. Hisz amiatt, hogy gondolatokat, érzéseket gerjeszt, nem kérdőjelezzük meg ezek igazság tartalmát, mögöttes eredetét. Pedig az egész téves alapon nyugszik.

Ha bizonyítani akarok, valójában arról van szó, hogy NEM BÍZOM MAGAMBAN. Mivel nem bízom magamban, kívülről várom az elismerést, ehhez pedig bizonyítanom kell. Ez azonban ördögi kör, mert ha én nem bízom magamban, akkor mások sem fognak igazán bízni bennem (vonzás törvénye, tükrözés törvénye). Így próbálkozásaim rendre kudarcra vannak ítélve, sőt néha sikerre is, azért, hogy fent maradhasson az önmagamba vetett kétségem. Ebből lesz aztán a csalódás: “Na ugye, tudtam én, hogy nekem nem megy.”, majd a veszteség érzés: “Ezt el kell engedjem, nem lehet az enyém, úgysem tudom elérni.” És ebből lesz a kiszolgáltatottság érzés (egyik változata 🙂 ): “A külvilágon múlik, hogy sikerül-e nekem vagy sem, tőle függ, hogy mit lehet és mit nem.”

Mi lenne, ha egyszerűen csak bíznál magadban? 

Fura lenne, egy ideig biztosan. Mert megszoktam, hogy a külvilág visszajelzésére támaszkodjam, tőle tegyem függővé az önértékelésem, most meg azt mondod, hogy csak bízzak magamban? Ne várjam meg mit szólnak mások? Ne keressek bizonyítékokat arra, hogy menni fog nekem? Higyem el ezek nélkül?

IGEEEEEENNNN.

Kockázatos hinni magadban? Kell bátorság hozzá?

Eleinte igen, mert ez egy új minta. Át kell szokni a régi mintáról az újra :). Ki kell bírni az érzést, hogy lehet, hogy belevágok valamibe és végül nem úgy sül el, mint szerettem volna. Bizonytalanság ez? Naná. Kibírod? Ha úgy döntesz, akkor igen, rajtad múlik.

Viszont, ha kibírod ezeket az érzéseket és belevágsz az önmagadba vetett bizalomba, különös módon nagyobb esélyed van a sikerre, mert innentől fogva nem a félelem vezérel (ami a félelem tárgyát teremti meg), hanem az önmagad iránti bizalom, a szeretet. Megkönnyebbülés, szabadság, kevesebb küzdelem, könnyebben megvalósított dolgok, a helyzetek jobb átlátása fogja kísérni utadat. Fog-e így is balul elsülni egy-egy dolog? Miért is ne lehetne így? Képzeld el milyen szörnyű lenne, ha minden úgy történne, ahogy eredetileg szeretted volna…. Hányszor örültél, hogy nem úgy lett? Kell-e ettől még megkérdőjelezned magad? Mi lenne, ha inkább csak  elfogadnád, amire az ilyen helyzetek tanítanak.

Fekete Kata természetgyógyász, ThetaHealing tanár, ZYO

 

Nézd meg ezt is

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

A párkapcsolati horoszkóp vagy szinasztria segít önmagunk és a párunk jobb megismerésében, és rálátást ad mit tehetünk a kapcsolatunk jobbá tételéért.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!