Hold Új Év – 3 az 1-ben: magyar szemmel Vietnamban

Pénzt égetni ünnepkor? Miért sértő a chili? Ahol a “karácsonyfát is robogóval viszik. Megnézhettem, hova tűnik a sok távol keleti ember Európából? Hold Új Év ünnepén minden más…

Véletlenül csöppentem bele az Új Évi előkészületekbe és ünnepségekbe. Korábban csak annyit érzékeltem a világ több mint ötödét érintő ünnepségekből, hogy a kínai boltok és éttermek zárva tartanak és a távol keleti üzleti együttműködések leállnak. Ezúttal megnézhettem, hova tűnik a sok távol keleti ember Európából?

Hold Új Év – 2017 a kakas éve

Hold Új Év alkalmával a kínai naptár vált évet, idén épp a majom évéből a kakas évébe. Ez a távol keleti “szilveszter” ideje, idén január 27-ről 28-ra virradóra.

A Hold Új Év a legszentebb ünnepük, ilyenkor bárhol is élnek, igyekszenek hazatérni szülőföldjükre, szélesebb értelemben vett családjukhoz (testvérek, szülők, nagyszülők, gyerekek, stb. együtt ünnepelnek). A vietnami reptereken ez órákig tartó várakozással járt még a csomagok átvételekor is, mert a hazatérők az összes rokonnak ajándékot hoztak, ami sokszor több kocsinyi dobozt jelentett a személyes csomagjaik mellett.

3 ünnep 1-ben

A vietnamiak számára ez az ünnep nem egyszerűen szilveszter, inkább a mi karácsonyunk, szilveszterünk és halottak napja ünnepeink együttese.

A városok főterei virágkarneváli hangulatba borulnak, mert az ünnepnek minél színesebbnek kell lennie. Minden színnek meg van a maga jelentősége, amit a vietnamiak tiszteletben tartanak. A piros például a szerencse színe, a sárga a megújulásé, a változásé.

Ezért “karácsonyfaként” mandarin fát és barack virág fát (kivéve északon, ahol a cseresznye virág fa marad csak meg) használnak elsősorban és erre piros, arany feliratos díszeket tesznek.

A fát is robogón viszik

A fát robogón szállítják haza 🙂 , nekik nincs igazán BKV-juk (még), ezért pl. Saigonban a 10 millió lakosra 7,5 millió robogó jut.

Bár az ország hivatalosan kommunista és nincs államvallása, az emberek vallásosak és 27-én mindnyájan tiszteletüket teszik Buddha és Shiva előtt. Igen, ez nekem is meglepő volt, hogy a templomokban Buddhát és sokszor Shivát is megtaláltam egymáshoz közel helyezve. De volt, ahol maga Buddha nézett ki úgy, mint Shiva szokott, sok-sok karral.

Ahol Föld Anya Föld Apa

Nemcsak Buddhához imádkoznak, hanem Föld Apához és Ég Anyához is, akiknek a szobra a Buddha szobor két oldalán helyezkedik el. Úgy tartják, hogy pl. Föld Apa gondoskodik az üzleti sikerekről, Ég Anya pedig a hajózásból élők számára nyújt védelmet, bőséget. Az égiek számára adakoznak is, ételt-italt, papír pénzeket helyeznek az oltárokra abban a reményben, hogy cserében ők is bőséges viszonzást kapnak majd.

Hold Új Év ünnepén égessünk pénzt, ki tudja hátha…

Nemcsak a jövőbeni céljaikhoz kérnek égi támogatást, hanem a halottaikhoz is ilyenkor imádkoznak. Sőt nemcsak imádkoznak hozzájuk, hanem még pénzt is küldenek nekik. Papírból készült pénzt, bútorokat, lakásokat, hajókat és mindenféle más tárgyakat égetnek el, mert úgy tartják, hogy a füsttel ezek felszállnak az égiekhez és a létezés bármely síkján is vannak szeretett halottaik, ezeket az elégetett dolgokat megkapják.

Ki tudja? Talán köztünk is vannak olyanok, akik nyernek a lottón, mert valaki egy másik síkon pénzt éget a lelke számára…

Óév utolsó napjára a forgalom a városokban töredékére csökken a vidékre utazók miatt. Minden bezár és az embereket vagy a templomokban vagy a virág utcában lehet megtalálni, ha nem otthon vannak.

Sokan igyekeznek fotót készíteni nemzeti viseletben, ünnepi külsővel.

Hold Új Év _ virág utca

Az sem mindegy, mit eszünk… – Csak chilit ne hozzál kérlek

A görög dinnye pl. szerencsét hoz az új évben, a kókusz pl. azt, hogy mindenből jusson elegendő. A mangót azok fogyasztják, akik valami újat szeretnének az új évben. Chilit pedig senki sem eszik, nehogy “csípős” legyen az új esztendő. Sőt chilit pl. sértés ajándékba adni.

Fontos szempont az is, hogy ki melyik állatövi jegyben született a kínai horoszkóp szerint, ugyanis, ha szerencsétlennek számító jegyben született, akkor vigyáznia kell nehogy ő legyen az első látogató az új év első napján, mert akkor szerencsétlenséget hoz az ott lakókra, akik emiatt nem fogják őt szeretni.

Hold Új Év első napján leginkább senki sem csinál semmit, nehogy azt kelljen egész évben csinálnia. Viszont, ha valamit szeretne, akkor azt abban a reményben csinálja, hogy teljesülni fog. Például kedves idegenvezetőnk úgy tanult meg kiválóan angolul, hogy az egyik év első napján egész nap angolul tanult. Saját elmondása szerint év végére már jól tudott angolul.

Fekete Kata természetgyógyász, Theta Healing tanár

Nézd meg ezt is

A hagyományos kínai orvoslás menete és érdekességei

A hagyományos kínai orvoslás menete és érdekességei

Mit és hogyan vizsgál a hagyományos kínai orvoslás? Milyen diagnosztikai módszerei vannak? Hogyan áll hozzá a betegségek kérdéséhez?

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!