Gyógyító színvilág – így nem misztikum a színek gyógyhatása, természetes

A gyógyító színvilág történelmi. A fény és a nap a legtöbb ősi kultúrában nagy jelentőséggel bírt mind vallási, mind gyógyítói szempontból. Ugyanakkor emiatt misztikusan is hangozhat, hogy a színeknek gyógyító hatása lenne. Talán azt sem mindenki érti, hogy mi köze van a fénynek és a színnek egymáshoz. 

A gyógyító színvilág mindig is jelen volt a történelemben

Frank Alper kutatásai szerint Atlantisz különleges kör alakú templomai peremén olyan színnel töltött gyógyító szobák helyezkedtek el, melyeket a nap fényéből prizmával bontott különböző sugarak világítottak meg. Leírása szerint Atlantisz népe magasan fejlett színtudatossággel rendelkezett és a fényszínek segítségével csodálatos gyógyításokat hajtott végre.

Az egyiptomi kultúrában, a színekkel való gyógyítás Toth nevéhez fűződik. Maradtak feljegyzések különleges színes szobákról melyet a nap sugarai világítottak meg.

Az indiai kultúrában az ayurvéda gyógyító módszerén belül is nagy hangsúlyt kapnak a színek, a különböző ételeken keresztül. Az ízek (édes, csípős, savanyú, stb.) megfeleltethetőek bizonyos színekkel, sőt a 3 dósa és ezek keverék-típusai is összefüggésbe hozhatóak a szivárvány színeivel.

A görög filozófiában (Püthagorasz)  is fellelhetjük a hangok és a színek kapcsolatát és gyógyító rendszerüket.

Newton a fehér fény prizmával történő bontásával bebizonyította, hogy a fény a spektrum színeiből áll. A prizma megváltoztatta a fény haladási sebességét, így a színek más-más fénytörési szöge megmutatta számunkra a teljes spektrum sokszínűségét, a szivárványt. Eső után a vízcseppek funkcionálnak természetes prizmaként.

Rudolf Steiner a XX. század elején kutatta a színek gyógyító erejét és kijelentette: “Minden színnek speciális spirituális jelentősége van.” Felfedezte, hogy a színeket geometriai formákhoz kapcsolva a forma ereje erősíti a szín hatását. Munkája ma is tükröződik a Waldorf iskolákban, ahol a különböző életkorú gyermekek különböző színű tantermekben tanulnak, s így a szín egyszerre segíti és inspirálja őket az adott életkorban.

A pszichológiában alkalmazott színteszt Max Luscher nevéhez fűződik, ahogyan az az elmélet is, mely szerint az egyéni színválasztásokban a személy alapvető személyiségjegyei mutatkoznak meg.

Hogyan lehet gyógyító hatása egy színnek?

A szemünk segítségével érzékelt színek valójában a fény meghatározott frekvenciája (időegység alatti energia hullámok száma). Vagyis az, amit mi színnek nevezünk, energia. A színeket másik oldalról megközelítve:

Ha fényt vetítünk egy tárgyra, a fotonok kölcsönhatásba lépnek a tárgyat alkotó atomokkal. Bizonyos fotonok elnyelődnek, míg mások visszaverődnek. Ezeket a visszaverődött fotonokat, frekvenciákat érzékeljük színekként. Azok a tárgyak, melyek minden fényt elnyelnek feketének, melyek minden fényt tükröznek fehérnek látszanak. A gyógyításra lefordítva ez azt jelenti, hogy amikor a fény (bármely frekvenciája) a bőrünkkel találkozik, kölcsönhatásba lép a testet alkotó atomokkal. Azaz energia lép kölcsönhatásba energiával, és így már sokkal érthetőbb :). Így lehetséges az is, hogy fény hatására a test D vitamint termeljen.

A fény a szemen keresztül eljut a hipotalamuszhoz, ami az agyalapi mirigy révén szabályozza a test működését, azaz a színek közvetlenül a hormonrendszerünk “karmesterénél” hatnak. A hormonrendszer pedig szabályozza az anyagcserét, szaporodást, alvás-ébrenlétet, vegetatív idegrendszeri egyensúlyt, hőmérsékletet, stb. Azaz a színek befolyással bírnak mindezekre a működésekre. Ha pedig így van, akkor a gyógyításhoz már csak azt kell tudni, hogy melyik szín energiája melyik testi működés, szerv energiájára hat pozitívan. Ezt a tudást alkalmazzák a színterápiák során. Pl. a narancs, a vörös fokozza az étvágyat (anyagcsere hatás), a kék a nyugalom, békesség biztosítója (vegetatív idegrendszeri hatás).

A színek és a csakrák

A test csakrái energia örvények, melyek a fizikai test körül találhatóak. Ebből a megközelítésből még egyszerűbb a gyógyítás, hisz energia találkozik energiával. Szín találkozik színnel, mivel a csakrák frekvenciája is színként érzékelhető. Érdekesség, hogy a csakrák színeinek sorrendje megegyezik a szivárvány fordított színrendjével.

A gyógyító színvilág és az érzelem

A színek a lélekre is gyógyítólag hatnak. Van, hogy azt vesszük észre (ha figyelünk), hogy a szemünknek jól esik megpihenni valamilyen színeken. Amikor pedig így tesz, érzelmi változás következik be. Az érzelmek ugyanis szintén energiák, melyeknek meg van a maga frekvenciája. Azaz itt is energia találkozik energiával.

A természet is a színek világa

A természet testre és lélekre gyakorolt kedvező hatásában maguk a színek is közrejátszanak. A kék ég békéje, a zöld gyógyító frekvenciája, a sárga életöröme, ételeink színei, stb.

Milyen színt válasszunk az egészségünkért?

Mindig azt, amihez éppen vonzódunk. Ugyanis nem véletlenül vonzódunk egy-egy színhez. A színek gyógyító hatása miatt nem érdemes ragaszkodni egy-egy kedvenchez, ugyanis a színek energiája “feltölt”, s utána már másik szín esik jól. Célszerű inkább rászokni, hogy figyeljük a színek iránti vonzalmunkat és e szerint változtassuk arányaikat a környezetünkben, amennyire tehetjük. Lehetséges odafigyelni az ételeink, ruházatunk, apróbb tárgyaink színére, nőknél akár a körömlakk, ékszerek színére. Ezeket könnyebben változtathatjuk, mint a lakótér vagy akár a munkahely színeit. Ugyanakkor utóbbiakra is érdemes ráérezni.

Hermann Éva – Földesi Orsolya: A fény esszenciája c. könyvéből részlet, ezt egészítettem ki.

Fekete Kata természetgyógyászat, ZYO, ThetaHealing

 

Nézd meg ezt is

Macskamenta – Ha már eleged van a szúnyogokból, sőt másra is jó

Természetes szúnyog riasztó, sőt egészség kincseket is rejt magában és a cicák is szeretik. Termesztheted, fogyaszthatod, mindenhogy jót tesz.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.