Gyógyító színvilág – így nem misztikum a színek gyógyhatása, természetes

A gyógyító színvilág történelmi. A fény és a nap a legtöbb ősi kultúrában nagy jelentőséggel bírt mind vallási, mind gyógyítói szempontból. Ugyanakkor emiatt misztikusan is hangozhat, hogy a színeknek gyógyító hatása lenne. Talán azt sem mindenki érti, hogy mi köze van a fénynek és a színnek egymáshoz. 

A gyógyító színvilág mindig is jelen volt a történelemben

Frank Alper kutatásai szerint Atlantisz különleges kör alakú templomai peremén olyan színnel töltött gyógyító szobák helyezkedtek el, melyeket a nap fényéből prizmával bontott különböző sugarak világítottak meg. Leírása szerint Atlantisz népe magasan fejlett színtudatossággel rendelkezett és a fényszínek segítségével csodálatos gyógyításokat hajtott végre.

Az egyiptomi kultúrában, a színekkel való gyógyítás Toth nevéhez fűződik. Maradtak feljegyzések különleges színes szobákról melyet a nap sugarai világítottak meg.

Az indiai kultúrában az ayurvéda gyógyító módszerén belül is nagy hangsúlyt kapnak a színek, a különböző ételeken keresztül. Az ízek (édes, csípős, savanyú, stb.) megfeleltethetőek bizonyos színekkel, sőt a 3 dósa és ezek keverék-típusai is összefüggésbe hozhatóak a szivárvány színeivel.

A görög filozófiában (Püthagorasz)  is fellelhetjük a hangok és a színek kapcsolatát és gyógyító rendszerüket.

Newton a fehér fény prizmával történő bontásával bebizonyította, hogy a fény a spektrum színeiből áll. A prizma megváltoztatta a fény haladási sebességét, így a színek más-más fénytörési szöge megmutatta számunkra a teljes spektrum sokszínűségét, a szivárványt. Eső után a vízcseppek funkcionálnak természetes prizmaként.

Rudolf Steiner a XX. század elején kutatta a színek gyógyító erejét és kijelentette: “Minden színnek speciális spirituális jelentősége van.” Felfedezte, hogy a színeket geometriai formákhoz kapcsolva a forma ereje erősíti a szín hatását. Munkája ma is tükröződik a Waldorf iskolákban, ahol a különböző életkorú gyermekek különböző színű tantermekben tanulnak, s így a szín egyszerre segíti és inspirálja őket az adott életkorban.

A pszichológiában alkalmazott színteszt Max Luscher nevéhez fűződik, ahogyan az az elmélet is, mely szerint az egyéni színválasztásokban a személy alapvető személyiségjegyei mutatkoznak meg.

Hogyan lehet gyógyító hatása egy színnek?

A szemünk segítségével érzékelt színek valójában a fény meghatározott frekvenciája (időegység alatti energia hullámok száma). Vagyis az, amit mi színnek nevezünk, energia. A színeket másik oldalról megközelítve:

Ha fényt vetítünk egy tárgyra, a fotonok kölcsönhatásba lépnek a tárgyat alkotó atomokkal. Bizonyos fotonok elnyelődnek, míg mások visszaverődnek. Ezeket a visszaverődött fotonokat, frekvenciákat érzékeljük színekként. Azok a tárgyak, melyek minden fényt elnyelnek feketének, melyek minden fényt tükröznek fehérnek látszanak. A gyógyításra lefordítva ez azt jelenti, hogy amikor a fény (bármely frekvenciája) a bőrünkkel találkozik, kölcsönhatásba lép a testet alkotó atomokkal. Azaz energia lép kölcsönhatásba energiával, és így már sokkal érthetőbb :). Így lehetséges az is, hogy fény hatására a test D vitamint termeljen.

A fény a szemen keresztül eljut a hipotalamuszhoz, ami az agyalapi mirigy révén szabályozza a test működését, azaz a színek közvetlenül a hormonrendszerünk “karmesterénél” hatnak. A hormonrendszer pedig szabályozza az anyagcserét, szaporodást, alvás-ébrenlétet, vegetatív idegrendszeri egyensúlyt, hőmérsékletet, stb. Azaz a színek befolyással bírnak mindezekre a működésekre. Ha pedig így van, akkor a gyógyításhoz már csak azt kell tudni, hogy melyik szín energiája melyik testi működés, szerv energiájára hat pozitívan. Ezt a tudást alkalmazzák a színterápiák során. Pl. a narancs, a vörös fokozza az étvágyat (anyagcsere hatás), a kék a nyugalom, békesség biztosítója (vegetatív idegrendszeri hatás).

A színek és a csakrák

A test csakrái energia örvények, melyek a fizikai test körül találhatóak. Ebből a megközelítésből még egyszerűbb a gyógyítás, hisz energia találkozik energiával. Szín találkozik színnel, mivel a csakrák frekvenciája is színként érzékelhető. Érdekesség, hogy a csakrák színeinek sorrendje megegyezik a szivárvány fordított színrendjével.

A gyógyító színvilág és az érzelem

A színek a lélekre is gyógyítólag hatnak. Van, hogy azt vesszük észre (ha figyelünk), hogy a szemünknek jól esik megpihenni valamilyen színeken. Amikor pedig így tesz, érzelmi változás következik be. Az érzelmek ugyanis szintén energiák, melyeknek meg van a maga frekvenciája. Azaz itt is energia találkozik energiával.

A természet is a színek világa

A természet testre és lélekre gyakorolt kedvező hatásában maguk a színek is közrejátszanak. A kék ég békéje, a zöld gyógyító frekvenciája, a sárga életöröme, ételeink színei, stb.

Milyen színt válasszunk az egészségünkért?

Mindig azt, amihez éppen vonzódunk. Ugyanis nem véletlenül vonzódunk egy-egy színhez. A színek gyógyító hatása miatt nem érdemes ragaszkodni egy-egy kedvenchez, ugyanis a színek energiája “feltölt”, s utána már másik szín esik jól. Célszerű inkább rászokni, hogy figyeljük a színek iránti vonzalmunkat és e szerint változtassuk arányaikat a környezetünkben, amennyire tehetjük. Lehetséges odafigyelni az ételeink, ruházatunk, apróbb tárgyaink színére, nőknél akár a körömlakk, ékszerek színére. Ezeket könnyebben változtathatjuk, mint a lakótér vagy akár a munkahely színeit. Ugyanakkor utóbbiakra is érdemes ráérezni.

Hermann Éva – Földesi Orsolya: A fény esszenciája c. könyvéből részlet, ezt egészítettem ki.

Fekete Kata természetgyógyászat, ZYO, ThetaHealing

 

Nézd meg ezt is

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

Ez egy Önvaló meditáció, amely az igazi Énedbe vezet vissza. Figyelj befelé és érezd át. 

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!