Meditáció és meditáció – Mi a különbség közöttük?

Meditáció és meditáció – az egyszerű meditációtól a buddhista, a  transzcendentális, az agykontroll és a Theta Healing meditációig: Mit jelent tudatosan meditálni? Mire jó fókuszálni a meditációt? Csatlakozás az isteni forrás energiához.

Meditáció és meditáció – hatások az egészségünkre

Ma már kutatások bizonyítják a meditációnak a testre és a lélekre gyakorolt pozitív hatásait. A Kaliforniai Egyetem Idegtudományi Laboratóriuma kimutatta, hogy az agykérgünk tekervényezettebb lesz a meditációtól, míg az Amerikai Szívgyógyászok Társasága öt éven tartó vizsgálata alapján azt állítja, hogy a szívkoszorúér betegségekre is pozitívan hat a meditáció során fellépő stresszoldás és ellazulás.

A meditációt általában arra használjuk, hogy ellazuljunk, átjárjon bennünket a nyugalom, teret adjunk a belső békének és csöndnek. Egy kicsit magunkra koncentrálunk és kikapcsoljuk a külvilágot. A vallás gyakorlók imája is egyfajta meditáció, melynek során kapcsolatot hoznak létre Isten és ember között. A meditáció egyszerű gyakorlat a belső világunkkal való kapcsolatteremtéshez, nem szól másról, csupán arról, hogy egy kicsit megállunk. Akkor szokott nehézséget jelenti, ha maga a “kicsit megállok” gondot jelent, ha haszontalannak érezzük a meditációval eltöltött időt vagy ha már annyira mély stresszben vagyunk, hogy maga a gondolataink lecsendesítése is komoly akadályokba ütközik. Könnyebbséget jelent, ha használunk hozzá segédeszközt is, mint például gyertyát, aromaterápiát, színeket, fényeket.

Rendszeres meditáció esetén a lelkünk is és a testünk is egyensúlyba kerül, ami pozitív hatással van a vérnyomásunkra, keringésünkre, légzésünkre, stressztűrő képességünkre, koncentráló képességünkre és mivel ez a mindennapok rohanásához képest szinte pihenésnek számít, ezért a meditálók gyakran tapasztalják, hogy kevesebb alvásra van szükségük.

Meditáció és meditáció – a buddhizmusban

Buddhista meditációA buddhisták számára a meditáció utat jelent a megvilágosodás felé. Technikáikat ősi buddhista szövegek őrzik és mára már nemcsak a buddhisták gyakorolják őket. A tibeti buddhizmusban több ezerféle vizualizációs meditációt használnak. Sokféle légzéstechnikával összefüggő meditáció is létezik, de létezik olyan is, ami kifejezetten a koncentrációt és a spirituális tudatosságot fejleszti.

Meditáció és meditáció – a Védikus vonal és transzcendentális meditáció

Védikus (ajurvédikus) vonalról származik a jóga, ami maga is egyfajta meditációs gyakorlat sorozat, ahol elsősorban a testünkre koncentrálva, azt figyelve csendesítjük le az elménket és adunk teret az elme csöndjének. Maharishi Mahesh Yogi-tól származik a transzcendentális meditáció, amely Maharishi szerint egy univerzális, vallásoktól független szellemi technika, ahol az elme egy csendes, ugyanakkor teljesen éber, tudatos állapotba kerül, miközben a test különleges, mély nyugalmi és ellazult állapotban van.  Ez a transzcendentális tudat állapota, mely szerinte az ébrenlét, az álom és a mély alvás állapotától különböző negyedik tudatállapot, aminek a megtapasztalása nagyfokú boldogságérzettel, békességgel és csöndességgel jár együtt.

Meditáció és meditáció – Az agykontroll meditáció

Agykontroll meditációAz agykontroll (Jose Silva nyomán) az alfa agyhullám használatával tudatosan alkalmazza a meditációt gondolataink összpontosításával valamilyen célunk elérése érdekében, mint pl. memória fejlesztés, tanulás, elérni kívánt életcél elérése (pl. fogyás, új munkahely) vagy akár másoktól tanács kérésére metafizikailag, fizikai megkérdezés nélkül. Az agykontroll során is érvényesülnek a meditáció jótékony lelki és fizikai hatásai. Az agykontroll profi szintű művelői képesek bizonyos ideig nyitott szemmel is alfában lenni és ezt az agyhullámot egy-egy adott eredmény elérése érdekében használni alkalomszerűen, egyébként pedig a zavaró tényezőktől félrevonultan, akár éjszaka is alkalmazzák az agykontroll megoldásait.

Theta Healing meditáció – Automatizálja, amit már megoldottunk

Meditáció és meditáció - Mi a különbség közöttük?

A Theta Healing ® meditáció a theta agyhullámot használja, ami a hipnózis és az alvás (de nem mély alvás) állapotának agyhulláma. Itt is megtapasztaljuk a nagyfokú boldogságérzetet, békességet és ha arra összpontosítunk, akkor a csöndet is. Ez a meditáció nem igényel segédeszközt és nem kell csönd hozzá, lehetséges folyamatosan ebben az állapotban lenni, akár a legnagyobb zajban is, bárhol, bármikor. A theta meditáció során különböző technikákat alkalmazunk arra, hogy a gondolataink összpontosításával tudatosan irányítsuk életünk eseményeit, átírjuk a tudatalattink bennünket akadályozó, megbetegítő tartalmait bennünket támogatóakra. Ezáltal automatikussá válik a jó, anélkül, hogy újra és újra kérni/programozni kellene, mert a problémáink gyökerét kiszedjük a tudatalattinkból. Ez a meditáció a forrás energiához kapcsol bennünket és kéréseinkre választ, ötleteket kapunk az isteni hetedik síkról, úgy tartjuk magától Istentől. A tudásunk megnő, mert hozzáférünk az univerzum internetjéhez, sőt megtanulunk másképpen tanulni, mint ahogy megszoktuk. A meditáció a Theta Healing-ben eszköz arra, hogy képesek legyünk olyan dolgokra, amikre az ébrenléti béta agyhullám állapotában nem vagyunk és nem is hisszük, hogy lehetséges. Bármely célunk eléréséhez gyors, könnyen használható megoldás, mert a theta meditációs állapotot azonnal lehetséges elérni és azonnali hatásokat tudunk vele kiváltani, miközben maga a meditációs része egyszerű. Theta Healing tanulás során a meditáció tanulása pici része az egésznek, a nagyobb hangsúly a szemléleten, a meditáció, mint eszköz használatának módszerein van és az egyes problémák tapasztalatokon alapuló komplex megoldásán. Sokan számolnak be arról is, hogy a Theta meditációt meghatározott módon használva azonnali gyógyulást, gyógyulást értek el vele. Jómagam is köztük vagyok, ezért (is) szeretem ezt a meditációt.

Ha érdekel a Theta Healing módszere, ezen a linken találsz nyílt napot, ahol személyre szabottan tudsz érdeklődni.

Ha már ismered a módszert és tanfolyamra jönnél, akkor itt találsz róla részleteket.

Fekete Kata természetgyógyász, Theta Healing ® tanár, alap és haladó tanfolyamok

 

Nézd meg ezt is

Intuitív Anatómia a Theta Healingben - Mit jelent? Miről szól?

Intuitív Anatómia a Theta Healingben – Hogyan beszél hozzánk a testünk?

Az is, aki nem orvos, hogyan használja az Anatómiát a saját egészsége érdekében? Testünk mely jelzése milyen életünket akadályozó lelki, érzelmi összefüggésekről árulkodik a tudatalattiban? Mi az Intuitív Anatómia?

2 hozzászólás

  1. Ennek pénz szaga van ” Csak a mienk működik alapon”. Senki nem tudd a másikon segíteni, mindenki önmagán tudd.

    • Mindegyik meditáció kiválóan működik és egyéni, hogy kinek melyik változat működik a legjobban és ki mit szeret. Igen, mindenki önmagán tud segíteni és van, hogy nem tudja hogyan tegye, ilyenkor jó, ha kap segítséget. Köszönjük a pontosítás lehetőségét.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!