Lássunk jobban autóvezetéskor – Milyen mellékhatásmentes lehetőségeink vannak?

Fáradtság, szürkület és persze a sokak által nem kedvelt éjszakai vezetés… Sajnos nem mindig válogathatjuk meg, hogy mikor vezessünk, sokszor muszáj mennünk akkor is, ha nem éppen kedvezőek a körülmények. Mivel se kávét, se energiaitalt nem ihatunk korlátlanul, válasszunk mellékhatásmentes segítőket és lássunk jobban.

Vezetés közben sokan érzik magukat kényelmetlenül, bizonytalanul, feszültnek. Különösen igaz ez rossz látási viszonyok között: éjszaka, szürkületkor, ködben, esőben. Számos közlekedési balaeset történik azért, mert a gépjármű vezetője nem lát tökéletesen. A szem nehezen alkalmazkodik a sötéthez, az éjszakai korlátozott látási viszonyokhoz.

A baleseti statisztikák szerint bár csak a gépkocsik 20%-a közlekedik éjszaka, az összes súlyos baleset 40%-a akkor történik. Ebből adódóan éjszaka a legnagyobb a közlekedési balesetek veszélye, a nem megfelelő látási viszonyok zavarják és fárasztják a szemet.

Ha a vezető ragyogó napsütésből hajt egy sötét alagútba, eleinte alig vagy egyáltalán nem lát, és a szeme csak némi idő elteltétvel képes alkalmazkodni a sötéthez. Az éjszakai vezetés során ez az adaptációs folyamat még lassabban megy végbe. Szürkületben vagy sötétben a fényszórók elvakítanak, ezért csak árnyékszerű körvonalak látszanak. Ha csak belepillantunk a szembejövő autó fényszórójába, akkor is másodpercekre “megvakulhatunk” tőle.

A pupilla rugalmassága, alkalmazkodási képessége a világossághoz és a sötötséghez 40 éves kor után fokozatosan romlik. A rövidlátás, a szürke hályog és a cukorbetegség miatt létrejött retinakárosodás is hozzájárul a látás romlásához.

Lássunk jobban autóvezetéskor: Mellékhatásmentes lehetőségek

Az éjszakai rossz látási viszonyok, a mesterséges fényforrások (utacai lámpák, illetve szembejövő járművek fényszórói) azonban nemcsak a balesetveszélyt növelik, hanem problémát és stresszt jelentenek a szemnek, aminek következtében a szem gyorsan elfárad. Mindezen körülmények kedvezőtlen hatással vannak a közlekedésben részt vevők viselkedésére is. Ügyetlennek, bizonytalannak, fáradtnak, türelmetlennek, ingerültnek vagy frusztráltnak érezhetik magukat, ami szintén negatívan érinti a vezetési képességet. Adódhatnak az életben olyan elkerülhetetlen helyzetek, amikor szürkületben, sötétben kell vezetni. Ilyen esetekben néhány homeopátiás szer nagy segítségünkre lehet.

Lássunk jobban homeopátiás szerekkel 

Arnica Montana:

A szem túlerőltetése esetén használhatjuk, amikor hosszú időn keresztül mereven nézzük az utat. Segít, ha a szemünk fáj, esetleg be is vérzik.

Ruta Graveolens:

Mesterséges fényben megfájdult szemre alkalmazhatjuk. Ez a szer hosszú távú számítógépes munkától kialakult szemfájdalomra is alkalmas.

Kalium phosphoricum:

Fáradtságra használhatjuk, illetve ebből adódó ingerlékenység, düh esetén.

Nux vomica:

Azoknak a sportos vezetőknek ajánlható, akik akkomodációs nehézséggel (a szem távolsági alkalmazkodása), általános túlérzékenységgel küzdenek. Az illető hamar feldühödik, türelmetlen, könnyen megszegi a közlekedési szabályokat.

Lycopodium:

Akkor javasolt, ha valaki szellemileg aktív ám hamar kimerül, elfárad. Ő is lehet dühös, indulatos, makacs természetű, önkényeskedő, de tartózkodó, kétségbeesett, határozatlan, félénk is. Nyugtalanító gondolatok gyötörhetik, önbizalomhiánya van.

Lássunk jobban természetes segítőkkel

A méhpempő jótékony segítőnk fáradtság ellen. Nemcsak egyedi alkalmakkor, hanem még inkább kúraszerűen érdemes fogyasztani. Elűzi a fizikai és a szellemi fáradtságot, ráadásul csökkenti az esetleges depressziót is. Érdekesség, hogy a méhpempőt kizárólag a méhkirálynők fogyaszthatják egész életükben, a “dolgozók” mindössze az első három napjukban. Valódi tápanyagkoktél: 150 biológiailag aktív összetevőt tömörít magába. Javasolt – a homeopátiás szerekhez hasonlóan – a nyelv alatt felszívódni hagyni.

A zöld teában ugyan kevesebb a koffein, mint a kávéban, ámde az, ami van, egyenletesebben szívódik fel. Így aztán fáradtságmegelőző, fáradtság elleni hatásban messze jobb lehet a kávénál.

Dr. Lipcsei Gabriella szakgyógyszerész és Ördög Virág

Forrás: MKHOA

Nézd meg ezt is

Galagonya: Szíves esetekre – Most érdemes szedni a termését

Mit tartalmaz? Miben segít? Hogyan alkalmazzuk? Nemcsak meglevő betegség esetén, megelőzésre is alkalmazható.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!