Könnyedén tanulni – Gyereknek is, felnőttnek is

A tanuláshoz még felnőttként is legtöbbször a nehéz, a megmérettetés, a kevés vagyok én ehhez, a nekem úgysem megy, az én butább vagyok másoknál és más hasonló képzetek adódnak hozzá a fejünkben. Ez alakult ki sokunkban gyermekként.  Mivel olyan mintákat láttunk, amik ezt alakították ki bennünk, ezért hajlamosak vagyunk mi is ezeket a mintákat átadni, pedig közben azt szeretnénk, hogy a gyerekünknek jobb legyen. De jó lett volna, ha mi is tudtunk volna könnyedén tanulni…

Először kezdjük magunkon a változást…

Jól esne könnyedén tanulni? Megszabadulnál saját múltadtól?

Ehhez csak törölni kell – tudatalatti szinten – a tanuláshoz kapcsolódó összes olyan hitrendszert, ami nem előre visz, hanem hátráltat. Ilyenek: a nehéz, nem úgy jár az agyam, nem megy, alkalmatlan vagyok rá, túl öreg vagyok én már hozzá, eddig sem ment, most sem fog, nem való ez nekem, buta vagyok, stb. Igen, ez a múltbéli tapasztalataid okán alakult így és komoly tapasztalatokkal tudod alátámasztani, hogy ez mind így igaz. De meddig akarod dédelgetni ezeket a hátráltató hitrendszereket? Meddig akarsz még úgy élni, hogy ez így is maradjon?

Helyette alakítsunk új hitet, mi szerint tanulni könnyű, egyszerű, mégha a tanulnivaló komoly is, nagy is. Ne feledd a hiteddel teremted a valóságodat (gondolat teremtő ereje). Melyik hit a jobb, a nem megy a tanulás vagy a megy a tanulás?

A hitrendszereink cserélhetőek tudatalatti szinten (is), de természetesen utána éljünk az új hitünk szerint. Ha már hiszünk abban, hogy a tanulás könnyedén megy, akkor a tanulnivalót kézbe véve ne vegyük komolyan a szokott “jaj de nehéz ez” gondolatot, csak engedjük el és tudatosítsuk, hogy többé ez már nem igaz.

A tudatalatti szintű módosításhoz készítettem Theta Healing letöltést, amit ebben a Facebook csoportban találsz meg, ha szeretnéd, hogy neked is letöltődjön (nem kell értened a Theta-hoz).

Szeretnéd, ha a gyerekeid is tudnának könnyedén tanulni?

Könnyedén tanulni - segítsünk gyerekünknek is és magunknak is

A gyerekeidnek meg vannak a maguk tudatalatti programjai a tanulásról (is), melyek feloldásához érteni kell. Enélkül is sokat tudsz azonban segíteni:

  • Segíts nekik megváltoztatni a hozzáállásukat a nehézről könnyűre.
  • Tanítsd meg, hogy neki ez megy, hisz nincs is oka annak, hogy ne így lenne 🙂 és mutasd ki, hogy te hiszel ebben, nincs kétséged akkor sem, mikor épp nem megy valami. Hisz minden új tudás úgy kezdődik, hogy valaki nem tud valamit, aztán addig addig próbálja megoldani, míg végül rájön a nyitjára.
  • Büntetés – jutalmazás helyett nézd meg mit nehéz megoldaniuk és a megoldás módját tanítsd meg nekik (ne oldd meg!), mert legtöbbször csak a megoldani nem tudás van a nehéz érzés mögött. Talán te sem tudod a megoldást, de nem is ez a lényeg. Fontosabb, hogy késztesd arra, nézze meg más szemszögszögből, próbálja meg neked elmondani, mi a gondja a feladattal. Mert miközben elmondja, sokszor ráébred a megoldásra. (Végső soron pedig biztos akad valaki, akit segítségül kérhettek).
  • Ne éreztesd vele, hogy a tanulás elvárás, mert ha önbizalmi problémái vannak, akkor utálni fogja magát az elvárásod nem megfelelő teljesítése miatt és azt fogja hinni, hogy nem tudja kiérdemelni a szereteted. Ha pedig lázadó személyiség típus, akkor szabotálni fogja a tanulást, csak mert az kötelesség.
  • Nem kell feltétlenül dicsérni vagy nem dicsérni sem, helyette inkább legyen a tanulás természetes. Hiszen természetes, hogy változunk, fejlődünk és ami természetes, az nem nehéz. Csak legyen az jó, ha valaki tanul, ha tud.
  • Érezze, hogy szereteted és elfogadod bárhogy is tanul. Ha a te viselkedésedben különbség van, akkor ez kényszerré teheti a tanulását. Tudasd vele, hogy úgy jó, ahogy van és tanuljon ennek tudatában. Így élvezheti a plusz tudás örömét, hisz az is egy örömforrás.
  • Ne aggódj a sorsáért, mert ha a gyereked jövőjén aggódsz, mikor hármast kap, akkor azt érezni fogja. A tanulás ismét csak kényszer lesz a számára, mert így nem önmaga örömére tanul, hanem azért mert félni fog a jövőtől. A gyerek jövőjén való aggódás nem fog előrevinni, nem ettől lesz jobb sora és nem ettől lesz jobb tanuló. Attól viszont sokkal jobb tanuló lesz, ha nem félelemből tanul, hanem örömből.

Fekete Kata természetgyógyász, Theta Healing tanár

Nézd meg ezt is

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

A párkapcsolati horoszkóp vagy szinasztria segít önmagunk és a párunk jobb megismerésében, és rálátást ad mit tehetünk a kapcsolatunk jobbá tételéért.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!