Hajszál híján – Bölcsességek hajhullásra

A hajhullás okai és kezelési lehetőségei, hogy ne maradjunk hajszál híján.

Egy csapásra híressé, no és gazdaggá válhatna az, aki feltalálja az „univerzális hajnövesztőt”. Azt a csodaszert, amely a biliárdgolyóra emlékeztető kobakra is képes tincseket varázsolni, és persze akkor is segít, ha csupáncsak dúsabbá kell tenni a hajkoronát. Aki kételkedne, idézze csak fel azt az időszakot, amikor az első hajnövesztő szer megjelent a honi piacon… Kígyózó sorokban tülekedett a magyar. Kopaszok, ritkuló hajúak és mindazok, akik úgy gondolták, nem kizárólag a padló állíthatja meg a hajhullást…

A köztudatban némi fogalomzavar tapasztalható a hajhullással kapcsolatban. Kezdjük talán ott, hogy a hajhullás lehet normális és lehet kóros eredetű folyamat. Ha hajritkuláshoz vezethet, az már kórós állapotot jelent. Jó hír az érintetteknek, hogy ma már többnyire eredményesen kezelhető a hajritkulás és a kopaszodás is, még könnyebb a megoldás ott, ahol csak a haj minőségével van probléma.

Vétkes hormonok miatt maradhatunk hajszál híján

Az androgén hajhullást – amely elsősorban a férfiakra jellemző – a férfi nemi hormon többlete okozza. Így a tesztoszteron hibáztatható a „magas homlok”, a kopaszodó halánték és fejtető miatt. Ez a hormon a nőknél is előidézhet hajhullást, ám az ő esetükben csak ritkán vezet kopaszodáshoz. A fiúk, ha édesapjuk korán kopaszodni kezdett, nagy valószínűséggel hasonló gondokkal küszködnek majd, mert a kopaszodásra való hajlam örökölhető.

Bűnbak-lajstrom

Kóros hajhullás esetén számos bűnbak felsorolható:

súlyos fertőző betegségek, krónikus gyulladások, candida-fertőzés,

prosztataproblémák, kismedencei gyulladások

emésztési zavarok, rossz felszívódás, bélgyulladások

ételallergiák, intoleranciák

pajzsmirigybetegség: alulműködés

nőgyógyászati problémák: petefészek-gyulladás, hormonális zavarok

szülés utáni hormonváltozás,

fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása,

ingadozó, illetve magas vérnyomás,

cukorbetegség,

vitamin- és vashiány,

változókor,

a fejbőr gyulladásos betegségei vagy gombásodása,

agresszív vagy gyakori fogyókúra, szigorú diéták

gyógyszerszedés: antibiotikumok, hormonok, citosztatikumok, gyulladásgátlók, vérzsírcsökkentők…

nagy mennyiségű amalgám tömés, illetve különféle fogászati problémák,

autoimmun betegségek,

daganatos betegségek – főleg a kemoterápia és besugárzás idején

lelki traumák,

hosszan tartó fizikai, pszichikai megterhelés

Hajszál híján - Bölcsességek az egészséges hajért

Ezekre feltétlen figyelni kell

  • Ha valaki cukorbeteg, és azt tapasztalja, hogy hullani kezd a haja, azonnal kérjen segítséget, forduljon szakemberhez! A betegség visszafordíthatatlan hajritkuláshoz vezethet!
  • Diffúz hajhullásnál a kiváltó ok és a megjelenés között akár több hónap is eltelhet, így az alapvető okot nagyon nehéz felismerni.
  • Ahol a fejbőr hegesedett, akár mechanikai sérülés, akár bőrbetegség következtében, ott nem nő többé hajszál.
  • Naponta nem érdemes két alkalomnál többször fésülködni, mivel a „hajszerszámmal” okozott húzás lazítja a hajhagyma és az azt a szőrtüszőhöz kötő szerv kapcsolatát, ami idő előtti hajhagyma-szarusodást vált ki.
  • Akinek a párnáján a felkelés után rendszeresen15-20 hajszál is található, jól teszi, ha mihamarabb felkeresi a hajgyógyászt.
  • Mindenkinek megerősödik a haja, aki hetente legalább 10-12-féle zöldséget és minél több gabonafélét fogyaszt!

„Üzletasszony-betegség” = diffúz hajhullás

Azt a diffúz hajhullást – a fejtetőn korongszerűen kialakuló hajritkulást –, amely 80%-ban Európában fedezhető fel és 90%-ban a nőket érinti, üzletasszony-betegségnek nevezték el. Nem véletlenül, hiszen a kellemetlen tünet mögött feltehetően olyan pszichés tényezők lapulnak, amelyek a feminin- és a maszkulin-szerepek keveredéséből származnak.

Rejtélyes foltos hajhullás

A körkörös vagy más néven foltos hajhullás-ritkulás nagyon rejtélyes jelenség. Ebben az esetben szinte az egyik pillanatról a másikra tisztán kivehető, többnyire kör alakú kopasz foltok keletkeznek a fejbőrön. Vannak, akik egyértelműen fogászati, mások pszichés problémára vezetik vissza ezt a tünetet, de autoimmun reakcióról is lehet szó. A kopasz foltok amilyen gyorsan keletkeznek, ugyanolyan gyorsan el is tűnhetnek.

Ám nem érdemes erre várni, mert minél később kezdődik a megfelelő terápia, annál kevesebb a remény arra, hogy a haj ismét kinő az adott helyen, különösen akkor, ha a hajhullás a fejbőr elváltozásával is együtt járt!

Mi segíthet?

A tudomány mai állása szerint – a még visszafordítható hajhullással küszködőknek – kiváló megoldást jelentenek a személyre szabottan elkészített, természetes alapanyagú, esszenciális olaj-, tinktúra-, illetve krém- és szárazanyag alapú kivonatok keverékei.

Hogy ezek közül kinek melyikre lenne szüksége?

Megtudhatja, ha szán rá időt, s részt vesz egy hajanalízisen, ahol nemcsak a hajhagymákat, a hajszálakat, hanem egész fejbőrt 350-szeres nagyításban vizsgálják meg, s csak ezt követően állítják fel a diagnózist, s javasolnak terápiát. A jól képzett trichológus mindenkit ellát táplálkozási tanácsokkal is. Ha viszont az érintett állapota megkívánja, továbbküldi a megfelelő szakrendelésre.

Intenzív vitaminkúra

A kúrát feltétlen kiegészíti nagy adagú hajgyökértápláló vitaminok és ásványok szedése is, legfontosabb anyagok: biotin, vas, kalcium, magnézium, B-vitaminok, linolénsav, cink, szelén, E-vitamin, béta-karotin, inositol, PABA, cystein, tyrosin…

Ha a szervezetben túl nagy a deficit, nem jó az emésztés, rossz a felszívódás, ételintolerancia áll a háttérben, akkor feltétlen indokolt a szükséges vitaminok, ásványok és aminosavak injekcióban vagy infúzióban történő kúraszerű beadása. Ezzel ugyanis felgyorsítható a hiányok rendezése és a kiürült raktárak feltöltése is. Így gyorsítható a haj regenerálódása, növekedése és csökkenthető a kiújulás esélye.

Dr. Balaicza Erika természetgyógyász, belgyógyász

Nézd meg ezt is

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

Ez egy Önvaló meditáció, amely az igazi Énedbe vezet vissza. Figyelj befelé és érezd át. 

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!