Biodinamika és a craniosacralis ritmus jelentése

A biodinamika szerint a természethez hasonlóan a testnek is van saját belső ritmusa, amely egészséges szervezet esetén belső egyensúlyi állapotot tart fenn, ami hatással van a test szöveteire és ezen keresztül a test minden egyes részére is. A test különböző ritmikus tevékenységei összhangban vannak egymással illetve ez az összhang borul fel betegség esetén.  

A biodinamika az egészséget folytonos mozgásként értelmezi.

Testünk belső intelligenciája a belénk kódolt gyógyító és szabályozó terve szerint minden pillanatban a lehetséges egyensúly és harmónia irányába törekszik. Ritmus szerint tágul ki és húzódik össze a tüdőnk, ez adja légzésünk ritmusát. Légzés alatt nemcsak a tüdőnk által megvalósított tevékenységet értjük. Minden légzés, ami egy bizonyos ritmus szerint kitágul majd összehúzódik. Érdekességként a magyar nyelvben a légzés a lélek szóból származik – lélekzés.

Biodinamika és craniosacralis ritmus

Az erek tágulásának és összehúzódásának ritmusát is ki tudjuk tapintani. A test legbelső, legfinomabban érzékelhető ritmusait pedig az agy körül illetve a gerinccsatornában keringő agyi-gerincvelő folyadék (liquor) tükrözi. A test agyi-gerincvelő folyadékot termel, mellyel egy bizonyos ütem szerint feltölti az agyat és a gerincvelőt burkoló ún. durazsákot. A folyadékok összenyomhatatlansága miatt a növekvő folyadéknyomás durazsák körüli szövetekben illetve azokon keresztül az egész testben finom kitágulást okoz, hasonlóképpen mint a levegővel teleszívott tüdőnk körüli szövetek tágulása. Amikor az agyat és a gerincvelőt a durazsák kötőszöveti membránjának öblein keresztül tápláló illetve salaktalanító liquor elhasználódik, testünk méregtelenítő rendszerébe kerül a durazsákból. Az ezzel együttjáró folyadéknyomás csökkenése a testben mindenhol érzékelhető összehúzódással jár együtt. Ez a tágulási és összehúzódási ritmus a craniosacralis ritmus (agy-gerincvelői folyadékáramlási ritmus) vagy másképp írva a kranioszakrális ritmus.

Az elhangolódott ritmus visszahangolódásának támogatása révén a gyógyulás folyamatai természetes módon, az adott személy testének saját ütemében kezdenek kibontakozni. A belülről elinduló folyamatokat figyelve, követve, támogatva a szakember akkor, és pontosan abban az irányban tud a testnek fizikailag is segíteni a természetes szimmetria és harmónia visszaállításában, amikor a páciens arra mind lelki, mind a szövetek szintjén már felkészült.

A biodinamikán és craniosacralis ritmuson alapszik a biodinamikus craniosacralis terápia. Alapítóatyáikként Dr. Sutherland-et, Dr. Still-t és Dr. Jeams Jelaous-t tartjuk számon.

Tar Zsolt craniosacralis kezelő, oktató

Nézd meg ezt is

Minden pillanat tiszta lap - Nem az a szenvedés, ami történik

Minden pillanat tiszta lap – Nem az a szenvedés, ami történik

Íme, hangtál segítségével mutatom meg neked, mi és hogyan játszódik le az elmében, ami miatt valójában szenvedünk.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!