Hibázni JÓ – az “én nem vagyok elég jó” tévedése

Azt mondom hibázz, s te azt mondod ez őrültség. Közben nem találod a kiutat a bajból. Miért nem engedjük meg magunknak a hibát? És mi lenne, ha hibázni jó lenne?

Amikor hallgatom a sok-sok ember sok-sok problémáját és azt mondom hibázz, Mindenki úgy néz rám, mintha megőrültem volna. Legalábbis itthon. Ha ugyanezt egy amerikainak mondom, érdeklődve hallgat és figyeli mi sül ki ebből, majd igazat ad.

Ránk magyarokra jellemző, hogy számunkra hibázni egyenlő a rosszal, egyenlő a megszégyenüléssel, megalázottsággal, esetleg a büntetés lehetőségével, a tisztelet elvesztésének érzésével, gyakran pénzügyi veszteség, munkahely, párkapcsolat elvesztésének félelmével, stb. Ha a hibánk kiderül úgy érezzük “lebuktunk” és kiderült, – amit tudtunk, de nem mertük felvállalni – hogy nem vagyunk elég jók.

Hibázni jó, de akkor nem leszek “elég jó”

Azért harcolunk, azt bizonyítjuk önmagunk és mások számára, hogy elég jók vagyunk. Várjuk az erről szóló külső megerősítéseket, a visszaigazolást. Közben nem vesszük észre, hogy egyébként elég jók vagyunk, ahogy vagyunk. Csak épp nem tudunk róla, nem hisszük el.

Már gyerekként megtanuljuk, hibázni baj

Már a gyermekkori közösségekben megtanuljuk, hogy ránk szólnak, ha hibázunk. Gyakorta kapunk kicsi gyerekként kritikát, sőt, s ha továbbra sem megy a dolog az elvárások szerint, akkor büntetést is, esetleg valaminek a megvonását.

Így hamar megtanuljuk, hogy hibázni baj és hogy azt várják el tőlünk, csináljunk egyből mindent jól. Van, akinek ez sikerül is és azt látjuk, hogy neki milyen jó, őt mindenki szereti, elismerést kap, mert ő tökéletes. Ebből megtanuljuk, hogy ilyennek kéne lennünk.

Mi lesz, ha kiderül, nem vagyok tökéletes?

Felnőttként pedig abban a helyzetben találjuk magunkat, hogy mélyen eltemetjük a tudatalatti szintjén a magunkról alkotott hitünket, mely szerint nem vagyunk elég jók. Bennünk marad a vágy, hogy azok legyünk, hisz akkor nyerjük el a szeretetet, sikert, elismerést és bennünk ragad a félelem, hogy mi lesz, ha kiderül és mások is észre veszik, hogy nem vagyunk elég jók.

Tudnunk kell róla, ha hibázunk

Igen, tudnunk kell róla, ha jó lenne valamit másképpen csinálni és jó, ha szólnak nekünk. De nem az, ha ránk szólnak. Nem mindegy milyen formában értesülünk a hibánkról.

Kritikai észrevétel vagy baráti, segítő gesztus formájában? Kapunk-e útmutatást, hogy hogyan csinálhatnánk jobban? Min van a hangsúly, azon, hogy elrontottuk vagy azon hogy kedvet csináljanak nekünk az újabb próbálkozáshoz?

A világ top egyetemei angolszász oktatási rendszerben tanítanak (USA, Anglia, stb.) és ha megnézzük hogyan viszonyulnak a hibákhoz, akkor tanulhatunk belőle egy fontosat, anélkül, hogy ezt a rendszert akarnánk itthon megvalósítani.

Mit tanulhatunk az angolszász oktatási rendszerből, mentalitásból?

A hibákat nem tekintik rossznak, nem tesznek a hiba szóra egy olyan címkét, hogy ez a rossz. Sőt, úgy gondolják, hogy a hibázás fejleszti, előreviszi az embert. Adatok vannak rá, hogy 10 vállalkozási ötletből jó, ha 1 sikeres lesz, a többi “hiba”. A tudományos kutatások többsége “hibás”, nem vezet sikerre. A legnagyobb találmányokat, a legsikeresebb vállalkozásokat, a legkülönösebb gyógyulásokat, a legnagyobb sikereket, de még a tökéletes párkapcsolatokat is és a legfinomabb húslevest is hibák sorozata előzi meg.

Az angolszász mentalitásban számomra ez a hozzáállás a szimpatikus. Amelyik azt mondja

Hibázni jó – Miért?

Mert a próbálkozásaink tisztítják le az utunkat, ezek kristályosítják ki, hogy mi is lenne nekünk a legjobb. Hogyan lenne a legjobb azt a dolgot csinálni, megoldani? Amikor elhibázzuk és csetlünk-botlunk, akkor rajzolódik ki, hogy mit és hogy nem szeretnénk és eközben érkezik meg a hibátlan megoldás. Esetleg ráébredünk, hogy nem is ezt akarjuk csinálni, talán teljesen másfelé vezet életünk útja…

Amikor nem hagyjuk magunkat hibázni a következményektől való félelem miatt, akkor beleragadunk egy-egy helyzetbe, egy helyben toporgunk, mert nem merünk lépni, sőt van, hogy még a megoldást sem tudjuk addig észrevenni.

Hibázni jó – De ha hibázok baj lesz belőle

A hibázásból nem kell, hogy feltétlen baj legyen és azokban a kultúrákban, ahol a hibázást nem tartják bajnak, ott nincs is baj belőle, természetesnek veszik és továbblépnek. Engedd el azt a hited, hogy hibázni baj… Engedd el, hogy rossz következménye lesz, ha ezt megengeded magadnak. Engedd el, hogy csak úgy lehet hibázni, hogy abból baj lesz.

Engedd meg magadnak azt a tudatot és érzést, hogy így vagy jó, ahogy vagy, még ha hibákon át vezet is az utad. Hidd el, hogy így vagy jó, ahogy és változhatsz úgy is, hogy közben mindig jó vagy így, csak épp egy következő lépcsőt teszel meg.

A Theta Healing megoldása

Ezzel a módszerrel az elég jó vagyok és a hibázni jó témaköre egyben megoldható tudatalatti szinten pár perc alatt. Könnyen megtalálható, hogy miért tartod fenn a nem vagyok elég jó hitet és így feloldható. Nemcsak azt tudod megoldani, hogy baj nélkül hibázhass, de akár azt is, hogy tényleg a lehető legkevesebbet hibázz. És ha már egyszer hibázol, akkor érezd jól magad és nevess egy jót, mint én…

Kedves példa, hogy lásd milyen, amikor hibázni jó

Nemrég megmutatták hogy kell a rizs lepényt sütőlapon megsütni. A látvány alapján azt hittem, ez olyan, mint a palacsinta sütés, szóval mi az nekem! Egy csomó ember figyelte, ahogy én is megpróbáltam…

Íme a képek…

A hibázásom, bénázásom őszinte nevetésbe, örömbe torkollott én is nevettem és az engem figyelők nem rajtam nevettek, nem kinevettek, hanem velem együtt nevettek. Szórakoztatóbb voltam, mint egy standup comedy…. és hihetetlenül jól éreztem magam.

Így is lehet hibázni…

És íme a végeredmény:

Messze van a rizslepénytől, de óriásit nevettünk együtt, mindegy volt ki milyen nemzetiségű, ki kicsoda. Az élet komédiájában közösen vettünk részt és mindnyájan örültünk, én is pedig én rontottam el.

Igen, sokat dolgoztam magamon, mire idáig eljutottam. Te is megteheted és elérheted ezt az állapotot és örülnék, ha neked is sikerülne, mert csodás érzés, amikor a hiba nem hiba és ez óriási stressz-től szabadít fel.

Fontos, hogyha hibázol, ha bontogatod a szárnyaid, tedd mindig úgy, hogy ne árts vele senkinek.

Fekete Kata természetgyógyász, Theta Healing tanár

Nézd meg ezt is

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

A párkapcsolati horoszkóp vagy szinasztria segít önmagunk és a párunk jobb megismerésében, és rálátást ad mit tehetünk a kapcsolatunk jobbá tételéért.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!