A Tudat, Tudatosság nem egyenlő a tudással – Az Önvaló Nem-Tudás minősége

A Tudat, Tudatosság nem egyenlő a tudással. A tudat, tudatosság szónak, magának a szónak vagy egy olyan képzete, illúziója, mintha ez valamiféle magas szintű tudással lenne egyenlő. A Tudat, Tudatosság valósága azonban ennél több, ennél másabb. 

A tudás elme dolog

A tudás elme dolog, a tudás valamilyen elmélet, elemzés, értékelés, magyarazát, értelmezés, megfogalmazás, leírás valamiről, azaz inkább fogalmi jellegű. Amit tudok, arról van fogalmam. Tudom hogyan hívjam, hogyan írjam le, hogyan használjam, hogyan értsem. Attól, hogy ezt tudom az adott dologgal kapcsolatban. Pl. azzal, hogy nevén tudom nevezni a sikert, azzal egy érzést írok le, azonban a siker szó nem egyenlő ezzel az érzéssel, csak leírja azt, azaz az érzéstípus fogalma.
Erről a fogalmi szintről szoktuk úgy érezni, hogy ez a tudás. Ez a fajta tudás felbukkan bennünk, s velünk marad, amíg csak emlékszünk rá.
Ez igazán klassz dolog. Mindazt, amit ilyen módon tudunk, ismerősnek érezzük, ezért komfortos.

Most viszont valami mást szeretnék mutatni, ami ennél mélyebb, hatalmasabb:

A tudás a Tudatban, a Tudatosságban, az Önvalóban, a lényed teljességében merül fel, bukkan fel. A Tudat valójában az, ahol a tudás maga észlelődik, felismerődik. A Tudat, a Tudatosság az, ami által a tudás tudva van. Ez történik, amikor azt mondjuk, hogy valami tudatosult, felismerődött, ahaaa. Figyeld meg magadban, hogy észrevehesd ezeket a nüansznyinak tűnő, ámde annál fontosabb különbségeket. Ez a tapasztalat benned is benned van, csak figyeld meg. Ezt is….

Ha egyszer az a Tudás, az, ami felbukkan…

Akkor mi az, amiben megjelenik és eltűnik a tudás (pl. mikor elfelejtődik)? 
Ugye érezhető, ahogy figyeled? Egyfajta nem-tudás érzés, érzet. Akkor van tudás érzet, amikor a fogalmi jellegű, leíró tudás bukkan fel. Azaz pl. nem-tudás érzet van, amikor érzek egy érzést és nem tudom leírni, meghatározni, megnevezni. Ebből a nem-tudomságból merül fel, ismerődik fel tudásként, amint egy névvel sikerül megfogalmazni az érzést. Ez a nem-tudomság valami sokkal több, mélyebb, mint hinni szoktuk.

A keveredés

Az, hogy mindenféle hitünk van a nem-tudomsággal kapcsolatban, az keveredik össze, s zavar meg. Akkor zavar meg, amikor kezded felfedezni, hogy az Önvaló (a személyiséged “mögötti” valódi Éned) az Tudat, Tudatosság. Ennek a nem-tudomságnak az el nem fogadottsága, meg nem értettsége, figyelmen kívül hagyottsága, elítéltsége hozzájárul ahhoz, hogy a Tudatot inkább valamiféle magas szintű tudásnak higgyük. Mert ez számít pozitívnak.
A Tudat tudással való keveredése arra inspirál, hogy tudj meg többet és még többet, mikor a valódi önmagadat szeretnéd felfedezni. Abban a reményben igyekszel ilyenkor, hogy egyszer majd annyit fogsz tudni önmagadról, hogy ily módon egyszercsak azt fogod érezni, hogy most már tényleg AZ vagy, tényleg az Önvaló vagy. Tényleg megvilágosodtál.  Miközben a valódi Tudatosságod megtapasztalásához ehelyett inkább csak bele kéne lazulni magába a nem-tudás minőségbe. 

A Tudat NEM-TUDÁS minősége

Azért furcsa azt olvasni, hogy lazulj bele ebbe a minőségbe, mert ez negatívként ismert a köztudatban. 🙂 🙂 Nem tudni? Szörnyű, rossz, hiba, baj, megbűntetnek érte, ciki, becsapnak, lelkiismeretfurdalás, elítélendő… stb. Ki ne emlékezne a gyerekkori felelésekre, ahol csapásként érte, ha nem tudott helyes választ adni. 
Ez a belénk nevelődött téves hitrendszer, elmeprogram, mintázat… Tévedés, ami az elmében összefüggésként láncolódik a nem-tudáshoz.
Ez az, aminek különféle formái miatt, ellenállunk annak, hogy észrevegyük milyen is a nem-tudás valójában? Hisz azt hisszük, hogy tudjuk milyen, s, hogy rossz… Így viszont zsigerből utasítjuk el…
Pedig ez a nem-tudás minőség nem a fogalmi szintű tudás nem tudása.

Vajon…

Mi lenne, ha nyitottak lennék arra, hogy eseteg mindaz, amit tudtunk 🙂 a nem-tudásról, hamis lehet? Felmenőink tévedésein alapulhat…
Mi lenne, ha meg mernénk tapasztalni, milyen is igazából nem-tudni?
Olyan nagy kockázat ez?
Az elme tudni akaró programja szerint igen.
Valójában? Nem.
Hogy is lehetne kockázat, az, ami már amúgy is így van?
Talán nem elve azt tapasztaljuk, hogy nem-tudom, nem-tudom, nem-tudom, ahhhaaaa, tudom, nem-tudom, nem-tudom, nem-tudom, ahhaaaa, tudom 🙂 🙂 ?
Látod? Nem a nem-tudás merül fel a tudásban, hanem a tudás a nem-tudásban 🙂
A tudás az, ami tart ettől eddig, kezdete van, s vége. S mi van azon túl? ugye a Nem-Tudás?

Milyen érzés?

Csak meg kéne adni a Nem-Tudásnak a lehetőséget, hogy kiderülhessen eddig mennyire tévesen ítéltük el, s mennyire más, mint hittük…
Próbáld ki így:
Milyen érzés igazából a nem-tudás (nem az fajta, amikor tudod, hogy gyerekkorodban rosszul érezted magad a sulis tudás nem tudása miatt)? Milyen érzés érezni, amikor a tudás a nem-tudásban bukkan fel? Milyen érzés nemcsak a tudásra figyelni ilyenkor, hanem arra is, amiben van, a nem-tudás minőségre? Figyeld meg magadban, mennyivel “kisebb” a tudás érzés ahhoz a térszerűhöz képest, amiben felbukkan, a nem-tudás minőséghez képest. Milyen érzés, hogy a nem-tudás elleni tiltakozó érzések, érvek, emlékek is a nem-tudásságban bukkannak fel?
Milyen érzés lenni a nem-tudásként? Milyen érzés hagyni lenni magamat Nem-Tudásként? Nem a nem-tudás fogalmaként, hanem aként, amiben ez a fogalom is felbukkant. Aként, amiben a fizikai testem, a fizikai elmém is jelen van. Aként, amiben mindent felbukkani, eltűnni látok, érzek, érzékelek. 
Ugye az, amiben minden megjelenik és eltűnik, nem meghatározható? Olyan Nem-Tudomságos :).

A Tudat furcsasága

Ugyanakkor, ahogy látom, érzem, érzékelem mindenféle dolog, jelenség felbukkanását, jelenlétét és eltűnését a Nem-Tudásban, azzal egyúttal már tudom őket. Nem úgy tudom őket, hogy tudom a nevüket, a működésüket, a használatukat, a hatásukat, fogalmi meghatározásukat, stb.  Úgy tudom őket, hogy érzem, érzékelem őket, azaz tudatában vagyok a létüknek. Ez a Tudat vagyok. A Vagyok, a létem, az maga a Tudat. Ez a Tudomás, Tudatosság vagyok. S ez Nem-Tudásként tudódik. A Tudat, sokkal inkább Nem-Tudásként tapasztalódik, nem pedig tudásként, tudásgyűjteményként. Ugyanakkor paradox módon mégis minden tudás ebből merül fel, azaz minden tudás a Nem-Tudásból, a Nem-Tudás Tudatból ismerődik fel. 🙂 🙂 Azaz a nem-Tudás magában hordozza a minden Tudást, a bármilyen tudás felmerülésének lehetőségét. Ne elmével próbáld megérteni, ne a szavakat elemezd (ezek is mind benne jelennek meg, ezért így nem megy). Érezve tapasztalódik… 🙂 A szíven át, a lényed teljeségével értődik.

Nézd meg ezt is

Shiva Énünk a Tiszta Tudatosság

Shiva Énünk a Tiszta Tudatosság, megvizsgáljuk magunkban – videó

Shiva Énünk a Tiszta Tudatosság, megvizsgáljuk magunkban, hogy ez mit is jelent és hogyan tapasztalható. …

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!