Meseterápia – Elsimogatja a lélekben a rosszat

A Meseterápia egy olyan terápiás módszer, melyben a mesék segítségével gyermekeink harmonizáló és gyógyulási folyamatait erősítjük, szeretettel támogatva őket nehézségeik leküzdésében. Ez a szokatlan terápia segíthet a felnőtteknek is harmonikus életük kialakításában. 

A Ligetszépe meseterápiás módszer® Személyiségfejlesztő- és harmonizáló mesemondás a teljes ember – test, lélek, szellem – organikus egységű szemléletére épül.

A meseterápia ősi mintái

A mesék – különösen a népmesék, azokon belül is a varázs-, vagy tündérmesék – mindig is azt a szerepet töltötték be, hogy segítséget, mintákat adjanak az emberi élethez. A mesékben olyan képek – ősképek – vannak jelen, amelyek valamennyi ember közös – bár nem tudatos – tapasztalati világához tartoznak. Ezek a képek többféle módon is segítenek tájékozódni mind a fizikailag érzékelhető, mind a fizikain túlmutató világban. A mesék mutatták meg mindig, és mutatják meg napjainkban is a mesehallgató embernek, hogy például milyen a női és a férfi magatartás-minta. Pl. a királyné, vagy a legkisebb királylány, és a király, vagy a királyfi alakjában. Hogy hogyan bánjunk az idős, nagy élettapasztalattal rendelkező emberekkel. Mit tegyünk, ha valaki – akár egy kis hangya – segítséget kér tőlünk. Az ilyen, a mindennapi életben is használható tudások mellett a mesék megmutatják a fizikai szemmel nemigen érzékelhető lények: a tündérek, törpék, óriások világát és természetét is.

Felfrissülve tér vissza a hétköznapi életbe

A mesemondóknak minden időkben az volt a dolguk, hogy kapcsolatot tartsanak a fizikai szemmel nemigen látható lények világával is. Meséikben hírt hozzanak ebből a világból a mesehallgatóknak. A mesehallgatók pedig, amikor találkoztak a mesékkel, úgy érezték:

lényük otthon van ebben a világban, és minden alkalommal megerősödve, felfrissülve tér vissza onnan a hétköznapi életbe.

Meseterápia és mesepedagógia

A Ligetszépe meseterápia módszert® alkalmazó mesemondók éppen így mesélnek:

egy – valamilyen szempont szerint létre jött – csoport számára olyan meséket mondanak, amelyek az adott csoport tagjait a legjobban tudják segíteni a harmonikus fejlődésben. Ezt a fajta mesemondást épp úgy lehet fejlesztő-megelőző (preventív) meseterápiának nevezni, mint egyszerűen: mesepedagógiának.

Miért személyre szóló a meseterápia?

Meseterápia - Szeretettel gyógyító

A régi időkben szinte kizárólag ez a személyiségfejlesztő és harmonizáló funkciója volt a mesemondásnak. Az újabb időkben azonban megsokasodtak a gyerekekre és a felnőttekre nehezedő ártalmak. Olyannyira felfokozódott az őket érő negatív stressz, hogy ezt a mesemondók sem hagyhatták figyelmen kívül. Ma egyre inkább tudatosan és személyre szólóan kell tudniuk alkalmazni a mesék segítő, harmonizáló, belső, gyógyító erőket mozgósító hatását.

Kinél és hogyan használható a meseterápia?

A Ligetszépe meseterápiás módszer®-rel dolgozó meseterapeuták ezért, a segítséget kérő ember előtörténetének ismeretében speciális, egyénre szóló mesesorokat állítanak össze. Mesélnek el egyéni foglalkozások keretében, ami általában heti rendszerességgel történik.

Gyermekek számára kb. 3,5-4 éves kortól kizárólag befogadó (receptív) terápiát alkalmazunk. 10 évesnél idősebbek, illetve felnőttek esetében az alkotó terápia is megjelenhet.

Természetesen a mese segítő-gyógyító erejét a kisebb gyermekek esetében is használhatjuk:

ilyenkor azonban az édesanyáknak adunk segítséget ahhoz, hogy a magzati kortól 3-4 éves korig mit, mikor és hogyan meséljenek, ha például egy trauma utóhatásait szeretnék elsimogatni a gyermekben, hogy ez később ne okozhasson nekik rejtett problémákat, amik aztán a legrosszabb időben és módon bukkanhatnak elő.

A meseterápia kiegészülhet más tevékenységgel is

Az egyes foglalkozásokon központi helyen szerepel a mesemondás, amely többféle tevékenységgel, mozgásos játékokkal, rajzolással, festéssel, formázással, esetleg euritmiával is kiegészülhet. A módszer jól illeszkedik mind a hagyományos, mint az alternatív orvoslási eljárásokhoz. Használjuk az antropozófus orvoslásban is.

A módszert 2013 óta akkreditált, 120 órás képzésben lehet megismerni, melynek szakmai vezetője Szentkúti Márta meseterapeuta és számos könyv szerzője. Érdeklődni a Sophianum-ban lehet.

Szentkúti Márta

Nézd meg ezt is

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

A párkapcsolati horoszkóp vagy szinasztria segít önmagunk és a párunk jobb megismerésében, és rálátást ad mit tehetünk a kapcsolatunk jobbá tételéért.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!