Elvárás – Mikor az elvárás többé nem okoz lelki problémát

Elménk természetes működése, hogy igyekszik mindenből a legjobbat kiválasztani a számunkra, valahogy úgy, mint a Google kereső, mikor valamire keressük a választ. A sok-sok legjobb alapján kialakul a fejünkben a kép arról, hogy minek hogyan kellene működnie. Ez maga az elvárás.

Nekünk magunknak mi mindent kéne tudni elérni, milyennek kéne lennünk, másoknak hogyan kellene velünk és szeretetteinkkel viselkednie, az intézményeknek, a rendszernek, a világnak, hogyan kéne működnie és bánnia az emberekkel. Ez a mi igazságunk és mivel igazság igényünk ennek teljesülését kívánja meg, ezért elvárásunk is ez. Elvárásokat alakítunk ki magunkkal,  másokkal és a világgal szemben is.

Hogy okoz az elvárás lelki problémát?

Ahol elvárás van ott függés van az eredménytől, a dolgok kimenetelétől. Ha valami nem az elvárásunk szerint teljesül, akkor haragszunk magunkra vagy másokra. Sérülni érezzük az igazságot. Sőt méricskélni kezdjük magunkat és úgy ítéljük meg, nem vagyunk elég jók, nekünk ez nem megy, kevesek vagyunk mi ehhez. Szeretteinket pedig arra késztetjük, hogy tegyék úgy dolgaikat, ahogy mi elvárjuk tőlük, ahelyett, hogy szabadságot adnánk nekik.

Megéljük a tehetetlenséget, a kudarcot, mert sehogy sem sikerül az elvárásainkat teljesíteni. Mi magunk sem tudjuk mindig, mások pedig főleg nem.

Minél többször fordul elő, hogy elvárásunk nem teljesül, annál mélyebben rögzül bennünk a következtetés, amit levontunk.

Elvárás - Többé ne okozzon lelki problémátÉs minél mélyebben rögzül, annál jobban teremti számunkra ezt a valóságot és annál több esetben fogjuk ugyanezt megtapasztalni. Rossz érzéseink mélyülésével megjelenik a stressz, a nyomás alatt vagyok érzés, a kiúttalanság, a döntés képtelenség, stb. Rárakódik a félelem az újabb azonos kimeneteltől és a tehetetlenség, mert nem látunk más megoldást. Ha ez tartósan áll fenn, akkor betegséget fog okozni, szív, érrendszer, gyomor területen különösen. Sőt a pajzsmirigyet is érintheti, mert a megfelelési kényszer érzése az elvárásokkal kapcsolódik.

Ha teljesül az elvárásunk különös dolog figyelhető meg

Rövid ideig örülünk a sikernek, majd újabb elváráson kezdünk el munkálkodni és igazából nem tudjuk igazán megélni (a legtöbb esetben) az elégedettséget. Vagy van, hogy mégis, de aztán elérkezik a következő pillanat, amikor a dolgok már újra másként alakulnak, mint várjuk.

Örültél-e már mikor valami váratlan dolog történt, amire nem is gondoltál volna?

Bárkivel dolgoztam együtt, mindenki legcsodálatosabbnak tartott élménye, legnagyobb öröme olyan esetekből fakadt, amikor nem számított semmire, csak úgy jött. Hirtelen valami olyan, amit elképzelni sem tudott volna. Ez a kegyelem energiájának működése, amit maguk az elvárások eltérítenek az igazán legjobbtól.

  • Ismerek párkapcsolatokat, amik tönkrementek a kölcsönös elvárások nem teljesülése miatt és ismerek boldog olyanokat, amik váratlanul születtek meg, mikor semmilyen elvárás nem volt a másik kilétére vonatkozóan.
  • Ismerek munkahelyi áldozatokat, akik nem találták a helyüket sehol, mert elvárásaik mindig mások voltak, majd mikor elviselhetetlenné vált számukra a munkahelyek váltogatása és feladták az elvárásaikat hirtelen megjelent az életükben egy olyan, ami más volt mégis olyan igényeiknek is megfelelt, amiről nem is álmodtak volna.
  • Ismerek útkeresőket, akik a jövőjüket keresték, részletes listával arról, mit is várnak a jövőtől. A jövő pedig akkor találta meg őket, mikor feladták az összes elvárásukat (végső elkeseredésükben 🙂 ).

Velem is megtörtént. Én önmagamat kerestem és nem vettem észre, hogy elvárásaim hatalmas mennyisége egy nem létező, nem valódi képet alkotott rólam. Hatalmas erővel, energiával igyekeztem megfelelni ennek a képnek. Még a theta-t is erre használtam :). Ezért nem tudtam a természetes önmagam lenni. Akkor sikerült, mikor feladtam az összes elvárásomat magammal szemben. Azóta sokkal jobb dolgok történnek és megszűntek a lelki problémák is :).

Add fel az elvárásaidat mindenkivel szemben

Próbáld ki, milyen legalább egy időre félretenni az összes elvárásod. Észre fogod venni, hogy sokkal elégedettebb vagy magaddal, hogy a környezeted örömtelibb és vidámabb lesz és lesz miért hálát érezned. Sőt mások is hálásak lesznek neked, mert megadod nekik azt, amit máshol nem kapnak meg: az elvárás – megfelelés nélküliséget.

Könnyű-e ez?

Eleinte nem.

A megszokott elvárások “támadni” fognak, tesztelik, hogy biztos nem akarod-e őket, hogy komolyan gondolod-e, hogy nem kell elvárnod magadtól, hogy 200%-on teljesíts, hanem elég lesz az, ami a legjobb szándékoddal, legjobb igyekezeteddel természetesen születik meg. Mikor támad az elvárás gondolata csak ismerd fel, hogy ez az és engedd el….

Furán  hangzik, de hozzá kell szokni ahhoz is, hogy elvárások nélkül éld az életed és hogy ez nem azt jelenti, ne tedd meg, amit kellene vagy legyél felelőtlen.

Ha megszoktad, meg is fogod szeretni és fel is tudod adni. Talán nem mindet egyszerre, csak lépésről lépésre. De ha egyszer mindet feladod, megtapasztalod a szabadság érzést.

Készítettem segítségképp egy Theta Healing letöltést, ami a tudatalattid szintjére programozza a segítséget, hogy könnyebb legyen neked.

Itt találod, ebben a Facebook csoportban: https://www.facebook.com/groups/524617121073203/

Fekete Kata természetgyógyász, Theta Healing tanár

Nézd meg ezt is

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

A párkapcsolati horoszkóp vagy szinasztria segít önmagunk és a párunk jobb megismerésében, és rálátást ad mit tehetünk a kapcsolatunk jobbá tételéért.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!