Boldogság – 10 biztos lépés, hogy elkerüljük, elveszítsük

A boldogság alaptermészetünk, valódi lényünk maga a boldogság. Boldog a puszta létezéstől. Ez hihetetlen, amikor nem ezt éljük meg és kergetjük nap, mint nap a boldogságot. Miközben kergetjük észre sem vesszük, hogy már meg van és mi vagyunk azok, akik gondolkodás mintáinkkal, hitrendszereinkkel, szokásainkkal, viselkedésünkkel eredményesen megteremtjük magunknak a boldogtalanságot, hogy azután kereshessünk, hogy mitől is lehetnénk végre boldogok :). 

Íme 10 biztos recept a boldogság ellen

 • Legyen sok elvárásunk másokkal szemben: határozzuk meg minnél pontosabban, hogy kitől, mikor, mit és hogyan várunk el és követeljük is meg, hogy a cselekvések ennek megfelelőek legyenek. Pl. ha szerelmünk csak egy napot tud ránk szánni, akkor viszonyítsuk ezt ahhoz az elvárásunkhoz, hogy mi viszont minden pillanatot vele szeretnénk tölteni és ne értékeljük az egy napot, amit velünk tölt. Még jobb, ha pontosan meghatározzuk, hogy melyik nap melyik óráját és pillanatát jelenti a minden pillanat és ha mondjuk, mi 5-ig dolgozunk és ő csak 6-tól ér rá, akkor nehezteljünk emiatt, hisz nem teljesül az elvárásunk. Sőt nem teljesül a szerelmesekről alkotott fogalmunk sem, ami szerint egy szerelmes csak akkor lehet szerelmes, ha minden pillanatot a szerelmével tölt.
 • Legyen sok elvárásunk magunkkal szemben: minél több van, annál biztosabb, hogy összeütköznek egymással és valamelyik nem fog teljesülni és akkor így megélhetjük a kudarc érzését és utána hibáztathatjuk magunkat a döntésünk miatt. Pl. elvárom magamtól, hogy jó teljesítményt nyújtsak a munkahelyemen is és a családomnál/páromnál is és akkor melyiket válasszam, ha mondjuk túlóráznom kell, miközben a család épp családi programra megy :). Bármelyikről mondok le, ott lesz legalább a hiány érzet, hogy a másik dolgot nem tudtam teljesíteni.
 • Legyen minél több elképzelésünk az életről, az országról, a munkahelyünkről, a párunkról, a gyerekeinkről, a barátainkról, mert minél több van, annál könnyebb valami olyat találni, ami nem az elképzelésünk szerint működik és akkor végre csalódhatunk.
 • Ragaszkodjunk minél több dologhoz, mert így biztos, hogy valamelyiket legalább el fogjuk veszíteni, hogy megélhessük a veszteség érzését.
 • Boldogság - 10 biztos recept, hogy veszítsük el és legyünk boldogtalanok
 • Soroljunk mindent jó és rossz kategóriákba: Ha valamit jó-rossz kategóriába sorolunk, akkor ezzel ítéletet mondunk a dolog fölött a teljes kép ismerete nélkül. Pl. ha balesetet szenvedek az rossz, de ha a mentőorvos, aki megment a nagy Ő, akkor a baleset nem rossz, hanem jó, csak az adott pillanatban még nem látom a teljes képet, ezért ítélkezem. És bizony van, hogy elszalasztom a nagy Ő-t, mert azzal vagyok elfoglalva, hogy neheztelek a világra, a balesetre, az okozójára és utálom, hogy folyton rossz történik és nem érek rá észrevenni, hogy itt áll előttem az, akire vártam… :).
 • A jóhoz nagyon ragaszkodjunk, a rosszat pedig minden erővel próbáljuk meg megszüntetni: Ezzel azt teremtjük az életünkben, hogy folyton rossz dolgok történjenek, mert ami ellen harcolunk, annak energiát, figyelmet adunk és ezzel éppen ezt teremtjük. Ami pedig a jót illeti, azt nem tudjuk megtartani, mert a puszta megtartási szándék az elvesztéstől való félelemből táplálkozik, a félelem pedig a félelem tárgyát teremti, hisz a figyelmem valójában arra irányul, hogy jaj, csak el ne veszítsem.
 • Bármi történik, mindig hibáztassuk magunkat érte. Mindenben keressük meg, hogy vajon mi lehetett az a pont, ami rajtunk múlott. Nézegessük vissza a múltat ehhez minél többször, mert innen a jelenből nézve sokkal több hibánkat tudjuk felfedezni. Innen a jelenből sokkal jobban kétségbe tudjuk vonni, hogy a múltban jól cselekedtünk-e és innen könnyű azt megállapítani, hogy nem, hisz most már tudjuk, hogy hogy kellett volna, akkor meg balga mód azt hittük, hogy a legjobbat tesszük. Ne bocsássunk meg magunknak. Életünk végéig tartsunk számon minden vélt vagy valós hibát és élvezzük, ahogy ezek halmozódnak és egyre jobban nyomasztanak.
 • Legyünk rugalmatlanok, merevek. Ragaszkodjunk a terveinkhez és jottányit se engedjünk belőlük vagy ha igen, akkor az engedésbe lássuk bele, hogy ez gyengeség a részünkről és nyilvánítsuk magunkat férfiatlannak/nőietlennek/bénának, amiért engedtünk.
 • Sose hallgassunk másokra és sose engedjük meg nekik, hogy segítsenek, tanácsot adjanak. Vádoljuk meg őket azzal, hogy manipulálni akarnak, ki akarnak használni és utasítsuk el őket. Aztán fürödjünk egy jót a saját levünkben, amikor magányosnak érezzük magunkat és amikor úgy érezzük, mindent nekünk kell csinálni és nem számíthatunk senkire.
 • Alkossunk magunkról véleményt, vonjunk le minden történésből következtetéseket magunkról. Ehhez jó, ha folyton méricskéljük is magunkat, hogy vajon ma jól teljesítettünk-e vagy sem. Pl. szerencsétlen vagyok, szegény vagyok, becsapható vagyok, nem hallgat rám senki, sose lesz már párom, sose fogok már kigyógyulni ebből a betegségből, nekem ez nem megy, nem értem el, amit akartam, én nem vagyok rá képes, én nem tudom… stb. Minél többet mantrázzuk az önmagunkról alkotott véleményünket annál biztosabban és gyorsabban teremtjük azokat az élethelyzeteket, ahol ilyenként tapasztalhatjuk meg önmagunkat.

Tényleg ebből lesz a boldogság?

Mi lenne, ha hagynánk kibontakozni az eredendő, valódi boldog énünket? Mi lenne, ha a fentiek helyett csak azt néznénk meg legalább, hogy mi a jó ezekben a gondolkodás, viselkedés mintákban? Vajon tényleg azzal érjük el a céljainkat, ha elvárásokat gyártunk, ha ragaszkodunk dolgokhoz, ha negatívan gondolkodunk magunkról? Tényleg megyünk ezekkel bármire? Tényleg arra fog áramlani az élet, amerre mi kitaláltuk? Tényleg úgy fognak mások viselkedni, ahogy mi szeretnénk? És mi tényleg úgy kell, hogy viselkedjünk, ahogy elvártuk magunktól, akkor is mikor a körülmények mások?

Légy inkább csak boldog.

Fekete Kata természetgyógyász, ThetaHealing tanár

Nézd meg ezt is

Elmén túli megértés a gyakorlatban - Önvaló, videón

Elmén túli megértés a gyakorlatban – Önvaló, videón

Gyakorlati példát mutat neked arról, ahogy felismerődik az a megértés, ami gondolkodástól független, ami nem következtetésen alapszik.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!