Lássunk jobban autóvezetéskor – Milyen mellékhatásmentes lehetőségeink vannak?

Fáradtság, szürkület és persze a sokak által nem kedvelt éjszakai vezetés… Sajnos nem mindig válogathatjuk meg, hogy mikor vezessünk, sokszor muszáj mennünk akkor is, ha nem éppen kedvezőek a körülmények. Mivel se kávét, se energiaitalt nem ihatunk korlátlanul, válasszunk mellékhatásmentes segítőket és lássunk jobban.

Vezetés közben sokan érzik magukat kényelmetlenül, bizonytalanul, feszültnek. Különösen igaz ez rossz látási viszonyok között: éjszaka, szürkületkor, ködben, esőben. Számos közlekedési balaeset történik azért, mert a gépjármű vezetője nem lát tökéletesen. A szem nehezen alkalmazkodik a sötéthez, az éjszakai korlátozott látási viszonyokhoz.

A baleseti statisztikák szerint bár csak a gépkocsik 20%-a közlekedik éjszaka, az összes súlyos baleset 40%-a akkor történik. Ebből adódóan éjszaka a legnagyobb a közlekedési balesetek veszélye, a nem megfelelő látási viszonyok zavarják és fárasztják a szemet.

Ha a vezető ragyogó napsütésből hajt egy sötét alagútba, eleinte alig vagy egyáltalán nem lát, és a szeme csak némi idő elteltétvel képes alkalmazkodni a sötéthez. Az éjszakai vezetés során ez az adaptációs folyamat még lassabban megy végbe. Szürkületben vagy sötétben a fényszórók elvakítanak, ezért csak árnyékszerű körvonalak látszanak. Ha csak belepillantunk a szembejövő autó fényszórójába, akkor is másodpercekre “megvakulhatunk” tőle.

A pupilla rugalmassága, alkalmazkodási képessége a világossághoz és a sötötséghez 40 éves kor után fokozatosan romlik. A rövidlátás, a szürke hályog és a cukorbetegség miatt létrejött retinakárosodás is hozzájárul a látás romlásához.

Lássunk jobban autóvezetéskor: Mellékhatásmentes lehetőségek

Az éjszakai rossz látási viszonyok, a mesterséges fényforrások (utacai lámpák, illetve szembejövő járművek fényszórói) azonban nemcsak a balesetveszélyt növelik, hanem problémát és stresszt jelentenek a szemnek, aminek következtében a szem gyorsan elfárad. Mindezen körülmények kedvezőtlen hatással vannak a közlekedésben részt vevők viselkedésére is. Ügyetlennek, bizonytalannak, fáradtnak, türelmetlennek, ingerültnek vagy frusztráltnak érezhetik magukat, ami szintén negatívan érinti a vezetési képességet. Adódhatnak az életben olyan elkerülhetetlen helyzetek, amikor szürkületben, sötétben kell vezetni. Ilyen esetekben néhány homeopátiás szer nagy segítségünkre lehet.

Lássunk jobban homeopátiás szerekkel 

Arnica Montana:

A szem túlerőltetése esetén használhatjuk, amikor hosszú időn keresztül mereven nézzük az utat. Segít, ha a szemünk fáj, esetleg be is vérzik.

Ruta Graveolens:

Mesterséges fényben megfájdult szemre alkalmazhatjuk. Ez a szer hosszú távú számítógépes munkától kialakult szemfájdalomra is alkalmas.

Kalium phosphoricum:

Fáradtságra használhatjuk, illetve ebből adódó ingerlékenység, düh esetén.

Nux vomica:

Azoknak a sportos vezetőknek ajánlható, akik akkomodációs nehézséggel (a szem távolsági alkalmazkodása), általános túlérzékenységgel küzdenek. Az illető hamar feldühödik, türelmetlen, könnyen megszegi a közlekedési szabályokat.

Lycopodium:

Akkor javasolt, ha valaki szellemileg aktív ám hamar kimerül, elfárad. Ő is lehet dühös, indulatos, makacs természetű, önkényeskedő, de tartózkodó, kétségbeesett, határozatlan, félénk is. Nyugtalanító gondolatok gyötörhetik, önbizalomhiánya van.

Lássunk jobban természetes segítőkkel

A méhpempő jótékony segítőnk fáradtság ellen. Nemcsak egyedi alkalmakkor, hanem még inkább kúraszerűen érdemes fogyasztani. Elűzi a fizikai és a szellemi fáradtságot, ráadásul csökkenti az esetleges depressziót is. Érdekesség, hogy a méhpempőt kizárólag a méhkirálynők fogyaszthatják egész életükben, a “dolgozók” mindössze az első három napjukban. Valódi tápanyagkoktél: 150 biológiailag aktív összetevőt tömörít magába. Javasolt – a homeopátiás szerekhez hasonlóan – a nyelv alatt felszívódni hagyni.

A zöld teában ugyan kevesebb a koffein, mint a kávéban, ámde az, ami van, egyenletesebben szívódik fel. Így aztán fáradtságmegelőző, fáradtság elleni hatásban messze jobb lehet a kávénál.

Dr. Lipcsei Gabriella szakgyógyszerész és Ördög Virág

Forrás: MKHOA

Nézd meg ezt is

ZYO Egészség és betegség Önvaló Énünkként - A tested az élet virága

ZYO Egészség és betegség Önvaló Énünkként – A tested az élet virága

A test visszatükrözi azt, hogy miként azonosítjuk önmagunkat. Ezt te is látod, csak talán még nem figyeltél fel rá. Pl. ha valaki szomorúnak tartja magát, akkor ránézel az arcára és egyből látod rajta ezt az Énképet tükröződni.  Vagy, ha valaki magabiztosnak tartja magát, akkor már a mozdulatain is tükröződik ez az Énkép.  Arra még kevesebben gondolnak, hogy ugyanez történik a betegségek esetében is. Ha pl. valaki gyengének tartja magát, akkor ez visszatükröződik a gyakori megbetegedésekben.  El tudod képzelni ezek alapján hogyan tükröződik akkor az, amikor valaki nem tud önmaga lenni? Vagy nem igazán tud? :) Emlékszel hogyan érzed magad, amikor tudatosul, hogy nem vagy önmagad? Ugye kibillenve, frusztráltan, idegesen, stb., de legfőként valahogy olyan rosszul, olyan egyensúly vesztetten.... Milyen is a betegség? Egyensúly vesztett :), rossz...  És azt el tudod képzelni milyen lehetne a test működése, ha igazán, ha teljesen önmagad lennél? Akkor vajon mit tükrözne? Milyen is az, amikor néha megfeledkezel a szokott magad lenni? Boldog, örömteli, vidám, felhőtlen, szabad, vagy valami hasonló ugye? Vajon milyen lehet a test, amikor ezt tükrözi? ....

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!