A fogyás kettős stratégiája

A természetes zsírégetők bioanyagok, melyek gondoskodnak az optimális zsírégetésről:

• a fölösleges zsírt energiává alakítják át, mielőtt azok a zsírsejtekben szétterjednének.

• „kiszívják” a sejtekből az elraktározódott zsírt, ami aztán elég, tehát energiává alakul át.

Ezzel a kettős stratégiával serkentik az anyagcserét, és gondoskodnak a fölösleges kilók eltüntetéséről – diéta nélkül. Ez addig tart, míg a szervezetnek vannak zsírtartalékai. Ennek köszönhetően lassan fogyunk le és könnyebben tudjuk később a súlyt tartani.

Semmi esetre sem szabad azonban a zsírégetőket a zsírblokkolókkal összetéveszteni. Azok olyan szintetikus anyagok, melyek akadályozzák a zsíremésztést és a zsírfelvételt a belekből. A zsírblokkolók gondoskodnak arról, hogy a táplálék zsírrészecskéi emésztetlenül választódjanak ki. Emiatt tartós alkalmazásuk esetén a zsír oldékony vitaminok hiánytüneteivel kell számolnunk.

Fogyás – a természet zsírégető szerei

Fogyókúra - Egészséges táplálkozás - Életmód
Egészséges táplálkozás – Életmód

Komplex szénhidrátok

Szénhidrátok cukor és keményítő formájában sok tápanyagban megtalálhatóak. Vannak szénhidrátok, melyeket a szervezet gyorsan és fáradság nélkül tud felhasználni (egyszerű és összetett cukrok az édességekben). Ezzel szemben a komplex szénhidrátok emésztése nagy munkát igényel. A szervezetnek energiát kell ráfordítani – tehát a tartalékait „megcsapolni” – az átalakításhoz.

Legjobb források: káposzta, hüvelyesek, zöld saláta, citrusgyümölcsök, alma. Mivel ezek a táplálékok nemcsak energiát használnak, hanem zsír- és kalóriaszegények is, így hatásos zsírégetők.

A komplex szénhidrátok bevitelénél különösen fontos elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása is. Az emészthetetlen rostokat sok vízzel kell leöblíteni, különben megakad az emésztés. Legalább napi két liter fogyasztása ajánlott. Víz helyett jó a citrom- és narancslé is.

Extra tipp az ayurvédából: a salaktalanító hatást erősíti, ha egész nap meleg vizet iszik (az étkezéseket kivéve).

Természetes Glukagon 

Ez a hormon akkor aktiválódik, amikor a vércukorszint nagyon lecsökken. Serkenti a fehérjéből és zsírból új cukor képződését. A zsírt a szervezet tartalék készleteiből veszi. Legjobban akkor működik, amikor a szervezetnek sok magas értékű fehérje áll rendelkezésére. Ez pedig a sovány tejtermékekben, halban található.

Természetes Jód

A pajzsmirigynek van szüksége erre a nyomelemre azért, hogy a sejtek égetőkemencéjének teljesítménye nagy legyen. Ezzel aktiválja az anyagcserét – és a zsírpárnák eltűnnek. Jódozott konyhasó, hal, tengeri kagyló és a rákok a legjobb jódforrások.

Carnitin – Miben van természetesen?

Ez a fehérje segíti a zsírlebontást, így megakadályozza zsírtartalék képződését. A legjobb carnitinforrások: húsfélék (ám főzés és sütés hatására javarészük lebomlik), valamint a tejtermékek. Ez a fehérje azonban csak teljes égés esetén hatásos, amit a fizikai munka elősegít.

Ligetszépe-olaj

Hogy a ligetszépe növény magjából nyert linolsavak és gamma-linolsavak zsírégetőként hogyan funkcionálnak, még nem tudjuk. Valószínűleg növelik a hőcserét, ezzel az energiafelhasználást. Ligetszépe-olaj kapszula vagy folyadék formájában kapható. Amilyen gyakran csak lehet, keverjen az ételbe egy-egy kávéskanállal.

Somatotropin a természetben

Ez a növekedési hormon éjjel átveszi a szervezetben a sejtregenerálás irányítását. Az ehhez szükséges energiát a zsírsejtekből „szívja ki”, amihez fehérjére is szükség van. Este ezért javasolt egy kis adag joghurtot vagy kevés sajtot enni.

ACTH – természetes formában

Ez a hormon reggel aktív, ekkor serkenti a szervezet sejtjeit. Az ehhez szükséges energia a zsírraktárakból származik. Munkájában segítik a fehérjék és a C-vitamin. Reggelihez igyon egy pohár frissen préselt és vízzel hígított narancslevet.

Fogyás – Hogyan fogyjunk zsírégető stresszel?

Hormonokkal a zsírsejtek „megcsapolhatók”. Sport, zaj, szerelem, indulat, lelkesedés – mindez stresszt okoz. Ezáltal stresszhormonokat termel a szervezet, ami a maradék energiát is felhasználja. Így az zsírt bont le, kivéve, ha kalóriabombákkal száll szembe (mint az sok stresszes evőnél előfordul). Különbség: míg a negatív stresszhormon – az adrenalin – nemcsak az anyagcserét ösztönzi, hanem tartósan károsítja is a szervezetet, addig a noradrenalin karcsúsít, és boldoggá tesz. Ez pozitív stressz esetén áramlik ki, ha örülünk, sportolunk, szerelmesek vagyunk.

Helyi zsírégetési tippek tengeri algákkal

• Cellulitisz ellen: a tengeri növények hatékony alakformálók, mivel ásványi sókban, nyomelemekben (jód!), aminosavakban és vitaminokban gazdagok. Ez pedig segíti a zsíranyagcserét. Az algakészítmények segítenek a salaktalanításban és a lerakódott zsír lebontásában. Íme egy tipp otthonra: kétnaponta vegyen 30 perces algakivonatos fürdőt, majd kenje be testét algatartalmú testápolóval, igyon minden főétkezés előtt egy csésze algateát, hetente egyszer kenje be a cellulitiszes testrészt agar-agar porból, kámforolajból és tojássárgájából készült péppel, és hagyja 15 percig hatni, végül zuhanyozzon le. A kúra javasolt időtartama: 6 hét.

• Zsírégető masszázs: a felfújt sejtek gyakran a nyirokkeringést is blokkolják, a zsírlebontás és a salaktalanítás ezért összetartoznak. Míg a zsírégetők a zsírsejteket zsugorítják, a masszázs segíti a salakanyagok eltávolítását és feszesíti a szöveteket. Mindegy, mivel végzi a masszázst (kefe, luffaszivacs, elektromos masszázskészülék), a lényeg, hogy naponta és legalább 10 percig végezze.

• Termohenger – befűt a zsírsejteknek: a test borogatása a nyomás és meleg által gyorsítja a zsírlebontást. Kenje be testét keringésaktiváló növényi anyagú krémmel, csavarja folpack-fóliába, takarózzon be, és várja meg, míg rendesen felmelegszik. Legalább 20 percig maradjon a termohengerben. A maradék krémet öblítse le.

Dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos, természetgyógyász

[MLX_AD ID=’5202′]

[MLX_AD ID=’5206′]