Hogyan kezeljük a passzív-agresszív viselkedést?

Passzív-agresszív viselkedés a szarkazmus, halogatás, makacskodás, szándékos késés, sértődöttség, pletyka, burkolt célozgatás. Tulajdonképpen ezek mindegyike ellenségesség becsomagolva, hogy ne legyen egyértelműen felismerhető. A passzív-agresszív viselkedést választó személy számára a saját érdekeinek képviselete mellett fontosak a másik fél érzései és gondolatai ám nem tudja ezeket a sajátjaival összehangolni, mert azok merőben mások.

Kifelé mosolyog

Senkiben nem bízik meg, és ebbe saját maga is beletartozik, így kerülő utat választ a céljai eléréséhez. A saját dühétől még ő maga is fél, és elrejti azt, főleg azért, hogy megtarthassa a mások jóindulatát. Kifelé mosolyog, belül forr. Ez az ellentmondásos viselkedés romboló a környezetre és az így viselkedő személyre is. Hiába próbálja, mosoly mögé rejteni a dühét az energiában mégis megjelenik, és hatással van minden érintettre, a két egymásnak ellentmondó üzenet miatt.

  • Szívesen együttműködöm veled, mondja az egyik hang.
  • Utállak, hagyjál békén, mondja a másik.

Ez a kettősség többféle módon és több szinten is megnyilvánulhat a viselkedésben.

Az egyetértés szintje

Az egyetértés szintjén látszólag mindenben egyetért, bólogat, megerősítő kijelentéseket tesz. Ezzel párhuzamosan viszont nem tesz semmit, ami mindezt alátámasztaná. Nem ér oda a megbeszélt találkozóra, nem tartja be az előre egyeztett határidőket. Ha számonkéréssel találkozik, kibújik a felelősség alól, mintha nem lenne érintett a dologban.

Szándékos ügyetlenség

Látszólag egyért a felé irányuló kéréssel, el is végzi a kért feladatot, de a lelkiismeretesség teljes hiánya jellemző az eredményre. Elkészíti a vacsorát, de nem pakol vissza a hűtőbe és mosatlan is az asztalon marad. Megcsinálja a házi feladatát, de hemzsegnek benne a hibák. Ígéri, hogy segít a bevásárlásban, de olyan hosszan készülődik, hogy nélküle már vissza is értünk volna. Tehát mindent megcsinál, amit kérünk tőle, de nem nagyon van benne köszönet. Hab a tortán, hogy mindeközben még áldozat szerepében is tetszeleg, neki milyen nehéz velünk, és mi mennyire nem vagyunk megértők vele.

Eltüntetés szakasza

A következő szinten a passzív-agresszív személy eltüntető művész szerepében tetszeleg. Elhallgatja az információkat, elveszíti a nélkülözhetetlen dokumentumokat, beteg lesz, amikor a határidős munkát le kell adni. Ha kérdezzük van-e valami baj, a válasza: semmi, illetve ha a véleményét szeretnénk hallani: nekem mindegy.

Rejtett bosszúállás

A passzív-agresszív személy eldönti, hogy megbosszulja a vele nem megfelelő viselkedést, persze nem szemtől szemben. Akire dühös számíthat rá, hogy pletykákat terjeszt róla, kibeszéli a rejtett titkait, rossz színben tünteti fel mások előtt és mindenhol csak a hibáit veszi górcső alá.  A szemébe persze továbbra is mosolyog.

Agresszió saját magával szemben

A passzív-agresszív viselkedést produkáló személy eljuthat oda, hogy saját magával is kitol és önkárosító magatartást is felvállal, hogy ne kelljen megélnie a saját agresszióját. Például nem fogadja el az ételt az anyjától, hogy bizonyítsa, mennyire rosszul bánik vele, és hogy mennyire sanyarú sorsa van. A megbántott férj a válás után is egy lakásban marad a családjával és ahol lehet, útban van.

A meg nem oldott agresszió előbb utóbb miden érintett számára mérgezővé válik. A feszültségek feloldásához érdemes szakember segítségét kérni például stresszkezelés tréning formájában. Ha az érintett nyitott a változásra és ő maga is keresi, a megoldást a pszichológus segítségével minden bizonnyal ki tud jönni ebből az állapotból. A mi dolgunk, ha ilyen viselkedéssel találkozunk, hogy jelöljük ki a határokat, támasszunk konkrét elvárásokat és ne engedjük, magunkat bevonódni a játszmákba.

Katona Andrea

Nézd meg ezt is

Anyagi kérdéseink az Önvaló Tudatosságunk teréből

Anyagi kérdéseink az Önvaló Tudatosságunk teréből

Az anyagiak szegény-gazdag játszmája Önvalóként (a valódi Énünk) energia mezővé szelidül, amit tudatosan meghaladunk. Az anyagi kérdések ily módon többé nem okoznak szenvedést, bánatot, vagy aggodalmat, problémát. 

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!