Hajszál híján – Bölcsességek hajhullásra

A hajhullás okai és kezelési lehetőségei, hogy ne maradjunk hajszál híján.

Egy csapásra híressé, no és gazdaggá válhatna az, aki feltalálja az „univerzális hajnövesztőt”. Azt a csodaszert, amely a biliárdgolyóra emlékeztető kobakra is képes tincseket varázsolni, és persze akkor is segít, ha csupáncsak dúsabbá kell tenni a hajkoronát. Aki kételkedne, idézze csak fel azt az időszakot, amikor az első hajnövesztő szer megjelent a honi piacon… Kígyózó sorokban tülekedett a magyar. Kopaszok, ritkuló hajúak és mindazok, akik úgy gondolták, nem kizárólag a padló állíthatja meg a hajhullást…

A köztudatban némi fogalomzavar tapasztalható a hajhullással kapcsolatban. Kezdjük talán ott, hogy a hajhullás lehet normális és lehet kóros eredetű folyamat. Ha hajritkuláshoz vezethet, az már kórós állapotot jelent. Jó hír az érintetteknek, hogy ma már többnyire eredményesen kezelhető a hajritkulás és a kopaszodás is, még könnyebb a megoldás ott, ahol csak a haj minőségével van probléma.

Vétkes hormonok miatt maradhatunk hajszál híján

Az androgén hajhullást – amely elsősorban a férfiakra jellemző – a férfi nemi hormon többlete okozza. Így a tesztoszteron hibáztatható a „magas homlok”, a kopaszodó halánték és fejtető miatt. Ez a hormon a nőknél is előidézhet hajhullást, ám az ő esetükben csak ritkán vezet kopaszodáshoz. A fiúk, ha édesapjuk korán kopaszodni kezdett, nagy valószínűséggel hasonló gondokkal küszködnek majd, mert a kopaszodásra való hajlam örökölhető.

Bűnbak-lajstrom

Kóros hajhullás esetén számos bűnbak felsorolható:

súlyos fertőző betegségek, krónikus gyulladások, candida-fertőzés,

prosztataproblémák, kismedencei gyulladások

emésztési zavarok, rossz felszívódás, bélgyulladások

ételallergiák, intoleranciák

pajzsmirigybetegség: alulműködés

nőgyógyászati problémák: petefészek-gyulladás, hormonális zavarok

szülés utáni hormonváltozás,

fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása,

ingadozó, illetve magas vérnyomás,

cukorbetegség,

vitamin- és vashiány,

változókor,

a fejbőr gyulladásos betegségei vagy gombásodása,

agresszív vagy gyakori fogyókúra, szigorú diéták

gyógyszerszedés: antibiotikumok, hormonok, citosztatikumok, gyulladásgátlók, vérzsírcsökkentők…

nagy mennyiségű amalgám tömés, illetve különféle fogászati problémák,

autoimmun betegségek,

daganatos betegségek – főleg a kemoterápia és besugárzás idején

lelki traumák,

hosszan tartó fizikai, pszichikai megterhelés

Hajszál híján - Bölcsességek az egészséges hajért

Ezekre feltétlen figyelni kell

  • Ha valaki cukorbeteg, és azt tapasztalja, hogy hullani kezd a haja, azonnal kérjen segítséget, forduljon szakemberhez! A betegség visszafordíthatatlan hajritkuláshoz vezethet!
  • Diffúz hajhullásnál a kiváltó ok és a megjelenés között akár több hónap is eltelhet, így az alapvető okot nagyon nehéz felismerni.
  • Ahol a fejbőr hegesedett, akár mechanikai sérülés, akár bőrbetegség következtében, ott nem nő többé hajszál.
  • Naponta nem érdemes két alkalomnál többször fésülködni, mivel a „hajszerszámmal” okozott húzás lazítja a hajhagyma és az azt a szőrtüszőhöz kötő szerv kapcsolatát, ami idő előtti hajhagyma-szarusodást vált ki.
  • Akinek a párnáján a felkelés után rendszeresen15-20 hajszál is található, jól teszi, ha mihamarabb felkeresi a hajgyógyászt.
  • Mindenkinek megerősödik a haja, aki hetente legalább 10-12-féle zöldséget és minél több gabonafélét fogyaszt!

„Üzletasszony-betegség” = diffúz hajhullás

Azt a diffúz hajhullást – a fejtetőn korongszerűen kialakuló hajritkulást –, amely 80%-ban Európában fedezhető fel és 90%-ban a nőket érinti, üzletasszony-betegségnek nevezték el. Nem véletlenül, hiszen a kellemetlen tünet mögött feltehetően olyan pszichés tényezők lapulnak, amelyek a feminin- és a maszkulin-szerepek keveredéséből származnak.

Rejtélyes foltos hajhullás

A körkörös vagy más néven foltos hajhullás-ritkulás nagyon rejtélyes jelenség. Ebben az esetben szinte az egyik pillanatról a másikra tisztán kivehető, többnyire kör alakú kopasz foltok keletkeznek a fejbőrön. Vannak, akik egyértelműen fogászati, mások pszichés problémára vezetik vissza ezt a tünetet, de autoimmun reakcióról is lehet szó. A kopasz foltok amilyen gyorsan keletkeznek, ugyanolyan gyorsan el is tűnhetnek.

Ám nem érdemes erre várni, mert minél később kezdődik a megfelelő terápia, annál kevesebb a remény arra, hogy a haj ismét kinő az adott helyen, különösen akkor, ha a hajhullás a fejbőr elváltozásával is együtt járt!

Mi segíthet?

A tudomány mai állása szerint – a még visszafordítható hajhullással küszködőknek – kiváló megoldást jelentenek a személyre szabottan elkészített, természetes alapanyagú, esszenciális olaj-, tinktúra-, illetve krém- és szárazanyag alapú kivonatok keverékei.

Hogy ezek közül kinek melyikre lenne szüksége?

Megtudhatja, ha szán rá időt, s részt vesz egy hajanalízisen, ahol nemcsak a hajhagymákat, a hajszálakat, hanem egész fejbőrt 350-szeres nagyításban vizsgálják meg, s csak ezt követően állítják fel a diagnózist, s javasolnak terápiát. A jól képzett trichológus mindenkit ellát táplálkozási tanácsokkal is. Ha viszont az érintett állapota megkívánja, továbbküldi a megfelelő szakrendelésre.

Intenzív vitaminkúra

A kúrát feltétlen kiegészíti nagy adagú hajgyökértápláló vitaminok és ásványok szedése is, legfontosabb anyagok: biotin, vas, kalcium, magnézium, B-vitaminok, linolénsav, cink, szelén, E-vitamin, béta-karotin, inositol, PABA, cystein, tyrosin…

Ha a szervezetben túl nagy a deficit, nem jó az emésztés, rossz a felszívódás, ételintolerancia áll a háttérben, akkor feltétlen indokolt a szükséges vitaminok, ásványok és aminosavak injekcióban vagy infúzióban történő kúraszerű beadása. Ezzel ugyanis felgyorsítható a hiányok rendezése és a kiürült raktárak feltöltése is. Így gyorsítható a haj regenerálódása, növekedése és csökkenthető a kiújulás esélye.

Dr. Balaicza Erika természetgyógyász, belgyógyász

Nézd meg ezt is

Önszeretet meditáció videón: A szeretet és te nem két külön dolog, Önvaló

Önszeretet meditáció videón: A szeretet és te nem két külön dolog

Ez Önvaló meditáció, mely önkutatás révén segíti a szeretet Éned megtalálását. A szeretet és te nem két külön dolog.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!