Meseterápia – Elsimogatja a lélekben a rosszat

A Meseterápia egy olyan terápiás módszer, melyben a mesék segítségével gyermekeink harmonizáló és gyógyulási folyamatait erősítjük, szeretettel támogatva őket nehézségeik leküzdésében. Ez a szokatlan terápia segíthet a felnőtteknek is harmonikus életük kialakításában. 

A Ligetszépe meseterápiás módszer® Személyiségfejlesztő- és harmonizáló mesemondás a teljes ember – test, lélek, szellem – organikus egységű szemléletére épül.

A meseterápia ősi mintái

A mesék – különösen a népmesék, azokon belül is a varázs-, vagy tündérmesék – mindig is azt a szerepet töltötték be, hogy segítséget, mintákat adjanak az emberi élethez. A mesékben olyan képek – ősképek – vannak jelen, amelyek valamennyi ember közös – bár nem tudatos – tapasztalati világához tartoznak. Ezek a képek többféle módon is segítenek tájékozódni mind a fizikailag érzékelhető, mind a fizikain túlmutató világban. A mesék mutatták meg mindig, és mutatják meg napjainkban is a mesehallgató embernek, hogy például milyen a női és a férfi magatartás-minta. Pl. a királyné, vagy a legkisebb királylány, és a király, vagy a királyfi alakjában. Hogy hogyan bánjunk az idős, nagy élettapasztalattal rendelkező emberekkel. Mit tegyünk, ha valaki – akár egy kis hangya – segítséget kér tőlünk. Az ilyen, a mindennapi életben is használható tudások mellett a mesék megmutatják a fizikai szemmel nemigen érzékelhető lények: a tündérek, törpék, óriások világát és természetét is.

Felfrissülve tér vissza a hétköznapi életbe

A mesemondóknak minden időkben az volt a dolguk, hogy kapcsolatot tartsanak a fizikai szemmel nemigen látható lények világával is. Meséikben hírt hozzanak ebből a világból a mesehallgatóknak. A mesehallgatók pedig, amikor találkoztak a mesékkel, úgy érezték:

lényük otthon van ebben a világban, és minden alkalommal megerősödve, felfrissülve tér vissza onnan a hétköznapi életbe.

Meseterápia és mesepedagógia

A Ligetszépe meseterápia módszert® alkalmazó mesemondók éppen így mesélnek:

egy – valamilyen szempont szerint létre jött – csoport számára olyan meséket mondanak, amelyek az adott csoport tagjait a legjobban tudják segíteni a harmonikus fejlődésben. Ezt a fajta mesemondást épp úgy lehet fejlesztő-megelőző (preventív) meseterápiának nevezni, mint egyszerűen: mesepedagógiának.

Miért személyre szóló a meseterápia?

Meseterápia - Szeretettel gyógyító

A régi időkben szinte kizárólag ez a személyiségfejlesztő és harmonizáló funkciója volt a mesemondásnak. Az újabb időkben azonban megsokasodtak a gyerekekre és a felnőttekre nehezedő ártalmak. Olyannyira felfokozódott az őket érő negatív stressz, hogy ezt a mesemondók sem hagyhatták figyelmen kívül. Ma egyre inkább tudatosan és személyre szólóan kell tudniuk alkalmazni a mesék segítő, harmonizáló, belső, gyógyító erőket mozgósító hatását.

Kinél és hogyan használható a meseterápia?

A Ligetszépe meseterápiás módszer®-rel dolgozó meseterapeuták ezért, a segítséget kérő ember előtörténetének ismeretében speciális, egyénre szóló mesesorokat állítanak össze. Mesélnek el egyéni foglalkozások keretében, ami általában heti rendszerességgel történik.

Gyermekek számára kb. 3,5-4 éves kortól kizárólag befogadó (receptív) terápiát alkalmazunk. 10 évesnél idősebbek, illetve felnőttek esetében az alkotó terápia is megjelenhet.

Természetesen a mese segítő-gyógyító erejét a kisebb gyermekek esetében is használhatjuk:

ilyenkor azonban az édesanyáknak adunk segítséget ahhoz, hogy a magzati kortól 3-4 éves korig mit, mikor és hogyan meséljenek, ha például egy trauma utóhatásait szeretnék elsimogatni a gyermekben, hogy ez később ne okozhasson nekik rejtett problémákat, amik aztán a legrosszabb időben és módon bukkanhatnak elő.

A meseterápia kiegészülhet más tevékenységgel is

Az egyes foglalkozásokon központi helyen szerepel a mesemondás, amely többféle tevékenységgel, mozgásos játékokkal, rajzolással, festéssel, formázással, esetleg euritmiával is kiegészülhet. A módszer jól illeszkedik mind a hagyományos, mint az alternatív orvoslási eljárásokhoz. Használjuk az antropozófus orvoslásban is.

A módszert 2013 óta akkreditált, 120 órás képzésben lehet megismerni, melynek szakmai vezetője Szentkúti Márta meseterapeuta és számos könyv szerzője. Érdeklődni a Sophianum-ban lehet.

Szentkúti Márta

Nézd meg ezt is

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

Ez egy Önvaló meditáció, amely az igazi Énedbe vezet vissza. Figyelj befelé és érezd át. 

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!