Hogyan kezeljük a passzív-agresszív viselkedést?

Passzív-agresszív viselkedés a szarkazmus, halogatás, makacskodás, szándékos késés, sértődöttség, pletyka, burkolt célozgatás. Tulajdonképpen ezek mindegyike ellenségesség becsomagolva, hogy ne legyen egyértelműen felismerhető. A passzív-agresszív viselkedést választó személy számára a saját érdekeinek képviselete mellett fontosak a másik fél érzései és gondolatai ám nem tudja ezeket a sajátjaival összehangolni, mert azok merőben mások.

Kifelé mosolyog

Senkiben nem bízik meg, és ebbe saját maga is beletartozik, így kerülő utat választ a céljai eléréséhez. A saját dühétől még ő maga is fél, és elrejti azt, főleg azért, hogy megtarthassa a mások jóindulatát. Kifelé mosolyog, belül forr. Ez az ellentmondásos viselkedés romboló a környezetre és az így viselkedő személyre is. Hiába próbálja, mosoly mögé rejteni a dühét az energiában mégis megjelenik, és hatással van minden érintettre, a két egymásnak ellentmondó üzenet miatt.

  • Szívesen együttműködöm veled, mondja az egyik hang.
  • Utállak, hagyjál békén, mondja a másik.

Ez a kettősség többféle módon és több szinten is megnyilvánulhat a viselkedésben.

Az egyetértés szintje

Az egyetértés szintjén látszólag mindenben egyetért, bólogat, megerősítő kijelentéseket tesz. Ezzel párhuzamosan viszont nem tesz semmit, ami mindezt alátámasztaná. Nem ér oda a megbeszélt találkozóra, nem tartja be az előre egyeztett határidőket. Ha számonkéréssel találkozik, kibújik a felelősség alól, mintha nem lenne érintett a dologban.

Szándékos ügyetlenség

Látszólag egyért a felé irányuló kéréssel, el is végzi a kért feladatot, de a lelkiismeretesség teljes hiánya jellemző az eredményre. Elkészíti a vacsorát, de nem pakol vissza a hűtőbe és mosatlan is az asztalon marad. Megcsinálja a házi feladatát, de hemzsegnek benne a hibák. Ígéri, hogy segít a bevásárlásban, de olyan hosszan készülődik, hogy nélküle már vissza is értünk volna. Tehát mindent megcsinál, amit kérünk tőle, de nem nagyon van benne köszönet. Hab a tortán, hogy mindeközben még áldozat szerepében is tetszeleg, neki milyen nehéz velünk, és mi mennyire nem vagyunk megértők vele.

Eltüntetés szakasza

A következő szinten a passzív-agresszív személy eltüntető művész szerepében tetszeleg. Elhallgatja az információkat, elveszíti a nélkülözhetetlen dokumentumokat, beteg lesz, amikor a határidős munkát le kell adni. Ha kérdezzük van-e valami baj, a válasza: semmi, illetve ha a véleményét szeretnénk hallani: nekem mindegy.

Rejtett bosszúállás

A passzív-agresszív személy eldönti, hogy megbosszulja a vele nem megfelelő viselkedést, persze nem szemtől szemben. Akire dühös számíthat rá, hogy pletykákat terjeszt róla, kibeszéli a rejtett titkait, rossz színben tünteti fel mások előtt és mindenhol csak a hibáit veszi górcső alá.  A szemébe persze továbbra is mosolyog.

Agresszió saját magával szemben

A passzív-agresszív viselkedést produkáló személy eljuthat oda, hogy saját magával is kitol és önkárosító magatartást is felvállal, hogy ne kelljen megélnie a saját agresszióját. Például nem fogadja el az ételt az anyjától, hogy bizonyítsa, mennyire rosszul bánik vele, és hogy mennyire sanyarú sorsa van. A megbántott férj a válás után is egy lakásban marad a családjával és ahol lehet, útban van.

A meg nem oldott agresszió előbb utóbb miden érintett számára mérgezővé válik. A feszültségek feloldásához érdemes szakember segítségét kérni például stresszkezelés tréning formájában. Ha az érintett nyitott a változásra és ő maga is keresi, a megoldást a pszichológus segítségével minden bizonnyal ki tud jönni ebből az állapotból. A mi dolgunk, ha ilyen viselkedéssel találkozunk, hogy jelöljük ki a határokat, támasszunk konkrét elvárásokat és ne engedjük, magunkat bevonódni a játszmákba.

Katona Andrea

Nézd meg ezt is

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

A párkapcsolati horoszkóp vagy szinasztria segít önmagunk és a párunk jobb megismerésében, és rálátást ad mit tehetünk a kapcsolatunk jobbá tételéért.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!